Koffiezetapparaat schoonmaken tips

Zelfs het beste koffiemachine zal slechte koffie maken als hij niet regelmatig grondig schoongemaakt wordt. Traditionele koffiemachines zouden gespoeld moeten worden met heet, zepig water na elke keer gebruikt te zijn en elke zes maanden grondig schoongemaakt moeten worden. Als je een espressomachine hebt, dan zou je die in een keer per week grondig schoon moeten maken. Neem snel een kijkje naar de onderstaande tips hoe je een koffiezetapparaat schoonmaken moet.

 

Maak je koffiezetapparaat goed schoon met deze stappen:

Spoel met azijn

Meng 90ml azijn met 600ml water en laat de combinatie door je koffiemachine lopen. Laat daarna twee keer puur water door de machine lopen om alle azijn weg te spoelen. Als je zeker wilt zijn dat de hele smaak van de azijn weg is, dan kan je ook besluiten om drie in plaats van twee keer te spoelen met water.

 

Borstel de viezigheid er uit

De snelste manier van een koffiezetapparaat schoonmaken, is met een espressomachine schoonmaak kit, welke kwalitatieve borstels bevat. Met deze kan je makkelijker bij viezigheid komen in de hoekjes van de machines en het hardnekkige vuil los schrobben.

 

Schrob de zijkanten schoon

Als er nog vuil achterblijft die je niet weg kan krijgen met een borstel, gebruik dan een schuursponsje. Je kan ook een espresso schoonmaakvloeistof voor dit onderdeel gebruiken.

Hoe Koffiemachine Schoonmaken

 

 

Maak je espressomachine goed schoon met deze stappen:

Laat espresso schoonmaakvloeistof door de pomp lopen

Er zijn verschillende soorten espresso schoonmaakvloeistoffen en elke heeft zijn eigen spoel instructies. Over het algemeen zou je de vloeistof 4-5 keer door de pomp moeten laten gaan met een interval van 15-20 seconden.

 

Spoel de filterhouder

Maak de filterhouder los, houdt deze boven het spuitstuk en zet de pomp aan. De filterhouder zal gevuld worden met water en schoonmaakvloeistof. Schud het een beetje rond om ervoor te zorgen dat de reiniger bij alle viezigheid komt.

 

Borstel de filterhouder

Nu zou je al het achter gebleven vuil moeten verwijderen met een espresso schoonmaakborstel. Zorg ervoor dat je de borstel naderhand goed afspoelt, zodat je deze weer kan gebruiken.

 

Was de druppelbak af

Residu op de druppelbak is vaak de oorzaak van de vieze smaak in je espresso’s. Was het met een kleine hoeveelheid espresso schoonmaakvloeistof en spoel hem daarna goed af met water. Plaats de filterhouder weer in de machine en doe daarna hetzelfde voor de nu schone druppelbak.

 

Spoel

Herhaal dit spoelproces door puur water drie of vier keer door de pomp te laten gaan, wederom met een interval van 15-20 seconden.

 

Maak de stoompijp schoon

Boen de stoompijp schoon met een keukendoekje. Je kan ook een stoompijp schoonmaakborstel kopen, welke je in afwasmiddel kan dopen en gebruikt kan worden om de binnenkant van de stoompijp schoon te maken.

 

Maak de filterhouder en het uiteinde van de stoompijp apart schoon

Haal de filterhouder uit elkaar doe hem in een bak met 90% water en 10% afwasmiddel. Na het weken kan je achtergebleven vuil schoonmaken met een schuursponsje en alles drie keer afspoelen met water.

Koffiemachine Schoonmaken tips

Je koffiezetapparaat schoonmaken kan een tijdrovende taak zijn, maar het is de enige manier om er voor te zorgen dat je koffie altijd een geweldige smaak heeft.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo