15 manieren om extra smaak aan je koffie toe te voegen

Extra smaak aan je koffie geven?

Is het ooit voorgekomen dat je verlamd in de kantine op het kantoor staat en verdeeld bent over de keuze tussen een vers kopje koffie of voor een simpele thee, omdat de koffiemachine die jullie hebben zo slecht is? Of het nu op kantoor of bij je schoonouders is, we hebben deze situatie ongetwijfeld allemaal wel eens meegemaakt.

Om te voorkomen dat je deze situatie weer mee moet maken, zullen we in dit artikel 15 manieren delen om extra smaak aan je koffie toe te voegen. Bij sommige van deze zal je je wenkbrauwen optrekken, terwijl andere zo logisch zijn, dat je je afvraagt waarom je er zelf niet op bent gekomen.


 

1

Cacaonibs

Cacaonibs

Chocolade met koffie is zo’n perfecte combinatie dat het in bijna elke hoek van de wereld te vinden is. We hebben het echter niet over de soort chocolade die je over je ijs strooit of brownies van maakt, we hebben het over cacaonibs.

Deze kauwbare brokjes, die meer zwart dan bruin zijn, zijn 100% cacaoboon. Ze hebben een rijke en intense chocoladesmaak, maar zonder de toegevoegde zoetheid van verwerkte chocolade.

Maal enkele van deze nibs samen met je bonen en bereid zoals je normaal doet voor een extra laagje rustgevende smaak in je volgende koffie.


 

2

Gember

Gember

Deze valt meer in de categorie “we zijn daar niet zo zeker van”, maar als je ooit gemberthee hebt geprobeerd, dan kun je zien hoe onverwacht briljant deze combo kan zijn. Gember heeft een citruskruid smaak die je tot achter in je keel merkt.

Het werkt goed in combinatie met een donkere, nootachtige branding, omdat de kruiden het een knapperige smaak geven die zowel verfrissend als rustgevend is. Er zijn ook een aantal gezondheidsvoordelen verbonden aan gember, en gezien hoe gezond koffie kan zijn, is het alleen maar zinvol om deze twee te combineren.


 

3

Steranijs

Steranijs

Net als gember is deze toevoeging niet voor iedereen, maar het zal zeker voor een paar gerezen wenkbrauwen zorgen. Steranijs heeft een smaak die vergelijkbaar is met zoethout, maar een beetje zoeter en meer bloemig. Zelfs als je geen grote fan bent van zoethout, kun je verrast zijn door hoe goed het de smaak van koffie aanvult, maar pas op dat je het niet overdrijft.

Gebruik hooguit een halve kruidnagel, want als je nog meer gebruikt, dan zal het te veel overheersen. Je moet mogelijk een beetje experimenteren om de perfecte hoeveelheid te vinden, maar maal het gewoon samen met je bonen en zet je koffie zoals gewoonlijk.


 

4

Lavendel

Lavendel

Hoewel we misschien de verkeerde personen lof geven, willen we de Fransen formeel bedanken voor het openen van onze ogen voor lavendel. Voordat we onze eerste lavendelijs in Frankrijk proefde, dachten we dat het iets was dat alleen in zeep zat en konden niet voorstellen om het te eten.

We zijn echter blij dat we ons vergist hebben, want lavendel gaat goed samen met veel dingen, vooral met koffie. Je kan het het beste combineren met een fruitige koffie, waardoor het een heldere en bloemige facelift krijgt die bijzonder lekker is in het voorjaar.

Je kunt gemalen lavendel aan je gemalen koffie toevoegen voor het zetten of een paar druppels aan je drankje toevoegen. Onthoud echter dat een klein beetje al snel genoeg is.


 

5

Kruidnagel

Kruidnagel

Als je een roker bent of was, dan zal er ongetwijfeld een licht boven je hoofd gaan branden. Deze nagelvormige zaden zitten vol met intense zoetheid en zijn te vinden in veel luxe sigarettenmerken.

Voor iedereen die niet rookt is kruidnagel ongetwijfeld een bekend keukenkruid, die je het beste kent van peperkoek. Het is zoet en aromatisch, maar het is ook zeer sterk. Gebruik deze specerij spaarzaam, want het zal je drankje gemakkelijk overheersen als je niet voorzichtig bent. Maal het samen met je bonen of strooi het er net voor het zetten in, en het zal je kantoorkoffie van saai naar opwindend veranderen.


 

6

Pepermuntolie

Pepermuntolie

Wat is de winter zijn munt? En hoe kunnen we de kou verdragen zonder warme koffie? Deze twee winterbenodigdheden zijn zo perfect voor elkaar, dat ze bijna smeken om met elkaar gemengd te worden.

Om je koffie echt die unieke, uitnodigende smaak te geven, kun je het beste pepermuntolie gebruiken, waarvan de muntsmaak goed samengaat met een donkere, chocoladeachtige koffie. Daarnaast kan pepermuntolie helpen bij hoofdpijn en een aantal andere kwalen. Omdat pepermuntolie zo geconcentreerd is, wordt het in een klein flesje geleverd en is gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Meng een paar druppels met een vers gezet kopje koffie om je hersenen een stoot te geven.


 

7

Rijstmelk

Rijstmelk

Als je ooit de pech hebt gehad om in de rij achter de standaard Barbie moeder in een café te staan, heb je ongetwijfeld gehoord van kokosmelk of amandelmelk of een andere notenmelk. Deze gezonde zuivelalternatieven zijn smakelijk, maar ze zijn ook typisch, en we kunnen veel meer doen dan typisch, zoals zelfs het maken van onze eigen zelfgemaakte koffiemelk.

Heb je ooit gehoord van rijstmelk? Het is iets zoeter dan de meeste notenmelk, maar heeft een neutrale, niet-crèmige textuur waardoor het veelzijdiger is. Je kunt rijstmelk combineren met zowat elk type koffie, en de zoetheid zal de algemene smaak verhelderen zonder de smaak over te nemen.


 

8

Boter en kokosolie

Boter en kokosolie

Met de recente groei in populariteit van Bulletproof Coffee, zijn veel mensen nu bekend met de heerlijkheid van koffie met boter. Deze ongebruikelijke combinatie vindt zijn oorsprong in Azië, waar veel vreemde koffierecepten worden gemaakt.

Hoewel het misschien moeilijk voor te stellen is dat iets typisch voor koken ook goed samengaat in een drankje, is boter een van die ingrediënten die bij alles past. Een theelepel geeft je koffie een zijdezachte textuur met een verrassend diepe boterachtige smaak, welke goed samengaat met een zoete koffieboon.


 

9

Een rauw ei

Een rauw ei

Het toevoegen van een ei aan koffie is een ander creatief idee uit het Oosten, maar dit zal zeker een paar personen afschrikken. We hebben persoonlijk ervaren hoe vies Aziatische delicatessen kunnen zijn, maar we weten ook dat ze geen spelletjes spelen op het gebied van koffie.

Warme koffie met een rauw ei erdoor gemengd is een smaak die zo uniek is dat je het gewoon moet proberen. Het is misschien niet voor iedereen, maar het is niet zo vies als je zou verwachten. Het ei geeft de koffie een zware maar romige volheid, zonder de natuurlijke koffiesmaken en aroma’s te verstoren.


 

10

Rum

Rum

Als je een koffieliefhebber bent, dan zal alcohol met koffie vast niet onbekend zijn (wie kent Irish koffie niet?). Je wist waarschijnlijk niet dat het echter een lastige combinatie is om goed te krijgen. Er zijn maar een paar soorten alcohol die goed samengaan met koffie en rum is een van de beste.

Gezien het feit dat de meeste Irish coffee recepten hard moeten werken (d.w.z. veel suiker) om hun bijna overweldigende bitterheid te bestrijden, weten we niet zeker waarom het populairder is dan rumkoffie. Het is net zo zoet en net zo bruisend, maar rumkoffie komt ook met een interessant oorsprongsverhaal. Roer er een scheutje rum in je kopje koffie en geniet van de ondertoon van exotische zoetheid, met de kenmerkende knapperige scherpte om je keel te verwarmen.


 

11

Kaas

Kaas

Het mengen van koffie met een beetje melk is een recept dat zo bekend is dat het praktisch tijdloos is. Dus waarom is koffie met kaas zo moeilijk voor te stellen; melk en kaas zijn immers beide zuivelproducten.

We zeggen niet dat elke kaassoort goed past bij elke soort koffie (kun je je voorstellen dat je een scherpe cheddar met espresso combineert?), maar er zijn een paar bijna briljante combinaties.

Een fruitige, meer zure koffieboon zal heerlijk smaken bij jonge en romige kaas, terwijl een donkerder, meer chocoladeachtige boon bij een licht pikante kaas hoort. Als je eenmaal de perfecte balans hebt gevonden, hoef je alleen maar de kaas onder te dompelen en te genieten.


 

12

IJs

IJs

Als je Italiaans bloed hebt, dan lijkt deze combinatie misschien logisch; het zijn immers de Italianen die we moeten bedanken voor het uitvinden van de affogato. Een kopje koffie samen met je ijsdessert is normaal maar heb je ooit overwogen om die koffie bovenop je ijs te gieten? Dat is wat een  is: zoet ijs baden in hete espresso.

In deze verbintenis draait alles om contrast: warm versus koud, bitter versus zoet, nootachtig versus romig. Ondanks de verschillen, harmoniseert de totale combinatie goed, waardoor elke hap een overvloed van smaak geeft.

Nog een geweldige manier om van deze combinatie te genieten: een heerlijke koffie milkshake. En nu je toch bezig bent, zorg ervoor dat je een heerlijke ijskoffie met chocolade-ijs probeert.


 

13

Hele kaneel

Hele kaneel

Kaneel toevoegen aan koffie is niets nieuws, maar hoe je het doet kan een enorm verschil maken. Veel mensen roeren het in hun koffie, wat niet de beste manier is om de smaken toe te voegen.

Als je je koffie echt een diepe stoot kaneel wilt geven, maal je hele kaneelstokjes samen met je bonen, of strooi wat gemalen kaneel in je koffie net voordat je het gaat zetten. Door de kaneel van begin tot eind deel uit te laten maken van het bereidingsproces, kan de kaneel zich beter mengen met de koffie, waardoor er een kopje ontstaat dat naar kaneel smaakt en niet alleen naar kaneel ruikt.


 

14

Gezoete gecondenseerde melk

Gezoete gecondenseerde melk

Een andere geniale eigenschap waarvoor je het Oosten kunt bedanken, is het toevoegen van gezoete gecondenseerde melk aan warme koffie. Dit recept komt uit Vietnam, waar een verse handmatige filter direct boven op een kopje met gezoete gecondenseerde melk wordt bereid en vervolgens samen geroerd wordt. In tegenstelling tot een koffie met melk en suiker, profiteert deze drank van de unieke, bijna nootachtige zoetheid en fluweelzachte textuur van de gecondenseerde melk.

Tenzij je een flinke zoetekauw bent, is dit geen alledaagse drank, maar het is een geweldige aanvulling op een hartig ontbijt of na een diner.


 

15

Neutraal water

Neutraal water

Deze tip is dus niet bepaald een toevoeging, maar het kan de smaak van je koffie drastisch verbeteren. Hoewel het misschien minimaal lijkt, speelt de waterkwaliteit een belangrijke rol bij koffie.

Als je wilt dat de natuurlijke aroma’s en smaken in je koffie glanzen, dan moet je water gebruiken dat geurloos en smaakloos is en een neutrale pH-balans heeft. Leidingwater, bijvoorbeeld, zit vol met mineralen die je drankje mat maken. Het gebruik van een filter zorgt ervoor dat je water zo neutraal mogelijk is, zodat je koffiebonen centraal komen te staan. Als je je koffiebonen de juiste start geeft, dan kan het zijn dat je geen andere toevoegingen nodig hebt om de smaak te verbeteren.


 

Conclusiemeer extra smaak koffie

Koffie is iets om van te genieten, niet om te doorstaan. Met alle unieke toevoegingen die verkrijgbaar zijn, hoef je nooit meer de ondraaglijke koffie uit de kantine te drinken.

We hopen dat je van deze lijst genoten hebt en dat je hem nuttig vond. Deel je gedachten hieronder en deel andere ongewone toevoegingen die we hierboven niet vermeld hebben.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo