Hoe de beste koffiebonen kiezen?

Koffie is al lange tijd een onderdeel van ons dagelijkse leven. Men zegt dat een geitenherder in Ethiopië in de 9e eeuw koffiebonen op een redelijk dramatische manier heeft gevonden en sindsdien is het een favoriet wereldwijd. Vandaag de dag kan je een zeer geavanceerde koffiemachines kopen, maar geen van deze zullen lekkere koffie maken als je de beste koffiebonen gebruikt. Men zegt dat het kiezen van een kwalitatieve koffie net als het kiezen van wijn is. Een paar basis overwegingen zijn vereist om goede koffie te ervaren.

 

Welke koffiebonen genieten je voorkeur?

Er zijn grofweg twee soorten commerciële koffiebonen op de markt, Arabica en Robusta.

Beste Koffiebonen ArabicaHoe hoger de koffie verbouwd wordt, hoe zoeter en een meer zuurrijk de koffie wordt. Arabica wordt op een grotere hoogte verbouwd en staat bekend om zijn soepele en ietwat zure smaak. De koffiebonen zijn donkergroen voor het branden en ietwat groter.

Robusta wordt op lagere hoogtes verbouwd en is een sterkere, meer bittere koffie. De koffiebonen hebben een lichtgroene kleur met een bruin tintje.

Beste Koffiebonen RobustaAlhoewel Robusta bonen makkelijker om te verbouwen zijn, geven Arabica bonen een veel fijnere koffie, met een mildere, meer aromatische en minder bittere smaak dan Robusta bonen. Arabica lijken rijker en meer luxueus te zijn op gebied, terwijl Robusta meer economisch is en een sterkere smaak biedt.

Het verschil tussen de twee koffiebonen weten, maakt het makkelijker om degene te kiezen die het beste bij je voorkeuren op het gebied van smaak passen.

LEES OOK: Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie

 

Herkomst beïnvloedt smaak

Beste Koffiebonen

Net als bij wijn heeft het geografische gebied waar de bonen verbouwd worden een grote invloed op de smaak en aroma van de koffie. Ook de aarde, hoogte en verbouwingsmethodes van een individuele boer beïnvloeden deze attributen. Andere factoren die de smaak ook beïnvloeden zijn het in de schaduw laten groeien of niet, organische bonen of niet en de manier waarop de bonen verwerkt worden.

Probeer erachter te komen uit welke regio je favoriete koffiebonen komen, wat het in de toekomst makkelijker maakt om ze aan te schaffen, aangezien er een hoop opties in de winkel zijn.

Er zijn in essentie drie regio’s waar de beste koffiebonen verbouwd worden en alle deze locaties bieden een onderscheidende smaak:

  • Latijns-Amerika: Deze regio omvat Centraal en Zuid-Amerika, de Cariben, Colombia, Costa Rica, Panama en Mexico. Ze hebben meestal een lichte ‘body’ en een goed gebalanceerde zure smaak met fruitige ondertonen. Om hun bitterheid te verlagen, kunnen ze het beste mild tot medium gebrand worden. Deze regio omvat ook Braziliaanse koffie, wat meestal Robusta bonen zijn. Ze geven vaak een zwaar gevoel in de mond, vaak met chocolade ondertonen en ze kunnen het beste donker gebrand worden.
  • Afrika/Arabië: Deze regio omvat de landen in het continent van Afrika (voornamelijk Ethiopië en Kenia), het Midden-Oosten en Arabische regio’s. Koffie in dit gebied heeft vaak een medium ‘body’ en met een siroopachtige zuurheid, met vaak sterke accenten van aardbeien en blauwe bessen. Sommige personen vinden ze zelfs tropisch, met een zwarte hop karakter en soms zelfs een tomaatachtige zuurheid. Donker branden wordt aanbevolen voor deze regio.
  • Indonesië en het Pacifisch eilandgebied: Deze regio omvat Azië, Indonesië en de omringende Pacifische eilanden. Koffie uit deze regio heeft een donkere rijke of gebrande smaak met een duidelijke nasmaak die lijkt op ongezoete cacao. Ze zijn minder zuur en voller. Om hun zoete ondertonen te behouden, kan je deze bonen het beste medium-donker tot donker branden.

 

Versheid

Vers gebrande koffiebonen kopen is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je weet wat de branddatum is voor je koffiebonen koopt, zodat je een idee hebt hoeveel tijd je hebt om ze te consumeren. Als je een koffiemolen in je huis hebt, kies dan voor een hele zak koffiebonen en maal ze net voordat je je koffie gaat zetten. Vermijd koffie dat vermalen verkocht wordt en kies altijd voor hele koffiebonen, aangezien koffie zijn smaak 30 minuten na het malen kwijtraakt.

 

Verschillen tussen roasts (manier van branden)

Branden verandert groene bonen in koffie. Jezelf bekend maken met de beschikbare brandmethodes kan helpen om de smaak van je koffiebonen te voorspellen.

Naast de soort en herkomst van de bonen, is de manier van branden voor een groot deel verantwoordelijk voor het bepalen van de aroma, zuurheid, smaak en cafeïne-inhoud van je gekozen bonen.

In tegenstelling tot wat je mogelijk denkt, bevatten donkere bonen minder cafeïne dan lichte.

Dit is een korte samenvatting van de ‘roasts’ die beschikbaar zijn:

  • Licht gebrand: Deze soort heeft een mildere smaak met lage volheid en zuurheid en smaakt bijna als graan, maar heeft de grootste hoeveelheid cafeïne. Het oppervlakte van de boon is lichtbruin met geen zichtbare olie.
  • Medium gebrand: Ze hebben een sterkere smaak en worden soms ‘Amerikaans gebrand’ genoemd. De bonen hebben een medium-bruine kleur, maar hebben geen zichtbare tekenen van olie.
  • Medium-donker gebrand: Deze zijn rijker en donkerder en geven een bitterzoete nasmaak. Je ziet zichtbare sporen van oliën en dit geeft de bonen een glanzende uitstraling.
  • Donker gebrand: Deze glanzende zwarte bonen met wat bitterheid hebben bijna geen zure smaak en worden voornamelijk gebruikt voor espresso’s. Ze hebben de minste hoeveelheid cafeïne.

 

LEES OOK: 

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo