Solis Grind & Infuse Pro review

Uitstekende koffie en de hoge mate van maatwerk maken van de Solis Grind & Infuse Pro een briljante espressomachine voor het topsegment.

 

Vergelijk prijzen bij:

 

Solis Grind & Infuse Pro review

Als je absoluut de beste espresso en melkdranken wilt maken, heb je een espressomachine nodig die je flexibiliteit biedt en de mogelijkheid om een consistente kwaliteit te leveren. Zie hier, de Solis Grind & Infuse Pro machine: de barista-machine voor thuis die van hetzelfde kaliber is als de machines die je in professionele koffieshops ziet.

Solis Grind & Infuse Pro review espressomachineMet zijn volledige metalen behuizing, drukaanduiding en LCD display is dit een machine die kwaliteit uitschreeuwt. Verkrijgbaar in rood, zwart en zilver. Hij is niet alleen van een uitstekende kwaliteit, hij ziet er ook geweldig uit. Absoluut het soort machine die je met trots tot het middelpunt van je keuken maakt.

Hij ziet er meer dan alleen maar goed uit. Dat merk je al kijkend naar de specificaties. De Solis Grind & Infuse Pro heeft alles in huis wat iemand die zijn koffie serieus neemt, maar zou wensen. Bovenaan die lijst staan, zoals de naam al aangeeft, de dubbele boilers, wat betekent dat één boiler klaar staat om op espresso temperatuur te werken en de andere op stoom temperatuur. Een opwarm (of afkoel) periode is niet nodig. Dus kun je erg snel melkdranken klaarmaken zonder temperatuur te verliezen, wat een probleem is bij typische handmatige thuismachines. Vervolgens heeft hij behalve zijn stoompijp, die met een kraan aan de zijkant werkt, een kraan voor heet water, wat het mogelijk maakt om longdrinks te maken of kopjes en de filterhouder voor te verwarmen.

 

Bediening en bijgevoegde accessoires

Solis heeft alles wat je nodig hebt om fatsoenlijke koffie te zetten bij elkaar gebracht. Hij wordt geleverd met vier 58mm mandjes die goed in de sterke industriële zetgroep vastgezet worden. Er zijn filters voor enkele en dubbele shots espresso, die er in een enkele en dubbele uitvoering is. Het enkele filter is ontworpen om gebruikt te worden met koffie die je zelf moet malen, zodat je dit kan aanpassen naar de voor de machine gewenste maling; Het filter voor dubbele espresso’s is ontworpen om met voorgemalen koffie te werken, waardoor de druk en stroom gelijk is en je een uitstekende espresso maakt, zonder dat je controle hebt over de maling. Bovendien krijg je een melkkan, voor opschuimen en stomen, een stamper die perfect in de filters past en die magnetisch aan de machine vastgeklikt kan worden, waarmee je kan stampen door de filterhouder er tegenaan te drukken. Je krijgt er ook de Razor bij, een soort metalen pasje met een afgeschuinde kant die je kan gebruiken om de koffie in de filter af te toppen voor nog betere resultaten.

Solis Grind & Infuse Pro reviewVoor je begint met koffie zetten, zijn er een paar stappen die je moet doorlopen. Allereerst moet je de waterstrips gebruiken om de waterhardheid te bepalen zodat je de machine hierop kan aanpassen. Vervolgens moet je het waterfilter in de 2L watertank bevestigen en aan de achterkant terugplaatsen (naderhand navullen kun je doen door water door de bovenste watertuit te schenken, die verborgen is onder een opklapbaar deksel). Als laatste moet je de machine voorbereiden door er wat water door te laten lopen. Het is iets ingewikkelder dan bij de meeste machines maar het wordt goed uitgelegd in de gebruiksaanwijzing en het zorgt er voor dat je apparaat is ingesteld om de beste kwaliteit koffie te zetten.

 

Espresso Maken

Een espresso maken met de Solis Grind & Infuse Pro werkt praktisch op dezelfde manier als elke andere handmatige espresso machine. Hij doet er een paar minuten over om van koud naar gebruiksklaar te gaan, al kun je de klok en timer instellen, zodat hij ’s morgens als je opstaat op je staat te wachten, klaar voor gebruik.

Solis beveelt aan dat je eerst het koffiefilter verwarmt met de kraan en een beetje water door de zetgroep laat lopen om oud koffiemaalsel los te maken. Je moet ook warm water gebruiken om je kopje te verwarmen, al kun je ook de kopverwarmer bovenop gebruiken, die groot genoeg is voor zes kopjes. Vervolgens doe je gemalen koffie in het filter, stamp je het aan en, indien nodig, gebruik je de Razor om de kop eraf te halen.

espressomachine Solis Grind & Infuse ProWij ontdekten dat de filterhouder stevig in de machine klikt, klaar om te schenken. Daarna is het een kwestie van de juiste knop indrukken en je koffie komt eruit: bij de manual knop loopt de koffie door tot je hem nog eens indrukt, de enkele shotknop geeft voor een bepaalde tijd koffie en is ontworpen voor één kop, de twee-shotknop geeft ook voor een bepaalde tijd koffie en is ontworpen voor twee koppen.

Tot nu toe is alles goed, maar om de beste resultaten te krijgen moet je de vooraf ingestelde waarden veranderen. Met het LCD display kun je handmatig instellen hoe lang de enkele en twee-shotsknop moeten werken: een dubbele espresso heeft ongeveer 20 tot 30 seconden nodig, afhankelijk van de bonen en het maalsel dat je hebt gebruikt. Het is de moeite waard om te experimenteren met een espressokopje om te zorgen dat je de juiste tijd instelt. Je kunt  eventueel ook nog je maling en aanstampen aanpassen om de beste resultaten te krijgen.

Je kan ook de zettemperatuur aanpassen al vonden wij dat de op 93 graden ingestelde boiler een espresso op een perfecte temperatuur van 68 graden zette. Tenslotte pas je ook de voor-aftrektijd aan; hierbij laat Solis Grind & Infuse Pro onder lage druk heet water doorlopen zodat de gemalen koffie zachtjes uitzet en er een gelijkmatig aftreksel ontstaat, vóór de shot onder volledige druk eruit komt. De standaardinstelling van 7 seconden zou voor de meeste bonen moeten volstaan al kun je hier een paar seconden bijtellen als je wilt dat er meer smaak doorkomt.

Door al deze instellingen zul je nogal wat espresso’s moeten zetten terwijl je je machine afstemt, maar het is de moeite zeker waard. Toen we Solis Grind & Infuse Pro eenmaal goed afgesteld hadden, behaalden we zonder twijfel de beste resultaten die we tot nu toe met geen enkele andere espresso machine bereikt hadden. Een perfecte, roodbruine crèmelaag bovenop onze espresso’s die donker en rijk van kleur zijn, dit geeft aan dat de koffie uitstekend onttrokken is. Qua temperatuur was de shot met 68 graden precies goed, met extra shots die er onder dezelfde temperatuur uitkwamen. Solis heeft PID (proportional-integral-derivative) controllers voor zijn boilers gebruikt, waardoor ze een consistente temperatuur leveren.

De smaak was zo goed als de espresso eruit zag, koffie die een rijke volle en zachte smaak had, met maar een vleugje bitterheid. In alle opzichten maakt Solis Grind & Infuse Pro espresso die er precies goed uitziet en smaakt.

 

Melk opschuimen

Aangezien deze machine dubbele boilers heeft is hij altijd klaar om melk te schuimen. Dankzij zijn lange pijp die een handig rubberen hendel heeft om hem te verplaatsen zonder dat je het hete metaal hoeft aan te raken, kan je praktisch zonder problemen elke maat kan gebruiken. We vonden dat onze melk snel opgewarmd was en het duurde niet lang voor we een kan met zachte, schuimende melk hadden. Toen we dit aan een shot espresso toevoegden om een latte te maken kregen we het beste resultaat dat we ooit bereikt hebben. Nog belangrijker, omdat we de espresso en melk snel klaar konden maken, was ons drankje nog steeds erg heet toen we klaar waren, wat niet van alle machines gezegd kan worden.

 

Onderhoud

De dubbele boiler onderhouden is makkelijk. Als je hem moet verplaatsen zit er een knop onderaan de uittrekbare lekbak die de machine op zijn drie wielen tilt, zodat je hem makkelijk naar voren kan rijden. Na 200 keer moet hij schoongemaakt worden, al laat het LCD display je weten wanneer dit moet gebeuren. Dan is het slechts een kwestie van een schoonmaaktablet in de speciale houder doen, die in de enkele kophouder past. Al deze onderdelen kunnen netjes bewaard worden in de onderdelen la, die zich onder de lekbak bevindt. Buiten dat, is het een kwestie van de machine af en toe ontkalken, waarbij de gebruiksaanwijzing je uitgebreid uitlegt hoe je dit moet doen.

 

Conclusie Solis Grind & Infuse Pro review

Hij mag dan wel meer kosten dan veel andere handmatige espresso machines, maar de Solis Grind & Infuse Pro is een fantastisch koffiezetapparaat. Hij is niet voor iedereen weggelegd, maar als je het instapmodel ontgroeit bent, je klaar bent om een beetje te experimenteren met je koffie en je altijd topkwaliteit wilt, is hij elke cent meer dan waard. Als je op zoek bent naar een instapmodel of iets goedkopers, kun je in ons artikel over de beste koffiezetapparaten een geschikt alternatief vinden.

Vergelijk prijzen bij:

 

Specificaties

Afmetingen (HxBxD): 405x378x377mm, Water capaciteit: 2.5L, Kop verwarmer: Ja, Melk opschuimer: Ja Koffie type: Voorgemalen

Hardware
Afmetingen (HxBxD) 405x378x377mm
Maximale kophoogte 100mm
Watercapaciteit 2.5L
Pomp druk 15bar
Kopwarmer Ja
Melksuiker Ja (stoompijp)
Aantal boilers 2
Koffiesoort Gemalen
Aankoop Informatie
Garantie Twee Jaar RTB garantie
Leverancier  Solis
Part Code BES920BSUK

 

9.5 Totale Score
Briljante espressomachine

Uitstekende koffie en een hoge mate van maatwerk maken van de Solis Grind & Infuse Pro een briljante espressomachine voor het topsegment.

1 Reactie
  1. Mijn enige vraag is of je er een normale kop koffie mee kunt zetten en zo ja hoe?
    Of blijft het dan bij een américano?

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo