Hoe kies je de beste koffiebrander

Als je besloten hebt om je eigen koffie te branden dan is het eerste wat je je moet afvragen hoe je de koffiebrander gaat vinden die voor jou geschikt is. Deze beslissing is wellicht een van de moeilijkste koffie gerelateerde keuzes die je moet nemen; er is namelijk niets zo erg als de verkeerde brander te kopen.

We zullen voornamelijk de automatische koffiebranders behandelen in dit artikel, maar het verdient te zeggen dat je ook je koffiebonen kunt branden zonder een koffiebrander aan te schaffen.

Je kunt koffiebonen branden op het fornuis, op de barbecue of op het vuur of zelfs in een popcorn machine. Maar, neem je het branden van bonen serieus en kun je wel wat hulp hierbij gebruiken (zelf branden kan namelijk wat meer tijd en moeite vergen), dan is een goede koffiebrander een goede optie.

 

Waarom branden mensen hun eigen koffiebonen thuis?

Het gaat allemaal om de versheid en de kwaliteit van de branding die je uiteindelijk krijgt. Als je groene koffiebonen (ongebrande bonen) koopt, dan kan je deze gewoon thuis branden wanneer je ze nodig hebt, dus het is supervers. Groene koffiebonen zijn goedkoper en gaan langer mee dan reeds gebrandde bonen.

Het kunnen branden van je eigen kofiebonen is een gewenste must voor veel koffie fanaten. Weg met de zure bittere koffie, maak de branding die je zelf wilt wanneer je wilt en waar je maar wilt en bespaar nog geld op de koop toe!

Kort gezegd zijn er twee soorten koffiebranders:

 • op basis van hete lucht,
 • en door verhitting in een afgesloten ton.

 

Branden met hete lucht.

Als je thuis je eigen koffiebonen wilt branden dan is het eerste waar je naar moet kijken een standaard hete lucht brander. Deze machines zijn klein en voornamelijk bedoeld voor standaard huiselijk gebruik. Ze branden je bonen vrij snel voor je en met minimale poespas, je hoeft er niet boven te hangen bijvoorbeeld net zoals wanneer je boven het fornuis zou branden.

Deze branders werken net zoals een popcornmachine: met hete lucht. Vaak kun je de voortgang van het branden controleren zodat je het branden beter kan beheren. Soms zijn er voorgeprogrammeerde instellingen waar je uit kunt kiezen om tot andere brandingen te komen. Ben je nieuw tot het koffiebranden dan is dit soort machine ideaal voor je, omdat je ervaring opdoet met het hele brandproces. Je kunt later altijd nog opwaarderen naar een groter en complexer apparaat.

Deze machines zijn ook kleiner en relatief makkelijker in gebruik in de keuken. De capaciteit van deze branders ligt vaak laag en hoe vaker je ze gebruikt, hoe minder goed ze branden. Sommige modellen zijn ook niet handig in gebruik of hebben geen voorgeprogrammeerde brandingen, dus het kan een tijd duren voordat je gewend bent aan de machine in dat geval.

 

Branden met verhitting in een ton brander

beste koffiebranderAls branden met hete lucht toch niet iets voor jou is, dan kun je kijken naar een ton brander. De ton brander werd eerst alleen gebruikt in café’s of winkels die hun eigen koffiebonen brandden maar tegenwoordig is het makkelijk om een machine voor thuisgebruik aan te schaffen.

Deze drum branders kunnen gewoonweg meer koffiebonen tegelijk branden ten opzichte van hete lucht branders. Vaak werken ze via convectie of conductie (warmtegeleiding). Je stopt de koffiebonen in de ton, sluit deze af, zet hem aan en wacht tot hij klaar is.

Dit is meer een machine voor de gevorderde, alhoewel ze ontworpen zijn voor thuisgebruik, gewoon omdat ze veel lastiger te bedienen zijn dan hete lucht branders. Maar de meerderheid van de koffiedrinkers geven deze methode de voorkeur omdat het de smaak veel beter ten goede komt.

Het nadeel van veel drum branders is dat ze geen raampje hebben dus je kan het brandproces niet volgen. Dus je bent op je zintuigen als reuk en gehoor aangewezen om erachter te komen wanneer de branding perfect is. Dit is een van de redenen waarom dit soort machines niet voor de beginneling is weggelegd.

Bij het branden in een drum brander kan er veel rook vrijkomen, dus je zult moeten letten op goede ventilatie of zelfs buiten branden. En, zoals je zult begrijpen, betaal je iets meer voor drum branders dan voor hete lucht uitvoeringen. Uiteindelijk moet je toch even goed nadenken over de vraag hoe vertrouwd je je voelt met het branden. Als je nog nooit thuis koffiebonen hebt gebrand, dan kun je het beste eerst een hete lucht brander kopen, maar als je je vertrouwd hierover voelt en net wat meer functionaliteit nodig hebt, ga dan voor een drum brander!

Wat voor machine je ook uitkiest, het is van immens belang dat je wat gebruikers reviews op internet leest omdat je dan dingen te weten komt wat de fabrikant je vertelt. Je komt de voor en nadelen van de machines dan echt goed te weten:

Eigenschappen van hete lucht branders waar je naar kunt zoeken zijn:

 • Hoe goed zijn de voorgeprogrammeerde programma’s?
 • Hoe makkelijk is het te gebruiken en welke functionaliteit heeft het nog meer?
 • Hoe robuust is de machine gemaakt?
 • Wordt er goed consistent gebrand?
 • Hoe goed kan je in de brandings compartiment het brandproces volgen?
 • Hoeveel geluid maakt de machine?
 • Is de machine makkelijk schoon te maken?
 • wat gebeurt er met de schillen van de koffiebonen?
 • Wordt de machine heet?

 

Als je bonen gebrand zijn kan je ze malen met een koffiemolen. Bekijk hier onze koffiemolen TOP 10.

 

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo