De geschiedenis van oploskoffie

We hebben allemaal in ons leven wel eens oploskoffie gezien en mogelijk zelfs gebruikt, maar heb je je wel eens afgevraagd waarom deze donkere, mysterieuze, in water oplosbare poeder zo populair is geworden? Sommige echte koffieliefhebbers zullen er vandaag de dag met een wijde boog omheen lopen, maar in het verleden was het altijd klaar wanneer we koffie het meeste nodig hadden.

De eerste versie van oploskoffie werd volgens velen rond 1771 uitgevonden in Engeland. In 1853 werd in Amerika het eerste product ontwikkeld en een experimentele versie (in cakevorm) werd uitgetest tijdens de burgeroorlog. In 1890 vond David Strang uit Invercargill, Nieuw-Zeeland oploskoffie uit en patenteerde hij het. In 1901 werd de eerste succesvolle techniek voor het ontwikkelen van een product in poedervorm uitgevonden in Japan door Sartori Kato, die een proces gebruikte dat hij ontwikkeld had voor het maken van oplosthee.

De eerste massaproductie vond plaats in Amerika rond 1910 door George Constant Louis Washington (geen familie van President Washington). Hij bereikte iets geweldigs en patenteerde dit, maar de oploskoffiepoeder werd door de meeste gezien als iets nieuws met een smaak die ze niet fijn vonden. Rond 1938 werd Nescafe het populairste merk. Door koffie-extract samen te drogen met een gelijke hoeveelheid oplosbare koolhydraat konden ze de smaak verbeteren. Momenteel is het beste proces om de smaak te behouden vriesdrogen, wat voor het eerst gebruik werd in de jaren 60.

Deze nieuwigheid werd pas echt populair in het leger. Cafeïne consumptie zorgde voor een energieboost die nodig was en dat werd nu veel makkelijker gemaakt door oploskoffie. In de tweede wereldoorlog was oploskoffie een van de meest populaire drankjes bij de soldaten. Verschillende bedrijven deden allemaal hun best om te voldoen aan de hoge behoefte. In één jaar ging de hele productie van Nescafe in de VS naar het leger (en dan hebben we het over miljoenen zakjes met oploskoffie).

Oploskoffie oorlog

Vandaag de dag is oploskoffie nog steeds erg populair. Het is geweldig voor het maken van recepten en er zijn ondertussen verschillende nieuwe poeders uitgebracht, zoals onder andere oploscappuccino en nog veel meer speciale koffiedrankjes zijn beschikbaar in poedervorm. Zelfs in het leger wordt nog veelvuldig gebruik gemaakt van oploskoffie voor die fel begeerde cafeïneboost. Als je snel een kopje koffie nodig hebt en dan kan je altijd vertrouwen op oploskoffie.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo