Wat is het verschil tussen arabica en robusta koffie?

Arabica en Robusta zijn twee woorden die veel in de koffie wereld genoemd worden. Maar wat betekenen ze precies?

Arabica en Robusta zijn twee soorten koffie. Neem een moment om in gedachten terug te gaan naar jouw middelbare school en om aan de biologie lessen op die middelbare school te denken. Weet je nog: Rijk, Stam, Klasse, Orde, Familie, Geslacht, Soort? Arabica en robusta behoren beide tot het Coffea geslacht. Het Coffea geslacht valt op haar beurt weer binnen de Rubiacea familie.

Het geslacht werd voor het eerst genoemd door de Zweedse botanicus Carolus Linnaeus, in de 18e eeuw. Binnen het Coffea geslacht zijn veel verschillende soorten, maar de twee belangrijkste in de koffie industrie en handel horen we vaak voorbij komen: Coffea arabica en Coffea canephora, ook bekend als robusta.

 

Arabica bonen

arabica en robusta koffie bonenArabica vormt ongeveer 70% van de wereldwijde productie van koffie, en stamt af van de
oorspronkelijke koffie bomen gevonden in Ethiopië.

Door wat arabica bonen nodig hebben om te groeien – hoogte en een mild klimaat – en hun lagere opbrengst dan bijvoorbeeld robusta, is arabica doorgaans duurder op de wereldwijde koffiemarkt dan robusta. Arabica bonen staan bekend als mild en aromatisch, het soort boon waar speciale koffiebranders voor gaan.

Echter, alleen maar omdat een koffie van het arabica geslacht gemaakt is betekent niet dat het perse geweldig zal smaken; er wordt genoeg arabica geproduceerd die niet aan de allerhoogste eisen kan voldoen.

 

Arabica koffie vormt zo’n 70% van de wereldkoffie productie, maar het is moeilijker te verbouwen.

Robusta bonen

robusta en arabica koffieIn termen van smaak, hebben Robusta bonen een sterkere, scherpere smaak dan arabica. Helaas is die ‘stevige’ smaak minder geliefd dan het arabica-aroma.

Als gewas is robusta bestand tegen ziekten en parasieten, en kan het groeien in warmere klimaten.

Robusta bonen hebben ook hogere cafeïne waarden. Door het drinken van een bakje koffie gemaakt met een hoge concentratie robusta bonen krijg je dat beetje extra energie op je werkdag, als je dit even nodig hebt.

Robusta bonen worden vaak gevonden in blends en instant koffie.

Met andere woorden, de gemiddelde supermarkt koffie.

 

Arabica vs Robusta

Arabica en Robusta bonen zien er ook een beetje anders uit. Arabica bonen hebben een grotere, meer elliptische vorm, terwijl de robusta bonen kleiner en ronder zijn. Hun chemische samenstelling is ook anders.
Zoals gezegd heeft arabica een lager cafeïnegehalte, maar ook 60% meer lipiden en tweemaal de suikerconcentratie van robusta.

Ben je nieuwgierig naar meer koffie weetjes of welke espressomachine het best bij je past dan ben je van harte welkom om verder rond te neuzen op VivaKoffie.

“Moet ik er maar een eind aan maken,” overwoog de beroemde schrijver Albert Camus, of gaan voor een kopje koffie?

 

Als je ooit de kans krijgt om je handen te leggen op niet-geroosterde Arabica en Robusta, zal je ook een verschil in geur opmerken; arabica is zoeter en bloemiger, terwijl van ongebrande Robusta bonen wordt gezegd dat ze een geur van granen of noten afgeven.

Nu kun je van jouw eerste kopje koffie van de dag genieten met nog meer kennis van wat er allemaal in zit.

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo