16 verrassende ijskoffierecepten van over de hele wereld

De lekkerste ijskoffierecepten

Hoewel verschillende landen aanspraak proberen te maken op de uitvinding van de eerste ijskoffie, is het nu duidelijk een wereldwijd fenomeen.

Bijna elk land heeft zijn eigen versie van het drankje, gekenmerkt door unieke toevoegingen zoals ijs, citroenmelk, gecondenseerde melk of yoghurt. Maar ze hebben allemaal de gemeenschappelijke kenmerken van een heerlijke en verfrissende dosis koffie.

Lees verder voor een reis rond de wereld in de vorm van inspirerende en creatieve ijskoffierecepten.


 

De geschiedenis van ijskoffie

beste ijskoffierecepten lekker

De geschiedenis van de ijskoffie kent verschillende verhalen over de oorsprong van de koffie. Een daarvan begint in Algerije in 1840 en de opkomst van de mazagran, vaak aangeduid als “de originele ijskoffie”. Franse soldaten die in Noord-Afrika waren gestationeerd, maakten een eenvoudige drank van koffiestroop, koud water en ijs.

Een andere legende suggereert dat de eer te danken is aan de 17e eeuwse Weense cultuur, die zich creatief bezighield met zakken koffiebonen die door Turkse indringers waren achtergelaten.

Sommigen beweren zelfs dat de Grieken echte ijskoffie bekendheid verdienen voor hun uitvinding van de frappe in de jaren 1950.

 

IJskoffie versus cold brew

beste ijskoffierecepten lekker

Hoewel de herkomst van ijskoffie ter discussie staat, is één ding duidelijk: het is geen cold brew. Cold brew koffie wordt bereid zonder enige warmte. Meestal worden gemalen bonen gewoon in koud gefilterd water gedompeld gedurende een lange periode om hun smaak eruit te halen. IJskoffie daarentegen wordt gemaakt van normaal gezette koffie die is afgekoeld en over het ijs wordt gegoten.

Veel van de zuren en oplosbare delen die verantwoordelijk zijn voor lichte en bloemige tinten in de koffie worden alleen boven bepaalde temperaturen uit de bonen gehaald, dus ijskoffie heeft de neiging om veel helderder en meer uitgesproken smaken te hebben dan koud bereide koffie.

Hieronder delen we 16 heerlijke koele manieren om koffie over de hele wereld te ervaren.


 

1

De Mazagran (Portugal via Algerije)

Mazagran ijskoffie

Hoewel afkomstig uit Algerije, wordt de Mazagran nu grotendeels beschouwd als een Portugees drankje. De naam van de drank is afkomstig van een Algerijns fort genaamd Mazagran, waar in het begin van de 19e eeuw Franse troepen waren gestationeerd. In die tijd werd de drank eenvoudigweg gemaakt van koffiestroop en koud water. Velen beschouwen het als “de originele ijskoffie”.

Tijdens zijn reis naar Portugal kreeg de drank een veel meer gevarieerde reeks ingrediënten en is nu een verfrissende mix van espresso, citroen, munt en/of rum, over ijs gegoten. Het wordt meestal geserveerd in een lang, smal glas.

Je kunt het zien als een soort koffielimonade, die minder vreemd smaakt dan het klinkt. Een snelle versie wordt soms gemaakt van gezoete espresso die over ijs en een schijfje citroen wordt gegoten.

Benodigdheden

 • Enkele of dubbele shot espresso
 • 1 eetlepel suiker, of naar smaak
 • Het sap van een halve citroen
 • ¼ kopje koud water
 • 30 ml rum
 • IJsklontjes
 • Enkele muntblaadjes

Bereiding

 1. Voeg de suiker toe aan de espresso zodat deze oplost, giet het in een kom en laat het afkoelen.
 2. Voeg aan de afgekoelde espresso het water, citroensap en rum toe.
 3. Doe het ijs in een lang glas en giet er het espressomengsel overheen.
 4. Stop de muntblaadjes in het glas.

 

2

Es Alpukat Kopi (Indonesië)

Es alphukat kopi ijskoffie

“Alpukat” is het Indonesische woord voor avocado. Ja, dit is avocado koffie. Het wordt gemaakt van een mengsel van avocado, vanille, koffie en gecondenseerde melk en wordt geserveerd op ijs voor een romige en verfrissende traktatie die perfect past bij het tropische thuisland.

De toevoeging van avocado zorgt ervoor dat het vrij vol is voor een drankje, dus het wordt vaak gedronken als een middagsnack of een licht ontbijt om de dag te beginnen. Het bevindt zich op de smaaklijn van koffie en smoothie, waarbij sommige aanbieders ervoor kiezen om het mengsel volledig te mengen om het een echte smoothie consistentie te geven.

Hoewel het idee van een gezoete avocadodrank ongewoon klinkt, worden avocado’s in Zuidoost-Azië veel meer beschouwd als de vruchten die ze in werkelijkheid zijn.

Benodigdheden

 • ½ rijpe avocado
 • 1 kopje sterk gezette koffie, afgekoeld
 • ¼ kopje gezoete, gecondenseerde melk
 • ½ kopje koude melk
 • 2 theelepels vanille-extract
 • 2 kopjes ijsblokjes
 • Blender

Bereiding

 1. Doe alles behalve het ijs in een blender en pureer het mengsel. Je kunt het ijs ook toevoegen, als je liever een smoothie dan een drankje wilt drinken.
 2. Verdeel de ijsblokjes over twee gekoelde glazen.
 3. Giet de helft van het gepureerde mengsel in elk van de glazen.

 

3

Frappe (Griekenland)

Frappe ijskoffie

Hoewel de term Frappe door Starbucks en andere koffieketens op grote schaal is overgenomen, verwijst het in Griekenland naar een zeer bijzondere drank. De traditionele Griekse frappe is een van de populairste dranken in Griekenland en Cyprus en bestaat uit oploskoffie, water, suiker en ijs.

Volgens de legende is de Frappe in 1957 per ongeluk uitgevonden op de internationale handelsbeurs in Thessaloniki. Een vertegenwoordiger van Nestlé kon geen warm water vinden om zijn oploskoffie te maken, dus schudde hij het op met koud water en ijs.

Hoewel oploskoffie niet de eerste keuze van elke koffieliefhebber is, is het wel verplicht voor deze bereiding. Sproeigedroogde koffie vormt een stabielere oplossing dan gezette koffie, omdat er geen olie in zit. Dit bevordert de vorming van de karakteristieke dikke schuimende laag op de frappe.

Benodigdheden

 • 2 theelepels oploskoffie
 • 2 theelepels suiker, of naar smaak
 • 1 eetlepel koud water
 • 1 kopje koud water of koude melk
 • Een cocktailshaker, of een pot met nauwsluitend deksel

Bereiding

 1. Doe de suiker, koffiepoeder en 1 eetlepel koud water in de cocktailshaker en schud krachtig totdat alles is opgelost en je een zeer schuimig mengsel hebt. Dit duurt ongeveer 30 seconden tot een minuut.
 2. Giet het schuim in een gekoeld glas en vul het aan met het extra kopje koud water of, minder traditioneel, een kopje koude melk.

 

4

Ca Phe Sua Chua (Vietnam)

Yoghurt ijskoffie

Vietnamezen houden van hun koffie, maar hun land verbouwt voornamelijk robusta bonen, die vaak bitter en scherp zijn. Als gevolg hiervan zijn veel Vietnamese koffiedranken voorzien van toevoegingen om door de scherpe smaken heen te snijden. Hoewel gezoete gecondenseerde melk een favoriet is, is yoghurt een andere populaire toevoeging.

In Vietnam staat de drank bekend als “ca phe sua chua” en heeft een uitgesproken zoete en zure smaak die doet denken aan een koffie smoothie. Natuurlijk is yoghurtkoffie een ijsdrank, vaak ’s morgens geserveerd als een gezond ontbijt dat de voedingsvoordelen van yoghurt, zoals een verbeterde spijsvertering, combineert met de cafeïne boost van koffie.

In veel gevallen wordt ook het minder gezonde ingrediënt milo of chocoladestroop toegevoegd.

Benodigdheden

 • 1 eetlepel gemalen Vietnamese koffie
 • 300 ml kokend water, verdeeld
 • 100 g gewone of vanille-yoghurt
 • 1 theelepel gezoete gecondenseerde melk
 • 70 g ijsblokjes
 • Een phin*

*Een phin is een klein metalen Vietnamese druppelfilter en is cruciaal voor het zetten van authentieke Vietnamese koffie. Ze zijn gemakkelijk online of in veel Aziatische winkels verkrijgbaar.

Bereiding

 1. Zet de koffie. Doe de gemalen koffie in de phin en voeg 80 ml kokend water toe om ze te verzachten. Wacht een minuut, vul dan de rest van de phin met het resterende water en laat het doorlekken.
 2. Schep de yoghurt en ijsblokjes in een lang, gekoeld glas.
 3. Giet de koffie over de yoghurt en het ijs.
 4. Besprenkel de gecondenseerde melk er bovenop.

 

5

IJskoffie met Brandewijn (Sri Lanka)

IJskoffie met brandewijn

Hoewel bekend om zijn Ceylonthee, is de koffiecultuur de laatste jaren gegroeid in Sri Lanka. Vandaag de dag kan koffie zich meten met thee als de grootste export van Sri Lanka en is het land uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste producenten van verfijnde koffiesoorten.

Sri Lankaanse ijskoffie is zoet, kruidig en rijk dankzij de toevoeging van kruiden zoals kardemom en kruidnagel en een scheutje brandewijn. Het wordt beschreven als Sri Lankaans eierpunch, maar dan zonder de eieren. Net als eierpunch is het een populaire drank om op feestjes te serveren met de toevoeging van brandewijn, waardoor het een bijzonder feestelijke twist krijgt.

Als alcohol niet je ding is, kan de brandewijn gemakkelijk worden weggelaten.

Benodigdheden

 • 1 liter koud water
 • 1 kopje water
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 500 g gezoete gecondenseerde melk
 • 5 eetlepels gemalen koffie
 • 10 kardemom peulen
 • 10 kruidnagels
 • 30 ml brandewijn
 • Kleine steelpan
 • Grote kan
 • Papier- of doekfilter

Bereiding

 1. Breng het kopje water aan de kook en voeg de koffie, kardemom en kruidnagel toe. Laat het mengsel 10 minuten zachtjes sudderen en haal het vervolgens van het vuur en laat het afkoelen.
 2. Giet de gecondenseerde melk in de kan en voeg het koffiemengsel door de doek of het papierfilter toe.
 3. Meng er het koude water, brandewijn en vanille door. Je kunt er ook wat ijsblokjes aan toevoegen, als je het nog verder wilt afkoelen.
 4. Serveer in gekoelde glazen.

 

6

Aisu Kōhī (Japan)

Aisu Kōhī ijskoffie

IJskoffie komt veel voor in Japan, waar het nog langer populair is dan in het westen. Het wordt geserveerd in elk café, meestal in een lang glas met aan de zijkant een kleine kruik met vloeibare suiker.

Aisu kohi is geen recept, maar eerder een bereidingsmethode die een drankje oplevert dat helder en knapperig is, veelgelaagd en transparant, verfrissend en complex.

De gebruikte apparatuur is ontworpen om hete koffie direct af te koelen door deze direct op ijs te zetten en de effecten van smelten en verdunnen direct in het recept op te nemen. Het resultaat is een goede balans tussen de beste eigenschappen van ijskoffie en cold brew.

Om het effect thuis na te bootsen, gebruik je een handmatige filtermethode, maar verminder je het volume warm water dat je normaal gesproken gebruikt, en vertrouw je in plaats daarvan op het ijs daaronder om de drank perfect te verdunnen.

Benodigdheden

 • 1 overvolle eetlepel gemalen bonen, smaakvolle en zure soorten aanbevolen
 • ¾ kopje water
 • 3 of 4 ijsblokjes
 • Een trechter
 • Een papieren filter
 • Suikerstroop, optioneel
 • Melk of room, optioneel

Bereiding

 1. Doe de ijsblokjes in een gekoeld glas en plaats de trechter met het papieren filter in het glas.
 2. Voeg de vermalen koffie aan het filter toe.
 3. Breng het ¾ kopje water net onder het kookpunt en giet het over de koffie. Laat het water door de koffie lekken op het ijs.
 4. Voeg stroop of zuivel toe naargelang je voorkeur en roer.

 

7

Oliang (Thailand)

Oliang ijskoffie

Zoals in alle tropische landen met een koffiecultuur, is ijskoffie ongelooflijk populair in Thailand, waar het bekend staat als Oliang. In het Teochew dialect waarvan de naam is afgeleid, betekent “o” “zwart” en “liang” betekent “koud”. Oliang verwijst dus naar zwarte ijskoffie.

Dit is echter niet volledig beschrijvend voor de traditionele drank waarin de koffiebonen worden gemalen met extra ingrediënten zoals maïs, soja en sesamzaad. Zoals in de regio gebruikelijk is, wordt de drank vaak aangevuld met gezoete gecondenseerde melk. In dit geval is het bekend als Oliang Yok Lor.

Hoewel het mogelijk is om je eigen Oliang koffiemix te branden, is het beter om een mix online of bij je lokale Thaise winkel te kopen.

Benodigdheden

 • 4 eetlepels Oliang koffiemix
 • 1 kopje kokend water
 • 1 theelepel witte suiker
 • 1 eetlepel gezoete gecondenseerde melk
 • Een tung tom kah fe, of papierfilter en trechter*.
 • Een glas half vol ijsblokjes

*In Thailand wordt voor het bereiden van Oliang een traditionele filter gebruikt, bekend als een tung tom kah fe en lijkt op een stoffen sok met een metalen draadlus aan de bovenkant. Als je er geen kunt vinden, kan een papieren filter in een gietkegel ook goed werken.

Bereiding

 1. Zet de Oliang koffiemix op welke manier dan ook en laat deze afkoelen.
 2. Voeg tijdens het afkoelen de suiker toe en roer tot het is opgelost.
 3. Giet de gekoelde koffie over ijs.
 4. Vul aan met gezoete gecondenseerde melk.

 

8

Mocha Cola (Brazilië)

Mocha cola ijskoffie

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, dus het is niet verwonderlijk dat het een sterke koffiecultuur heeft met verschillende unieke recepten.

Koffie kwam voor het eerst aan in Brazilië in de 18e eeuw en de plantages beslaan nu 27.000 vierkante kilometer land. De mocha cola is de rijkste variant van een traditionele Braziliaanse ijskoffie, grenzend aan het dessertgebied. Het is het best te omschrijven als een kruising tussen een koffiedrankje en een ijsje.

Hoewel het niet de gezondste optie is in het café, is het onbetwistbaar heerlijk. Het combineert de zoetheid van chocolade en cola met de sterkte en bitterheid van koffie.

Benodigdheden

 • 1 kopje zeer sterk gezette koffie
 • 360 ml cola
 • 3 kopjes chocolademelk
 • IJsblokjes verdeeld over 4 gekoelde glazen
 • Slagroom of vanille-ijs, als topping

Bereiding

 1. Zet je koffie twee keer zo sterk als normaal is en laat hem afkoelen terwijl je de rest van de ingrediënten verzamelt.
 2. Meng de koffie, chocolademelk en cola door elkaar.
 3. Verdeel het mengsel over de vier glazen en bedek ze elk met ijs of slagroom naar keuze. Een scheutje chocoladestroop zou ook niet onaangenaam zijn.

 

9

Eiskaffee (Duitsland)

Eiskaffee ijskoffie

Eiskaffee is het Duitse woord voor ijskoffie, maar dit heerlijke brouwsel is veel meer dan alleen koffie en ijs. Eiskaffee lijkt meer op het antwoord van Duitsland op de beroemde affogato van Italië. De overheersende smaken zijn bijna altijd koffie en vanille, maar de toevoegingen aan dit halve dessert kunnen het echt decadent maken.

Als je je eigen gaat maken, laat de kans dan niet schieten om alles groots uit te pakken – chocoladesnippers, chocoladestroop en slagroom zijn allemaal populair. Het plaatsen van een Duits wafelkoekje bovenin zorgt voor een welkome textuurcontrast en duwt deze “drank” volledig in snackgebied.

Deze koffie is ook populair in het buurland Oostenrijk, waar het “Wiener Eiskaffee” wordt genoemd, wat zich vertaalt in Weense ijskoffie.

Benodigdheden

 • 1 lepel premium vanille-ijs
 • 1 kopje sterk gezette koffie, gekoeld
 • ½ kopje slagroom, gezoet naar smaak
 • 1 theelepel geraspte chocoladekrullen en/of chocoladestroop
 • 1 Duits wafelkoekje

Bereiding

 1. Voeg het schepje ijs toe aan een lang, gekoeld glas.
 2. Giet de afgekoelde koffie erover tot het glas ¾ vol is.
 3. Bedek de drank met een overvloedige hoop slagroom.
 4. Giet de chocoladestroop en/of strooi de chocoladesnippers erover.
 5. Zet het wafelkoekje in de slagroom en serveer.

 

10

Cafe con Leche (Cuba)

Cafe con leche ijskoffie

Cafe con leche betekent gewoon “koffie met melk” in het Spaans, maar de sleutel tot het maken van de melkachtige koffie in Cubaanse stijl is de suiker.

Voor een Cubano wordt eerst demerara-suiker in het kopje gedaan met wat koffie en krachtig gemengd met een lepel tot een uniek romig schuim ontstaat, espuma genaamd. De rest van de koffie wordt dan toegevoegd, samen met gestoomde melk. De warmte van de koffie reageert met de sacharose in de suiker, waardoor een zoeter en dikker resultaat ontstaat dan wanneer de suiker aan het eind wordt toegevoegd.

Voor een ijsversie wordt vaak kaneel toegevoegd en velen zijn voorstander van het vervangen van de melk door kokosmelk voor een echte tropische smaak. Dit maakt het ook een uitstekende optie voor mensen met een intolerantie voor zuivel.

Benodigdheden

 • 1 kopje hete koffie, donker gebrand is traditioneel
 • ¼ tot ⅓ cup demerara-suiker, naar smaak
 • ½ kopje melk of kokosmelk
 • ⅛ theelepel gemalen kaneel, optioneel
 • Een gekoeld glas vol ijsblokjes

Bereiding

 1. Doe de suiker in een glas en voeg 2 eetlepels van de gezette koffie toe. Roer krachtig om een schuimmassa te maken. Dit is de espuma.
 2. Voeg de rest van de koffie en (indien gewenst ) de kaneel toe en laat het mengsel afkoelen.
 3. Eenmaal afgekoeld, giet je het mengsel over ijs en voeg je de melk naar keuze toe.
 4. Als je wilt, kun je nog meer kaneel eroverheen strooien.

 

11

Granita al Caffe (Italië)

Granita al caffe ijskoffie

Granita is een populair half bevroren Italiaans dessert gemaakt van suiker, water en verschillende smaken waarvan koffie een populaire optie is. Hoewel vergelijkbaar met een sorbet of bevroren ijs, heeft granita een grovere textuur die ervoor zorgt dat het niet onder de noemer van ijs valt.

Het kan nu in het hele land worden gevonden, maar is het meest populair in de regio van herkomst, Sicilië. In Sicilië wordt het vaak geserveerd voor het ontbijt, zoals koffie, geserveerd met brioche en slagroom. Het kan ook worden geserveerd als een licht dessert, geserveerd met een dunne biscotti en bedekt met chocoladeschilfers.

Granita vereist een beetje werk om thuis te maken, maar is zeker de moeite waard. Toegang tot een ijsmachine vereenvoudigt het proces enorm.

Benodigdheden

 • 1¼ kopje koud water
 • 1¼ kopje espresso
 • ⅔ kopje basterdsuiker
 • Gezoete slagroom als topping, optioneel
 • IJsmachine

Bereiding

 1. Los de suiker op in de warme espresso en laat het afkoelen.
 2. Voeg het koude water toe en laat het mengsel minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
 3. Giet het gekoelde mengsel in een ijsmachine en laat het 30 minuten zachtjes ronddraaien tot een grove sorbetachtige textuur is bereikt.
 4. Verdeel het mengsel over vier glazen en bedek het met een laag slagroom.

 

12

Kaffelemonad (Zweden)

Kaffelemonad ijskoffie

In Zweden wordt koffie gemengd met limonade voor de ultieme zomer verfrisser. Hoewel het vreemd klinkt, komt de toevoeging van citroen aan koffie relatief vaak voor, omdat men denkt dat het de inherente zoetheid van de bonen naar boven haalt.

Kaffelemonad, wat zich direct vertaalt in “koffie limonade”, is van oudsher slechts een mengsel van espresso of gekoelde koffie, ijs en limonade, maar je kan makkelijk een aantal ingrediënten toevoegen.

Tonic water is populair bij mensen die op zoek zijn naar een beetje meer bruis in hun drankje, of amandelmelk is een veel voorkomende toevoeging voor drinkers die houden van romige koffie. Vergeet niet dat echte zuivel zal kronkelen wanneer het gemengd wordt met citroensap!

Als je creatief wilt zijn met andere toevoegingen, overweeg dan stroop met gember voor een pittige boost, of met een vers kruid zoals rozemarijn.

Hoewel je gewoon commerciële limonade kunt kopen en deze kunt mengen met koffie, kunnen de in de winkel gekochte limonades sterk variëren in zoetheid en kwaliteit. Een betere keuze is om gewoon vers geperst citroensap en een eenvoudige stroop te gebruiken.

Benodigdheden

 • ¾ kopje sterk gezette koffie, gekoeld
 • ½ kopje vers geperst citroensap
 • ¼ kopje suikerstroop
 • ½ kopje tonic water
 • IJsblokjes

Bereiding

Dit recept is super eenvoudig:

 1. Verdeel de ijsblokjes over twee gekoelde glazen.
 2. Combineer alle ingrediënten en meng goed, giet de koffie limonade over het ijs en geniet ervan.

 

13

Ca Phe Sua Da (Vietnam)

Ca phe sua sa ijskoffie

Koffie werd in 1857 in Vietnam geïntroduceerd door een Franse katholieke priester in de vorm van een enkele boom en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest prominente gewassen van het land.

Ca Phe Sua Da is Vietnamese ijskoffie met melk en is misschien wel de bekendste koffiedrank van Vietnam. De gekoelde combinatie van bittere geconcentreerde Vietnam robusta koffie, romige en zoete gecondenseerde melk en ijsblokjes is een onmiskenbaar uitgebalanceerde en verfrissende drank. Ca Phe Sua Da is zo populair dat het nu over de hele wereld te vinden is. Maar in de straten van Hanoi vind je de echte en daar kan geen enkel drankje tegenop.

Om thuis de beste versie te maken moet je proberen een authentieke Vietnamese koffiezetter te vinden, een metalen filtratiesysteem wat een phin genoemd wordt.

Benodigdheden

 • 1 volle eetlepel gemalen koffie, merk Trung Nguyen is authentiek, maar Cafe du Monde is ook een zeer populaire optie.
 • 1 eetlepel gezoete gecondenseerde melk, of naar smaak
 • 300 ml kokend water
 • Een phin koffiezetter
 • Een ketel of pan voor kokend water
 • Een keramische beker
 • Een gekoeld glas gevuld met ijs

Bereiding

 1. Doe de gezoete gecondenseerde melk in de keramische beker. De koffie wordt er rechtstreeks in bereid.
 2. Zet nu de koffie. Doe de gemalen koffie in de phin, schroef deze dicht en voeg voldoende kokend water toe om de gemalen koffie te bevochtigen. Voeg na 30 seconden voldoende water toe om de phin te vullen en laat het 3 tot 5 minuten doorlekken.
 3. Meng de koffie en gecondenseerde melk goed door de beker, dit helpt ook om af te koelen.
 4. Giet het mengsel in het gekoelde glas op ijs en geniet ervan.

 

14

Ais Kopi Cham (Maleisië)

Ais kopi cham ijskoffie

Ais Kopi Cham is een combinatie van koffie en melkthee, gekoeld over ijs geserveerd. “Cham” is het Hokkien woord voor “mix”. Een soortgelijke drank is populair in Hong Kong waar het bekend staat als Yuanyang.

De verhouding tussen koffie en thee in de drank kan variëren van 1:1 op veel plaatsen tot 3:7. De meest populaire theesoorten om te gebruiken zijn de zeer cafeïnehoudende Assam en Ceylon die, in combinatie met koffie, zorgen voor een drankje met een flinke stoot.

Benodigdheden

 • 1 kopje sterk gezette koffie
 • 1 kopje water
 • 2 eetlepels zwarte theebladeren, bij voorkeur Assam of Ceylon
 • 210 ml gezoete, gecondenseerde melk
 • IJsblokjes
 • Kleine pan
 • Zeef

Bereiding

 1. Eerst moet je de melkthee maken. Doe het water en de theebladeren in de steelpan en breng het aan de kook. Verlaag het vuur en laat het drie minuten zachtjes sudderen.
 2. Haal van het vuur, voeg de gezoete gecondenseerde melk toe en zet nog een keer op het vuur om nog eens drie minuten te pruttelen.
 3. Zeef de theeblaadjes.
 4. Combineer één kopje melkthee met het kopje koffie en meng goed door elkaar. Je kunt desgewenst experimenteren met de thee/koffieverhouding. Eenmaal gecombineerd, laat je het mengsel afkoelen.
 5. Verdeel de ijsblokjes over twee glazen en giet het gekoelde mengsel eroverheen.

 

15

Cold coffee (India)

Cold coffee ijskoffie

India is van oudsher een theedrinkende natie, met Chaithee als misschien wel de meest herkenbare drank van het land. De laatste tijd wordt koffie echter steeds populairder. Koffie, die in India al op grote schaal wordt verbouwd voor de export, wordt ook steeds meer in eigen land geconsumeerd.

In India staat ijskoffie bekend als “cold coffee” en het is een populaire zomerdrank in het beruchte hete en stoomrijke land. Het wordt meestal gemaakt met oploskoffie, suiker, melk en wordt bereid in de blender voor een schuimig resultaat vergelijkbaar met de Griekse frappe.

IJs is een veel voorkomende toevoeging, en het hoeft niet de traditionele vanille te zijn; chocolade, chocolade chip, en mokka smaken zijn ook populair.

Benodigdheden

 • 2 eetlepels warm water
 • 1 eetlepel oploskoffie
 • 1 eetlepel witte suiker
 • 1¾ kopje koude melk
 • 1 schepje ijs
 • Blender of kleine mixer

Bereiding

 1. Doe het water, de oploskoffie en suiker in de blender en pulseer tot de koffie en suiker zijn opgelost.
 2. Voeg de melk en het ijs toe en meng gedurende een minuut of twee tot alles goed gecombineerd en schuimig is.
 3. Giet in een gekoeld glas. Vul aan met slagroom of chocolade hagelslag als je wilt.

 

16

Affogato (Italië)

Eiskaffee ijskoffie

De beroemde Affogato van Italië is een traditionele combinatie van espresso en gelato. “Affogato” is het Italiaanse woord voor “verdronken” en verwijst naar de manier waarop de espresso wordt gebruikt om de gelato te verdrinken.

Buiten Italië zijn er veel variaties met gezette koffie, ijs, likeur en allerlei creatieve toevoegingen. Als gevolg hiervan kan het moeilijk zijn om te beslissen of de Affogato als drank of als dessert behandeld wordt. Er is echter geen enkele reden om er geen een bij het ontbijt en na het diner te nuttigen.

Benodigdheden

 • Een schepje gelato van topkwaliteit, vanille of fior de latte smaak*
 • Een dubbele shot espresso
 • Een gekoelde kom
 • Optionele extra’s: slagroom, verkruimelde biscotti, rijpe bessen, een scheut van je favoriete likeur, verbrijzelde noten

*In een traditionele Affogato maakt de eenvoud deel uit van de aantrekkingskracht, maar het laat ook geen ruimte voor subingrediënten om zich te verstoppen. Zorg ervoor dat je de beste gelato en espresso vindt die je kunt vinden.

Bereiding

 1. Doe een schepje gelato in de kom. Het gebruik van een gekoelde kom helpt ervoor te zorgen dat de gelato niet onmiddellijk smelt bij toevoeging van de espresso.
 2. Giet de espresso snel over de gelato.
 3. Voeg naar wens extra toppings toe.

Er zijn genoeg varianten op het origineel waarmee je kunt experimenteren. Probeer verschillende smaken gelato of ijs, zoals chocolade of hazelnoot. Voor een hartige versie zweren sommige kenners bij het vervangen van de espresso door olijfolie van topkwaliteit.


 

beste ijskoffierecepten lekker

Probeer deze ijskoffierecepten nu

Als deze collectie ijskoffierecepten ons iets leert, dan is het wel de opmerkelijke veelzijdigheid van de basisingrediënten. De eenvoudige combinatie van gekoelde koffie en ijs reist van oudsher de hele wereld rond en pikt met elke nieuwe cultuur nieuwe en verrukkelijke combinaties op. Of je nu op zoek bent naar een verfrissende limonade of een decadent ijsje, er is een ijskoffie voor jou.

Als je van deze recepten hebt genoten, deel ze dan met je vrienden en laat hieronder een reactie achter. Waar heb je je beste ijskoffie ooit gedronken?

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo