Miele CM5500 review

De Miele CM5500 (en de CM5300, wat hetzelfde model in volledig zwart is) is een instapmodel koffiemachine van het Zwitserse bedrijf. Zijn positie in deze klasse is echter meer gedoeld op de afmetingen in plaats van het gebrek aan functies. Dit is nog steeds een erg uitgebreide koffiebonenmachine die touchbesturing, zelf spoelen en geautomatiseerde onderhoudsinstructies biedt. In deze Miele CM5500 review zullen we dit model uitgebreid onder de loep nemen.

Voordelen:
  • Prachtig gebouwd en stijlvol
  • Spoelt zelf en makkelijk om grondig te reinigen
  • Intuïtief gebruik
  • Heerlijke espresso
Nadelen:
  • Melkkan is een dure extra
  • Geen Americano preset

Belangrijkste eigenschappen

  • Automatische melkopschuimer
  • In hoogte verstelbare tuiten (80-135 mm)
  • Werkt met koffiebonen
  • 1,3 liter verwijderbaar waterbassin

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Miele CM5500 review:

Design en functies

Miele heeft een erg definitieve stijl voor hun koffiemachines, dus de CM5-modellen zien er simpelweg uit als een kleinere versie van de CM6- en CM7-serie. Hij is nog steeds niet echt klein met een lengte van 460 mm van voor naar achteren, maar er wordt geen ruimte verspild in het design.

koffiebonenmachine Miele CM5500 reviewTerwijl de CM5300 erg sober zwart is, wordt er bij de Miele CM5500 gebruik gemaakt van een mix van roségoud en zwart. Persoonlijk vinden we de kleur meer op lichtkoper lijken, maar roségoud klinkt uiteraard beter. Hij is prachtig gebouwd, wat we eigenlijk ook standaard verwachten van het Zwitserse bedrijf en hij ziet er stijlvol uit, al zal je mond er niet van openvallen.

Het voorste paneel heeft touchbesturingen met presets voor espresso, koffie, cappuccino en latte macchiato. Het menu geeft je toegang tot meer presets voor ristretto, caffè latte, lange koffie, heet water, hete melk en melkschuim. Net als bij de CM6310 is er geen optie voor Americano, dus je zal zelf een samen moeten stellen met de espresso en heet water presets.

Je kan de hoogte van de tuit verstellen om ruimte te bieden voor verschillende kopjes en mokken. Het bereik is 80-135 mm en de tuit biedt de mogelijk om twee dezelfde drankjes in een keer te bereiden.

Een flexibele melkslang kan verbonden worden aan de rechterkant van de tuit en in een mellkan gedaan worden voor dranken die schuim nodig hebben. Jammer genoeg wordt er niet standaard een melkkan meegeleverd, terwijl dit bij de duurdere modellen wel het geval is. Voor de CM5-serie zal je zo’n €75 neer moeten leggen voor een kan, wat aardig prijzig is.

Het waterbassin biedt ruimte voor 1,3 liter, wat mogelijk als genoeg klinkt, maar een deel van dat water wordt ook gebruikt voor het spoelen. Je kan het bassin echter makkelijker verwijderen en deze heeft een handige handgreep.

Rechtsboven vind je het compartiment voor de koffiebonen met molen terug. Deze biedt ruimte voor bijna een volledige gemiddelde zak met koffiebonen en heeft een rubberen sluiting om deze vers te houden. Daarnaast zit een klein compartiment voor een dosis vermalen koffie, wat handig is als een back-up.

Miele CM5500

Een redelijk groot deurtje rechts van de machine verbergt de verwijderbare bereidingsunit en opslagruimte voor de melkslang. Je kan deze echter ook verbonden houden met de tuit en het uiteinde in de druppelbak doen. Hier vind je ook een draaiknop terug voor het aanpassen van de grofheid van de maling.

 

Hoe is het gebruiksgemak?

volautomatische koffiemachine Miele CM5500 review

Net als bij de CM6 reageren de touchbesturingen van de Miele CM5500 erg goed en de interface is erg intuïtief. Onderhoudsinstructies komen naar voren op het scherm wanneer vereist (wanneer bijvoorbeeld de druppelbak geleegd moet worden, er meer koffiebonen nodig zijn en of het waterbassin gevuld moet worden). Je wordt ook op de hoogte gesteld wanneer de machine ontkalkt moet worden en zelfs om de melkslang in de druppelbak te doen na gebruik.

Als meer dan één of twee koffiedrinkers in je huishouden zijn, dan zal je er echter achter komen dat je het bassin redelijk vaak moet vullen. En hetzelfde geldt voor het legen van de druppelbak. Wen er dus maar vast aan dat je die meldingen vaak gaat zien.

Bijvullen, legen en schoonmaken is echter heel erg makkelijk. De druppelbak en de afvalbak voor koffiedik schuiven er tegelijkertijd uit en kunnen beide in de vaatwasser gedaan worden. Het waterbassin heeft zoals gezegd een handgreep en kan zowel aan de boven- als zijkant verwijderd worden. Ideaal is om een keer per week de bereidingsunit te verwijderen en deze goed af te spoelen.

Zelfs na maandenlang intensief gebruik voor deze Miele CM5500 review ziet ons apparaat er nog steeds zo goed als nieuw uit.

 

Hoe smaakt de koffie?

Miele CM5500 reviewMet de molen aangepast aan onze smaak kon de Miele CM5500 een uitstekende espresso produceren. Zelfs direct uit de doos presteerde hij niet slecht, met een dikke crema en volle smaak met onze koffiebonen. Je zal geen espresso vinden die veel beter dan dit smaakt.

Net als bij de CM6310 bepalen de melkdrankjes niet dezelfde standaard. Smaken verschillen uiteraard, maar de melkschuim is iets te schuimend in plaats van zijdeachtig. Als je op zoek bent naar een glanzende afwerking op je latte, dan zal je die hier niet vinden.

 

Waarom moet ik de Miele CM5500 kopen?

De Miele CM5500 is een prachtig ontworpen koffiebonenmachine die simpel om te gebruiken is, makkelijk schoongemaakt kan worden en een geweldig kopje koffie maakt.

Als een Americano echter je favoriete drankje is, dan zal je mogelijk de voorkeur geven aan een machine die hier een preset voor biedt. Het relatief kleine waterbassin betekent ook dat dit niet een apparaat is voor een huishouden met meerdere koffiedrinkers en in dat geval is de CM6310 een betere keuze.

 

Conclusie van deze Miele CM5500 review

Een prachtig gemaakte, makkelijk te gebruiken koffiebonenmachine, maar hij is niet goedkoop.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Zoek je nog iets anders? Bekijk onze koffiebonenmachine TOP 10.

8 Totale Score
Prachtige en gemakkelijk te gebruiken koffiebonenmachine

De Miele CM5500 is een prachtig ontworpen koffiebonenmachine die simpel om te gebruiken is, makkelijk schoongemaakt kan worden en een geweldig kopje koffie maakt.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo