Koffiepads en Espressomachines

Er is niets beters als een perfecte espresso. Fijn gemalen, donker geroosterde koffie, die is geperst en gepercoleerd tot een sterke, rijke koffie die de zintuigen prikkelt en je dag een oppepper geeft. In Italië bestel je een espresso, als je om koffie vraagt. Italianen komen een, twee of soms wel drie keer per dag bij hun bar in de buurt langs om een perfect kopje espresso te drinken. Maar hier is het niet gemakkelijk om een goede espresso te vinden. Maar weinig mensen hebben de goede kennis over de juiste koffiemaling, de juiste temperatuur, het persen van de koffie en de juiste schuiming van de melk. Tegenwoordig is het giswerk verdwenen uit het maken van een espresso thuis of in een café, door middel van espressoapparaten en koffiepads.

Zo doen de Italianen het

In Italië zouden de meeste Italianen ons koffiezetapparaat niet eens herkennen. Zij gebruiken een ‘macchinetta‘ of percolator, een apparaat dat op een metalen zandloper lijkt met aan de bovenkant een schenktuit. Het apparaat heeft twee kamers. Het water en de koffie gaan in de onderste kamer. De machine wordt op het fornuis gezet en verhit tot het water kookt en door de koffie naar de bovenste kamer percoleert. De druk op de gemalen koffie zorgt ervoor dat de koffie geperst wordt. Het woord espresso betekent ‘geperst’. De rijke smaak komt doordat er op deze manier zoveel mogelijk smaak uit de koffie wordt gehaald. Melk wordt apart verwarmd en opgeschuimd. Het is echter eenvoudig om een fout tijdens het proces te maken, bijvoorbeeld door de verkeerde hoeveelheid water of koffie te gebruiken, het gas te hoog te zetten of door de verkeerde timing te gebruiken.

De groeiende populariteit van espresso heeft ervoor gezorgd dat mensen een eenvoudigere, foutloze manier wilden om het thuis te maken. Daarom kan je tegenwoordig espressomachines kopen die het proces elke keer zonder fouten uitvoeren. Je kan uit een breed assortiment kiezen, met verschillende kenmerken en capaciteit. Sommige zijn ervoor gemaakt om in restaurants en bars te gebruiken en kunnen in weinig tijd grote hoeveelheden koffie produceren. Tenzij je vaak veel mensen over de vloer hebt, is dit waarschijnlijk niet de beste oplossing voor jou.

Thuisgebruik

Modellen voor thuisgebruik produceren gewoonlijk een of twee shots espresso per keer. Als je liever een espresso macchiato, met melk, drinkt of je wilt een cappuccino zetten, moet je een espressomachine kopen met een stoompijpje waarmee je de melk kan opschuimen. Naast deze keuze kan je eraan denken een machine te kopen die met koffiepads werkt. Deze pads zien eruit als grote theezakjes. Ze bevatten precies de juiste hoeveelheid espresso om elke keer weer een perfecte espresso te zetten. Je stopt de pad in het slot, sluit het en start de machine. Als de cycle klaar is, gooi je de pad weg. Dit voorkomt problemen met het afmeten van de espresso en maakt schoonmaken heel erg gemakkelijk.

Als je een machine koopt die van pads gebruik maakt, is het handig om te informeren of je ook gebruik kan maken van koffiepads van andere merken of dat de machine ook met gewone gemalen espresso werkt. Sommige machines kunnen dat, maar veel werken alleen met de koffiepads die hetzelfde bedrijf ook produceert. Als je gewone koffie of pads van andere merken kunt gebruiken, kan je je machine nog steeds gebruiken als je geen pads meer hebt, die soms speciaal besteld moeten worden. Tot deze machines populairder worden, zal je deze pads niet altijd in je lokale buurtsupermarkt vinden. Plus, de mogelijkheid om beide varianten te gebruiken, geeft je ook de vrijheid om met andere soorten branding en espresso-smaken te experimenteren en zo je liefde voor koffie te vergroten.

Op zoek naar een machine?

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo