Jura Z6 review (2018 model)

De Jura Z6 kopen?

Ben je een persoon die niets minder dan het beste accepteert? Ben je op zoek naar een volautomaat espressomachine die met één druk op de knop alles doet? Met gebruiksgemak en (relatief) bedieningsgemak, terwijl je volledige controle behoudt over het bereidingsproces van je favoriete koffiespecialiteiten?

Als je op een van deze vragen met ja hebt geantwoord en je hebt geld om uit te geven, dan is deze gedetailleerde Jura Z6 review voor jou bedoeld. Deze JURA koffiemachine heeft alles wat je maar kunt wensen of vragen van een koffiemachine. Hij doet alles afgezien van het kopje naar de tafel brengen.

Hoezeer we ook van deze machine houden, geven we eerlijk toe dat hij niet perfect is. We zullen daarom ook de tekortkomingen behandelen, zodat je een compleet beeld hebt van het model voordat je hem koopt. Laten we er meteen in springen en zien wat dit beest van een koffie-apparaat kan doen.

Direct prijzen vergelijken:


 

Vormfactor, afmetingen en design

Het eerste wat je zal opvallen aan de Jura Z6 is dat het een omvangrijk apparaat is. Zijn afmetingen zijn 45 x 32 x 37,6 cm en weegt 11,8 kg. Als je keuken aan de kleine kant is, een beperkte aanrechtruimte of kleine ruimte tussen je aanrecht en kasten hebt, dan zal je waarschijnlijk moeite hebben om een plek voor deze koffiemachine te vinden.Jura Z6 Review volautomaatEen deel van het gewicht van de machine komt doordat zowel de voor- als bovenpanelen zijn gemaakt van aluminium (zijpanelen zijn stevig ABS plastic).

Wat betreft het uiterlijk is het tijdens deze Jura Z6 review duidelijk dat de ontwerpers meer nadruk hebben gelegd op functie dan vorm. Het is niet zo dat de machine onaantrekkelijk is, maar hij heeft gewoon niet het opvallende, artistieke ontwerp waar sommige modellen bekend om staan. Dat is geen slechte zaak. De Z6 heeft eenvoudige, strakke lijnen. Het is allemaal zakelijk en klaar om te werken, op elk moment dat je het nodig hebt.


 

Afmetingen van het reservoir

Als fanatieke koffiedrinkers is dit een van onze favoriete kenmerken van de Jura Z6 koffiemachine. De machine is voorzien van een enorm waterreservoir van 2,4 liter, welke zich aan de linkerkant van de machine bevindt wanneer je ervoor staat.

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

Wanneer je het apparaat aanschaft, krijg je twee waterfilters voor het reservoir, wat er een meer is dan bij de meeste andere machines waarvan de waterreservoirs met een filter werken. Hier hebben we dubbele gedachten over tijdens deze Jura Z6 review. Aan de ene kant begrijpen we volledig waarom veel mensen het prettig vinden om een filter in het reservoir te hebben, omdat het onderhoud wordt beperkt door de behoefte om je machine te ontkalken vrijwel te elimineren.

Hoewel dit ongetwijfeld een goede zaak is, betekent het ook dat je regelmatig vervangende filters moet kopen, wat de totale gebruikskosten mettertijd drastisch verhoogt. Voeg daar nog aan toe dat er andere manieren zijn om hetzelfde voordeel te krijgen, inclusief het gebruik van gedestilleerd water in het reservoir. In ieder geval krijgt je er twee bij je aankoop, dus als je er een fan van bent, gebruik ze dan zeker.

Opmerking: Personen die bekend zijn met dit model zullen een belangrijke upgrade in deze afdeling opmerken. In de vorige versie van het model moest je de machine handmatig vertellen dat je een filter gebruikte. JURA heeft veel ondersteuningsaanvragen afgehandeld van mensen die een filter gebruikten, maar nog steeds berichten kregen dat het tijd was om hun machines te ontkalken, omdat ze de stap van het handmatig programmeren dat ze een filter gebruikte niet hadden uitgevoerd. Met deze laatste update is de Jura Z6 nu uitgerust met sensoren die automatisch de aanwezigheid van het filter detecteren en dit rapporteren aan de besturingseenheid van de machine.


 

Geïntegreerde koffiemolen

De Z6 is voorzien van een 280 gram bonenreservoir die je aan de bovenkant vult. Deze is bevestigd aan een keramische, conische koffiemolen met zes instellingen. We willen een paar dingen zeggen over dit onderwerp tijdens deze Jura Z6 review, waarvan de eerste het feit is dat de afmeting van het waterreservoir en de capaciteit van het bonenreservoir niet overeenkomen. Het is niet zo ernstig als we bij sommige andere modellen hebben gezien, maar vooral als je je koffie sterk drinkt zul je merken dat je de bonenreservoir vaker moet bijvullen dan je wilt.

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

Prijzen vergelijken:

De tweede is het feit dat zes maalinstellingen de klus geklaard krijgen, maar dat het slechts gemiddeld is. Het is ongelooflijk belangrijk om de juiste maalgraad in te stellen voor de smaak van je uiteindelijke drankje. En aangezien de smaken en voorkeuren van iedereen verschillend zijn, geldt: hoe meer maalinstellingen je hebt, hoe nauwkeuriger je kunt instellen. Er zijn machines op de markt die een dozijn of meer maalinstellingen bieden en gezien de prijs van de Z6, hadden we hier graag meer gezien.

Tot slot moeten we Jura tijdens deze Jura Z6 review een compliment geven om de relatieve eenvoud waarmee je de maalinstellingen aan kunt passen. Bij veel van hun andere modellen moet je speciaal meegeleverd gereedschap gebruiken telkens als je de instellingen wilt wijzigen. Hier is het zo eenvoudig als het draaien van de draaiknop, welke zich in het bonenreservoir zelf bevindt.

Ook willen we opmerken dat als je geen verse koffiebonen wilt gebruiken, de Z6 wordt geleverd met een zogenaamde bypass doser voor vermalen koffie, wat een uitstekende aanvulling is.


 

Het boilersysteem

Wij vinden dit een beetje een teleurstelling. Gezien de prijs van de machine verwachtten we een dubbele boiler, waarmee je tegelijkertijd je melk kunt stomen en koffie kunt zetten. Helaas is dat hier niet het geval.

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

Een pluspunt van de enkele boiler, is dat hij van aluminium is, met een roestvrijstalen voering. Ook is hij voorzien van Thermoblock-technologie, zodat hij snel opwarmt en de temperatuur aanpast, zodat je niet lang hoeft te wachten om van de ene taak naar de andere over te schakelen.

Een van de dingen die we fijn vinden tijdens deze Jura Z6 review, is hoeveel controle je hebt over je temperatuurinstellingen, zowel voor het zetten van koffie als voor het stomen van melk. Met de meeste machines heb je het geluk dat je 2-3 temperatuurinstellingen hebt. De Z6 geeft je tien, waardoor je elke soort specialiteitsdrank kunt produceren op precies de temperatuur die je wilt. Dat is fantastisch!


 

De bereidingseenheid en het besturingssysteem

De bereidingseenheid is het zenuwstelsel van de hele machine en is het onderdeel dat verantwoordelijk is voor het afleveren van alle koffiespecialiteiten in je kopje. Het bedieningspaneel aan de voorkant van het apparaat is je manier om ermee te communiceren. Niet alleen is de koffietuit van de Z6 is telescopisch om glazen zo hoog als 15 cm te plaatsen, maar je kan ook de scheiding tussen de twee uiteindes vergroten voor bredere kopjes. Nog een subtiele functie die je niet op elke machine vindt, en zeker een groot pluspunt.

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

Zoals bij alle machines van de Jura is de bereidingsunit op de Z6 niet uitneembaar. Dus ongeveer één keer per week moet je een reinigingstablet in de bypass doser laten vallen en de reinigingscyclus uitvoeren.

Het bedieningspaneel is in één woord een meesterwerk. Gecentreerd op een helder verlicht lcd-scherm, kan je door alle menu’s navigeren via een combinatie van de bedieningsknop in de bovenhoek van het apparaat en een reeks knoppen aan weerszijden van het scherm. Er zijn in totaal 21 volledig programmeerbare dranken beschikbaar op de Z6, inclusief al je favoriete dranken zoals:

 • Espresso
 • Ristretto
 • Cappuccino
 • Caffè latte
 • Americano
 • Latte macchiato
 • En nog veel meer

Je kunt elk aspect van elke drank aanpassen, van de doseersterkte tot de temperatuur, de hoeveelheid water, schuim en melk die wordt gebruikt. En dankzij het slimme gebruik van de lcd-technologie en het goede menuontwerp zijn al deze functies gemakkelijk toegankelijk.

Natuurlijk kan je ook je automatische uitschakeltijd aanpassen, de machine resetten naar de fabrieksinstellingen en op dezelfde manier toegang krijgen tot het systeemonderhoudsmenu.

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

Het beste van alles is dat je je zes favoriete drankjes uit kan kiezen en ze beschikbaar kan maken op het startscherm van het display. Gebruik dan de draaiknop aan de bovenkant van het apparaat om toegang te krijgen tot degenen die je niet zo vaak gebruikt, voor maximaal gebruiksgemak.

Vergis je niet, er is zeker een leercurve met deze machine. Het zal je flink wat tijd kosten om te programmeren en vervolgens alle instellingen voor alle 21 drankjes die dit model kan serveren, aan te passen. Als je dat proces eenmaal hebt doorlopen, is de rest echter met één druk op de knop te bedienen.

Nog iets vermeldenswaardig op dit gebied tijdens deze Jura Z6 review, is het feit dat dit model gebruik maakt van PEP (Pulse Extraction Process). Dit is een andere manier van espresso bereiden die helpt om meer van de smaak van de bonen naar boven te halen. Het is de moeite waard om mee te experimenteren, maar als je vindt dat het niet naar je zin is, kun je ook espresso bereiden op de standaard manier (geen puls). Het is helemaal aan jou, en het feit dat Jura beide opties beschikbaar heeft gemaakt is echt geweldig.


 

Het melkschuimsysteem

Jura Z6 Review smart koffiemachine

Hier kunnen we een hoop over zeggen tijdens deze Jura Z6 review, sommige dingen goed en andere niet zo. Het eerste wat we willen zeggen, is dat de Jura Z6 gebruik maakt van een automatisch opschuimsysteem, in plaats van je een stoompijp te geven. Deze ontwerpbeslissing geldt dan ook als een flink minpunt van de machine voor de meeste koffieliefhebbers, die de voorkeur geven aan de meer directe controle die een stoompijp hen geeft.

Dat gezegd hebbende, biedt de Z6 echter een enorme hoeveelheid maatwerk in het programmeermenu, waardoor je de hoeveelheid en kwaliteit van het schuim dat je produceert digitaal kunt controleren. Het is een andere werkwijze, dat klopt, maar het geeft je nog steeds een verrassende hoeveelheid controle.

Tot slot, en dit laatste is iets waar we teleurgesteld in waren, is dat er geen melkkan meegeleverd wordt wanneer je de Z6 aanschaft. Deze moet je apart kopen, en gezien de prijs van deze machine vinden wij eerlijk gezegd niet dat dit nodig is. Onze mening is dat als je duizenden euro’s aan een machine uitgeeft, hij absoluut alles moet hebben wat je nodig hebt.

Afgezien van die klacht is het schuimsysteem eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk schoon te maken. Het is een simpele kwestie van het ene uiteinde van de verbindingsbuis met de machine zelf verbinden, en het andere uiteinde in alles wat je gebruikt om je melk in op te schuimen. Jura verkoopt een roestvrijstalen melkkan die ontworpen is om met dit apparaat te werken, en een koelunit die je ernaast kunt installeren.

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

We zijn tijdens deze Jura Z6 review niet zo blij met het feit dat wanneer je een koffiedrankje op basis van melk maakt, je dure machine er een beetje uitziet als een wetenschapsproject op school. Maar het is zeker niet moeilijk te gebruiken, wat het belangrijkste is, en je zult niet teleurgesteld zijn in de temperatuur van de melk of de kwaliteit van het schuim dat geproduceerd wordt.

Opmerking: Het bedrijf levert een aantal accessoires mee die zijn ontworpen om je te helpen de melkslang grondig schoon te maken na elk melkdrankje dat je maakt. Dit proces is niet wat we elegant zouden noemen, maar het is meer dan wat de meeste andere bedrijven bieden en in ongeveer twee minuten is je apparaat klaar voor het volgende gebruik.


 

De espresso

Nu moeten we waarschijnlijk een paar dingen zeggen over de manier waarop espresso wordt bereid voor personen die nieuw zijn in deze wereld. Als je er al bekend mee bent, sla dan gewoon dit gedeelte van deze Jura Z6 review over.

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

Prijzen vergelijken:

Als je onderzoek doet naar je eerste half- of volautomaat, dan gebruik je waarschijnlijk momenteel een traditioneel koffiezetapparaat. Die machines vertrouwen op de zwaartekracht om de wachtende vermalen koffie te transporteren naar je wachtende kopje of meestal kan.

Machines zoals de Z6 zijn anders. Ze gebruiken druk als integraal onderdeel van het bereidingsproces. De druk wordt gemeten in bar, waarbij één bar gelijk is aan de atmosferische druk op zeeniveau. Er is minstens 9 bar druk nodig om een goede espresso shot te bereiden. De pomp van de Z6 heeft een nominale druk van 15 bar, zodat je daar geen problemen mee ondervindt. De pomp van je machine heeft alle kracht die je nodig hebt om een espresso van wereldklasse te krijgen, elke keer als je hem gebruikt.


 

Kopverwarmer

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

Dit zal een kort hoofdstuk zijn in deze Jura Z6 review, want ondanks het feit dat er zoveel andere functies in zitten, is het simpelweg zo dat er geen kopverwarmer aan het ontwerp is toegevoegd. In de meeste andere machines kan dit als problematisch worden gezien, omdat speciale koffiedranken zijn ontworpen om te worden genuttigd bij lagere temperaturen dan sommige personen gewend zijn. Bij de Z6 is dit echter niet een probleem, omdat het model zo’n hoge mate van controle biedt over de temperatuurinstellingen.

Als je je kopje toch wilt voorverwarmen, vul hem dan met heet water voordat je begint met het instellen van je machine, en giet het er vervolgens uit als je klaar bent om je drankje te bereiden.


 

Verrassend eenvoudig te gebruiken en schoon te maken

Het spreekt voor zich dat een machine met zoveel functies als deze een kleine leercurve zal hebben. Dat is onvermijdelijk, maar Jura heeft zichzelf overtroffen door het systeem gemakkelijk te leren, te navigeren en uiteindelijk te beheersen te maken.

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

Met zoveel opties om te programmeren en zoveel drankjes om aan te passen aan je specifieke smaak, kan de initiële installatie en configuratie een beetje ontmoedigend zijn. En het kan een week of twee duren voordat je alles krijgt zoals jij het wilt. Maar als je dat eenmaal gedaan hebt, is het apparaat verbazingwekkend eenvoudig te gebruiken en je zult je afvragen hoe je er ooit zonder mee hebt gekund.

Op het gebied van schoonmaken zijn alle dingen die je handmatig moet schoonmaken (lekbak, bereidingsunit, afvalbak, koffiemolen, melkslang, etc.) gemakkelijk te bereiken en de geautomatiseerde routines zijn eenvoudig en gemakkelijk te onderhouden.

Er is geen twijfel over mogelijk tijdens deze Jura Z6 review dat een volautomatische machine meer onderhoud vereist dan je gemiddelde druppel koffiezetapparaat. Maar je zult het niet bijzonder uitdagend of vervelend vinden.


 

Wat kan beter

Zoals je kunt zien, is er veel positief aan de Jura Z6, en we zijn grote fans van het model. Er zijn echter een paar dingen die we graag zouden zien in een toekomstige upgrade. Geen van deze dingen zijn dealbrekers, maar we zijn van mening dat ze een verbetering zouden betekenen voor wat al een geweldige machine is. In willekeurige volgorde zijn dat:

jura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

 • Meer maalinstellingen – Meer is altijd beter, en gezien de prijs van de machine, zouden we graag verbeteringen op dit vlak zien waarmee je je favoriete smaakinstellingen kunt perfectioneren.
 • Gebruikersprofielen – Hoewel het geweldig is dat je elk drankje in het menu kunt aanpassen, is de grote beperkende factor hier dat je slechts één opgeslagen aanpassing per drankje mag uitvoeren. Gebruikersprofielen zouden dit oplossen, en gezien de grootte van het waterreservoir en hoe goed geschikt de machine is voor grote huishoudens en drukke kantoren, zou dit een flinke verbetering zijn.
 • Een kopverwarmer – Dit zou een mooie, gemakkelijke toevoeging zijn, maar is zeker niet essentieel.

 

Conclusie van deze Jura Z6 reviewjura z6 2018 review koffiezetapparaat koffie

En daarmee komen we aan het einde van deze Jura Z6 review. Kortom, we zijn er grote fans van. Afgezien van een paar minpunten (zie boven), is het prijskaartje het enige wat ons weerhoudt om hem aan te bevelen voor iedereen. Deze ligt namelijk buiten het bereik van een groot segment van de markt.

Dat is jammer, want de Jura Z6 volautomatische koffiemachine is een van de beste op de markt vandaag de dag, en we bevelen hem zonder aarzelen aan voor iedereen, maar beschouwen hem als ideaal voor:

 • Iedereen die op zoek is naar maximaal gemak
 • Stevige koffiedrinkers
 • Grote huishoudens met meerdere koffiedrinkers

Prijzen vergelijken:

9 Totale Score
Fantastische machine

Los van enkele minpunten, zijn wij erg fan geworden van de Jura Z6. De vele instellingen en toepassingen zijn erg handig en de koffie die eruit komt erg lekker. Jammer dat hij zo'n hoog prijskaartje heeft, wat hem minder geschikt maakt voor thuisgebruik. Op kantoren echter is dit een van de beste machines die je kunt aanschaffen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo