10 feiten over de koffieplant

Hoeveel weet je over waar je koffie vandaan komt? Wist je dat de koffieplant een grote groenblijvende plant is? Of dat koffiebonen een zaad zijn die in het midden van een bes kunt vinden?

Koffie is het bijproduct van intensieve arbeid door vele handen. De evolutie van de boon naar je favoriete drankje wordt zwaar beïnvloed door het leven van de koffieplant.

Dus zonder langer te wachten zullen we hieronder een lijst met tien dingen opnoemen die je echt moet weten over de koffieplant.

 1. De koffieplant is onderdeel van de Rubiaceae familie en is een houtachtige vaste plant die langer dan 6 meter kan worden. Over het algemeen worden ze echter gesnoeid tot ongeveer 2,4-3 meter.
 2. Het fruit van de koffieplant wordt een bes genoemd. Het bestaat uit een schil, plantslijm, hoornschil, zilverschil en tot slot twee bonen.
 3. Verbouwingsomstandigheden kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van de bonen.
 4. Ideale omstandigheden omvatten een heuvelachtige grond, schaduw, natuurlijke mist en een wolkendek. Schaduw biedt een gebalanceerde temperatuur en vermindert onkruid. De bladeren fungeren ook als bodembedekking, naast dat ze bescherming tegen de wind bieden en helpen met de biodiversiteit.
 5. Arabica bonen worden op een hoogte van meer dan 900 meter boven zeeniveau verbouwd en hebben vaak een betere kwaliteit. Ze zijn aromatischer, hebben een betere smaak en zijn de voorkeurskeuze van de gespecialiseerde koffie industrie.
 6. Elke koffieplant biedt jaarlijks 450-900 gram gebrande koffie. Om je een idee te geven hoeveel dat is: er zijn 2.000 bessen (2,3 kg) nodig om 450 gram gebrande koffie te produceren. Wanneer je in een jaar dagelijks twee kopjes koffie drinkt, dan zal je de jaarlijkse oogst van 18 bomen consumeren.
 7. De ideale tijd om de bessen te plukken, is wanneer ze sappig en zoet zijn. Als de bessen te vroeg geplukt worden zal de uiteindelijke koffie zuur en dun zijn. Zijn ze echter te rijp, dan verrotten de groene bonen mogelijk of beginnen ze te gisten.
 8. Koffiefruit wordt niet allemaal op hetzelfde moment rijp, dus ze moeten selectief geplukt worden met de hand.
 9. Hetzelfde gedeeld wordt mogelijk drie tot vier keer geplukt tijdens een oogst. Goede plukkers kunnen tussen de 45-180 kg per dag plukken.
 10. Het duurt vier tot vijf jaar om de eerste oogst van een koffieplant te produceren, terwijl het land waarop de plant groeit ongeveer 25 jaar fruit produceert.

Deze tien feiten zijn een uitstekend startpunt om te begrijpen waar koffie begint, wat het begin van de reis is die koffie van boon naar kopje maakt. Het is de eerste stap van de keten om het geliefde drankje te worden.

Wat we drinken is het rechtstreekse resultaat van toegewijde landbouw en nauwkeurige verwerking en handelen. Al deze factoren hebben een invloed op de kwaliteit van de bonen nog voordat ze gebrand en voor distributie verpakt worden.

LEES OOK:

1 Reactie
 1. ik heb reeds een koffieplant van 8 jaar oud ze is zo’n 1.50m hoog maar nog nooit heb ik bloemen gehad kan iema,d mij raad geven woorom en wat ik er kan voor doen ?

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo