Hoe je koffiemolen met maalschijf schoonmaken

Een koffiemolen met maalschijf is een belangrijk onderdeel van je koffie-uitrusting voor het bereiden van dat perfecte kopje koffie. De koffiemolen schoonmaken is redelijk rechttoe rechtaan en zal over het algemeen niet veel tijd in beslag nemen. Onthoud dat dit een investering voor je blijdschap is, want een schone koffiemolen betekent een geweldig smakende koffie.

Na verloop van tijd kunnen koffiemolens door verschillende dingen vuil worden. Koffiestof komt overal en afhankelijk van de soort koffiebonen die je gebruikt, kan de olie uit de bonen (die donker gebrande koffie zijn robuuste smaak geeft) ook een probleem zijn. Het kan zich ophopen en na verloop van tijd kan de olie bederven. Dat kan de smaak van je koffie ernstig beïnvloeden. Een goede reiniging lost dit allemaal op.

Een vraag die veel koffieliefhebbers stellen, is hoe je een commerciële koffiemolen reinigt. Het is niet het leukste deel voor het bereiken van je perfecte drankje, maar absoluut noodzakelijk. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je dit op de juiste manier doet.

LEES OOK: Op zoek naar een nieuwe koffiemolen? Bekijk onze TOP 10

 

Wat heb je nodig

  • Koffiemolen met maalschijf
  • Zachte kwast
  • Koffiemolen reiniger (Grindz bijv.)
  • Houten tandenstokers
  • Schroevendraaier (voor het geval je delen moet losschroeven)
  • Koffiebonen (goedkoop, niet speciaal) om je maler klaar te maken voor het eerste gebruik

 

Koffiemolen met maalschijf

Je hebt waarschijnlijk al een koffiemolen met maalschijf, maar misschien niet (we oordelen niet). Misschien wil je eerst weten hoe moeilijk het is om een schoon te maken voordat je een keuze maakt.

 

Zachte kwast

De kwast helpt je om koffieresten op lastige plekken te verwijderen. Men gebruikt verschillende soorten kwasten (soms zelfs een zachte, oude tandenborstel) welke in de spleten van de koffiemolen passen. Kies een uit die voor je koffiemolen werkt, ongeacht of dit een verfkwast of tandenborstel is.

 

Koffiemolen reinigingskorrels

Koffiebonenmaler met maalschijf schoonmakenIedereen houdt van een makkelijke uitweg (ja iedereen, ook jij). En op het gebied van het schoonmaken van je elektrische koffiemolen, maken reinigingskorrels het werk een stuk eenvoudiger voor je. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de korrels en laat ze met een middel-fijne maalgraad door de machine gaan. Je koffiemolen zal er veel beter uitzien en functioneren.

Voor de meeste personen is dit een of twee keer per maand doen voldoende. Naderhand kan je ook nog koffiebonen door machine laten gaan, om ervoor te zorgen dat alle stofresten verwijderd zijn (het is niet schadelijk voor je gezondheid als dit in je koffie komt, maar kan de smaak wel beïnvloeden). Er zijn verschillende merken waar je uit kan kiezen, maar wij hebben goede ervaringen met de Grindz reinigingsproducten.

 

Rijst gebruiken voor het reinigen?

Dit hebben we niet als benodigde opgenoemd, maar je moet wel weten wat het betekent als je rijst gebruikt om je molen schoon te maken. Sommigen zeggen dat het gebruik van rijst een goede vervanger is voor de grondige reinigingskorrels. En hoewel het kan vervanger kan zijn als je niks hebt, wordt het om een grote verscheidenheid aan redenen afgeraden.

In de eerste plaats is rijst veel harder dan de reinigingskorrels en dat kan de motor van de koffiemolen beschadigen. Ten tweede is rijst een zetmeel en het vermalen ervan kan leiden tot lastige resten, wat het schoonmaken moeilijker maakt. Sommige fabrikanten, zoals Baratza, dekken schade aan de molen niet wanneer je rijst gebruikt. We hebben de neiging om te luisteren naar de mensen die het product hebben gemaakt als ze zeggen “doe het niet”.

 

Houten tandenstokers

Het hebben van houten tandenstokers helpt wanneer je die lastige plekken moet bereiken. Hoewel niet iedereen de noodzaak ervan inziet, denken wij dat ze nuttig zijn. Koop niet de goedkope die al afbreken met de minste geringste druk. Dat helpt het proces helemaal niet en zorgt alleen maar voor meer frustratie.

 

Reservebonen

Dit is een optionele stap. Afhankelijk van hoe grondig je je machine gereinigd hebt is dit echter een goed idee als je je maler klaar wilt maken voor het eerste gebruik. Er is een subtiel verschil in smaak wanneer je dit wel of niet doet. De bonen laat je door de molen draaien wanneer je alle reinigingsstappen hebt afgerond. Dit brengt weer wat olie van de bonen aan in de machine en verwijdert achtergebleven, onzichtbare resten.

 

De stappen voor een grondige schoonmaak

1. Haal de stekker uit het stopcontact

Dit klinkt misschien logisch, maar is toch iets dat veel mensen vergeten. We hoeven de gevolgen voor je vingers en de machine vast niet met je te delen. Let hier dus op.

 

2. Ontmantel de koffiemolen

Koffiemolen met maalschijf reinigenAlleen onderdelen die ook verwijderd moeten worden om overal goed bij te kunnen komen, overdrijf dus niet. Elke koffiemolen is anders en je moet je handleiding erbij pakken om te zien hoe je elk onderdeel kan verwijderen. Over het algemeen verwijder je het koffiebonenreservoir en het bovenste malingsgedeelte, zodat je makkelijk toegang hebt tot de maalschijf. Dit geeft je de mogelijkheid om makkelijk bij lastige hoekjes en spleten te komen, zodat je koffieresten en ander vuil grondig kan verwijderen.

 

3. Schud goed

Draai de molen ondersteboven en geef een paar tikken tegen de zijkanten. Je zal versteld zijn hoeveel naar buiten komt. Herhaal dit totdat er bijna niks meer uitkomt. Nu kun je de koffiemolen weer in elkaar zetten en wat koffiebonen malen of verder gaan met de volgende stap (dit hangt af van hoe grondig je de schoonmaak wilt maken).
LEES OOK: Hoe zelf koffiebonen malen?

 

4. Schoonvegen

Koffiemolen met maalschijf schoonmaken kwast

Veeg de plastic onderdelen die je hebt verwijderd schoon of gebruik je zachte kwast om stof en andere vuilresten te verwijderen. Je kunt hiervoor een beetje zeepwater gebruiken – zorg er alleen voor dat er geen resten achterblijven en dat je alles goed afdroogt. De metalen onderdelen moeten droog blijven. Spoel niks af onder de kraan en spuit niets in de molen. Gebruik de kwast om eventuele koffieresten los te maken en olie van binnenin de molen weg te vegen.

 

5. Zuig alles schoon

Om een hele grote reiniging uit te voeren, kan je wanneer je je koffiemolen zo ver als nodig uit elkaar hebt gehaald, met een kwast of tandenstoker alle koffieresten en stof uit de tanden, schroeven en andere plekken waar je toegang toe hebt verwijderen. Afhankelijk van het model koffiemolen dat je hebt kan je echt ver komen; en de bovenste maalschijf verwijderen of stof in hoeken en gaten te verwijderen. Ga vervolgens verder naar de onderste maalschijf en doe hetzelfde.

Pak vervolgens je stofzuiger erbij en gebruik deze om de kleine resten die achtergebleven zijn op te zuigen. Pas op met de kleine onderdelen (zoals schroeven) die je aan de kant hebt gezet, want deze kunnen makkelijk opgezogen worden en het is geen leuk karwei om deze weer uit de stofzuiger te halen.

 

6. Een laatste keer schoonpoetsen

Veeg voordat je de koffiemolen weer in elkaar zet het koffiebonenreservoir en de opvangbak schoon, om ervoor te zorgen dat je alle olieresten hebt verwijderd. Zet daarna alles in elkaar. Voor veel personen zal er de opluchting zijn wanneer alles weer netjes op zijn plaats past en dat je niks kwijt bent geraakt.

 

7. Maal reinigingskorrels en koffiebonen

Voor de grondige reiniging maal je nu wat reinigingskorrels door de koffiemolen. Volg de instructies op de verpakking en dan komt het allemaal goed. Leeg de opvangbak hierna en veeg hem snel schoon.

Vervolgens kan je nog een kleine hoeveelheid (handvol) koffiebonen malen. Dit wordt deels gedaan om de koffiemolen weer een beetje in te smeren en klaar te maken voor het eerste gebruik (met deze stap kan je ook controleren of alles nog naar behoren werkt). Een handvol normale koffiebonen is genoeg. Kijk of alle instellingen goed staan en pas wanneer nodig wat instellingen aan. Het is goed om een beetje koffiestof en -olie in de maler te krijgen. Het klinkt misschien niet logisch, maar geloof ons maar dat het echt helpt.

 

Hoe vaak moet je een koffiemolen schoonmaken?

Hoe vaak je de koffiemolen moet schoonmaken is relatief, maar voor de gemiddelde persoon is een keer per week een normale reiniging voldoende. Een keer in de paar weken of per maand een grondige reiniging uitvoeren helpt om de koffiemolen goed functionerend te houden en zorgt er ook voor dat je kan genieten van de beste koffie zonder bijsmaken.

 

Conclusie

Ben je klaar om je koffiemolen nu schoon te maken? Het is echt niet zo moeilijk – en het is aan jou hoeveel moeite je er in wilt steken. Onthoud: een schone koffiemolen zorgt ervoor dat je koffie beter smaakt en geeft je molen een langere gebruiksduur. Als je de informatie in dit artikel nuttig vond, deel het dan met je vrienden en we horen natuurlijk altijd graag wat van je, dus laat ook zeker een reactie achter (ook als je nog andere tips hebt).

Tags:

2 Opmerkingen
  1. Top uitleg. Handig de link naar de schoonmaakkoffiebonen (want ook ik ben liever lui dan moe).

  2. De houder bovenop mijn koffiezetapparaat is smerig van de koffie olieën. Hoe maak ik dat schoon?

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo