Bulletproof koffie: wat, waarom en hoe ga je het maken?

Bulletproof koffie is niet een standaard latte. Het is een drankje voor hoge prestaties dat een enorme impact heeft op je energie en cognitieve functioneren. Bulletproof koffie heeft al veel personen geholpen, van gedreven directeurs en professionele atleten tot drukke ouders, om hen energie te geven zodat ze meer kunnen geven of kunnen doen in een dag.

 

Wat is bulletproof koffie?

 1. Het begint allemaal met de bonen. Zet een kop koffie (240-350 ml) met gefilterd water en 2 ½ overvolle eetlepel vers vermalen bulletproof koffiebonen. Gebruik een cafetière voor gebruiksgemak en om bevorderlijke koffie-oliën te behouden die papierenfilters uit het drankje houden.
 2. Voeg een theelepel tot twee eetlepels Brain Octane/MCT olie toe. We zullen verderop in dit artikel Brain Octane olie uitgebreid bespreken, maar onthoud dat dit spul krachtig is. Begin met een theelepel per kopje en verhoog elke dag de hoeveelheid tot je op een tot twee eetlepels komt.
 3. Voeg twee eetlepels ongezouten boter of ghee van met grasgevoerde koeien toe. Ja, je leest het goed, boter inderdaad. Maak je geen zorgen. Dit mengsel maakt de meest romige en verrukkelijke kopje koffie dat je ooit geproefd hebt. En zorg er uiteraard voor dat de boter ongezouten is. Zoute koffie is niet bepaald lekker.
 4. Meng het allemaal gedurende 20-30 seconden in een blender totdat het er uitziet als een schuimende latte.

 

Drink bulletproof koffie in plaats van dat je ontbijt eet

Bulletproof Koffie maken

Je dag beginnen met cornflakes, muesli, havermout, fruit of een ander koolhydraatrijk ontbijt zorgt voor een sterke stijging van je bloedsuikerspiegel. Je krijgt een snelle uitbarsting van energie, maar na een paar uur zal je bloedsuikerspiegel crashen en je zal trek hebben en moe en niet gefocust zijn.

Als je je dag echter begint met bulletproof koffie, dan krijg je drie dingen:

 • Onderdrukte trek: Brain Octane olie balanceert ghreline en CCK, je hongerhormonen, zodat je een vol gevoel houdt tot de lunch.
 • Geleidelijke blijvende energie: De verzadigde vetten in boter van met grasgevoerde koeien vertraagt de opname van cafeïne. Dit geeft je een gelijkmatige energie gedurende verscheidene uren, in plaats van een cafeïnepiek en daarna een crash. Daarnaast ook geen nervositeit.
 • Mentale helderheid: Brain Octane wordt erg snel omgezet in ketonen, een soort molecuul die je hersenen efficiënter gebruiken dan koolhydraten of suiker. Koppel ketonen met de cafeïne die langzaam vrijgelaten wordt en je kan letterlijk voelen dat je hersenen geactiveerd worden.

Laat het koolhydraatrijke ontbijt dus achterwege. Begin je dag met vet voor brandstof. Je zal scherp en alert zijn tot de lunch.

 

Hoe werkt het?

Er zit een krachtige wetenschap achter de voordelen van koffie, boter en Brain Octane olie. Laten we er eens uitgebreider naar kijken:

 

Bulletproof bonen zorgen voor een boost in energie en hersenfunctie

Koffie smaakt niet alleen goed (smaken verschillen uiteraard, maar dit geldt voor de meeste personen). Het zit ook vol met essentiële voedingsstoffen, zoals B-vitaminen, kalium en mangaan. Daarnaast bevat koffie ook een hoop antioxidanten welke het risico op chronische degeneratieve ziektes verlagen en je hersenen scherp houden. Andere gezondheidsvoordelen van koffie zijn:

 • Een scherper brein: Bioflavonoïden in koffie kunnen je slimmer maken door de neuronale activiteiten in je brein te versterken. Dit betekent dat je hersencellen zullen communiceren, dus gedachten komen sneller naar voren en je kan dingen sneller terughalen. Koffie kan je brein ook beschermen terwijl je ouder wordt.
 • Een blijer gevoel: Er is een kleine hoeveelheid bewijs dat een paar kopjes koffie per dag je humeur en alertheid verbeteren.
 • Betere fysieke prestaties en minder vet: Cafeïne kan je fysieke uithoudingsvermogen een boost geven, zodat je workout makkelijker lijkt te gaan. De cafeïne in koffie kan je metabolisme ook verhogen om vet te helpen verbranden.

 

Maar geen van deze voordelen doen er echt toe als je de verkeerde koffie drinkt.

Net als het voedsel dat je in je lichaam stopt, doet de kwaliteit van koffie er ook toe. Gecertificeerde schone koffiebonen geven je de mentale voorsprong en energie waar je naar op zoek bent. Slechte koffie kan juist energie nemen en je prestatie negatief beïnvloeden.

Aangezien het moeilijk om te bepalen is hoe koffiebonen verbouwd, opgeslagen en verwerkt worden (zelfs als ze biologisch zijn), hebben de personen achter bulletproof koffie besloten om hun eigen koffie te verbouwden. Dit is wat hun koffiebonen anders maakt:

 • Locatie: Bulletproof gecertificeerde schone koffie wordt verbouwd op zogenaamde Rainforest Alliance gecertificeerde, single-origin koffieboerderijen in Guatemala en Colombia.
 • Kwaliteit: Bulletproof bonen worden verwerkt volgens de strengste kwaliteitsstandaarden met speciale leverings- en verwerkingsmethodes, welke schimmel en besmetting van andere gifstoffen minimaliseren. Dit betekent dat je elke keer een kopje koffie kan drinken zonder dat je je druk hoeft te maken over giftige rotzooi in je koffie.
 • Smaak: Bulletproof bonen zijn zeer kwalitatieve Arabica bonen, welke een soepele, sterke smaak hebben. Ze hebben ook een kleinere kans op schimmel.

 

Boter van met grasgevoerde koeien voegt kwalitatieve vetten en voedingsstoffen toe

Gezond vet zal ervoor zorgen dat je energie urenlang aanhoudt, hormonen balanceren en je cognitieve functioneren een boost geven. Met boter krijg je niet alleen essentiële vetzuren en andere voedingsstoffen, maar het helpt je ook om de meest romige koffie die je ooit gehad hebt te maken.

De soort boter die je aan je bulletproof koffie toevoegt is belangrijk. Met grasgevoerde koeien zijn gezonder dan fabriekskoeien of met graan gevoerde koeien en de boter die ze produceren reflecteert hun goede gezondheid.

 • Boter van grasgevoerde koeien bevat meer essentiële voedingsstoffen. Je lichaam hunkert naar goede vetten voor een hormonenbalans en hersengezondheid. Maar kwalitatieve boter van met grasgevoerde koeien bevat ook omega-3-vetzuren, bètacaroteen, vetoplosbare vitaminen A, D, E en K, CLA (een vetzuur met krachtige vetverlies voordelen) en antioxidanten.
 • Boter is goed voor je hersenen en je spijsvertering. Boter van met grasgevoerde koeien bevat een grote hoeveelheid butyraat, een korte keten vetzuur die ontstekingen zowel kan voorkomen als verminderen. Een grote hoeveelheid ontstekingen wordt gelinkt met alles van depressie tot kanker, dus hoe minder ontstekingen, hoe beter.

 

Brain Octane olie biedt schone energie zonder een crash

Bulletproof Koffie Brain Octane olie

Brain Octane is onderdeel van het bulletproof dieet en een belangrijk ingrediënt in bulletproof koffie. Het is belangrijk omdat het de hoeveelheid vetverbrandende, hersenen van brandstof voorzienende moleculen in je lichaam verhoogt, ketonen genaamd. Brain Octane is een belangrijk ingrediënt om verschillende redenen:

 • Puurheid: Brain Octane is een gezuiverde vorm van middenketenige triglyceride (MCT), wat gehaald wordt uit 100% pure kokosolie. Het wordt vervolgens drie keer gedistilleerd via aardewerk, zodat er geen oplosbare resten achterblijven.
 • Kwaliteit: Brain Octane wordt 100% in Amerika gemaakt en voldoet aan de strikte kwaliteitsstandaarden van bulletproof.
 • Smaak: Brain Octane is ook smaakloos, geurloos en makkelijk voor je maag, in tegenstelling tot andere MCT-oliën, welke volgens volgers van bulletproof voor een hoop ‘rotzooi in je broek’ kunnen zorgen.

Verschillende vetten hebben verschillende taken. En vanwege de moleculaire structuur van Brain Octane, helpt dit je om je trek te onderdrukken, vet te verliezen en je hersenen meer in een hogere versnelling kan zetten dan standaard MCT-olie. Het is meer dan vier keer zo effectief als normale kokosolie in het verhogen van je ketonniveau, wat ervoor zorgt dat je lichaam werkt op vetten in plaats van suiker. Dit is wat je ‘schone energie’ geeft zonder een crash na verloop van tijd. Brain Octane kan je ook helpen om:

 • Honger te onderdrukken: Brain Octane onderdrukt ghreline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor je hongergevoel. Het versterkt ook CCK, het hormoon dat je een vol gevoel geeft. Het resultaat is dat je je zelfs met een kleine hoeveelheid Brain Octane urenlang verzadigd voelt.
 • Gewicht te verliezen: Ketonen geven je metabolisme ook een boost, verlagen de hoeveelheid vet dat je opslaat en verbranden de vetten die je al hebt.
 • Om sneller te denken: Brain Octane verandert binnen een paar minuten in ketonen. Die ketonen geven je hersenen bijna onmiddellijke toegang tot energie. Je zal voelen dat je hersenen ‘geactiveerd worden’ en hersenmist verdwijnt om je heldere, snelle gedachten te geven. Probeer het zelf eens uit en je zal snappen waar we het over hebben.
 • Een stevigere workout te doen: Bulletproof koffie met Brain Octane is een uitstekende brandstof voor je workout. Je lichaam voorzien van suiker en andere simpele koolhydraten kan je testosteron verlagen, wat onder andere de opbouw van spieren kan verlagen (denk: libido en energie). Brain Octane geeft je schone energie zonder je testosteron en andere sekshormonen leeg te trekken. De cafeïne in koffie zal je ook een fijne boost in de sportschool geven, zodat je je mee dan opgeladen voelt voor je dag en workout.

Dit is waarom bulletproof koffie zo goed werkt. Wanneer je een kopje van dit drankje drinkt voel je je urenlang vol en die afleidende hunkeringen naar voedsel verdwijnen. Ondertussen wordt het verbranden van vet een stuk makkelijker.

 

Waarom moet het recept exact gevolgd worden?

Bulletproof Koffie ghee

Niet alle koffie met boter is hetzelfde.

Om de echte voordelen van bulletproof koffie te krijgen moet je de bulletproof ingrediënten gebruiken. Er is geen degelijke vervanging voor schimmelvrije koffie of Brain Octane olie. Oploskoffie en kokosolie gebruiken werkt gewoonweg niet.

Voeg ook geen suiker toe. Suiker, zelfs in natuurlijke vorm zoals honing of stroop, zal je bloedsuikerspiegel beïnvloeden en voorkomen dat je vet verbrand.

Aanvullingen zoals kokosolie of kokosroom zullen je niet dezelfde energie als Brain Octane geven. Hieronder zullen we uitleggen waarom elk ingrediënt zo belangrijk is.

 

Waarom goedkope koffie je zwak maakt

De verkeerde koffie kan juist energie wegnemen en je hersenen langzamer maken. Kies voor de best mogelijke bonen. Dit kan je doen door bonen te kiezen die de volgende eigenschappen hebben:

 • Single origin
 • Kleine oogst (geen massaproductie)
 • Wordt verbouwd op een hoge hoogte
 • Arabica bonen (deze zijn minder gevoelig voor schimmels)
 • ‘Rainforest’ gecertificeerd
 • Getest op mycotoxinen en schimmel

Bulletproof koffiebonen voldoen aan al deze standaarden.

 

Waarom je boter van met grasgevoerde koeien moet gebruiken

Met grasgevoerd is erg belangrijk. Dit is waar de voedingsstoffen vandaan komen. Het is ook hetgeen dat de koffie zijn romige consistentie geeft. En als je een lactose- of caseïne-intolerantie hebt, probeer dan ghee uit, waar de meeste caseïne en lactose uitgehaald is.

Boter van koeien die niet met grasgevoerd zijn bevat simpelweg niet de voedingskracht van de boter van met grasgevoerde koeien.

 

Waarom kokosolie niet genoeg is

Bulletproof Koffie jak boterthee

Brain Octane olie is vier keer zo effectief als kokosolie voor het verhogen van ketonen, die vetverbrandende en brein boostende moleculen in je lichaam. Kokosolie in je koffie doen zal je niet dezelfde effecten geven.

Brain Octane bestaat uit speciale middenketenige triglyceriden (MCT) die gehaald worden uit kokosolie. Maar deze triglyceriden zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn vier verschillende soorten MCT’s en ze doen allemaal verschillende dingen, ze zijn niet allemaal goed.

Daarom zal een kopje koffie gemaakt met slechte boter en kokosolie je niet langer dan twee uur een vol gevoel geven. Bulletproof koffie gemaakt met schimmelvrije bonen, boter van met grasgevoerde koeien en Brain Octane olie geeft je in plaats daarvan energie voor een hele ochtend.

 

Koffie is een krachtig en gezond voedingsmiddel

Vet en koffie zijn twee van de meest controversiële voedingsmiddelen in de westerse wereld. Maar er komt steeds meer bewijs naar voren dat koffie en bepaalde vetten niet alleen goed voor je hersenen zijn op de korte termijn (je scherper maken en je helpen om je hormonen te balanceren), maar ook op de lange termijn, door je te helpen te beschermen tegen ziektes en ontstekingen.

 

Bulletproof koffie zorgt niet voor nervositeit

Bulletproof koffie geeft je de mogelijkheid om alle energieboostende voordelen van cafeïne te krijgen, maar zonder de typische crash en nervositeit. Hoe is dit mogelijk?

Beschimmelde koffiebonen worde geassocieerd met hersenmist en nervositeit. Dus het verschil tussen bulletproof koffie en andere bonen is de kwaliteit. Deze bonen ondergaan een strikt kwaliteitsproces, dus ze bevatten niet de schimmelgifstoffen en pesticiden die je energie en focus stelen.

 

Overweeg of je ontbijt aangepast moet worden

Bulletproof koffie is ontbijt, maar zonder de insulinepiek en crash die fruit, smoothies, cornflakes of broodproducten veroorzaken. En vanwege al die gezonde vetten van boter van met grasgevoerde koeien en Brain Octane zal je je urenlang vol voelen en een hoop energie hebben.

Bulletproof koffie in de ochtend kan je het beste combineren met de voedingsrichtlijnen die beschreven worden in het bulletproof dieet.

 

Je crasht niet met bulletproof koffie

Bulletproof koffie bevat specifiek uitgekozen soorten vet die je urenlang een vol gevoel geven en alert houden. Wanneer je bloedsuikerspiegel en hongerhormonen gebalanceerd zijn, verdwijnen hunkeringen naar suiker en koolhydraten en zal je energie de lucht in vliegen.

Wanneer je hersenen aangedreven worden door vet in plaats van suiker, dan zal je meer focus hebben en niet de dalingen in energie ervaren die gepaard gaan met koolhydraatrijk dieet. Je metabolisme zal overschakelen naar de vetverbrandingsmodus, wat voorkomt dat je plotselinge crashes van energie en hersenmist ervaart.

 

Vet maakt je niet dik

Het blijkt dat de wetenschap vetarme beweringen totaal niet ondersteunt. Na 60 jaar propaganda over lage vetgehaltes is het ‘vet maakt je vet’ zo vastgeroest in ons collectieve geheugen, dat veel personen nog steeds een afgunst voor vet hebben, ook al laten steeds meer onderzoeken zien dat vet niet schadelijk is. Het eten van vet is zelfs de op een na krachtigste manier om je hunkeringen te onderdrukken, je hersenen om te schakelen, gewicht te verliezen en je hormonen te balanceren. Vet is niet alleen goed voor je, het is essentieel. Dit zijn een aantal redenen waarom vet je vriend is:

 • Vet zal je bloedsuikerspiegel niet zo hevig beïnvloeden als suiker of koolhydraten. Het zijn juist te veel koolhydraten die leiden tot een onevenwichtige bloedsuikerspiegel en fluctuerende hormonen, wat uiteindelijk leidt tot een opslag van vet.
 • Vet vertraagt de opname van koolhydraten, wat je bloedsuikerspiegel onder controle houdt. Een gebalanceerde bloedsuikerspiegel is de sleutel voor het verlagen van stresshormonen en ontstekingen.
 • Vet geeft je een voller gevoel. Probeer meer gezonde vetten aan je dieet toe te voegen. Je zal als een gevolg juist minder eten.
 • Kwalitatieve vetten bevatten vaak vetoplosbare vitaminen, zoals vitaminen A, D, E en K. Het eten van vet naast andere voedingsmiddelen rijk aan voedingsstoffen, zal de vetoplosbare voedingsstoffen die je van deze opneemt ook verhogen.

 

Boter is niet slecht voor je

Bulletproof Koffie biologische boter

Je lichaam zal mogelijk een tot twee weken nodig hebben om het vetverteringssysteem volledig in te schakelen wanneer je overschakelt op gezonde vetten in de ochtend. Maar de boost in energie en je cognitieve functioneren zal je direct opmerken.

Als het in het begin een beetje te rijk is, probeer dan eerst wat minder boter te gebruiken en dit langzaam aan op te voeren. Het innemen van een supplement van betaïne HCl of spijsverteringsenzym met je koffie zal je lichaam ook helpen om boter beter te verteren.

Boter van met grasgevoerde koeien is veel gezonder dan andere boter. Je dag hiermee beginnen zal je een hoop energie geven en het zal je lichaam gezonde vetten geven die gebruikt zullen worden voor het aanmaken van celmembranen en hormonen.

 

Je hoeft koffie niet lekker te vinden

Je hoeft geen koffie te gebruiken om de eindeloze energie en focus van boter en Brain Octane te ontvangen. Dave (de bedenker van bulletproof koffie) ervoer zelfs de eerste keer de voordelen van een boterdrankje in een thee.

Je kan bijna elk willekeurig drankje omtoveren in een romige, schuimige versie door boter en Brain Octane toe te voegen aan je hete drankje in een blender. Warme chocolademelk, thee en kurkumathee zijn een paar voorbeelden.

 

Waar bulletproof koffie begon

Dave Asprey was een succesvolle ondernemer in Silicon Valley toen zijn gezondheid een flinke duikvlucht nam. Hij had obesitas en woog bijna 140 kg. Hij was ook chronisch vermoeid en het functioneren van zijn hersenen begon onder dit alles te leiden.

Jarenlang probeerde hij zijn calorie-inname te beperken en hij ging elke dag naar de sportschool. Niks hielp. Op zijn dertigste vertelde de dokters dat Dave een groot risico op een beroerte of hartaanval had, niet ergens in de toekomst, maar binnenkort.

Dave kwam op het idee van bulletproof koffie na een wandeling in Tibet in 2004. Op ruim 5.000 meter hoogte en meer dan -20°C maakte zijn energie een duikvlucht, totdat hij een gasthuis binnenstrompelde en een lokale bewoner hem een romig kopje jak boterthee gaf.

Bulletproof Koffie uitgelegd

Het drankje met boter noodzakelijk voor de personen in Tibet die in zulke ruige omstandigheden en op zulke hoge hoogtes leven en werken. Het drankje gaf Dave direct een shot met energie. Het leek net of een schakelaar overgehaald werd in zijn hersenen en lichaam.

De biohacker in Dave vroeg zich af waarom de thee hem zo’n goed gevoel gaf en hij begon aan een jarenlang onderzoek naar waarom boter van de jak zijn hersenen activeerde. Dave verving thee uiteindelijk door schimmelvrije koffie en jakboter door normale boter van door met grasgevoerde koeien. Brain Octane olie was het laatste ontbrekende onderdeel. Deze drie ingrediënten samen gaven Dave de overvloed aan energie en inspanningsloze mentale helderheid die hij in die hut in Tibet ervoer. Dat is hoe bulletproof koffie ontstaan is.

 

Maak bulletproof koffie onderdeel van je dag

De beste manier om uit te vinden of bulletproof koffie ook voor jou werkt, is het proberen. Zo kan je bulletproof koffie toevoegen aan je dag voor eindeloze energie en focus:

 1. Koop bulletproof koffiebonen, ongezouten boter of ghee van met grasgevoerde koeien en Brain Octane olie.
 2. Vervang je normale ontbijt gedurende ongeveer een week met bulletproof koffie. Je lichaam zal mogelijk even moeten wennen aan het verbranden van vet voor energie in plaats van suiker of koolhydraten.
 3. Eet je lunch en avondeten zoals gewoonlijk of eet wanneer je trek hebt.
 4. Blijf voor maximale resultaten in de ‘groene’ zone van het bulletproof dieet.
 5. Geniet van vetverlies, toename van spieren en betere algehele prestaties.

Als je bulletproof koffie al drinkt of van plan bent om het te drinken na het lezen van dit artikel, dan horen we graag je ervaringen hieronder.

 

LEES OOK:

1 Reactie
 1. Beste, ik zou graag starten met bulletproof koffie maar waar kan ik de ingrediënten best (online) kopen? Kwestie van de juiste producten te gebruiken?

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo