Hoe koffie bereiden met de Hario V60

Een van de dingen die we fijn vinden aan het maken van een goed kopje koffie, is hoe gemakkelijk het eigenlijk kan zijn om consequent een goed kopje koffie te maken. Maar meestal sluit dit bepaalde bereidingswijzen uit.

Er was een tijd dat we de V60 aanraadde als een geweldige bereidingsmethode voor beginners. Het ziet er zo eenvoudig uit, nietwaar? Het is een conus, je voegt er koffie aan toe, je giet er water over heen… wat is er zo ingewikkeld? In tegenstelling tot de meeste bereidingswijzen, ligt het hele zetproces van de koffie eigenlijk volledig in je handen. Je bestuurt elke belangrijke factor – en dat besef je waarschijnlijk niet.

Koffie bereiden met de handmatige filtermethode gaat allemaal om het water dat al het nodig uit de koffie haalt terwijl het contact maakt en in de kan onderaan stroomt. Meestal is de belangrijkste factor die je regelt de maalgraad. Dus als je de smaak van je koffie wilt aanpassen, pas je maalgraad aan en dat is alles.

hario v60 koffie maken
Prijzen vergelijken van de Hario V60:

Met de V60 is hij zo gebouwd dat er geen beperking is op de stroming van het water door het filter. Je hebt controle over deze stroming. Het betekent dat wanneer je de maalgraad verandert, het niet alleen de oppervlakte van het water dat beschikbaar is om koffie te extraheren verandert, maar ook de tijd dat het water in contact komt met de koffie.

Kortom, het is gemakkelijk om mee te beginnen, maar moeilijk te beheersen. Inzicht in de extractievariabelen van het bereiden met een V60 is een diep konijnenhol, gevuld met timers, werkbladen en een hoop video’s van mensen die allerlei leuke dingen doen.

Vandaag zullen we de manier met je delen hoe je constant een geweldige koffie kan creëren met de V60. Laten we je de tools geven te beginnen met deze geweldige methode. Als je een dieper begrip wilt krijgen, dan is dat aan jou. Vandaag houden we het zoveel mogelijk bij de basis.


 

Dingen die je nodig hebt

1

Een ketel met zwanenhals

hario v60 ketel zwanenhalsVoor het bereiden met de V60 moet je een langzaam stromende ketel hebben. Met een zwanenhals is meestal het beste. De snelheid en delicatesse waarmee je water aan de koffie toevoegt zijn van cruciaal belang. Als je een typische ketel hebt, dan gooi je alleen maar water in de ketel. Deze onnauwkeurigheid zal leiden tot inconsistente bereiding.

 

2

Een weegschaal

Weegschaal hario v60Je kan niet consistent bereiden met de V60 als je je koffie en water niet weegt.

LEES OOK: Waarom moet je een keukenweegschaal gebruiken tijdens het koffie zetten

 

3

De V60, filters, etc

Dit is waarschijnlijk voor de hand liggend, maar je hebt een V60, de filters en iets om de koffie in te laten lopen nodig. Er zijn een aantal verschillende V60 modellen en welke materiaalversie je kiest is grotendeels een persoonlijke voorkeur. Het enige waar het effect op zal hebben (afgezien van hoe je je je voelt over het gebruik ervan) is de temperatuur.

Koffie bereiden met Hario V60

Meer vast materiaal zoals porselein of koper zal meer aandacht tijdens het voorverwarmen vereisen, zodat ze je bereidingstemperatuur niet verlagen wanneer je begint te zetten (sommigen beweren dat deze modellen ook de temperatuur beter vasthouden, maar dit konden we niet verifiëren).

 

4

De koffie

Als je de tijd neemt om zo’n handgemaakt drankje te bereiden, dan doe je er goed aan om ook geweldige koffie te kopen. Dit is voornamelijk een voorkeur, maar probeer niet te gierig te zijn op dit gebied. Single origin koffie is bijvoorbeeld uitstekend hiervoor.

single origin koffie kopen

Bekijk de beste single origin koffiebonen


 

Laten we beginnen

Met de onderstaande stappen zet je gemakkelijk koffie met de Hario V60.

 

1

Koffie malen

Maal je koffie medium-fijn. De V60 werkt goed met fijn tot grof, afhankelijk van wat je wilt bereiken, maar laten we beginnen met een traditionele medium-fijne maling.

 

2

Spoel je filter

Het is belangrijk om je filter te spoelen wanneer je met de V60 koffie zet. Zowel om de papiersmaak te verwijderen, als de filterhouder voor te verwarmen. Verschillende V60 modellen zullen op verschillende manieren met de warmte van het drankje omgaan. Het is mogelijk dat de filterhouder zoveel warmte uit het drankje haalt dat de temperatuur te laag wordt en je een slechte extractie krijgt. Kortom, verwarm hem gewoon voor met bijna kokend water.

 

3

Voeg je gemalen koffie toe

Wij vinden een standaard 16:1 (water/koffie) verhouding voor het bereiden met de V60 fijn. Alle onderstaande stappen zijn hetzelfde, ongeacht de hoeveelheid koffie die je gebruikt. Voor dit voorbeeld gebruikten we 25 gram koffie met 400 gram water.

 

4

De bloei

De eerste gietbeurt zal ons ‘de bloei’ geven. Het water komt in contact met de koffie, waardoor gassen ontsnappen en zwelt alles op waardoor de schijn van bloei ontstaat. Dit is belangrijk om die gassen uit het zetproces te krijgen en ook om de gemalen koffie klaar te maken voor volledige extractie.

Koffie zetten met Hario V60

Bij het extraheren van koffie gaat het erom dat water de oplosbare onderdelen uit de gemalen koffie haalt. Gemalen koffie dat verzadigd met water is, zal deze componenten gemakkelijker vrijgeven. Bekijk het als het gieten van water op een bloemperk dat droog vs. nat is. In het droge bloembed loopt het water er gewoon vanaf. In het vochtige bloembed wordt het water opgenomen. Dit is een soortgelijke interactie.

Voor de bloei voegen we 1,5-2x gram water toe in vergelijking met de hoeveelheid koffie. Dus bij 25 gram koffie voegen we 40-50 gram water toe om te bloeien (zorg ervoor dat je de koffie bedekt en niets meer droog lijkt). Wacht dan 30-45 seconden (wij wachten totdat er geen beweging meer is).

 

5

De eerste gietbeurt

Bij de V60 delen we het gieten op in 2-4 setjes van gietbeurten. We houden ervan om deze meer informele benadering te kiezen, omdat het minder mentale energie vereist om het te verwerken, maar toch krijgen we nog steeds een consistent goed smakend drankje. Wij denken dat het een goede manier is om te beginnen. Je zult andere methoden kunnen vinden die veel strenger zijn op dit gebied.

Nadat de bloei is voltooid start je met de eerste gietbeurt. We gieten langzaam met behulp van geconcentreerde cirkels om het water gelijkmatig over de koffie te verdelen. Als je gewoon recht in het midden giet, heb je een ongelijke stroming van water door de koffie, wat de kwaliteit van je drankje zal verminderen. Giet er gewoon cirkels in en bedek alles gelijkmatig met water.

Bij de eerste gietbeurt gieten we tot ongeveer 2/3 van het filter gevuld is. We laten graag een beetje ruimte over voor de volgende stap. Bij het zetten met 25 gram koffie kost deze stap ons meestal 100-150 gram water, afhankelijk van hoe snel we gieten.

 

6

De draai

Na de eerste gietbeurt tillen we de V60 een beetje op en draaien het water in het filter een beetje, waardoor koffie loskomt van de kanten. Dit helpt er ook voor te zorgen dat alle koffie en water gelijkmatig verzadigd zijn. We vinden dat dit in een vroeg stadium leidt tot een zoetere en beter smakende koffie (door meer gelijkmatige extractie).

 

7

Gietbeurten 2-4

Na de eerste draai laten we het water meer door de koffie ’trekken’ voordat we verder gieten. Echt een exacte hoeveelheid hebben we niet, maar we zorgen ervoor dat wanneer het water bijna op het niveau van de gemalen koffie komt, weer beginnen met gieten.

Als je weer begint te gieten, doe dat dan voorzichtig. Je wilt de gemalen koffie zo min mogelijk verstoren. In elk van de volgende gietbeurten gieten we tot op het vorige gietpercentage, laten het water zakken en gaan dan verder, totdat we ons uiteindelijke gewicht van 400 gram heb bereikt.

 

8

De laatste draai

Na het toevoegen van het laatste beetje water draaien we nog een keer, om er zeker van te zijn dat er een volledige gelijkmatige extractie plaatsvindt. Daarna hoef je het enkel te serveren en te genieten.


 

Conclusie

hario v60 ketel zwanenhalsMet de bovenstaande stappen zet ook jij gemakkelijk een lekker kopje koffie met de Hario V60. Laat een reactie achter en laat ons weten wat jij van deze aparte manier van koffie maken vindt.

Prijzen vergelijken van de Hario V60:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo