Jura ENA 8 review

De Jura ENA 8 is een nieuwe toevoeging aan het uitgebreide assortiment van volautomatische espressomachines van het bedrijf JURA. Het is het kleinste Jura model dat met een druk op de knop drankjes op basis van melk biedt, zoals cappuccino’s en macchiato’s, wat hem perfect maakt voor kleinere keukens of voor op kantoor.

In deze Jura ENA 8 recensie gaan we dieper in op alles wat dit model te bieden heeft, waaronder het design, de koffiekwaliteit, en het gebruiks- en onderhoudsgemak. Aan het eind weet je alles wat je nodig hebt om te beslissen of dit het juiste Jura koffiemachine voor je is.

Jura ENA 8 volautomatische koffiemachine

 

Samenvatting: Jura Ena 8 volautomatische espressomachine

  • Mooi vormgegeven compacte volautomatische koffiemachine
  • Zeer veelzijdig, met 10 volledig aanpasbare one-touch koffiespecialiteiten
  • Bevat de Aroma G3 molen, PEP, en Fine Foam technologieën

Vergelijk prijzen bij

Onze volledige Jura ENA 8 review

De Jura ENA 8 is een splinternieuw koffiezetapparaat dat klaar lijkt om een grote verkoper te worden. Hij combineert de keuzemogelijkheden voor dranken en de geavanceerde technologie van sommige van de grotere en duurdere Jura koffiezetapparaten, en houdt daarbij de compacte afmetingen van een instapmachine. Als je een klein huishouden bent dat een betrouwbare manier zoekt om met één druk op de knop een cappuccino te krijgen, lees dan verder.

Design – 4.5/5

Veel Jura koffiezetapparaten hebben zeer vergelijkbare brouwmogelijkheden, dus de vormgeving is één van de belangrijkste verkoopargumenten van de ENA 8. Het is een van Jura’s meest compacte koffietoestellen, en hij is bijna even klein als Jura’s instapmodel A1. Maar in tegenstelling tot de A1 kan hij ook melkachtige dranken bereiden.

De ENA 8 meet 23,9 cm hoog bij 44,5 cm diep bij slechts 32,3 cm breed, en hij weegt iets meer dan 0 kg. Heb je een kleine keuken maar wil je geen compromissen sluiten als het om je ochtend latte gaat, dan is dit het compact-formaat model voor jou.

Natuurlijk komt zijn kleine formaat wel met enige capaciteitsbeperkingen. De bonencontainer heeft een inhoud van slechts een 125 gram koffiebonen, in het afvalbakje past ongeveer tien kopjes koffiedik, en het waterreservoir meet slechts 1.1 liter. Dit is meer dan voldoende voor een gemiddeld huishouden van twee koffiedrinkers, maar drukkere huishoudens die veel koffiespecialiteiten consumeren zouden op den duur moe kunnen worden van al het bijvullen.

Jura ENA 8 watertank

Vanuit esthetisch oogpunt zijn alle Jura koffiemachines even mooi. Het merk etaleert Zwitserse designgevoeligheid, met een voorkeur voor strakke lijnen en tijdloze, klassevolle ontwerpen. De ENA 8 onderscheidt zich echter van de rest van het assortiment door zijn prachtige cilindervormige waterreservoir, met een patroon dat lijkt op eersteklas kristallen karaffen. Dit onberispelijke ontwerp is verkrijgbaar in Metropolitan Black, Nordic White, en Sunset Red.

Vergelijk prijzen nu bij:

Het brouwsysteem – 4/5

jura ena 8 espresso

Hoewel de afmetingen van dit koffiezetapparaat je misschien aan de instapmodel Jura A1 doen denken, zijn de functies van de Jura ENA 8 allesbehalve basic. Dat is wat deze nieuwe volautomatische espressomachine zo uniek maakt.

De Ena 8 verpakt veel van de geavanceerde technologie van het merk uit de grotere machines in een gebruiksvriendelijker compact pakket.

De ENA 8 gebruikt een thermoblok verwarming, zodat het nog geen minuut duurt om op te warmen. Dit wordt gekoppeld aan een standaard 15 bar pomp, die meer dan genoeg druk heeft om een goede espresso met een rijke laag crema te maken.

Je gebruikt een groot 2.8″ TFT kleurenscherm voor alle bedieningsaspecten van deze machine, zoals het instellen van de instellingen, het uitvoeren van reinigingscycli, en het bereiden van drankjes. Het scherm heeft een prachtige helderheid en maakt dit model gemakkelijk en intuïtief in het gebruik. Stel bijvoorbeeld dat je geen zin hebt om de juiste Italiaanse namen van de beschikbare koffiedranken te leren. In dat geval wordt elke drankoptie met één druk op de knop ook aangeduid met een plaatje dat de verhoudingen van melk en koffie aangeeft.

jura ena 8 display

Zoals alle Jura machines heeft ook deze een ingebouwde bonenmaler, de opgewaardeerde Aroma G3 maler, die sneller en stiller is dan de vorige modellen. De bonencontainer is voorzien van een luchtdichte siliconen afdichting, zodat de daarin bewaarde koffiebonen zo vers mogelijk blijven.

PEP technologie in de Ena 8

De Jura ENA 8 is uitgerust met Jura’s gepatenteerde Pulse Extraction Process (PEP) technologie, ontworpen om de koffiesmaak en het koffiearoma van espresso, ristretto, en espresso doppio shots te optimaliseren. In plaats van een gestage druk wordt heet water pulserend door de gemalen koffie geleid. Uit proeven van zowel Jura als onafhankelijke onderzoekers is gebleken dat dit een beter geëxtraheerd shot oplevert.

jura PEP technologie

Maar dit is niet alleen een espressomachine; hij heeft ook een melksysteem. Met behulp van een melkslang gekoppeld aan Jura’s Fine Foam technologie kan hij met een druk op de knop even snel drankjes op melkbasis bereiden. Om een melkachtige drank te maken, zoals een latte macchiato, zet je de slang in een bakje melk, en hij zuigt de juiste hoeveelheid melk op en schuimt die perfect op voor welk drankje je ook besteld hebt. De Fine Foam technologie voegt precies de juiste hoeveelheid lucht toe om een schuimige cappuccino of zijdezachte latte te verkrijgen.

De sifonbuis heeft verschillende voordelen tegenover een ingebouwde melkkaraf, de andere populaire stijl van het melksysteem dat je op volautomatische espressomachines vindt:

  • Het zorgt ervoor dat deze koffiemachine zijn compacte formaat behoudt.
  • Het maakt het gemakkelijk van melk te wisselen als, bijvoorbeeld, het ene lid van je huishouden liever zuivelmelk drinkt terwijl het andere havermelk wil.
  • Het is een onderdeel minder om schoon te maken, want de slang is zelfreinigend via een korte stoomstoot na elk gebruik.

Met de hevelslang kun je een vat naar keuze gebruiken om de melk in te doen, maar als je niets bij de hand hebt, verkoopt Jura twee verschillende karaffen voor precies dit doel. Er is een goedkope gewone karaf en een duurdere maar praktische gekoelde optie.

Vergelijk prijzen nu bij:

Kwaliteit en veelzijdigheid van de koffie – 4/5

Elke espresso nerd zal je vertellen dat de koffiekwaliteit uit een volautomatische espressomachine niet opweegt tegen die van een halfautomatische espressomachine die bediend wordt door een vaardige barista. Maar dat is hier niet de vergelijking, en met de voortdurende vooruitgang in de automatiseringstechnologie is het ook niet meer altijd waar.

jura ena 8 bonencontainer

De Jura ENA 8 is een one-touch koffiemachine met een indrukwekkende gebruikersfunctionaliteit, vergelijkbaar met zoiets als een Nespresso. En in die vergelijking is de koffiekwaliteit van Jura veel beter. Een capsule-apparaat als Nespresso kan niet concurreren met versgemalen bonen. Bovendien, terwijl een Nespresso koffieapparaat je beperkt tot alleen koffiebonenmerken die capsules maken, kun je met de Jura ENA 8 elke uitstekende koffie gebruiken die je maar wilt en toch genieten van het gemak van één druk op de knop.

De Jura ENA 8 is heel veelzijdig, zelfs met de rest van de ENA lijn. Hij heeft tien koffiespecialiteiten, waaronder melkdranken, die met een druk op de knop beschikbaar zijn. Volgens het jaarverslag van de National Coffee Association groeien de op espresso gebaseerde dranken in populariteit, waarbij cappuccino het populairst is. De ENA 8 speelt hierop in door je de mogelijkheid te bieden een ristretto, espresso, koffie, cappuccino, dubbele espresso, macchiato, en flat white te bereiden, naast een portie melkschuim of gewoon heet water voor thee.

Je kunt de hoeveelheid water instellen, een van de tien koffiesterktes kiezen, en een van de drie brouwtemperaturen kiezen. Stel dat je alleen heet water krijgt voor thee of een Americano. In dat geval kun je ook de temperatuur van het hete water veranderen, wat van vitaal belang is omdat thee misschien nog gevoeliger is voor de brouwtemperatuur dan koffie.

Alle koffierecepten zijn gemakkelijk te programmeren met het TFT kleurenscherm, maar omdat dit koffieapparaat op wifi werkt, kun je ook de Jura app gebruiken.

Een andere leuke optie die bijdraagt aan de veelzijdigheid van dit model ten opzichte van sommige goedkopere koffiezetapparaten is de omleidingsdoseerder, waarmee je voorgemalen koffie kunt toevoegen en de maler over kunt slaan. Dit is geweldig als je liever een voorgemalen merk koopt, maar het is ook handig als je af en toe van een decaf of gearomatiseerde koffie houdt en geen zin hebt om de bonencontainer te legen.

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar, variërend van 2 tot 5 centimeter, en dit is geschikt voor alle behalve de hoogste reisbekers en thermosflessen. Een onverwachte maar aantrekkelijke eigenschap is de amberkleurige of witte kopjesverlichting. Als je ’s morgens vroeg in sluipmodus een kopje koffie klaarmaakt terwijl je gezin slaapt, hoef je niet eens het licht aan te doen.

Schoonmaken en onderhoud – 3.5/5

Een eigenschap die alle Jura machines gemeen hebben, en die afhankelijk van je standpunt een voor- of een nadeel kan zijn, is dat de zeteenheid niet uitneembaar is om schoon te maken. In plaats daarvan laat je gewoon een van de Jura ontkalkingstabletten in de bypass doseerder vallen en laat je de reinigingscyclus lopen, en hij vraagt je zelfs wanneer dit nodig is.

De meeste gebruikers zijn dol op het automatisch reinigen omdat het ongelooflijk handig is, en kopers van Jura espressomachines hebben de neiging aan gebruiksgemak te hechten. Het is echter ook duurder om steeds reinigingstabletten te kopen. En als er toch iets mis gaat, is het een hele uitdaging om toegang tot het binnenwerk te krijgen om zelf reparaties uit te voeren, en in plaats daarvan moet je hem naar een dealer sturen.

De enige regelmatige schoonmaakbeurt die van de gebruiker gevraagd wordt is het legen van de lekbak en de afvalbak, wat marginaal meer gedoe is dan het hoeft te zijn. De lekbak is erg groot, waarbij de achterste helft ver in de koffiemachine uitsteekt en de afvalbak voor koffiedik herbergt. Er is dus geen eenvoudige manier om alleen de lade te legen.

Als je de hele assemblage eruit trekt, zijn het vier delen:

  • De basis lekbak
  • De afvalbak voor het koffiedik
  • Het metalen voorstuk
  • Een plastic lekbakdeksel

Hoewel het deksel prettig is in die zin dat het je behoedt voor morsen op weg naar de gootsteen, voelt het toch als een heleboel stukken om schoon te maken.

Waar voor je geld 4/5

Het valt niet te ontkennen dat Jura espresso machines duur zijn, en de Jura ENA 8 is geen uitzondering. Als we eerlijk zijn, kunnen sommige goedkopere espressomachines betere koffie zetten. Maar het zal je moeite kosten een goedkopere espressomachine te vinden die zo gemakkelijk zo’n goede koffie kan zetten, en dat is waar je voor betaalt.

Laat ik het zo zeggen. Voor gemak gelijkwaardig aan een Jura espressomachine heb je twee mogelijkheden. Je kunt een capsule-apparaat nemen zoals een Nespresso, dat vooraf minder kost maar dure capsules vereist en minderwaardige drankjes produceert. Of je kunt naar een koffiehuis gaan, waar een professionele barista waarschijnlijk een betere cappuccino kan bereiden, maar je betaalt veel meer geld als je een regelmatige koffiedrinker bent. De Jura slaat een mooie middenweg in tussen deze twee mogelijkheden, en vanuit dat oogpunt biedt hij uitstekende waarde.

Vergelijk prijzen nu bij:

De Jura ENA 8 Vs E8

Jura E8Maak je geen zorgen; je bent niet de enige als je in de war raakt tussen de Jura E8, een oude bestseller, en de nieuwe ENA 8. Laten we hier dus even een snelle vergelijking maken tussen de twee.

De Jura E8 is al lang een van de populairste Jura modellen omdat hij in de buurt van het midden van hun gamma valt, zowel qua prijs als qua functionaliteit. Hij is een stapje hoger dan de basismodellen, maar is nog steeds beduidend betaalbaarder dan andere Jura modellen zoals de high-end Giga W3.

Vergeleken met de Jura ENA 8 is de E8 iets groter, wat een voor- of een nadeel kan zijn, afhankelijk van je behoeften. De bonencontainer en het waterreservoir hebben een grotere capaciteit, maar het neemt wel meer ruimte in op je aanrecht. De Jura E8 biedt een paar drankjes meer met één druk op de knop dan de ENA 8, maar hij is ook duurder.

Samengevat zijn het allebei prima koffiemachines die dezelfde kwaliteit espresso maken en vele jaren mee zouden moeten gaan, dus het komt gewoon op je prioriteiten aan.

Koop de Jura ENA 8 niet als…

Je géén melkdranken drinkt – Als je van espresso houdt maar geen belangstelling hebt voor opgeschuimde melk, kun je veel geld besparen door te kiezen voor een model zonder melkschuimsysteem. Kijk eens naar de Jura A1, die compacter en betaalbaarder is dan de ENA 8 maar hetzelfde Pulse Extraction Process bevat om top-kwaliteit espresso te garanderen.

Wil je iets betaalbaarders – Jura machines zijn prijzig, hoewel we zouden stellen dat de espressokwaliteit en Zwitserse techniek het geld goed besteed maken. Heb je echter geen budget en wil je toch het gemak van een volautomatische espressomachine, overweeg dan de DeLonghi Magnifica of Phillips 3200, die beide minder dan de helft kosten van de Jura ENA 8.

Je wilt meer controle – Als je bereid bent een beetje gemak op te offeren ten gunste van meer controle, zijn er genoeg goede mogelijkheden. De Sage Barista Express, die nog steeds een ingebouwde molen bevat, is al vele jaren een bestseller. Of, als je een tandje hoger wilt, kijk dan eens naar de Rancilio Silvia of Gaggia Classic Pro in combinatie met een degelijke espressomolen, die niet meer zullen kosten dan de Jura.

Conclusie Jura ENA 8 review

Jura heeft een welverdiende reputatie voor het maken van de beste volautomatische espressomachines in het genre. Er is gewoon geen ander merk dat dezelfde kwaliteit biedt op deze markt, al betaal je er wel een premium prijs voor. De Jura ENA 8 is perfect voor de koffieliefhebber die met één druk op de knop espresso en drankjes op basis van melk wil, maar niet veel aanrechtruimte over heeft.

Vergelijk prijzen nu bij:

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 23 mei 2024 08:02
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
9 Totale Score
Super deluxe espressomachine

De Jura ENA 8 is even duur als de best verkochte Jura E8, maar biedt een luxueuzere ervaring (touchscreen, iemand?) ten koste van het water- en bonenreservoirvolume, plus een paar nice-to-have brouwfuncties.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo