Gaggia Babila RI9700 review

We zijn de laatste tijd erg onder de indruk van de kwalitatieve, redelijk geprijsde koffiebonenmachines die Gaggia aanbiedt. De modellen die we getest hadden altijd een traditionele stoompijp, maar de Gaggia Babila (RI9700) is de eerste koffiemachine van het bedrijf met een automatische melkstomer. Ondanks dit blijft de Babila een van de kleinste koffiebonenmachines die we getest hebben.

Voordelen:
  • Erg compact
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Makkelijk om te gebruiken
Nadelen:
  • Lastig om recepten aan te passen
  • Melk schuimt iets te veel

Belangrijkste eigenschappen

  • Programmeerbare recepten
  • Automatische melkopschuimer
  • 1,5 liter waterbassin

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Design

Gaggia Babila RI9700 reviewKoffiebonenmachines kunnen vaak aardig grote beesten zijn, maar de Gaggia Babila is een van de kleinste (245 x 420 x 360 mm). Dit maakt het makkelijk genoeg om hem op je aanrecht te plaatsen waar hij niet in de weg staat. Naast dat hij klein is, ziet de Gaggia Babila er ook geweldig uit en de metalen behuizing voelt geruststellend robuust aan. We twijfelen er geen moment over dat dit een kwalitatieve koffiemachine is, op het gebied van bouwkwaliteit in ieder geval.

Het waterbassin zit onder een klep aan de linkerkant van de machine. Dit zorgt ervoor dat de Gaggia Babila er netter uitziet. Wanneer je dit bassin wilt vullen, dan kan je hem er simpelweg uittrekken en onder de kraan vullen, wat dit erg makkelijk maakt.

Onder een klep aan de andere kant zit het compartiment voor de koffiebonen. Deze is groot genoeg voor een hele gemiddelde zak met bonen. Daarboven zit ook een klein klepje voor vermalen koffie. De voorkant van de machine bestaat voornamelijk uit knoppen om met een enkele druk de meest populaire drankjes te bereiden. Deze zijn duidelijk gelabeld en voelen goed aan.

Er is ook een locatie voor de melkkan, maar als je deze niet wilt gebruiken, dan is er een metalen deksel die de slangen verbergt. Het enige probleem met dit deksel, is dat er geen locatie is waar je deze op kan bergen als je deze verwijdert.

 

Functies en eigenschappen

Gaggia Babila functies

Aangezien dit een koffiebonenmachine is, hoef je voor het maken van een kopje koffie simpelweg op een knop te drukken, waarna de koffiemachine automatisch zal malen en gieten. Om alles te krijgen zoals je wilt moet je mogelijk de maling aanpassen om deze te laten passen bij de koffie die je gebruikt. In het compartiment voor de koffiebonen zit een makkelijk bereikbare draaiknop, welke duidelijk gemarkeerd is met malingsinstellingen, wat aanpassingen makkelijk maakt.

De Gaggia Babila heeft aparte knoppen welke geprogrammeerd zijn om de populairste drankjes te bereiden, van espresso en lungo tot latte en cappuccino. Voor de zwarte koffierecepten kan je met dubbeltikken op de knop twee kopjes bereiden (of een dubbele als je dat wilt). Je kan de recepten aanpassen om bij je smaken en afmetingen van de kopjes te passen, maar dit is niet makkelijk.

Wanneer je de hoeveelheid van het drankje aanpast krijg je een statusbalk (vol betekent meer vloeistof, leeg is minder), maar er wordt niet aangegeven hoeveel je zal gieten. Dit zorgt ervoor dat het proces een kwestie van proberen en op het beste hopen wordt. Het is veel beter wanneer koffiemachines je de mogelijkheid geven om de hoeveelheid in millimeters in te stellen.

 

Kwaliteit van de espresso

Gaggia Babila espressomachineHet is belangrijk om de juiste balans voor je smaak te krijgen, dus bereid je voor dat je een aantal instellingen aan zal moeten passen om je favoriete shot espresso te krijgen. Wij kregen het beste drankje door de sterkte op drie te zetten (van de vijf) en de watertemperatuur op heet te zetten.

Dit produceerde een shot espresso van 65°C; de standaard instelling was een beetje koud voor ons met 55°C. Zodra het in ons kopje gegoten werd had de crema een fijne kleur, maar iets te schuimachtig, waardoor deze sneller oploste dan verwacht. Een meer olieachtige consistentie is waar we naar op zoek zijn voor perfectie.

De smaak van de espresso was aardig goed. Een beetje bitter, de sterke smaak van de koffie werd behouden, alhoewel een klein beetje subtiliteit verloren ging. Al met al produceerde de Gaggia Babila een degelijk shotje espresso en snel.

 

Kwaliteit van de op melk gebaseerde drankjes

Gaggia Babila review

Nadat je de melkkan geplaatst hebt kan de Gaggia Babila automatisch stomen en melk gieten. We kozen voor een cappuccino om te zien hoe goed de koffiemachine presteerde. Voor grotere kopjes kan je de tuit volledig verwijderen.

Onze eerste poging was een beetje een ramp, aangezien het kopje overstroomde. We moesten via de lastige instellingen in het menu de hoeveelheid aanpassen.

Zodra we de juiste hoeveelheid hadden was het resultaat goed, maar niet geweldig. In plaats van microschuim was de melk te veel opgeschuimd en had het grotere bellen. De smaak was nog steeds goed, maar we hebben koffiebonenmachines gezien die beter dan dit presteren.

 

Onderhoud

De Gaggia Babila heeft twee druppelbakken die geleegd moet worden. Eentje zit aan de voorkant van de machine en de andere binnenin, waar je toegang toe krijgt door het voorste paneel naar voren te klappen. Deze interne druppelbak heeft ook een afvalbak voor koffiedik en het apparaat vertelt je wanneer het tijd is om deze te legen.

Gaggia Babila melkschuimer en lekbakWe vonden het een slimme keuze van Gaggia om voor twee druppelbakken te kiezen; de meeste koffiebonenmachines hebben er maar een hele lange die lastig om te legen is zonder te knoeien. De twee kleinere bakken zijn makkelijker om mee te werken. De bereidingsunit kan je aan de voorkant verwijderen, wat het makkelijk maakt om deze schoon te maken.

De koffiemachine laat je weten wanneer het tijd is om het waterfilter te vervangen. Dit is een makkelijke taak en de handleiding begeleidt je hierbij stap voor stap.

Ontkalken is net zo makkelijk, waarbij de Babila je wederom laat weten wanneer het tijd is voor een schoonmaak en de handleiding laat je weer zien welke stappen je moet volgen. De koffiemachine spoelt zichzelf automatisch en na het maken van melk wordt er een stoomreiniging uitgevoerd.

 

Waarom moet je de Gaggia Babila kopen?

Zijn compacte afmetingen en kwalitatieve drankjes maken de Gaggia Babila een aantrekkelijke keuze, maar de concurrentie is moordend in dit segment. Voor een vergelijkbare prijs produceert de Melitta Caffeo Barista TS een betere koffie, heeft een uitgebreide selectie voor drankjes en is makkelijker om te gebruiken. Melitta heeft recent ook een Smart model van deze koffiemachine uitgebracht die besturing vanaf je smartphone mogelijk maakt. Een ander alternatief is de Gaggia Anima, welke een uitstekende espresso produceert en zijn handmatige stoompijp geven je volledige controle over hoe je melk maakt. Hij is ook redelijk geprijsd.

 

Conclusie

Een compacte en aantrekkelijke koffiemachine, maar lastige besturingen zorgen ervoor dat het moeilijk wordt om de volledige potentie te benutten.

Vergelijk prijzen nu bij:

7 Totale Score
Compacte koffiemachine

Een compacte en aantrekkelijke koffiemachine, maar lastige besturingen zorgen ervoor dat het moeilijk wordt om de volledige potentie te benutten.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo