Koffiemachine kopen tips

Voordat je een koffiemachine kopen gaat moet je nadenken over wat voor soort koffie je wilt (filter, espresso, cappuccino), hoeveel je wilt maken en hoe vaak je van plan bent om je apparaat te gebruiken. Er is een groot verschil in prijs, wat afhangt van de soort koffie en het gebruiksgemak. In dit artikel zullen we een aantal machines met je doornemen en ook tips geven waar je zoal op moet letten, zodat je de koffiemachine kopen kan die het beste bij je past.

Direct naar:

 

Soorten koffiemachines

Cafetière

Cafetières zijn glazen potten die een metalen filter hebben die vast zit aan een pers. Aangezien je een exacte hoeveelheid filterkoffie kan maken, zijn ze ideaal als je maar een paar kopjes wilt maken. Ze zijn ook goedkoop en zien er mooi uit op de eettafel.

 

Filterkoffiemaker en percolators

Filterkoffiemachines worden geleverd in verschillende afmetingen, wat bepaald hoeveel kopjes je ermee kan zetten en ze zijn erg makkelijk om te gebruiken. Water druppelt door een filter met gemalen koffie en dit komt uiteindelijk in een kan terecht. Je hoeft het water niet eerst te koken. Filterkoffiemachines hebben vaak thermoskannen en verwarmingsplaten om de koffie warm te houden. Modellen gebruiken een permanente of papieren weg werp filter. Permanente filters besparen je geld, maar ze kunnen lastig om schoon te maken zijn en erg fijne koffie kan in de kan terechtkomen. Papieren houders zijn hygiënischer en kunnen weg gegooid worden na gebruik. Sommige filterkoffieapparaten maken gebruik van een ‘capsulesysteem’. Deze capsules zijn net theezakjes die een kopje filterkoffie zonder rommel maken.

Percolators werken net andersom. Gemalen koffie wordt in het bovenste gedeelte gedaan en water onderin. Zodra het kookt wordt het water via een verticale buis naar boven geforceerd door een filter. Wanneer je de percolator van het vuur haalt stroomt het water weer terug. De bovenkant is van glas, zodat je kan zien hoe donker je koffie begint te worden. Percolators zijn ideaal voor personen die de sterkte van hun koffie willen bepalen, alhoewel sommige koffiekenners deze koffie niet zo goed vinden.

Koffiemachine Kopen tips

 

Espresso- en cappuccinomachines

Dit zijn de machines die door stoom aangedreven worden en een erg sterke koffie produceren. Espresso koffie is veel rijker en meer geconcentreerd dan filter koffie en is de basis voor een cappuccino of latte. Er zijn twee basis soorten machines, waarbij pompmachines het duurste zijn.

 

Drukmachines

Water wordt gekookt in een kamer en dit bouwt druk en stoom op. Uiteindelijk is er genoeg druk opgebouwd en wordt het kokende water door de koffie geforceerd. Deze stoom kan gebruikt worden om schuim te maken. Een minpunt is dat het water dat gebruikt wordt mogelijk te heet is om een authentieke espresso te maken. Zorg ervoor dat je de bar druk controleert, aangezien deze mogelijk niet sterk genoeg is om een echt goede espresso te maken.

 

Nespresso

Dit is een capsulesysteem die espresso koffie produceert. De koffie is gemengd, geroosterd en vermalen en vervolgens hermetisch afgesloten in capsules die tot 9 maanden vers blijven. Je kan ze in de winkel of online kopen. De voordelen van dit systeem zijn dat je makkelijk koffie kan maken en de meeste grote merken hebben een Nespresso systeem. Er zijn geen rommelige filterhouders die je schoon moet maken, geen koffie dat gemorst wordt en de koffie smaak uitstekend. Het nadeel is dat je vaak gebonden bent aan het koffie aanbod van de fabrikant, alhoewel ze over het algemeen een hoop verschillende soorten koffie aanbieden.

 

Pompmachines

Deze zijn duurder dan drukmachines en hebben een afscheiden bassin en een door thermostaat aangedreven boiler met een ‘thermoblock’ systeem die het water tussen de 85-92°C opwarmt (de optimale temperatuur voor het maken van koffie). Het water wordt dan door de koffiehouder gestuurd met de juiste bar druk. Espresso koffie wordt gemaakt door fijn gemalen koffie te gebruiken. Sommige pompmachines maken ook gebruik van een capsulesysteem.

 

Koffiebonenmachines

Goedkoopste Koffiemachine Kopen tipsVoor de ultieme koffie ervaring thuis, bieden koffiebonenmachines je een geavanceerde espresso en ze zijn ook super makkelijk om te gebruiken. Verse bonen worden vermalen en gebruikt om een espresso te maken en geven je een echt verse koffie. Veel van deze machines zijn volledig automatisch. Je hoeft alleen maar water in het bassin te doen, melk in de daarvoor bestemde container te gieten en de koffiebonenhouder te vullen. Druk vervolgens op een knop en de machine vermaalt de bonen, giet de koffie in je kopje en schuimt de melk. Verschillende duurdere machines hebben een verwarmingssysteem voor kopjes, wat ervoor zorgt dat de delicate espresso niet een groot temperatuur verschil ervaart wanneer het in je kopje wordt gegoten. Een koffiemachine kopen met bonen zal je vaak meer kosten dan traditionele koffiemakers en soms zijn ze ook redelijk luidruchtig wanneer de bonen vermalen worden en de koffie geproduceerd wordt. Desalniettemin is het geluidsniveau over het algemeen acceptabel en de superieure espresso’s die geproduceerd worden maken deze machines de investering dubbel en dwars waard.

>> Bekijk hier onze koffiezetapparaat met bonen TOP 10

 

Punten die je moet overwegen wanneer je een koffiemachine kopen gaat

Bar druk

Een goede bar druk is essentieel voor het maken van een ‘crema’. Dit houdt in dat de stoom met de juiste snelheid in aanraking komt met de vermalen koffie. Als het te langzaam is, dan kan het resulteren in een bittere smaak. Tussen 15 – 19 bar is optimaal, alhoewel sommige fabrikanten beweren dat 9 – 11 bar genoeg is als de bonen goed vermalen zijn.

Thermoblock

Om een uitstekende smaak te bereiken is het belangrijk dat je de koffie niet verbrand. De thermoblock is een boiler die vergelijkbaar is met die van een douche en het water precies goed verwarmd (ongeveer 90°C) via een pomp. Sommige modellen hebben een thermoblock systeem voor het schuimen van melk, wat ongeveer 120°C moet zijn.

Filterhouder

Dit houdt de gemalen koffie vast en zou warm gehouden moeten worden. Basismodellen hebben aluminium versies, maar duurdere hebben koperen houders die de hitte langer vasthouden.

Ventiel

De meeste machines hebben een mechanisch ventiel om de waterstroom onder controle te houden. De duurste modellen hebben magneetventielen die de waterdruk op de juiste plek verhogen en ook sluiten wanneer de extractie klaar is.

Wattage

Net als bij waterkokers geldt hier dat hoe hoger het wattage, hoe sneller het water gekookt wordt. Een koffiemachine kopen met een hoog wattage is een goed idee als je van plan bent vaak meerdere espresso’s te maken.

 

 

Tips om de beste espresso of cappuccino te maken

Goedkoopste Koffiemachine KopenAls je de barista’s van de Italiaanse koffiebars wilt imiteren (experts op het gebied van het maken van espresso’s) is het essentieel om te weten hoe een perfecte crema kan bereiken. Crema is het pure koffie extract dat bovenop een espresso hoort te zitten. Het is net als de schuimlaag op een glas stout en vol met rijke aroma en laat een lange smaak achter. Een test voor een goede crema is een beetje suiker bovenop leggen. Als het even duurt voordat het er doorheen zakt, dan ben je geslaagd!

Soorten koffie

  • Cappuccino: 1/3 espresso, 1/3 hete melk, 1/3 schuim melk
  • Latte: met toegevoegde hete melk. Normale ratio is 1:6 (espresso:hete melk)
  • Macchiato: espresso met een beetje melk
  • Con Panne: espresso met een scheutje room
  • Mokka: warme chocolademelk met een scheutje espresso
  • Americano: heet water met een scheutje espresso

Koffie aanstampen

Je ziet een barista dit altijd doen. Nadat ze de filterhouder gevuld hebben met koffie, geven ze zachte tikjes op de top om de koffie gelijk te maken voordat ze de houder in de machine plaatsen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het water gelijkmatig door de koffie stroomt. Als je te veel aanstampt duurt het te lang voordat het water er door heen stroomt. De duurste machines hebben een ingebouwde stamper.

Melk

Voor het perfecte schuim kan je elke soort melk gebruiken (vol, halfvol of mager) zolang het vers is. Het zijn de proteïnen die de schuim maken en dit vermindert naar ongeveer 4 dagen. Gebruik altijd een roestvrij stalen kan (het geleid warmte beter) en vul deze voor net iets minder dan de helft met koude melk. Wanneer de onderkant te warm is om vast te houden, dan is de schuim klaar. Klop het kortstondig om bubbels te verwijderen en lepel de schuim over je espresso voor de perfecte cappuccino.

Beste Koffiemachine Kopen tips

 

Koffievermalers

Een goede vermaler voor je koffiemachine kopen is een belangrijke investering. Ze zorgen ervoor dat je de juiste afmetingen van de granen hebt voor de koffie die wilt maken.

 

Koffievermaler

In tegenstelling tot een vijzel vermaalt deze koffie meer gelijkmatig. Er zijn twee soorten, namelijk: wiel of conische bramen. Wiel vermalers draaien erg snel en kunnen erg luidruchtig zijn. De duurdere conische vermalers draaien langzaam, raken minder snel verstopt en zijn ook stiller.

>> Bekijk onze koffiemolen TOP 10

 

Wat voor afmeting voor welke koffie?

  • Grof: voor percolators of cafetières
  • Middelgroot: machines met een vlakke filter
  • Fijn: kegelvormige filtermachines
  • Erg fijn: espressomachines

Onderhoud

Koffie kopen

Weinig en vaak is de vuistregel. Koffie verliest zijn versheid namelijk erg snel.

 

Koffie bewaren

We bevelen aan om koffiebonen of gemalen koffie te bewaren in een glazen, luchtdichte container en van helder zonlicht vandaag, aangezien dit de versheid kan verminderen. Voor consumptie binnen een week is kamertemperatuur prima. Voor binnen twee weken tot een maand kan je je koffie het beste in de koelkast bewaren. Dit voorkomt de chemische reactie die muffe bonen en levenloze koffie produceert.

 

Voorbereiding

Beste Koffiemachine KopenFabrikanten raden aan om de machine eerst met heet water te spoelen, zodat je eventuele luchtbellen kan verwijderen.

 

Schoonmaken

Gebruik altijd vers water, aangezien dit meer zuurstof bevat en doe nooit wasmiddel in je machine. Maak je apparaat grondig schoon, omdat de resten van bittere koffie oliën de smaak van je volgende drankje kunnen beïnvloeden. Ontkalk de machine 2 – 3 keer per jaar, wat afhangt van hoeveel je hem gebruikt.

 

 

Conclusie

Er zijn veel dingen die je moet overwegen wanneer je een koffiemachine kopen gaat, maar met de informatie in dit artikel en andere artikels zal je alle info hebben die je nodig hebt. Veel succes met het kopen van het beste koffiezetapparaat!

Direct naar:

We kijken uit om ook jouw mening te horen

Wat is jouw mening?