Kalita Wave
De Kalita Wave is een overgiet koffiefilter met een plat bodemontwerp uit Japan. De vlakke bodem zorgt voor een gelijkmatigere extractie. In tegenstelling tot de Bonavita en de Clever koffieapparaten is de Kalita Wave geen giet en wacht apparaat, maar een inspannende bereidingsmethode waarbij een gelijkmatige stroom heet water over de koffie nodig is. Het lijkt dus het meest op een Hario V60, maar dan met een vlak onderfilter.
De Kalita Wave is er in twee maten: #155 en #185. De #155 is kleiner en ideaal voor het serveren van een of twee personen. De #185 is iets groter. De Kalita Wave is verkrijgbaar in glas of roestvrij staal. De #185 is ook verkrijgbaar in keramiek.
Vergelijk prijzen:
- Bol.com: bekijk aanbieding
De Kalita Wave maakt geen gebruik van een filter met standaardafmetingen. Je moet aangepaste Kalita Wave filters kopen voor de #155 of #185, afhankelijk van het model dat je koopt.
Andere aanbevolen uitrusting:
- Glazen kan: Je zet het filter op iets om de koffie op te vangen. Kalita maakt een kan van 300 ml voor de #155 en een kan van 500 ml voor de #185. Als je die van hen niet gebruikt, dan zal je ongetwijfeld iets anders dat geschikt is kunnen vinden in je keuken.
- Keuken weegschaal: We zullen zowel de koffie als het water wegen. Bereiden op een keukenweegschaal maakt dit proces gemakkelijker en nauwkeuriger.
- Waterkoker/ketel: Bij voorkeur met een smalle zwanenhals voor meer controle over de stroming.
- Kookwekker of stopwatch
Koffie zetten
Oké, genoeg over de achtergrond. Laten we eens wat koffie zetten. We leggen je aan de hand van 5 stappen uit hoe je koffie zet met de Kalita Wave.
1Plaats het filter
Plaats het filter
Zoals hierboven aangegeven gebruikt de Kalita Wave een eigen merk filter. Plaats het #155 of #185 filter in de filtervorm, wat uiteraard afhangt van welk model je hebt. Plaats de filtervorm op de kan waar je koffie in wilt laten stromen.
2Spoel het filter met heet water (optioneel)
Spoel het filter met heet water (optioneel)
Zoals bij de meeste papieren filter bereidingsmethoden raden we aan om het papieren filter te spoelen.. Dit vermindert de hoeveelheid papierresten in de koffie. Het helpt het filter ook om vast te klampen aan de filtervorm. Met de Kalita Wave giet je het water direct in het midden en vul je deze snel. Je moet niet langs de zijkanten gieten, omdat je het risico loopt dat het filter buigt en zijn vorm verliest.
Het extra voordeel van het gebruik van heet water is dat je de filtervorm voorverwarmt. Gooi het water weg als je dit gedaan hebt.
Het is echter niet noodzakelijk om het filter te spoelen en verschillende bronnen raden het ook af. De papieren filters voor de Kalita Wave zijn erg dun, waardoor de kans erg klein is dat je papierresten in je koffie krijgt die de smaak beïnvloeden. Het is daarentegen wel een goed idee om heet water in de filtervorm te gieten voordat je het filter plaatst, zodat deze voorverwarmd is.
3Doe gemalen koffie in het filter
Doe gemalen koffie in het filter
Bij de meeste bereidingsmethodes beginnen we graag met een bereidingsverhouding van 17 op 1. Dit betekent 17 delen water per 1 deel koffie. Kalita verkoopt twee verschillende kannen, dus hieronder geven we de verhoudingen voor beide.
- Model #155: 300 gram water en 17-18 gram koffie
- Model #185: 500 gram water en 29-30 gram koffie
De maling van de koffie moet een beetje tussen middelgroot en middelgroot-grof zitten. De wekker/stopwatch zal worden gebruikt om te bevestigen dat je een ideale maalgraad hebt. De bereidingstijd waar je naar moet streven is tussen de 3 en 3,5 minuut. Als je sneller klaar bent, maak de maling dan wat fijner. Gaat het te langzaam, maak de maling wat grover.
4Giet heet water over de koffie (pulserend of constant)
Giet heet water over de koffie (pulserend of constant)
Dit is de stap in het bereidingsproces die de meeste aandacht vereist. Als je een weegschaal gebruikt, plaats de Kalita Wave met het filter en de koffie op je gekozen kan en zorg ervoor dat de weegschaal op nul staat.
Op het gebied van het toevoegen van water zijn er twee methodes die je kan gebruiken. Een is om constant een langzame stroom water over de koffie te gieten. De andere is een pulsmethode. Bij deze giet je het water in het filter, laat je de koffie in de kan stromen en giet je weer water in het filter. Beide methodes zijn prima. Wij geven de voorkeur aan de laatste, omdat deze eenvoudiger is.
Bij de pulsmethode giet je eerst een kleine hoeveelheid water over de koffie, zodat ze kunnen ‘bloeien’. Wacht dan tot het water in de kan gestroomd is en giet weer, soms met een cirkelvormig patroon.
De meest populaire methode is gieten tot alle koffie verzadigd is met water en daarna een cirkelvormige beweging gebruiken voor een gelijkmatige extractie. We hebben echter ook Kalita Wave koffie gedronken zonder een cirkelvormige gietmethode en de smaak is nagenoeg hetzelfde. De methode die je kiest is dus niet echt belangrijk, maar zorg er wel voor dat je de koffie niet roert.
5Serveer je Kalita Wave koffie
Serveer je Kalita Wave koffie
Haal de Kalita Wave van de kan af, giet de koffie in een kopje en geniet.
Conclusie
Als je geen keukenweegschaal of luxe waterkoker/ketel hebt, dan kan je nog steeds koffie bereiden met de Kalita Wave. Het zal echter iets meer oefening vereisen.
Voor de koffie moet je ervoor zorgen dat je weet hoeveel gram er in je koffielepeltje gaat, zodat je ongeveer kan bepalen of de verhoudingen goed zijn.
Heb je geen waterkoker/ketel met zwanenhals? Giet dan laag en langzaam.
Vergelijk prijzen:
- Bol.com: bekijk aanbieding