Goede koffie zetten thuis, start hier.

Je hebt koffie nodig om je dag te beginnen. Koffie houdt je tijdens de dag aan de gang en je vindt het heerlijk om de avondmaaltijd af te sluiten met een kop. Maar, je koopt steeds maar weer dezelfde koffie van je supermarkt, zonder veel aandacht te besteden aan wat je precies van je koffie wilt. Als dit je bekent voorkomt, is het misschien een goed idee om iets meer tijd te besteden aan het verkennen van de verschillende soorten koffie die vandaag de dag te verkrijgen zijn en een keuze te maken voor een variant die jij echt lekker vindt.

Wat heb je nodig om thuis fantastische koffie te zetten?

  • Je hebt gefilterd water nodig, omdat slecht water de smaak van de beste koffie kan bederven,
  • een dienblad waar verschillende kleine kopjes of mokken op kunnen staan,
  • enkele maatlepels
  • en een stel kleine lepeltjes.

Je hebt ook een koffiemolen nodig als je hele koffiebonen wilt gebruiken. Het kan de moeite waard zijn verschillende fijnheden gemalen koffie uit te proberen om te kijken welke je het lekkerst vindt. Je kan ook verschillende soorten voorgemalen koffie kopen als je geen zin hebt om in een koffiemolen te investeren.

Als je koffie zet, denk er dan aan dat het water net niet meer kookt. Kokend water kan je koffiebonen verbranden, waardoor hun smaak en aroma verloren gaat. Koffiezetapparaten van een goede kwaliteit zullen ervoor zorgen dat de temperatuur precies goed is. Als je echter wilt proeven, moet je gewoon de gemalen koffie met het gekookte water mengen en het daarna filteren of met een lepel een beetje koffie er uitscheppen om te proeven. Je hebt ongeveer 2 eetlepels koffie nodig voor 180 ml water, maar je kan variëren om sterkere of slappere koffie te verkrijgen.

Voordat je de koffie proeft, moet je eerst de aroma van de koffie inademen. Een hoog percentage van de smaak zit in de geur. Zorg ervoor dat de koffie niet te heet is als je het proeft en laat de vloeistof over je hele tong lopen, zodat alle smaakpapillen geraakt worden. Houdt de koffie enkele seconden in je mond, voordat je het in een bakje uitspuugt.

Er zijn zeer veel verschillende soorten koffie, wat ook niet zo gek is als je bedenkt dat de koffie in verschillende klimaatzones en in verschillende soorten grond wordt gecultiveerd. Probeer koffie uit verschillende landen, uit verschillende werelddelen. De verschillen tussen Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse koffie zijn ongelooflijk.

Leer over je favoriete koffie.

  • Wat is de zuurgraad?
  • Wat voor soorten aroma’s heeft de koffie?
  • Hoe bitter is de nasmaak?
  • Zit er een nootachtige smaak aan de koffie?
  • Is de smaak meer gepeperd of fleurig?
  • Probeer lichte, donkere, volle, gladde of scherpe koffie om een goed beeld te vormen van je eigen smaak.

Koffie drinken kan een echt genot worden als je wat tijd investeert in het leren over de verschillende beschikbare koffies en koffiesoorten die je smaakpapillen het meest aanspreken. Als je ziet hoeveel koffie mensen tijdens hun werkweek drinken, is het een hele verrassing om erachter te komen hoe weinig mensen er echt iets vanaf weten. Koffie proeven kan heel leuk zijn om met vrienden te doen en tegelijkertijd iets te leren over je voor- en afkeuren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo