15 creatieve toepassingen voor koffiedik

Veel resten van voedingsmiddelen die we dagelijks gebruiken eindigen in de prullenbak. Een aantal voorbeelden zijn eierschalen, zure melk en koffiedik. Veel Nederlanders beginnen hun dag met een kopje koffie en dat zorgt jaarlijks voor een grote bult aan koffiedik. Maar wist je dat je dit ‘afval’ kan hergebruiken? Hieronder zullen we 15 creatieve manieren met je delen waarop je koffiedik kan gebruiken.

 

15 creatieve toepassingsmogelijkheden voor koffiedik

1. Meng ze in je compostbult

De simpelste manier om koffiedik te gebruiken? Gooi het op je compostbult om deze een stikstof boost te geven.

 

2. Gebruik ze al voeding voor planten

Koffiedik is zuur, wat het geweldig maakt om te mengen met de aarde waar je bosbessen, rozen, hortensia’s en andere planten die van zuur houden in staan.

 

3. Paddenstoelen groeien

Mensen houden van koffie en paddenstoelen houden van koffie. Wie had dat gedacht? Geef je paddenstoelen productie een boost door koffiedik toe te voegen aan waar je ze verbouwt.

 

4. Help de wormen in je tuin

Wormen vinden koffiedik fijn en ze hebben zanderige stoffen nodig (zoals koffiedik) in hun dieet om hun spijsverteringsstelsel te ondersteunen.

 

5. Bestrijd mieren en slakken

Strooi koffiedik over de gebieden waar je mieren, slakken en naaktslakken wilt bestrijden en je zal ze niet meer zien.

 

6. Kook met koffiedik

Gebruik koffiedik om over je vlees te wrijven of meng een beetje in je volgende zelfgemaakte jus.

 

7. Geen stinkende handen meer

Bewaar een bak met koffiedik in de buurt van je aanrecht en wrijf het over stinkende handen na het snijden van uien, vis of knoflook.

Koffiedik en tuinieren

 

8. Ontgeur de koelkast

Plaats een open bak met koffiedik in je koelkast of vriezer om vieze geurtjes te elimineren (en er mogelijk voor te zorgen dat je koelkast naar koffie ruikt, maar dit lijkt ons niet een slecht iets).

 

9. Maak koffiezeep

Koffiedik is een geweldige exfoliërende toevoeging voor je favoriete zelfgemaakte zeep (en daarnaast heeft het ook ontgeurende eigenschappen). Op het internet kan je een overvloed aan recepten voor koffiezeep vinden.

 

10. Een koffiescrub maken

Meng koffiedik in je favoriete scrub voor je huid voor extra exfoliatie. Als je een recept voor zelfgemaakte scrub hebt, laat dan de essentiële oliën achterwege, aangezien het mengsel anders een beetje vreemd zal ruiken. Je kan de koffiedik ook simpelweg mengen met een draagolie (zoals kokosolie of zoete amandelolie) om een geïmproviseerde scrub te maken.

 

11. Maak een eenvoudige haarspoeling

Koffie geeft je niet alleen een blij gevoel, maar schijnbaar kan het je haar ook blij maken. Op het internet kan je veel verschillende ideeën vinden over haarbehandelingen met koffie, maar de simpelste die we gevonden hebben is koffiedik in je haar masseren en het grondig uitspoelen voor extra glans. Als je licht of blond haar hebt, dan moet je een beetje oppassen met dit idee (de koffie kan vlekken achterlaten) en pas op met koffie in je gootsteen (je wilt niet dat deze verstopt raakt).

 

12. Spullen verven

De tannines die je in koffie kan vinden zijn geweldig voor het kleuren van textiel, papier en zelfs paaseieren. Laat de koffiedik in heet water trekken om een ‘verf’ te creëren (of gebruik gewoon gezette koffie) of wrijf de koffiedik over het oppervlakte van textiel of papier.

 

13. Koffie en wortels

Veel tuiniers zijn erachter gekomen dat het mengen van koffiedik met hun wortelzaadjes het verbouwingsproces niet alleen makkelijker maakt, maar ook ongedierte bestrijdt.

 

14. Een speldenkussen vullen

Gebruik koffiedik als vulmateriaal voor zelfgemaakte speldenkussens.

 

15. Maak koffiekaarsen

Wederom kan je op het internet een overvloed aan recepten vinden voor het maken van koffiekaarsen. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor een interessante geur.

Koffiekaars

Wat zijn jou favoriete manieren om koffiedik te gebruiken? Deel je ideeën hieronder, zodat andere lezers hiervan kunnen profiteren.

LEES OOK: 10 geweldige manieren waarop je oude koffiebonen kan gebruiken

LEES OOK: 10 feiten over de koffieplant

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo