Hoe chemex koffie zetten

De eerste keer dat we een Chemex zagen was in december 2002. Het was niet in een café, maar een kunstmuseum. De Chemex was onderdeel van een kunstvoorstelling. Tijdens de voorstelling werd gefocust op Amerikaanse kunst tijdens de jaren 40 tot 60. Na de kunstvoorstelling bestelde we meteen een en begonnen we er Chemex koffie mee te maken. Het is nu bijna 15 jaar gelden sinds dat bezoek.

In het begin van 2000 begon de Chemex koffie weer erg populair te worden. Je kan hem in veel winkels vinden. Alhoewel sommige hem gebruiken voor decoratie, zijn er ook steeds meer personen die hem gebruiken voor hun dagelijkse kopje koffie. Je kan een lekker met de hand gemaakt kopje koffie krijgen, net als dat je dat kan krijgen bij op espresso gebaseerde drankjes.

De Chemex maakt koffie op basis van de infusie methode, wat het erg doet lijken op druppelkoffie qua smaak en consistentie. Chemex filters zijn 20-30% dikker dan degene die gebruikt worden tijdens andere overgiet methodes, zoals de Hario. Het resultaat is een langzamer gebrouwen en rijker kopje koffie. Alhoewel het uiteindelijke drankje niet zo rijk is als bij een cafetière, produceert de Chemex een kopje koffie die vrij is van koffiedik en iedereen zal verrassen die gewend is aan de over het algemeen zwakkere smaak van automatische druppel koffiemachines.

Chemex koffiepot kopen? Vergelijk hier de prijzen:

 

Chemex koffie geschiedenis

De Amerikaanse scheikundige Peter Schlumbohm (1896-1962) vond de Chemex koffiemachine uit en hij werd door de Chemex Corporation uitgebracht in 1942. Dit was tijdens de tijd dat 64% van alle huishoudens in het land koffie maakt met een percolator. Mark Pendergrast schrijft in zijn boek Uncommon Grounds over de populariteit van Chemex koffie en zegt het volgende:

‘Chemex daagde de percolator nooit uit, behalve bij de elite en koffieliefhebbers.’

De Chemex koffiemachine en zijn accessoires worden gefabriceerd door International Housewares of Pittsfield, MA.

 

Malen en dosis

Voor de dosering adviseert Chemex het volgende:

‘Gebruik alleen normale of automatisch gemalen koffie en doe een afgestreken eetlepel per 150ml in het filter.’

Een normale maling is iets grover dan een druppel maling. Op sommige websites geeft men aan om een druppel fijnheid aan te houden, terwijl weer andere zeggen dat je een cafetière grofheid aan moet houden. Een goed beginpunt is precies daar tussenin. Als de koffie te snel gemaakt wordt en daardoor een zwakke smaak heeft kan je een fijnere maling aanhouden. Het tegenovergestelde geldt ook als je koffie te sterk wordt.

Een digitale weegschaal zal helpen bij de consistentie van de dosering. Door gebruik te maken van een 17 tot 1 brouw verhouding (17 delen koffie voor een deel koffie) zal een Chemex 510 gram water voor elke 30 gram gemalen koffie hebben. Om het iets simpeler te houden kan je ook gewoon 500 gram aanhouden. Zodra je de juiste hoeveelheid water en koffie weet, kan je focussen op het perfectioneren van de maling.

Chemex Koffie zetten

 

Stap voor stap Chemex koffie zetten

In dit artikel zullen we de stappen uitleggen voor 530ml koffie. Als je meer wilt maken moet je de doseringen simpelweg vermenigvuldigen.

 

Verwarm water

Je hebt niet alleen de 510 gram water voor het maken van de koffie nodig, maar ook wat extra om het filter te spoelen.

 

Maal koffie

Maal 30 gram koffie. Welke maling is het beste? Begin met iets dat meer grof is dan druppel, maar meer fijn dan een cafetière.

 

Plaats het filter

Plaats het filter in de Chemex. De kant met de 3 sectie zou net boven de tuit uit moeten komen die gebruikt wordt om te gieten.

Zodra het water warm is spoel je het filter en giet je het water die je hiervoor gebruikt hebt uit de Chemex. Dit is ook bedoeld om de karaf voor te verwarmen.

 

Voeg koffie toe

Doe de gemalen koffie in het filter.

 

Giet water in het filter

Zodra het water kookt haal je het van de warmtebron af en laat je dit 20-30 seconden afkoelen voordat je gaat gieten.

Deze eerste keer gieten is erg belangrijk. In plaats van dat je al het water op de gemalen koffie zoals bij een cafetière, giet je genoeg water om de bonen vochtig te maken. Chemex geeft aan dat de bonen nat maken het mogelijk maakt om ze te laten bloeien. Het is belangrijk tijdens deze stap om alle koffie in contact te brengen met het water. Nadat je de gemalen koffie nat gemaakt hebt wacht je 20-40 seconden. Tijdens deze tijd ontsnapt de koolstofdioxide (CO2) uit de gemalen koffie.

 

Roer (optioneel)

Op dit moment kan je de koffie roeren met een houten lepel.

 

Voeg de rest van het water toe

Blijf geleidelijk aan water toevoegen. Vul hem niet helemaal. Laat altijd een paar centimeter ruimte over aan de bovenkant. Stop met het gieten van water wanneer je de gewenste hoeveelheid koffie hebt bereikt. Als je een digitale weegschaal gebruikt zal je voorkomen dat je teveel water gebruikt.

 

Serveer

Zodra al het water uit het filter is gestroomd, verwijder je deze en kan je de koffie serveren.

Chemex Koffie kopen

 

Na het brouwen

Net als bij andere handmatige koffie zet methodes is het jou verantwoordelijkheid om de extra koffie warm te houden. Naast de overgebleven koffie erg snel opdrinken, zijn er twee manieren hoe je dit kan bereiken. De eerste is om de overgebleven koffie in een thermoskan te gieten. De andere is precies genoeg koffie te maken dat je wilt drinken.

Chemex verkoopt een rooster die je kan gebruiken om de Chemex op het fornuis te zetten. Dit is waarschijnlijk echter geen goed idee, omdat het verwarmen van koffie de smaak kan verpesten. Daarnaast is deze methode niet nodig om de koffie warm te houden, aangezien een geïsoleerde kan net zo goed werkt zonder de smaak te veranderen.

 

Herbruikbare filters

Naast de populaire papieren filters zijn er nu ook herbruikbare filters die je kan kopen. De Able koffiefilter is bijvoorbeeld gemaakt van roestvrij staal die je elke keer afspoelt. Sommige personen hebben een sterke voorkeur wanneer het aankomt op papieren ten opzichte van metalen filters. Wij vinden ze beide net zo fijn. Bij papieren filters hoef je minder schoon te maken, maar met een herbruikbare zal je nooit wakker worden en erachter komen dat je geen filters meer hebt.

Er wordt ook een filter gekocht die de CoffeeSock genoemd wordt en gemaakt is van katoen. Als je het schoonmaken niet erg vindt, is dit mogelijk iets dat het waard is om uit te proberen.

 

Schoonmaken

In het boek Uncommon Grounds gaf Mark Pendergrast aan dat de Chemex moeilijk om schoon te maken was. Hier zijn we het echter niet mee eens. Het is een stuk glas. Spoel hem uit met heet zeperig water. Zelfs heet water zonder zeep is genoeg om hem schoon te houden en als je hem om een of andere reden extra schoon moet maken, dan kan je hem in de vaatwasser doen. Zorg er echter wel voor dat je de handgreep verwijdert. Maak de leren knoop los en de handgreep zal er afvallen.

Een andere optie om hem schoon te maken is om hem te vullen met ijs en wat zout toe te voegen. Voeg wat ijs en een eetlepel zout toe en schud flink. Gooi het ijs eruit, spoel hem uit en je bent klaar om hem weer te gebruiken.

Beste Chemex Koffie

 

Conclusie

Dus is Chemex koffie goede koffie? Absoluut. Het is een favoriete koffie zet methode voor vele. Met de hulp van een elektrische ketel en een digitale weegschaal is de Chemex een uitstekende koffie zet methode.

Er zijn vier Chemex modellen waar je uit kan kiezen: 3-kopjes, 6-kopjes, 8-kopjes en 10 kopjes. Degene met drie kopjes maakt gebruik van een andere soort filter, dus dat is belangrijk om te onthouden wanneer je een filter gaat kopen.

Chemex koffiepot kopen? Vergelijk hier de prijzen:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo