Alternatieven voor melk zijn de laatste jaren erg populair geworden bij koffiedrinkers. Dit wordt aangedreven door de gezondheidszorgen die sommige mensen hebben over koeienmelk. Alhoewel melk een hoop calcium bevat, is het ook rijk aan vet en cholesterol.
Koeienmelk wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op prostaatkanker en sommige onderzoeken beweren dat het mogelijk ook het risico op eierstokkanker vergroot. Melk is ook een allergeen die gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij sommige personen.
Dus wat zijn de alternatieven van koeienmelk die je aan je dagelijkse kopje koffie kan toevoegen? Voor sommige mensen is hun koffie zwart drinken het alternatief. Er zijn echter ook veel voordelen van het toevoegen van andere voedingsmiddelen aan je koffie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de bittere onderdelen en gemengde smaken wanneer koffiebonen in water gebrouwen worden maskeren. Om je te helpen om een nieuwe toevoeging voor je koffie te kiezen, zullen we hieronder de meest populaire alternatieven voor melk bespreken.
Sojamelk
Sojamelk wordt gemaakt door gedroogde sojabonen in water onder te dompelen en ze vervolgens te vermalen in het water. De melk die hierdoor gemaakt wordt heeft een ietwat notige smaak die goed samengaat met koffie. Het is een erg gezond alternatief voor koeienmelk, want ongezoete sojamelk heeft:
- Ongeveer net zoveel proteïnen als koeienmelk
- Minder calorieën dan koeienmelk
- Twaalf keer minder suiker dan koeienmelk
- Veel minder vet dan koeienmelk (bijna nul procent verzadigd vet)
- Geen lactose (waardoor het ideaal is voor personen die een lactose intolerantie hebben)
- Geen cholesterol
Sojamelk zit ook vol met vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B12, vitamine A en kalium. Het heeft minder vitamine D en calcium dan koeienmelk, maar je kan ook versterkte sojamelk kopen, wat dezelfde hoeveelheid van deze nutriënten heeft als koeienmelk. Onderzoek heeft laten zien dat sojamelk lagedichtheidlipoproteïne (LDL of ‘slechte’ cholesterol) en triglyceriden kan verlagen.
De smaak van sojamelk kan flink verschillen, wat afhangt van het merk en de kwaliteit van de sojabonen die gebruikt zijn, dus het is zeker een goed idee om met verschillende merken te experimenteren. Sojamelk is ook beschikbaar in verschillende smaken en veel koffiedrinkers genieten van vanille sojamelk. Je moet je er echter wel van bewust zijn dat sojamelk met een smaakje veel meer suiker bevat dan ongezoete sojamelk.
Sojamelk warmt goed op en kan in elke soort koffie gebruikt worden, waaronder caffè latte’s en cappuccino’s.
Amandelmelk
Amandelmelk heeft sojamelk van de troon gestoten als het meest populaire alternatief voor melk. Het is een erg gezonde alternatief voor melk, dat gemaakt is van gemalen amandelen en water. Commerciële amandelmelk producten zijn beschikbaar in verschillende smaken en worden vaak versterkt met vitaminen en mineralen. Vergeleken met koeienmelk heeft ongezoete amandelmelk:
- Minder calorieën (40 calorieën per kopje, vergeleken met 149 in koeienmelk)
- Bijna vier keer minder vet
- Geen suiker
- Geen lactose
- Geen verzadigde vetten
- Geen cholesterol
Amandelmelk is natuurlijk rijk in vitaminen en mineralen, waaronder vitaminen A, B, E, mangaan, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, koper en zink. Amandelmelk bevat echter erg weinig proteïnen en heeft maar 1 gram per kopje, vergeleken met de 7,69 in koeienmelk en 6,95 gram in sojamelk. Amandelmelk zou niet geconsumeerd moeten worden door personen met een allergie voor noten.
Qua smaak is amandelmelk een beetje scherp en nootachtig. Het kan schiften wanneer je het verwarmd, wat problematisch kan zijn voor het maken van een cappuccino of caffè latte. Om dit probleem op te lossen mengen sommige koffiedrinkers hun amandelmelk met kokosmelk, wat veel vet bevat en niet schift tijdens het verwarmen.
Rijstmelk
Rijstmelk is populair bij sommige koffiedrinkers die allergieën of dieet beperkingen hebben, wat voorkomt dat ze koeienmelk, amandelmelk of sojamelk kunnen drinken. Het is een erg simpel drankje gemaakt van witte rijst en water. Rijstmelk heeft niet een bepaald hoge voedingswaarde, dus het wordt vaak verrijkt met vitamine D, B12, ijzer, calcium en vitamine C. Vergeleken met koeienmelk heeft rijstmelk:
- Geen verzadigde vetten
- Geen cholesterol
- Geen lactose
- Meer koolhydraten
Rijstmelk bevat jammer genoeg erg weinig proteïnen en calcium.
Rijstmelk is erg waterig, dus het zal je niet hetzelfde gevoel in je mond geven als koeienmelk. Sommige personen zeggen dat rijstmelk te zetmeelrijk of metaalachtig smaakt om te kunnen genieten in koffie. Het schuimt niet goed vanwege het gebrek aan proteïnen, dus is het ongeschikt voor cappuccino’s en andere koffiedrankjes die verwarmde melk gebruiken.
Kokosmelk
Kokosmelk is nog een alternatief voor melk dat de laatste jaren erg populair is geworden. Het is de vloeistof die uit de geraspte binnenkant van een bruine kokosnoot komt. Het is een uitstekende bron van vitaminen B, E, C en verscheidene mineralen, waaronder ijzer, fosfor, koper, selenium, calcium, magnesium en natrium. Het heeft veel meer niacine (vitamine B-3) dan koeienmelk.
Kokosmelk bevat echter jammer genoeg een hoop calorieën en vet. Een kopje kokosmelk heeft 552 calorieën en 57 gram vet en koeienmelk 149 calorieën en 7,93 gram vet. Het bevat ook veel minder calcium dan koeienmelk.
Vanwege de verzadigde vetten in kokosmelk zou je het gematigd moeten consumeren of mengen met amandelmelk, wat een hoop koffieliefhebbers doen.
Vanwege de hoge vet inhoud is kokosmelk dik, rijk en romig. Het is ook zoet en behoudt die rijke kokossmaak. Het verwarmt goed en schift niet, waardoor het geschikt is voor elk soort koffiedrankje. Sommige personen beweren dan kokosmelk het beste alternatief voor koeienmelk is. Het enige probleem is het vetniveau, dus geniet er gematigd van.
Hennepmelk
Hennepmelk kan een beetje lastig om te vinden zijn, maar het is een erg voedend alternatief voor melk dat het waard is om te proberen. Het is gemaakt van hennepzaadjes die in water ondergedompeld en vermalen worden. Een aantal van de vele vitaminen en mineralen die hennepmelk bevat zijn onder andere: kalium, fosfor, magnesium, fytosterolen, vezels, ijzer, ascorbinezuur, bètacaroteen, calcium, riboflavine, niacine en thiamine. Hennepmelk is ook rijk aan omega 3 vetzuren, welke helpen om het risico op en hartziektes te verminderen en proteïnen.
Het nadeel van hennepmelk is dat het erg waterig is, bijna net zo erg als rijstmelk. Het is ongeschikt om op zichzelf staand te verwarmen en moet gemengd worden met een zwaarder alternatief voor melk zoals kokosmelk, om een cappuccino of caffè latte te maken. Het heeft een milde, nootachtige smaak die veel personen verrukkelijk vinden. Het is veel succesvoller als een toevoeging voor thee dan voor koffie.
Cashewmelk
Cashewmelk is nog een melkvervanging voor koffie en wordt op een vergelijkbare manier als amandelmelk gemaakt (gemalen cashewnoten met water gemengd). Cashewmelk heeft de minst notige smaak van alle soorten notenmelk. Het bevat erg weinig calorieën en vet en heeft geen lactose, suiker en verzadigd vet. Het heeft echter ook geen vezels en minder dan 1 gram proteïne per kopje. De meeste commerciële cashewmelk is versterkt met vitamine A, D en B12.
Het is een aardig romige en zoete melk die goed samengaat met koffie. Het schift niet zo snel als amandelmelk, maar je hebt er mogelijk nog steeds problemen mee om een cappuccino te maken. Het mengen met kokosmelk of sojamelk kan wederom helpen om het goed op te kunnen warmen.
Conclusie
Zoals je ziet zijn er een hoop gezonde alternatieven voor koeienmelk. Neem goed een kijkje naar de verschillende alternatieven en bepaal aan de hand van je behoeften welk alternatief het beste voor je is of meng twee soorten met elkaar om de gewenste resultaten te bereiken.
havermelk vind ik lekkerder in de koffie dan sojamelk. Ik doe het er gewoon koud in.
sojamelk lijkt mij de beste optie voor een lekkere latte als ik zo alles eens doorlees. Ik houd zo min mogelijk van een bijsmaak, een die het meest op gewone melk lijkt. Iemand nog een alternatief? Of wlke sojamelk is dan het lekkerste??
Alvast dank voor reactie. mvg