Siemens EQ 6 review

Ben je op zoek bent naar een geweldige espressomachine om je te introduceren in de geweldige wereld van speciale koffiedrankjes, dan is deze Siemens EQ 6 voor jou bedoeld.

Je zal er verderop in deze Siemens EQ 6 review achter komen dat dit niet een perfect apparaat is, maar het is een extreem goede allrounder en alle minpunten zijn in onze ogen geen dooddoeners. De realiteit is soms dat wanneer je een goede koffiemachine denkt te kopen, je er daarna achterkomt dat je gekozen model een aantal fatale minpunten heeft. Je zal hier echter niet tegen dat probleem aanlopen. Alhoewel we zeker weten een aantal kleine aanpassingen zouden willen zien, zal je erachter komen dat deze machine bijna alles aan kan.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Siemens EQ 6 review:

Bekijk video van de review

Overzicht

Vormfactor, afmetingen en esthetica

Siemens EQ 6 plus espressomachine reviewHet eerste ding dat we op willen merken van deze Siemens EQ 6, is de onmisbare Europese stijl. Hij is strak en modern en uitgerust met de nieuwste technologie. Zijn volledig zilveren behuizing met zwarte accenten zullen hem ongetwijfeld een prachtige toevoeging aan je keuken maken.

Met afmetingen van 27,94 x 38,61 x 48 cm is hij echter niet de kleinste koffiemachine op de markt. Dus als je beperkt ruimte op je aanrecht hebt, dan zal je het mogelijk lastig vinden om een vast plekje voor hem uit te kiezen, maar er zijn zeker nog veel grotere machines beschikbaar. En mocht je hem toch moeten verplaatsen, dan zal dit geen extra uitdaging zijn, aangezien de machine maar 9,5 kg weegt. Dit lichtje gewicht betekent echter dat deze espressomachine goedkoop gemaakt is, aangezien Siemens gebruik gemaakt heeft van een combinatie van geborsteld aluminium, roestvrij staal en stevig ABS plastic.

 

Afmetingen reservoir

Dit is het eerste ding wat ons een beetje teleurstelde en review zou niet compleet zijn als we dit niet zouden benoemen. Of dit voor jou ook een minpunt is hangt echter af van hoeveel koffie je drinkt. Wij zijn echter fanatieke koffiedrinkers en aangezien we een soort van kleine familie op het kantoor zijn, zoeken we altijd naar een groot waterreservoir wanneer we een espressomachine kopen. Alhoewel de 1,7 liter van de EQ 6 zeker niet klein is, zijn er voldoende andere modellen die een grotere capaciteit bieden. De maximale inhoud is dus niet slecht, maar iets kleiner dan bij onze gewoontes past.

Het reservoir wordt ook geleverd met een waterfilter, maar je wordt niet verplicht om deze te gebruiken. Het grootste voordeel van het gebruik van een filter op je machine, is dat je nagenoeg de behoefte voor periodiek ontkalken elimineert. Het is een gemak dat de hoeveelheid tijd die je aan onderhoud spendeert zal verlagen.

Er zijn echter ook andere manieren om ontkalken te omzeilen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor gedistilleerd water of als je een waterfilter op je kraan hebt, dan hoef je niet ook nog eens een in je machine te hebben.

Het andere nadeel, is het feit dat waterfilters prijzig zijn en als je besluit om een te gebruiken, dan zal je per filter zo’n €10 moeten betalen, wat na verloop van tijd de total cost of ownership wel zal verhogen. Het filter kan maximaal 220 liter water verwerken voordat je deze moet vervangen (voor wanneer je water al redelijk zacht is). Is je water hard, dan is dit maximaal 80 liter. Uiteindelijk komt het dus neer op wat het beste voor jou werkt. Er is geen juist antwoord om wel of geen filter te gebruiken.

Siemens EQ 6 Review

 

Geïntegreerde koffiemolen

Er zijn een aantal aspecten van de koffiemolen die we fijn vonden en wederom een aantal waar we niet van onder de indruk waren.

Een pluspunt is dat dit model gebruik maakt van een keramische koffiemolen met maalschijf, welke direct bevestigd is onder het koffiebonenreservoir van 300 gram. Er zijn twee dingen die we hier fijn aan vinden. Ten eerste zijn keramische koffiemolens met maalschijven met dan hun roestvrij stalen tegenhangers, aangezien dit laatste materiaal opwarmt tijdens gebruik, wat kan resulteren in vermalen koffie dat verbrand is, wat de smaak van je voorkeursdrankje kan verpesten.

Het tweede ding is de afmeting van het reservoir voor de koffiebonen, vooral vergeleken met de afmetingen van het waterreservoir. Een van de problemen die we opmerkte bij sommige modellen, is dat er een verkeerde verhouding tussen de afmetingen van het water- en koffiebonenreservoir is, wat ervoor dat je regelmatig moet stoppen om de een of andere weer bij te vullen. Dit kan snel erg vervelend worden en gelukkig vermijdt de EQ 6 dit probleem.

En nu komen we aan bij het minpunt. De koffiemolen heeft maar vijf instellingen. Zes is het gemiddelde in de industrie, dus vijf is een beetje teleurstellend. Het is niet een enorm probleem, omdat vijf voldoende is voor de meeste personen, maar echte koffieliefhebbers zullen hier geen genoegen mee nemen.

Siemens EQ.6 TE603201 Koffiezetapparaat Bonen

De reden waarom dit er zoveel toe doet, is dat lichte aanpassingen in de instellingen van je maling een grote impact kunnen hebben op de smaak van het drankje dat je bereidt. Meer instellingen maken het mogelijk om de smaak van je drankje af te stemmen aan je voorkeuren. Het is wederom niet verschrikkelijk, maar desalniettemin een beetje teleurstellend.

Nog een ding dat belangrijk is om op te merken, is dat hij een aparte vulschacht voor vermalen koffie heeft, wat geweldig is voor een kopje cafeïnevrije koffie in de avond of wanneer je simpelweg even geen zin hebt om het hele proces te doorlopen.

Tot slot vonden we nog wat in de gebruikshandleiding dat het waard is om op te merken. Bijna elk bedrijf dat volautomaat espressomachines maakt, raadt aan om medium gebrande koffiebonen te gebruiken. Dit zeggen ze, omdat donkere bonen meestal olieachtig zijn en de oliën kunnen ervoor zorgen dat je koffiemolen verstopt raakt.

In de gebruikshandleiding van de EQ 6 is er een gedeelte waar het gebruik van donker gebrande koffiebonen wordt besproken, waarbij ze aanbevelen dat je een fijnere maling dan normaal gebruikt.

Tijdens test gebruikten we geen donkere gebrande bonen en daarom kunnen we niet aangeven hoe effectief de koffiemolen van de EQ 6 hiermee omgaat. Gebaseerd op de opmerking in de gebruikshandleiding, is Siemens echter momenteel het enige bedrijf dat de gebruikers niet afraadt om donker gebrande koffiebonen te gebruiken. We raden echter aan dat je hier wel mee oppast.

 

Het boilersysteem

De Siemens EQ 6 volautomaat heeft een enkele aluminium boiler, gevoerd met roestvrij staal en bevat Thermoblock technologie voor snel opwarmen. We geven de voorkeur aan modellen met een duaal boilersysteem, maar deze zijn uiteraard duurder.

Het grootste voordeel van een duaal boilersysteem, is dat je tegelijkertijd koffie kan bereiden en melk kan stomen, wat het proces van het bereiden van je favoriete op melk gebaseerde drankje versnelt. Dankzij het supersnel opwarmen van de boiler van de EQ 6, is dit een vertraging van seconden in plaats van minuten en is in onze ogen een goede compromis om de prijs van het model relatief laag te houden.

 

Verstelbare koffietuit

Dit is nog een teleurstellend gebied tijdens deze review, maar niet enorm. De tuit van de EQ 6 kan versteld worden, maar niet zoveel als wij zouden willen. Hij biedt ruimte voor kopjes van 2,5 tot 10 cm, wat niet slecht is, maar er zijn modellen die ruimte bieden voor kopjes van 15 cm. Als je een erg grote koffiemok hebt, dan past deze mogelijk niet onder de tuit.

Er zijn uiteraard manieren waarop je dit kan omzeilen, zoals overgieten van een kopje naar je favoriete kopjes. In het volgende gedeelte zullen we hier uitgebreider over hebben.

 

Het bereidingssysteem

Goedkoopste Siemens EQ 6 Review

Dit is onze ogen het onderdeel dat de EQ 6 er uit doet springen. Het besturingspaneel die je koffie laat maken is geweldig. Deze maakt gebruik van TFT-technologie (Thin Film Transistor), wat je helder, duidelijk en met touchscreen toegang geeft tot alle besturingen.

Je drankje bereiden is zo simpel als door de beschikbare opties scrollen, welke weergegeven worden met foto’s, zodat je altijd weet wat je krijgt en vervolgens de selectieknop indrukken. Uiteraard zijn er een aantal instellingen die je kan kiezen. Zo kan je in het menu de sterkte van je shotje aanpassen (mild, normaal, sterk en erg sterk), de hoeveelheid water uitkiezen (klein, medium en groot) en hoeveel melk of schuim je wilt kiezen.

Wij bevelen aan om eerst te beginnen met de standaard fabrieksinstellingen en als je vervolgens niet helemaal tevreden bent met de smaak, dan kan je de smaak aan proberen te passen. Op die manier hoef je op de eerste dag niet uren te spenderen aan het gissen wat de optimale instellingen zijn.

Qua drankjes die je kan bereiden met de Siemens EQ 6 heb je de keuze uit:

 • Espresso
 • Koffie
 • Cappuccino
 • Caffè macchiato
 • Caffè latte
 • Melkschuim
 • Warme melk
 • Heet water

Daarnaast zijn veel van de onderhoudsfuncties van de EQ 6 geautomatiseerd en je hebt hier toegang toe via het onderhoudspaneel aan de voorkant. Vanuit het systeemmenu kan je de machine herstellen naar de fabrieksstandaard, de taal aanpassen en de automatische uitschakeling veranderen.

De bereidingsunit kan je verwijderen voor makkelijke reiniging en dit geniet onze voorkeur. Sommige fabrikanten maken het bijna onmogelijk om toegang te krijgen tot de bereidingsunit, wat betekent dat je reinigingstabletten moet gebruiken. Bij deze machine kan je hem simpelweg een keer per week er uithalen, goed afspoelen onder de kraan en je bent helemaal weer helemaal klaar.

 

Een opmerkingen over de espresso

Als je de verschillen al weet tussen het bereiden van espresso en traditionele koffie, dan kan je dit gedeelte overslaan. Als je nieuw bent in de wereld van speciale koffiedrankjes, dan zal deze informatie handig voor later zijn.

Je gebruikt momenteel waarschijnlijk een traditioneel koffiezetapparaat. Dat geldt voor de meeste mensen. Om koffie te krijgen met de vermalen koffie en in de kan daaronder maken deze machines simpelweg gebruik van zwaartekracht.

Espressomachines zijn anders en vertrouwen op druk. Druk wordt gemeten in bar, waarbij een bar gelijk is aan de atmosferische druk op zeeniveau. Er is tenminste negen bar nodig om kwalitatieve espresso te maken en de pomp van de EQ 6 biedt vijftien bar.

De machine heeft dus voldoende druk om een geweldige espresso te maken, elke keer wanneer je hem gebruikt. Dit is belangrijk, aangezien espresso een onderdeel zal zijn van de meeste speciale koffiedrankjes die je bereidt.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Het melk opschuimsysteem

Op het gebied van melk opschuimen zijn er twee verschillende wegen die een fabrikant in kan slaan. Ze kunnen een stoompijp of een automatisch opschuimsysteem bieden. Beide hebben voor- en nadelen.

Beste Siemens EQ 6 Review

Koffieliefhebbers geven meestal de voorkeur aan een stoompijp, omdat dit ze volledige controle over de temperatuur van de melk en de hoeveelheid en kwaliteit van de stoom dat gecreëerd wordt geeft. Het nadeel is dat het vaardigheid en oefening vereist om onder de knie te krijgen, wat nieuwkomers af kan schrikken.

Automatische opschuimers zijn daarentegen erg vriendelijk voor nieuwkomers, waarbij de machine de temperatuur van de melk regelt en maar beperkte controle (en soms helemaal geen) over de hoeveelheid en kwaliteit van het schuim.

De EQ 6 maakt gebruik van een automatisch systeem en Siemens verkoopt ook een roestvrij stalen melkkan die je kan gebruiken met deze machine (moet je apart kopen). Dit is echter optioneel en elke kan zal werken.

Om een op melk gebaseerd drankje te maken bevestig je simpelweg een uiteinde van de slang (die meegeleverd wordt) in de machine en het andere uiteinde doe je in de bak of kan waar je het melk in hebt. Wanneer je een caffè latte of vergelijkbaar drankje bereidt, dan zuigt de machine een van tevoren vastgestelde hoeveelheid melk in de boiler om dit op te warmen en giet vervolgens een mengsel van hete melk en schuim.

Via het besturingspaneel aan de voorkant kan je aansturen hoeveel je van beide wilt, wat je nog steeds een grote hoeveelheid controle geeft, alhoewel dit waarschijnlijk niet genoeg is voor de echte hardcore liefhebbers. Het systeem is echter erg makkelijk en intuïtief om te gebruiken en nieuwkomers zullen dit zeker op prijs stellen.

De kwaliteit van het schuim is erg goed en er zijn maar weinig volautomaten die hier beter in zijn. Wij denken dat het overgrote deel van de personen tevreden zal zijn met resultaat.

 

De kopverwarmer

Nieuwkomers in de wereld van speciale koffiedrankjes besteden vaak geen aandacht aan de belangrijkheid van kopverwarmers en dat is jammer, aangezien het echt een belangrijke rol speelt. De reden?

Speciale koffiedrankjes worden vaak bereid met een temperatuur die iets lager is dan we gewend zijn, dus alles wat je kan doen om warmteverlies te voorkomen maakt een verschil.

Bij de EQ 6 heb je twee goede opties. Zet ten eerste de boiler via het menu op hoog. Dat zal al een hoop problemen oplossen met mogelijke temperatuurproblemen. Gebruik ten tweede de kopverwarmer, aangezien koffie in een koud kopje gieten logischerwijze voor meer warmteverlies zorgt dan een warm kopje. Probeer het maar eens uit en je zal versteld staan hoe groot het verschil is.

De EQ 6 heeft een kopverwarmer bovenop de machine. Deze wordt passief verwarmd door de warmte van de boiler, dus deze zal niet erg heet worden, maar is zeker warm genoeg om je kopje warm te krijgen.

 

Makkelijk om te gebruiken en te reinigen

Goedkope Siemens EQ 6 Review

In beide gevallen presteert de EQ 6 erg goed. Het besturingspaneel is goed verlicht en makkelijk om te navigeren. De menu’s zijn op een logische, intuïtieve manier ontwikkeld en alhoewel we niet willen zeggen dat er geen leercurve is, zal je het makkelijker vinden om deze espressomachine onder de knie te krijgen dan alles van je smartphone leren.

De geavanceerde technologie helpt hier ook. Als de EQ 6 bijvoorbeeld alleen maar een simpel led-scherm had, dan zou het veel moeilijker geweest zijn om door de menu’s te navigeren. Met de TFT en touchscreen technologie wordt er gebruik gemaakt van een navigatiestijl waar je bekend mee bent en erg lijkt op hoe je je smartphone gebruikt. Al met al zal het waarschijnlijk minder dan twintig minuten duren voordat je weet waar je alles kan vinden en door de menu’s moet bewegen. Daarna zal je een expert zijn.

De meeste reinigingsfuncties zijn geautomatiseerd en zo simpel als op de juiste knoppen drukken. De machine heeft automatische waarschuwingen die je op hoogte stellen wanneer je iets moet doen. De paar handmatige onderdelen van onderhoud die je nog uit moet voeren (de bereidingsunit afspoelen en de lekbak en afvalbak legen) zijn simpel, omdat je makkelijk toegang hebt tot die onderdelen van de machine. Op dit gebied zal je dus ook niet tegen problemen aanlopen en al met al verricht Siemens op dit gebied uitstekend werk.

 

Nadelen

Zoals je kan zien doet deze machine een hoop goed, maar er zijn een paar dingen die Siemens in onze ogen beter had kunnen doen. De grootste nadelen van het ontwerp zijn als volgt:

 • Een waterreservoir dat iets kleiner is dan we zouden willen.
 • Te weinig malingsinstellingen (meer dan genoeg voor standaard gebruikers, maar echte liefhebbers zullen zich beperkt voelen).
 • Geen optie om een stoompijp te gebruiken, wat betekent dat je niet zoveel controle hebt over de hoeveelheid en kwaliteit van de schuim.

Geen van deze vinden we enorme minpunten, maar desalniettemin beïnvloeden ze wel de totale score die we kunnen geven.

 

Conclusie van deze Siemens EQ 6 review

Alhoewel deze machine in geen enkele beoordelingscategorie een perfecte score behaald, scoorde hij consistent goed in de belangrijkste onderdelen, waardoor het een robuuste en betrouwbare machine is. Hopelijk hebben we goed duidelijk kunnen maken in deze review dat dit een goede allrounder is.

We zouden deze Siemens espressomachine zonder aarzeling aanbevelen aan iedereen, maar als je een echte koffieliefhebber bent die volledige controle wil hebben, dan zal je je mogelijk een beetje beperkt voelen en zijn andere modellen mogelijk beter geschikt voor je.

Vergelijk prijzen nu bij:

Op zoek naar een andere Siemens koffiemachine?
Check onze #1 koopgids + reviews om zo de beste Siemens koffiemachine te kopen

Geraak je er nog niet uit? Bekijk dan zeker onze volautomatische espressomachine gids

Siemens EQ 6 Review speciale koffiedranken

8.5 Totale Score
Een robuuste en betrouwbare machine

We zouden deze espressomachine zonder aarzeling aanbevelen aan iedereen, maar als je een echte koffieliefhebber bent die volledige controle wil hebben, dan zal je je mogelijk een beetje beperkt voelen en zijn andere modellen mogelijk beter geschikt voor je.

2 Opmerkingen
 1. Ik heb 3 Siemens Q5 en 1 Siemens Q6 koffiemachines gehad en alle 4 net na de 2 jaar garantie kapot. Nooit geen Siemens meer.

 2. Ik heb een Siemens Q6. Het verwarmingselement binnen 2 jaar al moeten laten vervangen.

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo