Wat is het verschil tussen espresso- en koffiebonen

Je weet dat je een echte koffieliefhebber bent als je kieskeurig bent met je bonen en manier van branden, en als je je realiseert dat je een kenner bent als het gaat om verschillende bonen. Als je koffiebonen koopt voor je nieuwe bereidingsmethode, heb je dan wel eens gemerkt dat je koffiebonen of espressobonen kunt kopen?

Geloof je ons als we zeggen dat ze het niet hetzelfde zijn? Espressobonen versus koffiebonen – er is een verschil. Velen zijn zich niet bewust van wat hen onderscheidt en wanneer je de ene of de andere moet kiezen. Het wordt tijd dat we voor wat opheldering zorgen.


 

Het brandproces

Afgezien van de bereidingswijze is het brandproces ook een onderdeel van de koffie die je bereidt, omdat het van invloed is op hoe je koffie uiteindelijk zal smaken. Je begint met verse koffiebonen (lees ook: hoe de beste koffiebonen kiezen), en daarmee bedoelen we de groene bonen van de ‘kersen’ van de koffieplant. De groene bonen kunnen op zichzelf niet gebruikt worden om te bereiden. Het is het brandproces dat de oliën en suikers in de boon daadwerkelijk ontgrendelt, waardoor de koffie een uitgesproken aroma en smaak krijgt.

koffie en espressobonen

De bonen worden aan hoge temperaturen blootgesteld en de duur van het proces bepaalt het lichte tot donkere brandprofiel. Een lichter brandprofiel heeft de neiging om een meer uitgesproken smaak te geven, Medium biedt een meer evenwichtige zuurgraad en smaak, en donkerdere brandprofielen zijn minder zuur en meer aan de bittere kant. Uiteindelijk worden al deze gebrande bonen ook wel koffiebonen genoemd, die gebruikt kunnen worden voor zowat elke bereidingswijze.


 

Wat is espresso?

Is espresso niet dat kleine drankje dat je krijgt als je een snelle en effectieve slok om wakker te worden nodig hebt? Nou, ja en nee. Een espresso shot is het resultaat van het zetten van koffie door de snelle en hoge druk espressomethode. De fijngemalen koffie die wordt gebruikt, moet stevig worden verpakt in een mandje, een portafilter genaamd, dat vervolgens in je espressomachine wordt geplaatst. Het moet met veertien tot achttien kilo druk in het portafilter worden gestampt.

espressobonen

De espressomethode maakt dan gebruik van heet water dat onder hoge druk binnen ongeveer vijfentwintig tot dertig seconden door een machine wordt geduwd (ongeveer 9 bar). Het resultaat is een dik drankje met een volle smaak en met precies de juiste hoeveelheid espresso crema. Zo’n shot wordt vaak gebruikt als basis voor andere dranken zoals de macchiato en cappuccino.

Klinkt als een gemakkelijke taak toch? Niet echt. De perfecte schot trekken vereist de harmonie van alle betrokken factoren – van water tot de gemalen koffie, het aanstampen en de waterdruk, om maar een paar op te noemen.


 

Espressobonen versus koffiebonen: Welke kiezen?

Nu we meer weten over het brandproces en de espressomethode, wordt het tijd om die mysterieuze vraag te beantwoorden: wat is het verschil tussen espresso koffiebonen en gewone koffiebonen?

 

Koffiebonen

Koffiebonen verwijst naar elke boon die gebrand en klaar gemaakt is voor de bereiding. Je kunt kiezen voor licht gebrand als je de volle smaak van je boon wilt, die kan variëren afhankelijk van het land waar hij vandaan komt.

espresso en gewone koffie bonen verschillen

  • Licht gebrande bonen hebben geen olieachtige glans en zijn het beste voor mild smakende soorten en witte koffie.
  • Medium gebrande bonen geven je een sterker drankje en onderscheiden zich door hun medium bruine kleur.
  • Donkergebrande bonen daarentegen onderscheiden zich door hun donkerbruine kleur en glanzend, olieachtig oppervlak.

Espressobonen

Espresso koffiebonen behoren meestal tot de categorie van donkergebrande bonen, omdat dit het stadium is waarin de bonen de minste zuurgraad bieden met een voller mondgevoel. Je zal nog steeds lichte vleugjes van de smaak opmerken. Het donkere brandprofiel van espressobonen is het rijkst aan natuurlijke koffieoliën, wat blijkt uit de olieachtige glans die je op de bonen kunt zien. Emulgatie van deze oliën, samen met andere bestanddelen in koffie, blijken nuttig bij het produceren van de zogenaamde espresso crema. Het gebruik van gewone bonen om espresso te bereiden kan niet het soort drankje produceren dat je verwacht in een ‘perfecte shot’. Sommige soorten zijn te licht, andere te verkoold of te donker.

Espresso- vs koffiebonen

Een goed kopje espresso zetten is geen hogere wiskunde, maar het is niet alleen maar gemalen koffie en heet water in de espressomachine dumpen. Het gebruik van de juiste soort bonen is ook belangrijk. Hieronder een korte samenvatting van de redenen waarom:

  • Espresso koffiebonen geven je de consistentie, volheid en smaak die je wilt in je shot.
  • Espresso koffiebonen produceren meestal een rijke crema, die je espresso shot ervaring verbetert.
  • Gewone koffiebonen zijn uitermate geschikt voor verschillende bereidingsmethoden, maar espresso koffiebonen zijn het beste voor hoge druk methoden.

De volgende keer dat iemand je dus vraagt of er een verschil is tussen espresso- en koffiebonen, dan kan je hier duidelijk antwoord op geven, want je begint zo langzaam aan al een echte espressoliefhebber te worden.

LEES OOK: Hoe zelf koffiebonen malen

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo