Gaggia Velasca (Prestige) review

Moet je de Gaggia Velasca (Prestige) kopen?

De meeste volautomatische espressomachines zijn vrij groot en omslachtig, maar de elegante Gaggia Velasca past in de kleinste ruimtes, waardoor je met één druk op de knop verse espresso kunt drinken.

Een mooie uitstraling en een handmatige stoompijp ronden het goed geprijsde pakket af. Ietwat onhandige besturingen zijn echter een kleine ergernis.

Direct prijzen vergelijken:


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief:
 • Geweldige kleine afmetingen
 • Uitstekende espresso
 • Gemakkelijk te onderhouden
Negatief:
 • Besturingen zijn een beetje onhandig
 • Stoompijpje moeilijk te bedienen (bij de Gaggia Velasca)

 

Belangrijkste kenmerken

   • Handmatige stoompijp (Gaggia Velasca)
   • Automatisch melkopschuimen (Gaggia Velasca Prestige)
   • Aanpasbare receptenknoppen
   • 1,5 liter waterreservoir

 

Ontwerp en bouw

Hoewel de Gaggia Velasca een van de goedkopere espresso volautomaten is, ziet hij er fantastisch uit en veel duurder dan hij eigenlijk is. De Velasca heeft een matte zwarte kunststof behuizing met een mooi afgeschuinde voorkant en ziet er fantastisch uit in vrijwel elke keuken. Je kan hem makkelijk wegstoppen, omdat hij één van de kleinste volautomatische koffiemachines is (256 x 340 x 444 mm).

gaggia velasca review volautomaat

Direct prijzen vergelijken:

De voorkant wordt gedomineerd door een enkel scherm, omringd door knoppen voor het bereiden van dranken. Ze zijn een beetje zacht en moeten redelijk hard ingedrukt worden. Ze zijn echter duidelijk gelabeld. De tuit op de voorkant schuift op en neer, met een hoogte tussen 75 en 120 mm. Dat is genoeg om de meeste mokken en espressokopjes te plaatsen. Hogere latte glazen zullen echter niet altijd passen.


 

Kenmerken

Een enkel bonenreservoir van 300 g zit bovenop de machine en is groot genoeg voor een kleine zak koffiebonen. Dit reservoir heeft ook de molenbesturing, zodat je de smaak en gebruikte bonen aan kan passen. Net als bij de vorige machines van Gaggia heeft de Velasca een plastic tool nodig om de maalgraad aan te passen. Zorg er dus voor dat je deze niet verliest.

gaggia velasca prestige review volautomaat

Direct prijzen vergelijken:

Er is ook een trechter voor gemalen koffie, voor wanneer je voorgemalen koffie wilt gebruiken. Tenzij je voorgemalen espressokoffie gebruikt, zullen je resultaten niet zo goed zijn als bij het gebruik van verse bonen. Er zijn speciale knoppen om een espresso of lungo (een grote espresso) te bereiden. Het standaardvolume kan worden overschreven door de desbetreffende knop ingedrukt te houden. Hierdoor gaat de Gaggia Velasca in de programmeermodus.

Een dubbele tik van één van beide knoppen geeft twee shots van de door jou gekozen drank uit. Dit kan je gebruiken voor een dubbele shot of om tegelijkertijd twee kopjes koffie te bereiden. Wees voorzichtig, want als je eenmaal een dubbele hebt geselecteerd, is er geen manier om dit te annuleren. Er is een koffiesterkteknop, die de hoeveelheid koffie in een drankje regelt, met vijf beschikbare stappen.

Trechter voorgemalen koffie

Een knop voor heet water maakt het mogelijk om bij te vullen voor een Americano of een ander langer drankje. De stoomtoets schakelt de stoompijp in. Het uitschakelen vereist het indrukken van de OK-knop (de koffiesterkteknop). Dit is echter niet direct duidelijk en zorgde ervoor dat we paniekerig op knoppen drukte om de stoom te stoppen.

Via de menuknop kan je de watertemperatuur, de stand-bytijd, de waterhardheid (dit bepaalt hoe vaak het geïntegreerde filter moet worden vervangen), en het anti-kalkprogramma uitvoeren. Het is heel eenvoudig, maar dat is zeker niet slecht. Sommige volautomaten kunnen namelijk erg ingewikkeld zijn om te configureren en te bedienen.


 

Espressokwaliteit

Voor een shot espresso kozen we voor een fijnere maling, stelde de temperatuur in op maximaal en gebruikte een sterkte van vier. In het begin zag de crema er een beetje schuimig uit toen de drank in het kopje gegoten werd. Toen alles in het kopje gegoten was, bleef er een mooie olieachtige afwerking achter, met een lichte roodachtige tint.

Espresso met rijke crema

Met 62 graden Celsius is de temperatuur precies goed voor een espresso. Ook de smaak was uitstekend. We gebruikten fairtrade Peruaanse bonen die voor een zacht drankje zorgden. De uitgesproken zuurgraad kwam naar voren bij de nasmaak. We hebben duurdere machines zien worstelen om zo’n goede koffie te bereiden.


 

Kwaliteit van de melkdranken

Het stomen van je eigen melk is een beetje een kunstvorm. Je krijgt echter een fatsoenlijke stoompijp en voldoende controle. Op de Gaggia Velasca beweegt de stoompijp alleen van links naar rechts, niet op en neer. Het is dus moeilijk om de hoek goed in de kan te krijgen. Aangezien de knop alleen de stoom aan of uit zet, is het moeilijk om water uit de stoompijp te krijgen voordat je begint.

gaggia velasca review volautomaat

Direct prijzen vergelijken:

Als gevolg hiervan was het krijgen van een perfecte melk een beetje uitdagend. De Velasca introduceerde veel lucht en grote bubbels tijdens onze eerste keer. De tweede keer deden we het beter, maar het is moeilijk om fijne controle te hebben, omdat de stoom aan of uit staat.

Eenmaal opgeschuimd, getikt en gemengd, was het resultaat echter een cappuccino met een redelijke schuimkop die zacht en rijk smaakte. De duurdere machines met automatisch melkopschuimen of handmatige machines met een stoomcontrole kunnen het echter beter doen.


 

Onderhoud

gaggia velasca review volautomaatHet onderhoud van deze machine is eenvoudig. De lekbak kan je aan de voorkant naar buiten trekken en moet wanneer aangegeven worden geleegd. Gebruikte koffie valt in een bak aan de rechterkant van het apparaat. Deze kan je vervolgens makkelijk legen. Regelmatig wassen van de bak met een beetje zeepwater helpt schimmelvorming te voorkomen.

De bereidingsunit trek je aan de zijkant van de machine naar buiten en kan ongeveer een keer per week worden gewassen, zodat de binnenkant van de Gaggia Velasca mooi schoon blijft. Wanneer erom gevraagd wordt, moet de machine ontkalkt worden met behulp van het ingebouwde programma en ontkalkingsvloeistof.


 

Gaggia Velasca Prestige

gaggia velasca prestige review volautomaatGaggia heeft ook een Prestige model van de Velasca uitgebracht. Alhoewel beide koffiemachines grotendeels hetzelfde zijn, zijn er een aantal kleine veranderingen, zoals een luxere uitstraling. De grootste verandering vindt plaats op het gebied van het melkopschuimen. In plaats van een stoompijp krijg je een ontkoppelbare melkkan, welke automatisch je melk opschuimt.

Je hoeft alleen maar op de cappuccino-knop te drukken en de machine doet de rest van het werk. Er moet uiteraard wel melk in de kan zitten. De melk wordt vervolgens eerst opgeschuimd en de espresso wordt daar overheen gegoten. Het uiteindelijke resultaat was een ietwat hetere melk en cappuccino dan vergelijkbare machines, maar nog steeds binnen onze ideale grens.

Met de Speciale dranken knop op de Gaggia Velasca Prestige kan je heet water krijgen wat het bereiden van een Americano. Ook kan je een baby-cappuccino zetten, wat een 50/50 mix van espresso en fijn opgeschuimde melk is. Er is ook een knop voor het snel reinigen van de kan. Het gedeelte voor het melkopschuimen wordt gespoeld met heet water, zodat je de kan weer in de koelkast kan zetten en deze klaar is voor je volgende drankje.


 

Conclusie

gaggia velasca review volautomaatAfgezien van ietwat onhandige knoppen en een basis stoompijp, doet de Gaggia Velasca de rest ook. Het is een goed geprijsde en kleine espressomachine.

Deze machine is perfect voor iedereen die niet een hoop ruimte in de keuken heeft en iets simpels wil dat degelijke espresso’s kan produceren. Als je liever automatisch melk op wilt schuimen, kies dan voor de Gaggia Velasca Prestige.

Goed geprijsd en klein, dit is een geweldige volautomaat voor een budgetprijs.

Direct prijzen vergelijken:

8 Totale Score
Kleine krachtpatsers

Deze machine is perfect voor iedereen die niet een hoop ruimte in de keuken heeft en iets simpels wil dat degelijke espresso's kan produceren. Als je liever automatisch melk op wilt schuimen, kies dan voor de Gaggia Velasca Prestige.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo