Aeropress vs French press: Welke moet je kopen?

Koffieliefhebbers genieten altijd van een bepaalde stijl voor het brouwen van koffie en laten hun voorkeuren altijd graag horen.

In de wereld van koffiegenieters is er een stevige strijd gaande tussen personen die van de French press houden en andere die de voorkeur aan de meer moderne AeroPress geven. Alhoewel de smaak van koffie grotendeels afhangt van de kwaliteit van de bonen, hoe deze geroosterd zijn en de temperatuur, worden brouwmethodes gezien als het invloedrijkste om de smaak van het drankje te verbeteren.

Zowel de French Press/Franse pers als de AeroPress zijn perfect voor koffiekenners die graag de controle hebben over alle aspecten van het koffie maken. Terwijl deFrench press jaren geleden uitgevonden werd, is de AeroPress een meer recente uitvinding die in korte tijd veel volgers heeft gekregen.

Een van de redenen waarom de Aeropress zo populair is geworden in een korte tijd, is het gebruiksgemak. DeFrench press blijft echter nog steeds een betaalbare keuze voor veel personen die genieten van de unieke resultaten.

 

Wat is een aeropress?

De AeroPress is meer als een espressomachine die er uitziet als een grote spuit met markeringen aan de zijkant. Er is meestal een primaire buis waar de gemalen koffiebonen en het hete water in zit en nog een buis die naar beneden gedrukt wordt.

In de onderste buis zit een filter die voorkomt dat de gemalen koffie in je uiteindelijke kopje komt, terwijl de druk van de bovenste buis ervoor zorgt dat het hete water de gehele smaak van de koffiebonen kan absorberen.

Het filter in de aeropress kan voorkomen dat koffiedik met je drankje gemengd wordt en dit zorgt voor een meer verfijnd drankje waar een koffieliefhebber van kan genieten.

> Winkel voor de AeroPress

 

Waarom is aeropress koffie zo goed?

Koffie in de aeropress is meer verfijnd en vrij van rauwe gemalen koffie die anders zou kunnen voorkomen dat je van je heerlijke hete kopje koffie kan genieten. De luchtdruk aan de bovenkant terwijl de stamper langzaam aangedrukt wordt, helpt om de oliën van de gemalen koffiebonen goed te mengen in het hete water, waardoor de maximale smaak eruit gehaald wordt. Het is aardig lastig om fouten te maken terwijl je deze koffie maakt.

De aeropress geeft je volledige controle over het bereidingsproces. Je kan de tijd, druk, kwantiteit en de verhouding van de gemalen koffiebonen en heet water goed aansturen. Dit geeft je volledige controle, om ervoor te zorgen dat je een koffie krijgt die perfect voldoet aan je wensen.

De aeropress is een erg goed apparaat als je je koffie graag met je mee wilt nemen. Het duurt over het algemeen maar een minuut voordat je een kopje met geweldige koffie hebt gemaakt en soms kan je het zelfs binnen 30 seconden klaar hebben. Aangezien luchtdruk gebruikt wordt om de smaak uit de bonen te halen, hoef je deze niet lang in het hete water te laten trekken.

Aeropress

 

Wat is een French press/Franse pers?

De Franse pers heeft een glazen container (alhoewel er ook metalen omhulsels beschikbaar zijn, maar deze zijn minder populair) waar water en gemalen koffiebonen gemengd worden. Zodra je de gemalen bonen een tijdje in het water geweekt hebt, wordt de metalen dompelaar (welke ook beschikbaar is in synthetisch) naar beneden gedrukt, om zodoende meer druk te creëren en de oplosbare oliën van de gemalen koffiebonen beter in het water te mengen.

Dit creëert een erg speciaal mengsel waar nog steeds stukjes koffiebonen inzitten. De smaak is daarom sterker, aangezien het metalen filter relatief grove koffie ingrediënten doorlaat. Elke koffieliefhebber die op zoek is naar een sterk kopje koffie, zou zeker moeten overwegen om koffie uit een Franse pers te drinken.

> Winkel voor French press

 

Waarom is deFrench press nog steeds populair?

De Franse pers is al eeuwen beschikbaar (ontwikkeld en gepatenteerd in 1852 door een metaalsmid en handelaar uit Parijs) en veel personen associëren hem met het originele koffie brouwproces. De Franse pers produceert over het algemeen niet een erg verfijnde koffie, waardoor het een meer aards en huiselijk gevoel geeft waar men wanneer ze maar willen van kan genieten.

De koffie uit een Franse pers is ook aardig verschillend, vanwege de sterkere smaak. Het metalen filter creëert een hoop druk wanneer deze naar beneden gedrukt wordt en dit helpt om de oplosbare solide deeltjes en aromatische oliën van de koffiebonen aardig effectief te mengen met het water. Als een gevolg is de smaak van de koffie veel scherper en onderscheidend.

Een Franse pers is ook erg handig voor het bereiden van tenminste vier kopjes koffie in een keer. De glazen of metalen container kan zo groot zijn als vereist en men kan hun kopje koffie tijdens het ontbijt krijgen zonder erg lang te hoeven wachten. Dit is een van de redenen waarom een hoop families de voorkeur geven aan de Franse pers op werkdagen. Ze kunnen een grote hoeveelheid voor de hele familie maken zonder het risico te lopen dat ze te laat komen op het werk.

Lees ook: Hoe French Press koffie maken?

 

Aeropress of Franse pers: Welke is beter?

Alhoewel de uiteindelijke keuze zeker weten afhangt van de persoonlijke smaak van iedere koffieliefhebber, zijn er enkele features van elk apparaat dat meer gewild is dan de ander. De grootste verschillen zullen we hieronder opnoemen.

  • De aeropress is zeker weten sneller in het maken van koffie dan de Franse pers. Bij de eerste duurt het een of twee minuten om een perfect kopje koffie te maken en bij de laatste gemiddeld vijf minuten.
  • Aangezien het langer duurt om de koffie met een Franse pers te maken, koelt het drankje sneller af. Dit kan een probleem zijn voor sommige personen.
  • De aeropress is perfect voor een enkele gebruiker. Als je veel koffie voor een hoop mensen wilt maken, dan is de Franse pers een betere keuze.
  • De aeropress maakt gebruik van papieren filters, wat voorkomt dat kleine koffiedeeltjes met het drankje mengen. Dit creëert een meer verfijnde smaak. De Franse pers heeft een metalen maas die sommige koffiedeeltjes doorlaat, waardoor een meer rijke smaak wordt gecreëerd. Dit is mogelijk niet de voorkeur voor personen die van een schoner drankje houden.
  • De Franse pers kan een beetje rommelig zijn om te gebruiken. Men spendeert aardig wat tijd aan het schoonmaken, terwijl de aeropress erg makkelijk en snel schoongemaakt kan worden.

Franse pers

Het kan een beetje lastig zijn om de Franse pers te gebruiken, omdat hij normaal gesproken van glas gemaakt is, waardoor hij makkelijk kan breken en daarom moet je er erg voorzichtig mee omgaan. De aeropress is meestal gemaakt van plastic, wat meer duurzaam is. Dit is perfect om te gebruiken als je bang bent dat de Franse pers het niet lang uit zal houden in je keuken.

Beide apparaten hebben hun eigen onderscheidende voordelen en brouwen koffie met een unieke smaak. De aeropress scoort echter een stuk beter qua gebruiksgemak en is dus populairder.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo