Zo maak je cowboy koffie

Cowboy koffie is een simpele, maar heerlijke methode van koffie zetten waar je geen speciale apparatuur voor nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt voor cowboy koffie is water, koffie, een waterketel en een warmtebron. Alhoewel cowboy koffie traditioneel op een kampvuur gemaakt wordt, werkt een andere warmtebron net zo goed. Omdat je de vermalen koffie niet filtert met cowboy koffie, is het belangrijk dat je de koffie laat zakken en de koffie langzaam in je kopje giet. Laten we snel een kijkje nemen hoe je deze koffie kan zetten.

 

Ingrediënten voor 1 portie cowboy koffie

 • Vijf tot zes eetlepels koffie (26 tot 32 gram), grof vermalen
 • Twee kopjes water (470 ml)

 

De koffie zetten

Breng het water aan de kook

Vul een waterketel met water. Wanneer je kampvuur niet meer brand, verplaats je de hete kolen naar een kant en plaats je een grill over de kolen. Doe de deksel op de waterketel en plaats hem op de gril boven de kolen om het water te koken.

 • Je kan ook water koken op een kachel of fornuis als je geen kampvuur hebt.
 • Als je meer koffie wilt maken, vergroot dan de hoeveelheid gelijkmatig (2,5 tot 3 eetlepels koffie per 235 ml water).

 

Haal het water van het vuur en laat het even afkoelen

Haal de waterketel van de gril zodra het water volledig kookt. Bescherm je handen met keukenhandschoenen of gebruik een tang om de hete waterketel van het vuur te halen. Plaats de waterketel op de grond en laat hem 30 tot 60 seconden afkoelen.

 • Het is belangrijk om het water af te laten koelen voordat je de koffie toevoegt, aangezien het kokende water de koffie anders bitter zal maken.
 • De ideale temperatuur voor koffie zetten is tussen de 91 en 96 °C, wat net iets lager dan kokend water is.

 

Roer de koffie er doorheen en zet de waterketel weer op het vuur

Giet de vermalen koffie in het hete water en roer het mengsel gedurende 15 seconden om alle koffie goed met water te mengen. Gebruik vijf eetlepels (26 gram) voor een iets minder sterke koffie of de volledige zes eetlepels (32 gram) voor een sterker kopje. Plaats de waterketel zonder de deksel op de gril.

 • Je kan fijn vermalen koffie gebruiken, maar grof vermalen koffie kan beter tegen de hitte, waardoor de koffie minder bitter is.

Cowboy Koffie zetten

 

Laat de koffie sudderen

Let goed op de koffie, want je wilt niet dat het water volledig kookt. In plaats daarvan moet het water sudderen, wat ongeveer 91 °C is. Het water suddert wanneer er af en toe bubbels naar boven komen, maar niet constant.

 

Haal de waterketel van het vuur en laat de koffie twee minuten trekken

Wanneer de koffie suddert haal je de waterketel voorzichtig van het vuur. Doe de deksel erop en laat de koffie nog een paar minuten trekken.

 

Roer de koffie en laat het nog eens twee minuten trekken

Verwijder de deksel naar twee minuten en roer de koffie nog eens 15 seconden. Doe de deksel weer op de waterketel en laat de koffie nog eens twee minuten trekken.

 

De koffie laten zinken

Laat de koffie nog een tot twee minuten staan

Haal de deksel van de waterketel, zodat frisse lucht naar binnen kan komen. Terwijl de lucht de vermalen koffie koelt, zullen ze automatisch naar de bodem zakken. De koffie laten zaken is een belangrijke stap tijdens het zetten van cowboy koffie, omdat je de koffie niet filtert.

 • De vermalen koffie natuurlijk laten zinken is de makkelijkste manier om dit te bereiken zonder iets extra’s toe te hoeven voegen aan de koffie.

 

Je kan ook een klein beetje koud water toevoegen om de koffie sneller te laten zakken

Als je niet wilt wachten op je koffie, giet dan 2,5 eetlepel (37 ml) koud water in de waterketel. Wanneer het koude water contact maakt met de vermalen koffie, zal de koffie gekoeld worden en geforceerd worden om naar de bodem te zakken.

 • Voeg niet te veel koud water toe, want anders zal je je koffie warm in plaats van heet maken.

 

Voeg vermalen eierschalen toe om de koffie te laten zakken en de bitterheid te verminderen

Na een manier om de koffie te laten zakken, is vermalen eierschalen aan de koffie toevoegen. Laat de eierschaal drogen nadat je een ei hardgekookt hebt en gebruik vervolgens een stamper en vijzel of kruidenmolen om de eierschaal te vermorzelen tot een grove poeder. Sprenkel een snufje van de poeder in je koffie en roer om de eierschaal en vermalen koffie te mengen.

 • De eierschaal zal helpen om de koffie aan elkaar te laten plakken en er zodoende voor zorgen dat ze naar de bodem van de waterketel zakken. Omdat eierschalen een klein beetje alkalisch zijn, zullen ze de zuurheid van koffie ook beïnvloeden en daardoor iets minder bitter maken.
 • Eierschalen kunnen een goede bron van calcium zijn. Zolang de eieren behandeld zijn tegen salmonella of hardgekookt zijn, hoef je je geen zorgen te maken over ziektes.

Hoe Cowboy Koffie zetten

 

Cowboy koffie serveren en drinken

Giet niet al het water uit de waterketel

Je dient de laatste paar eetlepels koffie in de waterketel te laten zitten wanneer je cowboy koffie zet. Alle koffie zal in de laatste paar druppels zitten, dus het is beter om dit niet op te drinken.

 • Bij traditionele cowboy koffie wordt de vermalen koffie niet gefilterd, je kan echter besluiten om dit wel te doen als je niet van koffieresten in je koffie houdt. Doe dit echter alleen nadat je alle bovenstaande stappen afgerond hebt en giet wanneer je gaat serveren de koffie in een fijne zeef die je boven een koffiekan plaatst.

 

Giet de koffie langzaam in een kopje

Wanneer de koffie klaar is en de vermalen koffie naar de bodem gezonken is, wordt het tijd om van je koffie te genieten. Giet de koffie langzaam in een mok of kopje. Als je te snel giet, dan komt de vermalen koffie te veel los van de bodem en dan graag je uiteindelijk koffie met een hoop koffieresten (als je het in de vorige stap niet overgegoten hebt).

 

Voeg melk en suiker toe voor extra smaak

De meeste personen drinken cowboy koffie zwart, maar je kan zoetstoffen, room of melk toevoegen als je wilt. Begin met een theelepel suiker (5 gram) per keer en voeg meer toe wanneer nodig. Voeg op een vergelijkbare manier een of twee eetlepels melk of room (15 tot 30 ml) per keer toe en voeg stapsgewijs meer toe totdat je tevreden bent met de smaak.

Wat is Cowboy Koffie

 

Voeg een snufje zout toe om de bitterheid te verminderen

Sommige personen vinden cowboy koffie te bitter, vooral wanneer het te lang gekookt heeft op het vuur. Je kan echter de bitterheid verminderen en de smaken normaliseren met zout. Doe een halve theelepel (0,75 gram) zout in je koffiekopje en roer voordat je van je drankje geniet.

 

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo