Is suiker toevoegen aan je koffie echt zo slecht?

Steek je hand op als je altijd een beetje nerveus bent wanneer je een koffie bij een barista bestelt. Specialiteit barista’s kunnen soms aardig humeurig zijn en vooral wanneer het aankomt op slechte koffie bestellingen. En de slechtste van deze en die het echt lastig maakt om de barista in de ogen te kijken, is suiker toevoegen aan je koffie.

Maar is een klein beetje zoetstof echt zo slecht? Wij zouden het niet toevoegen, maar we veroordelen je niet als je dat wel doet.

 

Wat maakt suiker zo slecht?

Voordat we verder gaan, willen we eerst een kijkje nemen waarom suiker zo omstreden is. Koffie wordt niet in een paar minuten gemaakt. Het wordt gemaakt in dagen, maanden en zelfs jaren zwaar werk. En dit is vooral zo bij speciale koffie.

Bij de speciale soort wordt er bij elke stap gefocust op de beste smaken uit een koffie te halen. Daarnaast zijn die smaken uniek. Deze worden gecreëerd door de koffie rassen, de aarde waar in ze geplant worden, het gebruik van (organisch of niet) kunstmest, de hoeveelheid schaduw, de hoogte, de verwerkingsmethode en nog meer. Vervolgens zal de persoon die de koffie brand een profiel uitkiezen die volgens hem/haar de beste smaken in die bonen naar buiten brengt. De café eigenaar of barista zal vervolgens een recept ontwikkelen die deze smaken nog meer naar voren brengt.

En suiker maakt de koffie niet alleen zoeter. De meer gevoelige smaken worden onderdrukt, waardoor de balans van de smaak aangepast wordt.

In de ogen van de barista is deze koffie perfect. Maar zodra je suiker toevoegt is het niet meer hetzelfde drankje. Maar dat is de mening van de barista, hoe zit het met de normale gebruikers?

 

Smaak is iets persoonlijks

Sommige personen zeggen dat koffie scheikunde is, weer andere zeggen dat het kunst is. Wij denken dat het beide is. We vergelijken het graag met kunst, omdat we het op dezelfde manier benaderen. Zo heb ik geen problemen om de Mona Lisa op prijs te stellen, maar als we onze mening moet geven over de ‘Woman’ serie van Willem de Kooning, dan zouden we zeggen dat onze ogen er pijn van doen.

Maar wij zijn geen experts.

Koffie is net als kunst of voedsel of muziek een voorkeur. Sommige koffies zijn zoals de Mona Lisa, universeel prachtig. En sommige andere zijn zoals Woman I. Je moet een beetje het onderwerp begrijpen om ze op prijs te kunnen stellen.

Wederom heeft koffie net als kunst een aantal universeel op prijs gestelde eigenschappen. Maar volgens ons is het aan iedere individu om te kiezen welke koffie ze graag willen consumeren.

 

Kunnen we een compromis sluiten?

geen suikerDit betekent niet dat we suikerliefhebbers niet aan kunnen bevelen om koffie eerst zonder suiker te proberen. Wij raden altijd aan om eerst te proeven voordat je besluit om zoetstoffen toe te voegen of niet. We proberen voedsel ook eerst uit voordat we zout toevoegen, dus waarom doen we dat niet bij koffie?

In de meeste koffie speciaalzaken probeert men mensen niet ongemakkelijk te laten voelen als ze suiker toevoegen. Ze proberen de beste koffie te maken en vertrouwen vervolgens op hun klanten. Sommige zullen altijd suiker in hun drankjes doen en dat gedrag kan je niet veranderen. Maar personen die vaak specialiteit koffie drinken zullen vaak steeds minder suiker in hun koffie doen. Sommige eigenaren geven aan dat er geen dag voorbij gaat dat er niet een klant is die aangeeft dat ze geen suiker meer in hun koffie doen.

Weer andere eigenaren kiezen voor een andere aanpak en verstoppen de suiker. Als iemand er naar vraagt, dan krijgen ze een schatkaart die hen er naartoe zal leiden. Het gedachteproces achter deze methode is dat mensen na gaan denken over suiker in plaats van dat ze uit gewoonte het aan de koffie toevoegen.

Dit kan natuurlijk gezien worden als de klant kwalijk nemen dat hij/zij suiker in de koffie doet, dus het is belangrijk om goed op te passen met dit soort aanpakken. Maar als het op een leuke en niet veroordelende manier gedaan wordt, dan is het mogelijk een interessant beginpunt om een gesprek over suiker te hebben.

Veel koffie professionals zullen een kleine steek in hun hart voelen wanneer klanten suiker toevoegen. Maar het heeft geen zin om iemand te veroordelen om hoe hij of zij van koffie geniet. We genieten allemaal op verschillende manieren van koffie.

Dat betekent echter niet dat we vriendelijk zullen aanbevelen om de koffie eerst te proeven voordat je suiker toevoegt. En als je dat doet, dan vinden we dat een compromis die we kunnen accepteren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter