Van groene koffiebonen tot aromatisch poeder

De koffie die je in de winkel koopt is het eindresultaat van een grondig bewerkingsproces. De groene koffiebonen zijn eigenlijk de zaden van de bes die aan de koffieplant groeit. De koffiebessen of beter gezegd de groene bonen gaan vanaf de plantages naar verwerkingsbedrijven, waar ze worden gepulpt, gepeld, gebrand of geroosterd en tot poeder worden fijn gemalen om uiteindelijk op de winkelschappen terecht te komen.

 

Wat zijn de verschillende processen die de groene koffieboon doorloopt?

De groene koffiebonen ondergaan meerdere bewerkingen, voordat ze uiteindelijk de welbekende vorm van smaakvolle gemalen koffie krijgen. Het werk begint met het plukken van de koffiebessen op de plantage. Dit gebeurt over het algemeen handmatig. De plukkers worden betaald op basis van het aantal ingeleverde volle manden. Vervolgens moet de koffieboon, die in de geplukte bes zit zo snel mogelijk van het vruchtvlees worden ontdaan. Ze worden eerst in water geweekt en daarna machinaal gepulpt.

Zodra het vruchtvlees van de groene koffieboon is gescheiden worden de bonen in water gewassen om de restanten en de achtergebleven suikers te verwijderen. De bonen worden hierna op een stenen ondergrond gespreid, waar ze door de combinatie van droge lucht en direct zonlicht worden gedroogd.

Nadat de bonen gedroogd zijn, worden ze op basis van kleur en grootte in categorieën ingedeeld. Tijdens deze selectieprocedure worden tevens de verkleurde, verrotte of beschadigd bonen verwijderd.

Nu begint het rooster- of brandingsproces. Dit is een uitermate belangrijk proces, want het bepaalt uiteindelijk hoe aromatisch en smaakvol je kopje koffie wordt. Dit proces zorgt er ook voor dat de koffieboon tot bijna twee keer in volume toeneemt. De opgenomen hitte zorgt er niet alleen voor dat de omvang groter wordt, maar verandert ook de kleur en de dichtheid. De kleur gaat van geel naar licht kaneelbruin. Tijdens deze fase begint de koffieboon te knappen net zoals bij popcorn.

Koffie wordt in verschillende delen van de wereld onder wisselende klimatologische omstandigheden geteeld, dit bepaalt samen met andere factoren hoe de bonen worden verwerkt.

In ieder geval wordt als laatste stap het eindproduct tot gemalen koffie vermalen voor het zetten van jouw overheerlijke niet te versmaden bakje.

 

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo