Percolator koffie staat bekend om zijn donkere, complexe smaak, welke geweldig werkt als een vervanging voor espresso wanneer je latte’s en andere koffiedrankjes thuis maakt. Ze komen een hoop voor in Europa, maar in de rest van de wereld beginnen ook een hoop kwalitatieve modellen naar voren te komen, maar ze kunnen een beetje intimiderend zijn. Het is makkelijk te begrijpen waarom, omdat er zoveel tegenstrijdige informatie beschikbaar is hoe je ze moet gebruiken. Maar voordat we je gaan vertellen wat voor ons gewerkt heeft, zullen we de eerst de basis met je doornemen en kijken waar je op moet letten wanneer je een percolator kopen gaat.
Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte percolators volgens:
- Coolblue: bekijk top 10
- Bol.com: bekijk top 10
Beste Percolator kopen gids:
Wat is een percolator en wat is het niet
Het maakt niet uit wat je verteld wordt, maar percolator koffie is niet espresso.
Percolators zijn koffiemachines die je op het fornuis zet en een onderscheidend sterk brouwsel maken. De warmte van het fornuis creëert stoom op druk, dat er uiteindelijk voor zorgt dat kokend water naar boven door de gemalen koffie gaat. Wanneer je een percolator kopen gaat, dan hoor je vaak dat fabrikanten een percolator een “fornuis espressomachine” noemen, maar dit is technisch gezien niet correct.
Espresso is een methode van koffie maken, niet een soort boon of sterkte van koffie en heeft 9 bar druk nodig om te maken. Percolators gebruiken daarentegen ongeveer 1-1,5 bar druk. Wat betekent dat je een robuust en extreem sterk kopje koffie van ze krijgt, maar het is technisch gezien geen espresso.
Nu we dat echter gezegd hebben, is een percolator kopen het volgende beste ding na een volautomatische espressomachine als je van latte’s en gezoete koffiedrankjes houdt. (En de meeste van ons zullen bijna niet het verschil in smaak opmerken).
Hoe werkt een percolator?
Percolators werken door heet water door gemalen koffie te forceren met behulp van stoom druk. Omdat het water opgeslagen is in een (grotendeels) afgesloten ruimte, bouwt druk op terwijl hitte toegevoegd wordt. Deze druk zorgt ervoor dat het water naar boven gaat via een filtermandje (trechter), waar de gemalen koffie in zit. Het brouwsel gaat vervolgens verder naar boven en komt uiteindelijk naar buiten via de top van een kleine kolom en dit druppelt langzaam in een ruimte waar het drankje opgeslagen wordt.
De voor- en nadelen van het gebruik van een percolator
Het belangrijkste is dat percolators een heerlijk drankje kunnen maken dat op een espresso lijkt met minimale inspanning, maar ze kunnen ook lastig zijn om onder de knie te krijgen. De grootste klacht, is dat percolator koffie te veel geëxtraheerd smaakt, wat resulteert in een bitter drankje. Veiligheid moet ook overwogen worden – aangezien de pot een druksysteem heeft, moet je een aantal logische voorzorgsmaatregelen in gedachten houden om te voorkomen dat er geen explosie plaatsvindt.
Hoe gebruik je percolators – De basis
Als je een persoon bent die niet geïnteresseerd is in het hoe en waarom van koffie maken en een percolator kopen wilt, zullen we hieronder de basisstappen voor het maken van geweldige percolator koffie met je doornemen. De redenen voor elke stap zullen we verderop uitleggen.
- Vul het onderste reservoir van de percolator met het water, tot aan de onderste kraag van de drukklep.
- Vul het filtermandje met gemalen koffie. Wij vinden een consistentie halverwege een espresso en druppel koffie het lekkerst. Niet te fijn en niet te grof. Doe niet te veel koffie in het mandje en stamp de koffie ook niet aan.
- Vervang het filter en haal je vinger rond het lipje om achtergebleven koffie weg te halen. Schroef de percolator strak vast.
- Plaats de percolator op een fornuis op middelhoog vuur (lager als je een gasfornuis gebruikt).
- Na ongeveer 5-10 minuten zou het brouwsel in de kamer erboven beginnen te stromen. Sputteren of spuiten betekent dat het vuur te hoog staat.
- Wanneer het brouwsel ongeveer 80% klaar is haal je hem van het vuur af. Je kan ook een koude handdoek rond de onderkant wikkelen om het brouw proces te stoppen.
- Giet en serveer onmiddellijk. Percolator koffie is aardig sterk, dus veel personen verdunnen het voor de helft met heer water, net als een Americano.
Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte percolators volgens:
- Coolblue: bekijk top 10
- Bol.com: bekijk top 10
Het hoe en waarom van het maken van de beste percolator koffie
Het is misschien direct, maar de beste manier om percolator koffie te maken is mogelijk niet noodzakelijk de manier waarop je grootmoeder het maakt. Aanbevolen methodes voor percolators zijn in de loop der jaren veranderd, omdat koffieliefhebbers geëxperimenteerd hebben met verschillende variabelen.
- Watertemperatuur: Als je begint met heet gefilterd water, zal je meerdere minuten van de totale tijd af kunnen halen, wat helpt om een te veel geëxtraheerde smaak en verbrande smaak te voorkomen.
- Waterniveau: Wanneer je het onderste reservoir vult, moet je nooit boven de drukklep vullen (dat kleine dopje aan de zijkant.) Die klep is bedoeld om extra druk los te laten wanneer je percolator niet goed brouwt terwijl deze op het fornuis staat. Deze klep met water bedekken maakt hem onbruikbaar en vergroot het risico op een grote explosie.
- Pas je vermaling aan: Als je een te fijne vermaling gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat het filter verstopt raakt, wat het brouwproces zal stoppen of vertragen en voor een te veel geëxtraheerde koffie zorgen. (Daarnaast is het ook een veiligheidsrisico.) Percolators werken goed met koffie dat net iets fijner gemalen is dan de soort die je voor een standaard druppel / filterkoffiezetapparaat gebruikt.
- Doe niet te veel koffie in het mandje en stamp de koffie ook niet aan: Dit waarschijnlijk het meest omstreden punt bij percolator gebruikers. Veel Italiaanse grootmoeders zullen hun “vulkaan” methode aanprijzen van het te veel vullen van het filtermandje met koffie en vervolgens deze koffie aanstampen wanneer je de pot in elkaar zet. Dit werkte misschien prima bij percolators van 40 jaar geleden (die gebouwd waren als tanks), maar dit raden we af voor de massa geproduceerde modellen van vandaag de dag die vaak gemaakt zijn van aluminium. Aanstampen verhoogt de vereiste druk voor je brouwsel om bij de bovenkant te komen, wat kan resulteren in een bitter kopje koffie en verhoogt het risico op een veiligheidsrisico. Zelfs Bialetti, de originele ontwerper van de percolator, raad te veel vullen en aanstampen af.
- Zorg ervoor dat het “lipje” van je filter schoon is: Zorg ervoor dat je je vinger langs het lipje van je filter haalt nadat je deze gevuld hebt met koffie. Dit zal ervoor zorgen dat alle achtergebleven koffie verwijderd wordt en maakt het mogelijk om je percolator goed te sluiten.
- Gebruik een laag vuur: Als je brouwsel uit de top van de percolator spuit, dan is dit een goed teken dat je vuur te hoog staat. Als je de juiste temperaturen gebruikt zal je drankje langzaam naar de bovenkant stromen en dit zonder al te veel kracht.
- De percolator op het fornuis zetten: Om veiligheidsredenen moet je ervoor zorgen dat de drukklep niet naar je toe gericht is wanneer je de percolator op het fornuis zet. Het helpt ook om de kleinste brander te gebruiken die bij je behoeften past, om te minimaliseren dat de hendel blootgesteld wordt aan onnodige warmte.
- Haal hem vroeg van het vuur af: De laatste 10% van je brouwsel is waarschijnlijk het meest geëxtraheerd en bitter. Je kan helpen om een verbrande smaak te voorkomen, door de percolator vroegtijdig van het vuur te halen, ongeveer 80% door het proces. Je kan ook een koude handdoek rond de onderkant wikkelen om het brouw proces te stoppen.
Hoe serveer je percolator koffie
Percolator koffie is erg sterk, dus het uiteindelijke drankje wordt vaak 50/50 gemengd met water (zoals een Americano) om de smaak iets zachter te maken. Maar als je de koffie uit de percolator gebruikt als een vervanging voor espresso in op melk gebaseerde drankjes (zoals latte of mokka), dan werkt het onverdunde drankje het beste.
Probleemoplossing
- Water of stoom lekt uit de naad aan de zijkant: Haal de percolator direct van het vuur af. Zorg ervoor dat de pot goed gesloten is en dat er geen koffie op het lipje van het filter zit, wat voorkomt dat je de percolator goed af kan sluiten. Zorg er ook voor dat je niet te fijn gemalen koffie gebruikt, aangezien dit het filter kan blokkeren en kan voorkomen dat water naar boven stroomt. Lekken komt ook veel voor bij net nieuwe percolators die nieuwe sluitingen hebben, dus zorg ervoor dat je deze extra goed vastdraait. Als je een oudere percolator hebt, dan moet de sluiting mogelijk vervangen worden.
- Stoom spuit uit de drukklep: Haal de percolator direct van het vuur af. Zorg ervoor dat de koffie niet te fijn vermalen is. Stamp de koffie niet aan, wat het filter kan blokkeren. Gebruik een lager vuur.
- Koffie sputtert uit de bovenkant: Dit is een goed teken dat je het vuur te hoog hebt staan. Gebruik laag of middelhoog vuur.
- Koffie is bitter: Gebruik een lager vuur en van te voren verwarmd water wanneer dit mogelijk is. Probeer ook koffie te gebruiken dat grover vermalen is en haal het apparaat vroegtijdig van het vuur.
- Koffie is slap: Je water stroomt misschien naar de bovenkant via luchtgaten. Wanneer je je filter vult met koffie, tik dan een paar keer tegen de zijkant aan, zodat alle koffie op z’n plaats valt. Stamp het echter niet aan.
De juiste percolator kopen
Het belangrijkste ding dat je op moet merken wanneer je een percolator kopen gaat, is dat “1 kopje” niet een vol kopje, maar “1 shotje” koffie betekent. Een model voor 6 kopjes maakt dus 6 shotjes.
Welke afmetingen moet je kopen? Je kan een percolator kopen in veel verschillende afmetingen, omdat ze gemaakt zijn om maar een specifieke hoeveelheid koffie te maken. (Je wilt bijvoorbeeld niet een model voor 6 kopjes kopen en vervolgens altijd maar 3 kopjes maken.) Hoe groter het model, hoe lastiger deze om te gebruiken is, dus we raden aan om het kleinste model te kopen dat bij je behoeften past. Een model voor 3 kopjes is een goede plek om te beginnen.
Er zijn een hoop merken te vinden en we moeten eerlijk zijn dat we ze lang niet allemaal uitgeprobeerd hebben, dus we kunnen niet vol overtuiging zeggen welke de beste is. We kunnen je echter wel vertellen dat Bialetti het originele en meest voorkomende merk is en daarom het makkelijkste is om vervangende onderdelen voor te kopen.
Aluminium modellen zijn goedkoper en komen meer voor, maar roestvrij stalen modellen functioneren vaak beter en verdelen hitte meer gelijkmatig. We gebruiken echter een aluminium percolator zonder problemen. Als je een inductie fornuis hebt, dan moet je een percolator kopen die hiervoor geschikt is.
Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte percolators volgens:
- Coolblue: bekijk top 10
- Bol.com: bekijk top 10