Third Wave water
Rond 2005 nam een van onze collega’s een rondleiding door Stone Brewing in Escondido, Californië. Tijdens de rondleiding leerde hij dat een van de eerste stappen die ze zetten bij het maken van hun ale, alle mineralen uit het water halen is en vervolgens het water opnieuw op te bouwen met behulp van een op maat gemaakte mineraalmix.
Het aangepaste mengsel werd ontworpen om het water na te bootsen dat gebruikt wordt in de Burton regio van Engeland, een gebied dat bekend al honderden jaren bekend staat om het produceren van uitstekende ale. Stone wisten wat ze deden. Ze hebben talrijke prijzen gewonnen en vele andere microbrouwerijen besteden veel aandacht aan het verkrijgen van het juiste waterprofiel voor hun bierrecepten.
Maar hoe zit het met koffie?
Het algemene advies is al heel lang een vage richtlijn om schoon water te gebruiken en dat het water zelf goed moet smaken. Met andere woorden, probeer geen goede koffie te maken met water dat je niet lekker vindt. Dit eenvoudige advies werkt, maar het is niet het einde van het verhaal.
Koffie kan beter of slechter smaken, afhankelijk van het mineraalprofiel van het gebruikte water. In Italië, als je van het noorden naar het zuiden gaat, worden de gebrande profielen donkerder. En als je naar de Scandinavische landen gaat, zal het mineraalprofiel daar passen bij hun lichte brandprofielen.
Chromatic Coffee in Santa Clara, Californië heeft twee wateringangen naar hun espressomachine. Al het water wordt op maat gemaakt via filtratie om de exacte TDS (total dissolved solids [totaal opgeloste vaste stoffen]) te verkrijgen die bij het brandprofiel van de twee espresso’s passen. De lichtere espresso krijgt water met minder TDS. Hoe is de smaak? Ongelooflijk. Een van onze medewerkers bracht ik een jaar door in de Bay Area en zij waren de beste. Ze haalden delicate smaken uit espresso die je niet eens voor mogelijk hield.
Aangepast water voor ons
Branders en cafés passen hun waterprofielen aan om hun koffiesmaak te verbeteren. Hoe zit het met de thuisbrouwer? Dit is het probleem dat Third Wave water heeft aangepakt. Ze hebben twee op maat gemaakte mineraalprofielen gemaakt: Classic en Espresso. Voeg een pakje toe aan een liter gedistilleerd water en je hebt nu een waterprofiel dat je koffie beter moet laten smaken.
Third Wave Water voegt magnesium toe voor zoetheid en calcium voor een evenwichtige volheid. Het hoogtepunt is de zuurgraad in de koffie waarbij het profiel een lage alkaliniteit heeft. We vroegen Third Wave om het verschil tussen de twee mineraalprofielen uit te leggen. Dit was hun reactie:
“Het primaire verschil tussen het Espresso en Classic profiel is de buffer (kaliumbicarbonaat) die aan de Espresso formule is toegevoegd. Dit ingrediënt is toegevoegd, omdat espressomachines een uniek probleem hebben met een hoge druk en hoge temperatuur, waardoor de kans groter is dat de mineralen die zich van het water scheiden. Het Classic profiel maakt ook gebruik van een vleugje natrium (10 mg/300 ml kopje koffie) in plaats van het bufferingrediënt, wat een helderder kopje koffie geeft voor filter koffieapparaten, cafetière, handmatige filtermethodes, enz.”
Third Wave water uittesten
Aangezien Third Wave het ideale mineraalgehalte biedt, wil je het waarschijnlijk niet direct aan iets anders dan gedestilleerd water toevoegen. Als je een waterfiltratiesysteem hebt dat de meeste mineralen uit het water haalt, kun je het proberen. Maar alleen een rechtstreekse test met het pakketje gemengd met gedestilleerd water zal je laten weten hoeveel van een verschil je kunt ontdekken.
Het eerste ding dat we deden was het vergelijken van ons kraanwater, dat we gebruiken om koffie te bereiden met het klassieke profiel van het Third Wave water gemengd met gedestilleerd water. Water versus water. Als we geen verschil konden merken met gewoon water, dan zou het onwaarschijnlijk zijn dat we dit wel zouden doen zodra de koffie bereid was.
Waar wij wonen is de waterkwaliteit al dicht bij ideaal voor koffie. Hierdoor verwachten we niet dat we zoveel verschil zouden merken als in een regio met minder ideaal water voor het zetten van koffie. Tot onze aangename verrassing was het Third Wave water beter. Het woord dat in ons hoofd kwam dat het verschil het beste beschrijft was zijdezacht. De smaak van het water, dat schoon was, bleef net iets langer op de tong hangen dan ons kraanwater. Ons leidingwater is uitstekend, dus dat Third Wave de smaak merkbaar verbeterde was indrukwekkend.
Deze resultaten werden daarna herhaald bij gezette koffie. We drinken voornamelijk lichtere gebrande koffie en wat ons opviel is dat sommige van de delicate smaken meer uitgesproken waren. Ze bleven net iets langer bij ons dan dezelfde koffie met onbehandeld water. De koffie leek meer in balans met het Third Wave water.
Conclusie
Third Wave water is een geweldige optie voor koffieliefhebbers die hun waterprofiel voor het bereiden van koffie willen verbeteren.
Als je nieuwsgierig bent om te zien hoeveel verschil een geoptimaliseerd mineraalprofiel maakt voor koffie, test dan Third Wave water. Je moet dan wel even zoeken, omdat het niet altijd verkrijgbaar is en je dus waarschijnlijk bij een buitenlandse winkel moet shoppen.