Wat is latte art? De kunst van het schenken

Wat is Latte Art?

Latte art kent vele namen: koffie art, koffie kunst, barista art en koffie designs. Maar wat is latte art nu precies?
Het korte antwoord luidt:  het is gestoomde melk die door espresso wordt geschonken om zo een mooi patroon te maken.
Maar het lange antwoord is veel interessanter aangezien latte art de enige drank is waarvan je de creativiteit uiting kunt nuttigen. Letterlijk.
Hoe zou je anders een hart, tulp of draak kunnen drinken als het geen koffie kunst is?
Op zijn zachtst gezegd moeilijk en in ieder geval lang niet zo smakelijk!

 

Hoe wordt latte art gemaakt?

Al vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw toen latte art voor het eerst populair werd in de koffiehuizen en café’s over de hele wereld, waren het alleen de beste en meest ervaren barista’s die koffie art in hun produkten konden verwerken.

Maar hoe deden ze dat dan?latte art

Het begon allemaal met het combineren van twee zaken, de espresso shot en perfect gestoomde melk.

Terwijl de technologie van het koffiezetten verbeterde door de introductie van piston driven espresso machines leerden barista’s hoe ze gestoomde melk in de traditionele Italiaanse espresso moesten verwerken. Deze fusie van smaken leverde een zoetere drank op maar ook de productie van ‘microgestoomde melk’, wat het eindresultaat is van melk die blootgesteld is aan stoom onder hoge druk.

Barista’s leerden al snel door toeval dat door deze nieuwe techniek patronen in koffie gemaakt konden worden.
De espresso kon als een soort canvas voor de barista fungeren terwijl de melk de rol van verf op zich nam.
Deze technieken verbeterden met de tijd en vandaag de dag worden moderne barista’s beoordeeld op hun latte art technieken bij het koffiezetten.

Er zijn nu twee belangrijke vormen van koffie art, ‘schenken uit de vrije hand’ en ‘etsen’.

Elke vrijdag, heb ik het gevoel dat ik een gearomatiseerde latte verdien voor al mijn harde werk tijdens de week.

 

Latte Art geschonken uit de vrije hand

Beschouw schenken uit de vrije hand als de meest technische van de twee. Het gaat hierbij om het schenken van de melk direct vanaf de kan in een kop espresso.  koffie kunst
Als de melk in de kop stroomt wordt een combinatie van pols en handbewegingen toegepast om de manier waarop de melk in de koffie vloeit te beïnvloeden. Het resultaat hiervan is dat er creatieve patronen worden gevormd zoals hiernaast te zien is:

Om latte art uit de vrije hand te kunnen maken is handbehendigheid, oefening en geduld nodig. Oefening is hier het toverwoord omdat het honderden koffie’s duurt om aan te leren.
Maar als het goed wordt gedaan kan latte art van de gemiddelde kop koffie een fantastische kop koffie maken.

De twee basisvormen van deze koffie kunst vorm zijn het Hart en de Rosetta.
De meer geavanceerde technieken zoals de Zwaan en Golvende Tulp bouwen voort op deze grondslagen.

 

Etsende Latte Art

Als er voor vrije schenk art technische vaardigheden nodig zijn, is er voor het etsen echt artistiek talent nodig. barista artEtsen is de praktijk van letterlijk tekenen op een kop koffie met een dun stokje, zoals een tandenstoker, om aansprekende vormen in de koffie te crëeren.

Barista’s die etsen onder de knie hebben kunnen alles maken zoals gezichten, portretten en dieren. Ik heb op het internet zelfs wel eens te gekke 3D Pikachu art voorbij zien komen! Bekijk de patronen hier maar eens (een nieuw venster wordt geopend met afbeeldingen van latte art gemaakt door “etsen”). Dat is nu eens echt kunst met een grote K.

 

Dus je wil Latte Art leren maken?

Als je je aangetrokken voelt tot deze twee stijlen beveel ik je aan om eerst de grondbeginselen van het koffiezetten te leren. Kijk eens op je gemak rond op onze vivakoffie blog om inspiratie op te doen. Omdat je als je latte art wilt leren in staat moet zijn om espresso shots te maken van de beste melk en kwaliteit.

Wanneer je de grondbeginselen eenmaal onder de knie hebt kun je beginnen om het thuis eens zelf te proberen. En als het je al een paar keer gelukt is serveer dan eens een latte art creatie aan je vrienden. Degenen die thuis latte art willen toepassen maar nog geen espresso of latte machine tot hun beschikking hebben moeten eens een kijkje nemen bij de beste espressomachines  voor enkele aanbevelingen.

Als je problemen tegenkomt of gewoon over koffie wilt praten, laat dan gerust een berichtje achter en wij komen er bij jou op terug.

Veel plezier met koffiezetten!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo