Verpest jij je koffiebonen? De kans is groot van wel

Het beste uit je koffiebonen halen

Als we ons niet vergissen ben jij de soort persoon die graag experimenteert met nieuwe spannende koffiebonen van over de hele wereld. De wereld van koffie gaat open als je de juiste koffiebonen begint te koppelen aan de juiste bereidingsstijl. Maar laten we eerlijk zijn: koffiebonen combineren met de juiste manier van branden en bereidingsmethodes is moeilijker dan het klinkt. Maar je wist al dat het moeilijk was; dat is waarom je dit leest, toch?

Als je niet weet waar je moet beginnen, dan heb je je koffiebonen verpest, en je hebt je niet eens gerealiseerd (tot vandaag). Maak een verkeerde combinatie en je verspilt je koffiebonen en je geld. En je de arbeid van die hardwerkende koffieboeren over de hele wereld. Je kunt hun teleurstelling bijna voelen, duizenden kilometers verderop als je de prachtige bonen slacht waar ze zo hard voor gewerkt te hebben.

Maar vandaag de dag verandert dat allemaal. Vandaag stop je met het verpesten van je koffiebonen. Haal diep adem – het is tijd om te leren hoe je je bonen met de juiste bereidingsmethode kunt combineren. Eerst een beetje verplicht lezen (onderwijs), en dan laten we je een paar eenvoudige vragen zien die je jezelf kunt stellen om er zeker van te zijn dat je het goed doet.


 

Het belang van het starten met de juiste bonen

Iedereen die ooit een slechte koffie heeft gehad, weet dat er weliswaar veel potentiële redenen zijn voor het verpesten van koffie, maar dat het maken van een goed kopje koffie begint met de boon. Er zijn veel mensen die ingewikkelde beoordelingen van alles doorlopen, van wat voor soort koffiemolen ze hebben, de instellingen, hun watertemperatuur, de extractietijd en nog veel meer, zonder ooit terug te gaan naar het begin: de koffieboon.

koffie bonen beste smaak

Er zijn verschillende belangrijke beslissingen die je moet maken als het gaat om het zetten van geweldige koffie en ervoor te zorgen dat je je bonen niet verpest. Dit artikel laat je precies zien hoe je deze beslissingen moet benaderen. We zijn er om het voor je op te splitsen in licht verteerbare slokjes; om er zeker van te zijn dat je na het lezen van dit artikel wegloopt met de kennis en tools om je bonen voor je aan het werk te zetten in plaats van tegen je.


 

De makkelijke manier om de juiste combinatie te kiezen

Als je dit artikel blijft lezen word je een expert op het gebied van koffiebonen, smaken en de relatie tussen de twee. Dit zou genoeg informatie moeten zijn voor je om een weloverwogen keuze te maken wanneer je de volgende keer op zoek gaat naar koffiebonen.

koffie bonen beste smaak

Maar wat als je de soort persoon bent die het graag aan de barista vraagt… Er is een gemakkelijkere manier (gezien het feit dat als je online koopt, er geen barista is die je vragen kan beantwoorden). Stel jezelf gewoon de onderstaande vragen.

 

Welke smaak wil ik hebben?

Begin simpelweg met het einde in gedachten. Naar wat voor soort koffiesmaak ben je op zoek?

  • Een scherpe en schoon smakende zwarte koffie?
  • Een sterk smakende, donkere en rijke zwarte koffie?
  • Een zachte, zure, zwarte koffie?
  • Een zware, muffe, chocolade smakende zwarte koffie?
  • Een fruitige, bloemig smakende zwarte koffie?
  • Een subtiele koffie op basis van melk (bijv. iets met een overheersende melksmaak, zoals een cappuccino, latte, flat wit, enz)?
  • Een sterke koffie op basis van melk (bijv. iets met melk waar de koffiesmaak nog steeds de boventoon voert, zoals een ristretto, piccolo latte, enz)?

Stel jezelf die vraag voordat je bonen koopt, en dan… Kijk je verderop in dit artikel naar het gedeelte over de herkomst en het daarbij passende smaakprofiel van de bonen. Nu weet je welke soort boon je vandaag moet kopen om aan je smaakbehoeften te voldoen. Maar als je net als de meeste thuisbarista’s bent en je uitrusting al hebt, dan wil je jezelf misschien eerst deze vraag stellen:

 

Wat voor soort koffieapparaat gebruik ik?

Als je al weet welke koffieapparaat je gaat gebruiken, dan moet je simpelweg de best passende boon en brandprofiel kiezen. Hieronder zullen we een aantal suggesties opnoemen, maar de mogelijkheden zijn veel uitgebreider dan dit.

Bereidingsmethode

Brandprofiel

Herkomst

Druk (espresso, mokkapot of AeroPress)

Medium-donker

Kenia of Tanzania

Trekken (cafetière of vacuümpot)

Donker

Afrika, Indonesië, Centraal & Zuid-Amerika

Filter (bijv. handmatige filter)

Medium, medium-donker

Guatemala, Mexico, Costa Rica, Hawaï

Koud bereide koffie

Donker

Nicaragua, Mexico, Brazilië, Thailand, Indonesië

Koken (Turks of cowboy)

Medium, medium-donker, donker

Ethiopië, Columbia, Brazilië, Costa Rica


 

Herkomst van de koffieboon met je bereidingsmethode koppelen

Waar je koffie wordt verbouwd, is de eerste belangrijke factor in hoe de koffie zal smaken als je hem in je kopje giet. Net als met hoe bepaalde druiven voor wijn in specifieke regio’s worden geteeld – en hoe dat de smaak beïnvloedt – maakt het ook uit waar je koffiebonen vandaan komen.

De waarheid is dat koffie uit Thailand anders smaakt dan koffie uit Ethiopië of Guatemala. Invloeden zoals hoogte, klimaat (inclusief regenval en zonlicht) en bodem (grond) zijn allemaal van invloed, net als teelt, oogst en verwerkingsmethoden, die per regio of cultuur sterk kunnen verschillen. Elke koffieproducent zal, net als wijnmakers, zijn eigen smaak produceren. Je moet deze smaken kennen als je er maximaal van wilt profiteren tijdens je bereidingsmethode.

Arabica koffiebonen

Koffie wordt verbouwd in tientallen landen over de hele wereld, waarvan de meeste te vinden zijn op drie continenten: Centraal/Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Dan zijn er ook nog de landen in elk continent en de groeiregio’s binnen elk land. Elke regio heeft zijn eigen specifieke smaak. En waarom maakt dit alles uit? Omdat sommige smaakprofielen beter geschikt zijn voor bepaalde bereidingsmethoden.

Met handmatige filterkoffie creëer je bijvoorbeeld lichte, schone en scherpe zwarte koffie, wat betekent dat je voor die methode een boon met zachte bloemige of fruitige smaken wilt kiezen (en voeg hier geen melk aan toe, want anders proef je die smaken niet… en heb je je koffiebonen verpest). Dit zijn enkele van de belangrijkste koffieproducerende regio’s ter wereld, samen met de beste bereidingsmethode voor elk smaakprofiel.

 

Zuid-Amerika

De Colombiaanse koffie (samen met enkele Peruaanse koffiesoorten) domineert niet alleen Zuid-Amerikaanse, maar ook ALLE Amerikaanse koffie. Het heeft de toon gezet voor hoe een typisch “kopje koffie” zou moeten smaken, door gedurfde, maar zachte smaken samen te brengen in een medium volle koffieboon.

koffie bonen beste smaak colombiaanse koffie

Notig en zelfs een beetje een aardse basis, de typische koffie uit deze regio heeft een milde zuurgraad en warme zoetheid die vergelijkbaar is, maar zich onderscheidt van zijn noordelijke tegenhangers in de Centraal-Amerikaanse plantages. Braziliaanse koffie is bijvoorbeeld vaak sterker en de smaak blijft langer op de tong liggen.

Voorkeursbereidingsmethode: Trekken

Hierdoor kan de koffie in contact blijven met het water, waardoor een sterke, volle kop koffie naar buiten komt. Het is perfect voor de middelzware Amerikaanse koffievariëteiten.

 

Centraal-Amerika

Deze regio heeft de neiging om koffievariëteiten aan te bieden die in één woord kunnen worden samengevat: evenwichtig. Ze kunnen verschillende kenmerken hebben, hoewel ze allemaal een gemeenschappelijk smaakprofiel hebben.

koffie bonen beste smaak guatemalaanse koffie

Dit is te wijten aan de vergelijkbare klimaten en culturen (met name wat betreft de verwerkingstechnieken en de soorten bonen die in de hele regio worden geteeld), waardoor de smaakprofielen uniform zijn. De zuurgraad van deze koffiesoorten kan variëren en gaat vaak gepaard met een zachtheid die geladen is met een zachte, bijna gekarameliseerde zoetheid.

Voorkeursbereidingsmethode: Trekken

Wederom maakt deze methode het mogelijk dat de koffie in contact blijft met het water, waardoor een sterke, volle kop koffie naar buiten komt. Het is de perfecte manier om te genieten van de middelzware Amerikaanse koffievariëteiten.

 

Ethiopië

Het eeuwenoude huis van koffie – en koffie verscheidenheid! Niet alleen het klimaat in Ethiopië varieert sterk, maar ook de koffiebonen die er worden verbouwd. De soort bonen veranderen van locatie tot locatie en de verwerkingstechnieken zijn verdeeld tussen de gewassen/natte methode en de natuurlijke/droge methode.

koffie bonen beste smaak ethiopische koffie

Deze methoden leiden over het algemeen tot twee verschillende smaakprofielen. De natte methode heeft de neiging om een lichtere, bloemige smaak op te leveren, vergelijkbaar met thee, terwijl de droge methode sterker is en meer de rauwe, fruitige wijnsmaak vasthoudt.

Voorkeursbereidingsmethode: Filter

Hier kan je kiezen. Gebruik een filtermethode als de koffie met de natte methode verwerkt is (om de zachtere smaken te verbeteren). Gebruik een trekmethode als de koffie met de droge methode is verwerkt (om een overvloed aan smaak en een sterker kopje koffie te krijgen).

 

Kenia

Keniaanse koffie straalt brutaalheid uit. Het is vaak een favoriet van koffieliefhebbers en dat is niet vreemd, want bonen uit Kenia hebben de neiging om krachtig te zijn (hoewel nog steeds mediumvol) in hun smaak.

koffie bonen beste smaak keniaanse koffie

Ze doen een evenwichtsoefening en bevinden zich op de grens tussen een pittige smaak en een tintelende zoetheid. Dit zorgt voor een subtiel smakelijke en sterke koffie die is doordrenkt met een fruitige, wijntonige zuurgraad. Factoren zoals een gebrek aan schaduw, maar ook een goed doordachte, geplande en ondersteunde verwerkingsmethode (die bijvoorbeeld ook het weken na de gisting kan omvatten), dragen allemaal bij aan deze populaire smaak.

Voorkeursbereidingsmethode: Filter

De kenmerkende smaak van Keniaanse koffie vereist een bereidingsmethode die de smaken zal prikkelen en stimuleren om op de voorgrond te treden.

 

Azië en Oceanië

Laten we inzoomen op waar deze twee regio’s elkaar ontmoeten in de beroemde koffiestreek van Indonesië. Indonesië heeft de neiging om een verscheidenheid aan donkere, vaak volle koffiesoorten aan te bieden. Veel van deze koffiesoorten hebben een aardse smaak en kunnen een langdurige nasmaak hebben. Maar tegelijkertijd kunnen ze verrassend zacht zijn in hun zuurgraad.

koffie bonen beste smaak sulawesi koffie

Vooral de koffie van het Indonesische eiland Sumatra staat bekend om zijn donker gebrande en rokerige smaak. Andere gebieden in de regio, hoewel anders, produceren ook prachtige sterke, aardse koffiesoorten waar elke liefhebber van zal kunnen genieten.

Voorkeursbereidingsmethode: Filter

De filtermethode geeft je controle over het hele proces en helpt om voorzichtig elke smaak uit de bonen te halen. Het is een uitstekende manier om de zachtere bloemige of fruitige elementen van de sterkere Indonesische koffiesoorten in de schijnwerpers te zetten.

 

Conclusie over de herkomst van koffiebonen

Wanneer je op zoek gaat naar koffiebonen, vergeet dan een belangrijk punt van speciale koffie niet. Het is erg belangrijk dat je niet een fortuin uitgeeft aan biologische, milieuvriendelijke, fair trade bonen en deze vervolgens afslacht met een bereiding die een koffie met vliegtuigkwaliteit creëert.

koffie bonen beste smaak braziliaanse koffie

Zorg ervoor dat je leest over de beste manieren om koffie te zetten, en houd er rekening mee dat als je kracht wilt, je naar trek- of kookmethoden moet kijken. Terwijl als je de details van dat smaakprofiel wilt proeven, je naar iets als filter- of drukmethoden moet kijken.

Vergeet ook niet dat elke plantage, elk brandprofiel, elke zak, of zelfs elk kopje anders is. Neem deze bonen en bereidingsmethoden dus niet als wetten, maar startrichtlijnen. Begin daar en pas geleidelijk aan. Vind de beste combinatie voor jou die je helpt om de volheid en het smaakprofiel te krijgen waar je naar verlangt.

 

Een opmerking over hoogte

Oké, laten we het even over de hoogte hebben. Dit zal je niet helpen om bonen en dranken beter te koppelen, maar het is zeker de moeite waard om te vermelden, zodat je weet waarom de hoogte vaak wordt genoemd.

De hoogte waarop koffiebonen worden geteeld maakt een verschil… voor de koffieboeren in ieder geval. Voor ons is dit slechts een snelle manier om te zien hoe hoogte helpt om een deel van die variëteit te creëren die we van regio tot regio zien.

Een algemene vuistregel is dat grotere hoogtes worden beschouwd als de productie van koffie met een betere smaak. Dat is deels de reden waarom Keniaanse koffie (geteeld op enkele van de hoogste plekken in de wereld) consequent als beste uit de bus komt.

Hieronder vind je een aantal algemene richtlijnen over de hoogte:

Hoogte

Soort koffiebonen die geproduceerd worden

< 800 meter

Niet geweldig. Over het algemeen zijn koffiebonen onder deze hoogte mild en simpel (met een aantal noemenswaardige uitzonderingen, zoals Kona koffie of koffie dat in de schaduw geteeld wordt).

900 meter

Vaak zachter en zoeter.

1200 meter

Heeft vaak citrus, chocolade, vanille of noten nuances.

> 1500 meter

Kan fruitig, bloemig of kruidig smaken.

Dit is wederom niet iets waar je je beslissingen op baseert, maar gebruik dit als een algemene richtlijn voor de link tussen hoogte en smaak.


 

Verwerkingsmethode met de bereidingsmethode koppelen

Elke goede koffieboonproducent die een kwalitatieve koffie produceert, zal je zijn of haar verwerkingsmethode vertellen. Waarom? Omdat dit iets is waar mee gepronkt moet worden, niet verborgen. Het is onderdeel van wat dat drankje dat uiteindelijk in je kopje terechtkomt. De verwerkingsmethode kan je normaal gesproken terugvinden op de zak.

Hoewel er voortdurend nieuwe methoden worden ontwikkeld, zijn dit de belangrijkste verwerkingsmethoden die over de hele wereld worden gebruikt:

  • Gewassen (nat verwerkt)
  • Natuurlijk (droog verwerkt)
  • Halfdroog verwerkt
  • Honing verwerking

 

Gewassen of natte verwerking

Dit kan op meerdere manieren gedaan worden. Een optie is om te wachten tot de microben het vruchtvlees afbreken door middel van gisting, waarbij de koffiebonen uit de kers vrijkomen en vervolgens gedroogd worden. Een andere methode maakt gebruik van een machine om de koffiebessen te schrobben tot ze breken en de bonen loslaten.

Koffiebonen branden

Bij de gewassen methode krijg je koffiebonen met een smaak die alleen tijdens het groeiproces is ontwikkeld. De bes wordt namelijk actief verwijderd, waardoor er geen extra smaken aan de koffiebonen toegevoegd worden. Het is een geweldige manier om voornamelijk te zien hoe single origin bonen smaken, aangezien er niet geknoeid kan worden met de smaak. Nat verwerkte bonen produceren vaak een meer gecontroleerde en evenwichtige koffie met een lagere zuurgraad.

Voorkeursbereidingsmethode: Filter

Het gebruik van een filtermethode met een nat verwerkte koffie kan helpen om het smaakprofiel naar voren te brengen. Dit is vooral het geval bij de fruitigere, meer gastronomische bonen die vaak op deze manier verwerkt worden.

 

Natuurlijke of droge verwerking

Deze manier is zo simpel als maar kan. De koffiebessen worden over een periode van dagen of weken over de grond verspreid om te drogen. Ze worden regelmatig geharkt om ze om te keren en ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig en grondig drogen. Het is een oud proces, en wordt ook beschouwd als een proces van lage kwaliteit, omdat het onzorgvuldig en goedkoop kan worden gedaan.

koffie bonen beste smaak halfdroge afwerking

Wanneer men hier echter zorg aan besteedt, kan het geweldige bonen produceren en het profiel van een koffie verbeteren in plaats van het te beschadigen. De koffie die op deze natuurlijke wijze wordt geproduceerd is meestal sterk, vol en zacht.

Voorkeursbereidingsmethode: Filter

Deze suggestie komt voort uit de wens om de kracht die de koffiebonen behouden wanneer ze op deze manier worden verwerkt te omarmen. Het gebruik van iets als een cafetière of zelfs een kookmethode kan de beste manier zijn om de sterkste smaak voor een ongelooflijk kopje koffie te bereiken.

 

Halfdroge verwerking

Ook wel nat gepeld of half gewassen genoemd. Dit proces is vrij nieuw en populairder in de Braziliaanse en Indonesische koffieverwerking. Het geeft de koffie een zware volheid.

Voorkeursbereidingsmethode: Filter

Het gebruik van een Chemex of handmatige filtermethode met deze verwerking, helpt om de smaak van deze sterke verwerkingsmethode te kalmeren en levert een geweldige soepelheid.

 

Honing of pulp verwerking

Genoemd naar de kleverigheid van deze aanpak. Dit proces is een beetje een mengsel van de natte en droge methoden (en nee, er wordt geen echte honing gebruikt). Oorspronkelijk populair in Costa Rica, de methode omvat het verpulveren van de kersen en het extraheren van de bonen uit de buitenste schil, maar ze achterlaten in een slijmlaag met een hoog gehalte aan suiker en zuren.

koffie bonen beste smaak honing verwerking

Het is een erg wetenschappelijke methode die zorg en aandacht vraagt en, indien correct uitgevoerd, fantastische resultaten kan opleveren. Het is een van de meest invloedrijke processen die direct invloed heeft op de smaak van de boon zelf.

Voorkeursbereidingsmethode: Filter

Wederom is de filtermethode het beste, want de honing verwerkte bonen hebben gewoonweg te veel smaken om te negeren. Gebruik iets als een Chemex om de zuurgraad te verminderen en de zachtere smaken naar boven te halen.


 

Brandprofiel met de bereidingsmethode koppelen

Koffiebranders zijn wetenschappers en kunstenaars. Ze nemen de zachte groene koffiebonen en passen daar hun brandmagie op toe en maken er de bruine, heerlijke dingen van die we allemaal graag uit de koffiemolen zien komen.

Bij het branden worden de bonen snel verhit tot zeer hoge temperaturen om de chemische samenstelling – en dus de smaak – van de bonen letterlijk te veranderen. Het is geen eenvoudige taak, en een goede koffiebrander moet nadenken over het resultaat dat hij/zij wil bereiken voordat het brandproces gestart wordt. Als je ooit de kans krijgt om met een koffiebrander te praten, doe het dan. Het zal voor altijd veranderen hoe je koffie ziet.

Koffiebonen malen

Koffiebonen worden gebrand tot verschillende niveaus of categorieën, die vervolgens met behulp van specifieke methoden moeten worden bereid. Alhoewel de wereldwijde koffie-industrie niet echt industriestandaarden heeft, worden de algehele brandprofielen onderverdeeld in een van de vier algemene kleurencategorieën ondergebracht: licht, medium, medium-donker en donker.

Elk brandprofiel vertelt je wat je van de bonen kunt verwachten. Een klassiek misverstand is bijvoorbeeld dat een donker brandprofiel – die intens kan ruiken en proeven – meer cafeïne heeft. Het tegenovergestelde is echter het geval. Een lichter brandprofiel is vaak minder gekookt en houdt daardoor meestal meer cafeïne vast.

koffie branden verschillende smaken

Over het algemeen zullen lichtere brandprofielen minder worden gebrand, waardoor er meer van de nuances en smaken van de bonen achterblijven. Terwijl donkere brandprofielen meer worden beïnvloed door het branden zelf, omdat ze langer gebrand worden.

Laten we elk brandprofiel bespreken om een idee krijgen waar we hier mee te maken hebben.

 

Licht gebrand

Lichte brandprofielen hebben de neiging om lichtbruin van kleur te zijn, met weinig (of geen) olie op het oppervlak. Milde koffie (zoals in Afrika) is het meest geschikt voor licht branden. Meestal wordt deze koffie als een zwart, filter, single origin drankje gedronken. Om deze reden worden lichte brandprofielen vaak geassocieerd met heldere, fruitige of meer bloemige smaakprofielen.

Voorkeursbereidingsmethode: Filter

Lichter betekent minder gebrand, waardoor er meer van het oorspronkelijke smaakprofiel van de bonen overblijft. Deze moeten worden verwijderd worden met zoiets als de handmatige filtermethode om veel van de bloemige en fruitige smaken naar voren te halen. Een filter fungeert direct ook als een zuurregelaar, voor degenen die zowel het lichte profiel als een zachter kopje koffie willen.

 

Medium gebrand

Medium brandprofielen hebben de neiging om een medium bruine kleur te hebben. Donkerder dan licht gebrand, maar nog niet zo olieachtig als donker branden. Medium gebrand wordt soms ook wel een ‘Amerikaans brandprofiel’ genoemd, omdat het erg populair is in de VS. Ze smaken sterker en gedurfder dan licht gebrand, maar zijn nog steeds vrij zacht.

Voorkeursbereidingsmethode: Filter

Ook deze bonen zijn licht genoeg om de smaak eruit te willen halen.

 

Medium-donker gebrand

Medium-donker gebrand kan wat olie aan het oppervlak hebben door een langere brandtijd, en een tamelijk gladde, vaak bitterzoete, nasmaak hebben.

Voorkeursbereidingsmethode: Meerdere

Filter of trekmethode. Hier heb je enkele opties. Medium-donkere brandprofielen vallen een beetje tussen de heldere, maar zure lichtere brandprofielen en zwaardere, duidelijk aanwezige donkere branding. Ze kunnen gefilterd worden om de nuances van hun smaak naar voren te halen of getrokken om de volheid van het langere brandproces toe te lichten.

 

Donker gebrand

Donkere brandprofielen hebben vaak een uitgesproken bitterheid (de goede soort) en een merkbaar lagere zuurgraad dan andere brandprofielen.

donker gebrande koffie

Ze variëren van “ietwat donker” tot bijna verbrand donker, maar praten met een brander helpt je om precies te begrijpen waar elk brandprofiel op de schaal van donker gebrand terechtkomt.

Voorkeursbereidingsmethode: Meerdere

Trekkende of zelfs kokende methoden. Ja je leest het goed. Of het nu in een French press is of je je innerlijke avonturier naar buiten wilt laten komen met een cowbowkoffie, je koffie laten trekken is de beste manier om een sterk en vol kopje donker gebrande koffie te krijgen.


 

Blend vs single origin

Single origin bonen zijn een vrij eenvoudig concept en op dit moment ook aardig populair. Het verwijst simpel gezegd naar één soort boon, geteeld op één soort plaats (een boerderij, regio, land, enz). Blends zijn daarentegen iets complexer.

Een goede koffiebrander is als een chef-kok of mixoloog. Ze branden niet alleen, maar brengen ook op artistieke wijze de juiste ingrediënten en elementen bij elkaar om een heerlijke magie te creëren. Dat is de sleutel. Het is niet zomaar een proces, het is kunst. En een kunst van het branden van koffie is het mengen.

Koffiebranders kijken naar de sterke en zwakke punten van verschillende soorten bonen en combineren ze me

Koffiebonen plukken

t elkaar om het eindresultaat zo veel beter te maken dan de afzonderlijke ingrediënten. Het doel hier is om een duidelijk herkenbaar smaakprofiel te creëren en daar consistent mee te zijn. Het is als het mengen van verf. Je moet weten hoe je de kleur hebt gekregen, anders krijg je het nooit meer terug.

Als je wilt mixen en matchen, maar nog steeds wilt weten welke ingrediënten er in zitten, dan kan je misschien beter wat lichtere brandprofielen gebruiken. Ze zullen elkaar niet opheffen. Donkere brandprofielen kunnen aan de andere kant gecombineerd worden om elk kopje nog krachtiger te maken dan een single origin boon kan doen.

 

Beste single origin landen

Aan de tegenovergestelde kant van blends vind je single origin opties terug. Sommige populaire single origin koffiesoorten zijn:

  • Braziliaans
  • Columbiaans
  • Sumataraans
  • Ethiopisch
  • Keniaans

 

Vuistregels voor koffiebonen mengen

Dit zijn algemene vuistregels om te volgen:

  • Meng geen dure bonen met goedkope bonen. Je gooit je geld weg. Het goede spul wordt overstemd in de verbrande, goedkope witte ruis van de minder kwalitatieve bonen.
  • Combineer smaken die elkaar aanvullen. Met andere woorden, als je geniet van een fruitige, licht gebrande Indonesische koffie, probeer dan eens een Zuid- of Midden-Amerikaanse medium brandprofiel met een chocoladeachtige of nootachtige smaak te mengen.
  • Gebruik koffie waar je van weet dat je het lekker vindt. Je hoeft niet te gaan experimenteren met nieuwe smaken in een blend, de blend zelf is al een nieuwe smaak.
  • Experimenteer met kleine hoeveelheden, want dit zorgt voor een minimale verspilling.
  • Blends zijn beter geschikt voor koffie op basis van melk. Single origin kan je het beste zwart drinken.

 

Bereidingsmethode en brandprofiel met de juiste boon combineren

Als je alles tot op dit punt gelezen hebt, dan zal je nu een aantal dingen weten:

  • Hoe je bereidingsmethodes kunt koppelen aan de juiste herkomst van de boon.
  • Op welke manier je bereidingsmethodes kunt koppelen aan het juiste brandprofiel.
  • Je kunt bereidingsmethodes koppelen aan de juiste verwerkingsmethoden.

Misschien heb je zelfs een goed idee wanneer je single origin en blends moet gebruiken. Maar hoe koppel je al die variabelen om de juiste combinatie te krijgen? Daarvoor kan je de onderstaande tabel gebruiken.

Herkomst

Smaakprofiel

Brandprofiel

Bereid met

Kenia

Scherpe, fruitige zuurheid met een vol mondgevoel en rijke geur. Nuances van bessen en citrus. Denk aan tropisch.

Licht

Handmatige filter, cafetière of AeroPress

Ethiopië

Sterke bloemige, kruidige en citrusachtige nuances. Nuances van jasmijnbloem, bergamot en blauwe bessen in de nasmaak. Milde volheid met een aangename zuurheid. Het zal zwaar en wijnachtig of bijna theeachtig bloemig smaken.

Licht

Handmatige filter voor licht gebrand, AeroPress voor medium gebrand

Guatemala

Een helder kopje met bloemige vleugjes, schone fruitige nuances en een milde volheid. Vaak een schone, blijvende nasmaak met nuances van chocolade en een rokerige smaak.

Divers – van licht tot espresso. Licht gebrand brengt de fruitige nuances naar voren, donker gebrand de cocoa en bitterzoete chocolade nuances.

Handmatige filter of AeroPress voor licht gebrand, cafetière en espresso voor donkerder gebrand

Costa Rica

Een simpele naar koffiesmakende boon: schoon, zacht zurig, mild met een schone en scherpe smaak.

Alle – probeer eens medium-donker met een melkdrankje.

Espresso of de traditionele ‘Chorreador’ methode

Nicaragua

Matig zuur, erg aangename bitterzoete smaken met een milde volheid. Vleugjes chocolade met een geroosterde en notige afwerking.

Medium tot donker

Geweldig voor long black of melkdranken gebaseerd op espresso

Colombia

Rijk in smaak; een sterke karamel zoetheid, met een notige ondertoon en een zijdezachte volheid. Lichte zuurheid en erg aromatisch; bloemige nuances en sporen van tropische vruchten.

Medium

Espresso gebaseerd, cafetière, AeroPress en sommige handmatige filtermethodes

Brazilië

Zacht, nootachtig, lage zuurgraad en met een soepele maar bitterzoete chocoladesmaak.

Donker

Handmatige filtermethode voor licht gebrand, espresso voor donkerder gebrand

Peru

Schoonsmakend kopje, milde tot sterke fruit/bloem vleugjes en een duidelijke zuur helderheid en aromatische zoetheid. De helderheid is het meest onderscheidende karakter.

Donker

Espresso, kan goed gecombineerd worden met melkdranken

Bali

Intens zoet en fruitachtig (bruine suiker, donkere chocolade, aardbei, hazelnoot). Rijke zuurheid met een vol, stroopachtig mondgevoel). De afwerking is zoet en vol van smaak.

Licht tot medium

Handmatige filter of AeroPress

Sumatra

2 primaire smaakprofielen komen uit Sumatra. Eén is een rijke, soepele en bevredigende smaak (overweldigend voor sommige personen) De tweede (Lintong regio) is zoet en aards met een medium volheid, lage zuurgraad, complexe aroma en een unieke ceder en kruidsmaak.

Licht tot donker

Handmatige filter voor licht gebrand, espresso of cafetière voor donker gebrand

Sulawesi

Rijk en vol, levendige zuurheid en soepele afwerking vol met smaken van rijp fruit en donkere chocolade.

Medium tot donker

Automatische filter, Vietnamese filter of espresso (zonder melk) voor medium gebrand, melk gebaseerde espresso voor donker gebrand

Java

Een lage rijkheid met een volle, dikke en schone volheid en medium zuurgraad. Gekarakteriseerd door aardse kwaliteiten; aardse of rokerige nuances.

Licht

Handmatige filter, cafetière, AeroPress en automatische filter

Hawaï

Een simpele maar rijke smaak met een complexe aroma en smaak. Mild en delicaat, maar vol met aangename smaken.

Light tot medium (medium voor melkdranken)

Handmatige filter of vacuümpot voor lichter gebrand. Espresso of mokkapot voor donkerder gebrand of op melk gebaseerde dranken

Vietnam

Sterk, rokerig en ietwat bitter; geweldig wanneer je het mengt met gecondenseerde melk.

Medium tot erg donker (vietnamees gebrand)

Handmatige of automatische filter voor medium gebrand, Vietnamese ‘phin’ met gecondenseerde melk voor donker gebrand

India

​Vol, heldere zuurheid en kruidige smaken; nuances van kardemom, kruidnagel, peper en nootmuskaat en een beetje tropisch fruit.

Medium tot donker

Espresso, cafetière of mokkapot


 

Andere veelgemaakte fouten

  • Vertrouwen in je molen. Een koffiemolen is niet genoeg. Je hebt een perfecte maling nodig, geen perfecte molen.
  • Gebruik niet hetzelfde brandprofiel of dezelfde koffieboon voor alle koffiebehoeften. Afhankelijk van wat je wilt, zijn verschillende bonen voor verschillende momenten en smaken.
  • Elke soort boon (gebrand of origin) in elk soort koffieapparaat gebruiken. Zoals je net geleerd hebt, gaan specifieke combinaties van branden, bonen en bereidingsmethodes samen. Het gemakkelijkste voorbeeld is een espresso brandprofiel en een espressomachine, combineer ze met elkaar.
  • Gewoon water gebruiken om je koffie te zetten. Hopelijk gebruik je geen normaal kraanwater voor het zetten van je koffie. Dit drankje bestaat voor 98% uit water, dus je hebt het beste water nodig.

 

Conclusie

beste koffiesmaken goede bonenAlhoewel de zoektocht naar de perfecte koffie soms een frustrerend proces kan zijn, zijn jullie nog steeds hier, wat doorzettingsvermogen laat zien. En het deel wat ervoor zorgt dat we hier nog steeds zijn, is dat je bereid bent om verschillende dingen uit te proberen. Koop verschillend gebrande koffie uit verschillende landen en houd een logboek bij. Denk na over wat je uit je koffie wilt halen.

  • ’s Ochtends: Wil je dat je smaakpapillen tot leven komen door de complexiteit?
  • ’s Middags: Een rijke espresso shot met een fijne crema kan voorkomen dat je vermoeid raakt.

Begrijpen hoe de herkomst en het brandprofiel dicteert hoe je de koffie moet bereiden is een noodzakelijke stap voor dat perfecte kopje. Koffie is een gecompliceerd en complex onderwerp. En hoe meer je leert of meer passie je krijgt.

Nu je uitgerust bent met deze nieuwe kennis, ben je klaar om te stoppen met het verpesten van je koffiebonen en de juist bereidingsmethode te combineren met de juiste koffiebonen en juiste brandprofiel.

 

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo