Zo maak je cold brew koffie met een AeroPress

Cold Brew koffie met een AeroPress

Het is warm en zonnig buiten. Je bent genoeg van het drinken van waterige ijskoffie. Je hebt iets soepels en verfrissend nodig om je door deze lange zomerdagen te loodsen. Dat is waar cold brew (of koud bereide koffie) naar voren komt. Het is het perfecte drankje om je door de zomer heen te krijgen, en kan gemakkelijk worden bereid met bijna alles wat je in huis aanwezig hebt. Maar kun je het ook in je AeroPress maken? Het antwoord is natuurlijk ja.

aeropress koffiezet filter apparaatJe vraagt je nu mogelijk af waarom je een cold brew met een AeroPress wilt bereiden. De reden is dat het een handige, veelzijdige en betaalbare koffiemachine is, en snel opgesteld en schoongemaakt kan worden. Als je een echte koffienerd bent, dan moet je er vandaag nog een kopen (als je dat nog niet gedaan hebt).

Als je al het werk van traditionele cold brew bereidingsmethodes wilt overslaan, lees dan verder. We gaan je laten zien hoe gemakkelijk het is om heerlijke koud bereide koffie met je AeroPress te maken. Dit is veruit de makkelijkste cold brew die we ooit hebben gemaakt. Het duurde ongeveer een minuut om het apparaat klaar te maken en nog eens een minuut voor de bereiding. Het enige nadeel is dat een AeroPress niet in staat is om een grote hoeveelheid te bereiden. Je kunt slechts 1-2 kopjes per keer maken. Maar voor 2 minuten werk denken we dat het zeker de moeite waard is.

Bekijk hier aanbiedingen voor de AeroPress:


Benodigdheden

Dit recept is voldoende voor één kopje cold brew. Je kunt het gemakkelijk verdubbelen als je wilt. We gaan een cold brew concentraat maken en later water toevoegen om een drinkbaar kopje te maken.

Deze methode lijkt sterk op het zetten van normale koffie met een omgekeerde AeroPress. De enige verschillen zijn de verhouding tussen koffie en water, de temperatuur van het water en de trektijd.

Ingrediënten

  • Een AeroPress
  • 1 papieren filter voor de AeroPress
  • Een koffiemolen
  • 30 g koffie, zo grof gemalen als nodig is voor een cafetière. Je kunt elke soort koffie gebruiken die je wilt, licht of donker gebrand. Houd er echter rekening mee dat koffiesoorten die van nature een lagere zuurgraad hebben, tot een soepeler en evenwichtiger kopje cold brew leiden.
  • 132 g water, kamertemperatuur
  • 24 uur trektijd

 

Bereiding

AeroPress cold brew recept

Als je al het nodige hebt, dan wordt het nu tijd om je cold brew met de AeroPress te bereiden. Dit is hoe je het doet.

 

1

Weeg 30 gram koffiebonen af

AeroPress cold brew receptKies je koffie. Ook hier zijn er geen regels voor wat voor soort koffie je nodig hebt voor cold brew. Het gaat allemaal om je persoonlijke voorkeuren. Weeg 30 gram af. Kijk naar het gewicht in plaats van de hoeveelheid, aangezien niet alle koffiesoorten net zo zwaar zijn.

 

2

Maal grof

AeroPress cold brew receptAls je van plan bent om een cold brew 24 uur lang te laten trekken, is het belangrijk om zo grof mogelijk te malen, net als bij een French press. Een te fijne maling zorgt ervoor dat te veel smaken en aroma’s uit de koffie gehaald wordt, wat tot zuurheid en bitterheid leidt. Als je een kortere trektijd wilt, zoals 4, 8 of zelfs 12 uur, dan kun je met een fijnere maling spelen. Maal de koffie net voor het bereiden voor maximale versheid en smaak.

 

3

Draai je AeroPress om en voeg koffie toe

Als je je AeroPress al een tijd hebt, dan zal je vast al geëxperimenteerd hebben met omgekeerd bereiden (het druk gedeelte op het bereidingsgedeelte plaatsen en dit vervolgens omdraaien). De AeroPress omdraaien is belangrijk, omdat de koffie 24 uur moet trekken in het water. Dus draai je AeroPress om, plaats hem op je weegschaal en voeg je de gemalen koffie toe.

 

4

Voeg water op kamertemperatuur toe en roer zachtjes

Als je precies wilt zijn, voeg dan 132 gram water op kamertemperatuur toe. Ook al is dit cold brew, hoeft het water nog niet echt koud te zijn. Het gebruik van water op kamertemperatuur en het laten trekken op kamertemperatuur, levert goede resultaten op.

AeroPress cold brew bereiding

Je hoeft het niet in de koelkast te plaatsen om te trekken, aangezien dit het proces alleen maar vertraagt. Nadat je het water hebt toegevoegd, roer je het voorzichtig met een spatel of lepel, zodat alle koffie in contact komt met het water. Bedek de bovenkant van de AeroPress met een filter of kopje om te voorkomen dat er iets in de koffie valt.

Gebruik het best mogelijke water. Vermijd gedestilleerd water (te weinig mineralen) en zuiver mineraalwater (te veel mineralen). Leidingwater kan een goede keuze zijn, afhankelijk van waar je woont.

 

5

Laat het 24 uur staan op kamertemperatuur

24 uurs klok aeropress cold brewHet wachten is begonnen. Probeer de koffie te vergeten. Ga naar het werk. Doe een dutje. Bezoek je oma. Alles om de tijd door te brengen tot je heerlijk cold brew klaar is. Plaats de koffie niet in direct zonlicht. Zoek een plaats op waar licht of warmte je drankje niet zal beïnvloeden.

 

6

Plaats een papieren filter en spoel

Gefeliciteerd, je hebt de dag doorstaan. Na 24 uur zijn alle goede eigenschappen uit je koffie gehaald. Nu is het tijd om je papieren filter te spoelen. Dit klinkt misschien als een klein detail, maar het spoelen van het filter voor gebruik zal de papiersmaak die de koffie kan aantasten wegspoelen.

aeropress filter cold brew koffie

De AeroPressfilters zijn zo dun dat het onwaarschijnlijk is dat de smaak erdoorheen komt, maar het is over het algemeen een goede gewoonte bij het zetten van koffie. Zorg er wel voor dat je overvloedig water uit het filter schudt.

 

7

Bevestig het filter aan de AeroPress en draai hem op een kopje

aeropress cold brew koffieSchroef de filter na het spoelen op de opening van de omgedraaide AeroPress. Plaats een kopje omgekeerd op de opening om te voorkomen dat je overal koffie knoeit. Houd het kopje over de opening terwijl je de AeroPress omdraait. Je kunt nu de AeroPress naar beneden drukken om het snel af te maken of wachten tot alle koffie vanzelf in je kopje drupt.

Plaats je glas of kopje voor het toevoegen van het concentraat op je weegschaal en druk op ’tare’. Wanneer het koffieconcentraat is toegevoegd, plaats je hem weer op de weegschaal om precies te weten hoeveel gram concentraat je hebt.

 

8

Maak je AeroPress schoon

Gooi nadat alle koffie in je glas of kopje zit de koffiedik in de prullenbak of de compost en spoel je AeroPress. Het is echt geweldig hoe makkelijk je dit apparaat schoon kunt maken.

 

9

Maak je cold brew af door water of melk toe te voegen

Ons huidige resultaat is een koffieconcentraat. Het is erg sterk. Hier voegen we water (of melk) aan toe om een lekker, drinkbaar kopje te krijgen. We raden aan om te beginnen met gelijke delen water en koffie, en het verder aan te passen indien nodig. Dus als je 100 gram koffieconcentraat hebt, voeg je 100 gram water toe (hetzelfde soort water dat je eerder gebruikte). Maak het af met een paar ijsblokjes en geniet ervan.

aeropress cold brew koffie

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur wil je misschien meer of minder water toevoegen. Experimenteer met verschillende hoeveelheden water. Verdeel je concentraat gelijkmatig in 4 verschillende kopjes. Als er 20 gram koffieconcentraat in elk kopje zit, voeg dan 10 gram water toe aan het ene, 15 gram water aan het andere, 20 gram water aan het derde en 25 gram water aan het laatste. Elk kopje zal een beetje anders smaken. Als je erachter komt welke verhouding je voorkeur geniet, dan kun je je resultaten de volgende keer een stuk makkelijker herhalen.


 

Conclusie

aeropress koffiemaker filters

Dat was makkelijk, nietwaar? Het lijkt op een heleboel stappen, maar het duurt maar een paar minuten om een geweldige cold brew met je AeroPress te maken. Bovendien kun je hem ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren (maar waarom zou je zo lang wachten om zo’n heerlijk kopje koffie te drinken?)

Wat is het resultaat van zo’n eenvoudig proces? Een verfrissend, zacht kopje met veel zoete cacao nuances en een vol mondgevoel. Het beste van koffie koud bereiden met een AeroPress, is dat je slechts een beetje koffie (30-60 gram) gebruikt. Je hoeft niet een hele zak te gebruiken, zoals dat bij traditionele methodes som wel het geval is.

Was dit recept nuttig? Hoe waren je resultaten? Heb je zelf aanpassingen gemaakt? Laat het ons hieronder weten. We horen graag van je.

Bekijk hier aanbiedingen voor de AeroPress:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo