Single origin koffie vs blends?

Je hebt misschien recent een hoop gehoord over single origin koffie, maar je weet mogelijk niet wat men hiermee bedoeld. In dit artikel zullen we het verschil tussen single origin koffies en koffie blends uitleggen. We zullen ook wat informatie geven om je te helpen bij het uitkiezen van single origin koffie en hoe je volledig van deze soort koffie kan profiteren. Lees snel verder om meer te ontdekken.

 

Single origin koffie komt van een enkele locatie

Single origin koffie is gemaakt van één soort boon, welke op één locatie geoogst is. Soms is de locatie een specifieke regio en soms is het een specifieke boerderij. Als de koffie volledig geoogst is bij een boerderij of estate, dan wordt het soms ook wel single estate koffie genoemd. Dit zijn vaak superieure soorten koffies, aangezien ze vaak van een bekende en populaire boerderij komen.

Het is ook mogelijk om erg zeldzame single origin koffies te krijgen, welke alleen maar geoogst worden in een erg klein deel van een uitstekende estate. Een boer kiest mogelijk alleen maar bonen uit van een gebied dat exceptionele aarde, zon of een ander specifiek gewild element heeft. Deze koffies worden vaak ‘micro-lot’ koffies genoemd en zijn het beste van het beste.

Bekijk de beste single origin koffiebonen

 

Wat is het verschil tussen blends en single origin koffie?

Blend

Een blend is gemaakt van verscheidene koffiebonen uit verschillende locaties en welke vervolgens voor of na het vermalen gecombineerd worden. De bonen zijn vaak goed gebrand, wat het effect heeft van het produceren van een uniforme, afgeronde smaak, welke erg geschikt is voor het combineren met melk, zoetstoffen en smaakstoffen.

Een kwalitatieve blend kan ook zwart gedronken worden. Dit soort blends zijn een goede keuze om elke dag te drinken. Ze zijn lekker met melk en suiker en goed voor gemixte koffiedrankjes, zoals latte’s en cappuccino’s.

 

Single origin

Alle bonen in een single origin koffie komen uit een enkele regio of boerderij, wat resulteert in unieke smaken en eigenschappen in elke individuele soort koffie. Deze speciale koffies zijn erg licht gebrand om de unieke, originele, natuurlijk smaak van de regio te behouden.

Single origin koffies zou je altijd zonder toevoegingen moeten drinken. Ze zijn ook een erg goede keuze voor espresso, wanneer je echt wilt genieten van een bepaalde eigenschap of smaak in een koffie.

De beste manier om een single origin koffie te gebruiken of bereiden is met een Chemex, cafetière of overgieten. Alhoewel het zeker mogelijk is om deze koffies met melk of andere toevoegingen te drinken, zou je als een vlegel gezien worden als je dat doet.

Single Origin Koffie kopen

 

Zo kies je de juiste single origin koffie

Tijdens het ontdekken van deze interessante en unieke koffies zal je ze uiteindelijk ongetwijfeld allemaal willen proberen. Wanneer je je eerste soort uitkiest, dan wil je mogelijk eerst focussen op gebieden die smaken aanbieden die je het meest interessant vindt. Hieronder zullen we een handige gids per regio neerzetten, zodat je direct kan zien welke koffie je mogelijk het lekkerste vindt.

  • Centraal Amerika: Pittige koffie met vleugjes cacao en bruine suiker.
  • Zuid-Amerika: Rijke, zoete, romige koffies met een vleugje chocolade en erg weinig zuur.
  • Afrika: Volle, complexe, rijke, aromatische koffies met fruit en bloem eigenschappen.
  • Kenia: Heldere koffies die een complexe combinatie van zoete en zure smaken hebben.
  • Ethiopië: Natuurlijk verwerkte, met water gewassen koffie, welke zoete bessenachtige of bloemachtige smaken hebben.
  • Azië: Smakelijke, complexe koffies die weinig zuur bevatten.

 

Is single origin koffie echt zoveel beter als blends?

Blends en single origin koffies met elkaar vergelijken is een erg moeilijke taak, omdat het twee totaal verschillende soorten koffies zijn. Het is echt niet mogelijk om te besluiten welke het beste is. Het hangt helemaal af van wat voor soort koffie ervaring je wilt hebben op een bepaald moment.

Blends zijn per definitie bedoeld om het meeste te halen uit een combinatie van bonen van verschillende kwaliteiten en smaken. Blends worden gewaardeerd om totaal verschillende redenen, zoals mondgevoel, geur en smaak.

Genieten van een kopje single origin koffie is een hele ervaring. Het viert de uniekheid van een voorzichtig geselecteerde en bereide soort koffie. Elke soort van deze koffie heeft zijn eigen unieke karakteristieken op het gebied van eigenschappen en nuances.

Wanneer je geniet van een kopje single origin of single estate koffie, dan zou je een unieke en perfecte kwaliteit moeten ervaren. Dit komt door het ‘streek’ effect, wat de smaak en kwaliteit is die meegegeven wordt door de aarde en de groeiomstandigheden van een erg specifieke regio.

 

Laat je niet voor de gek houden

Echte single origin koffie komt van individuele boerderijen of zelfs een klein onderdeel van individuele boerderijen. Dit resulteert in een specifieke smaak en kwaliteit voordelen. Het bevordert ook eerlijke handelspraktijken, waarbij de kwekers profiteren en niet grote ondernemingen.

Sommige grote bedrijven kopen koffie van kleine landen, mengen ze samen en noemen dit vervolgens single-origin, omdat het uit een land komt.

Dit is niet single-origin koffie. Het is een blend. Pas op dat je niet een hoge prijs voor zoiets betaald. Zoek eerst uit waar de single origin koffie die je wilt kopen vandaan komt voordat je deze koopt.

Beste Single Origin Koffie

Bekijk de beste single origin koffiebonen

 

Conclusie

Er is niks mis met een goede blend wanneer je gewoon een kopje koffie wilt of van plan bent om het te mengen met andere ingrediënten. Wanneer je een unieke koffie ervaring wilt hebben, neem dan een kopje single origin koffie.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo