Waarom moet je een keukenweegschaal gebruiken tijdens het koffie zetten?

Jarenlang gebruikte ik een eetlepel tijdens het bereiden van mijn koffie. Ik schepte wat volgens mij het juiste volume gemalen koffie was, deed dit in een papieren filter en zette het koffiezetapparaat aan. Soms gebruikte ik niet eens een lepel en vertrouwde ik in plaats daarvan op mijn zesde zintuig om het juiste volume te kunnen zien.

Ik geef eerlijk toe dat dit echt helemaal fout was en wanneer ik terugkijk op de tijd heb ik er ook enorm veel spijt van. Ik weet dat er een grote overvloed van mensen is die nog steeds met een eetlepel (of maatlepel) hun favoriete drankje bereiden en ik wil die mensen helpen om betere koffie te krijgen. Hoe? Door in dit artikel duidelijk uit te leggen waarom ze een keukenweegschaal moeten gebruiken, want ik heb zelf ondervonden dat deze schijnbaar kleine verandering een groot verschil kan maken in de koffie die je krijgt. Ik zal het je laten zien.

 

Gewicht is belangrijk

Er zijn verschillende redenen om gewicht in plaats van volume te overwegen – niet alleen bij koffiebonen, maar bij vrijwel alle droge ingrediënten die je mogelijk in de keuken gebruikt.

Met name bij koffiebonen zijn er belangrijke vragen over de grootte en de dichtheid. Neem een handvol bonen uit een koffiezak en bekijk ze: deze zijn niet allemaal perfect uniform, toch? Bovendien zijn ze rond in plaats van plat. Ze zullen nooit en dan ook echt nooit, perfect gelijkmatig of samengeperst in een maatlepel, eetlepel of maatbeker liggen, wat betekent dat die manieren van meten niet erg nauwkeurig zijn.

Daarnaast heeft iedereen een ander idee van wat een overvolle, afgeronde of wat voor lepel ook maar is. Dat soort instructies zijn erg vaag en moeilijk om vast te stellen.

Keukenweegschaal koffie zetten

Ik schepte bijvoorbeeld een overvolle eetlepel koffiebonen uit mijn zak. Volgens de instructies moet dit 7 gram zijn, maar de inhoud van mijn lepel was 8,7 gram. Andere lepels die ik probeerde waren 7,5 gram, 9 gram, 9,4 gram en 7,3 gram.

Elk verschil op zich lijkt erg klein en verwaarloosbaar, maar je koffierecept gebruikt maar 30 gram bonen per 350 tot 475 ml water. Een verschil van bijna 2 gram per eetlepel zal je hele recept veranderen of in ieder geval elke bereiding een totaal andere smaak geven.

Ik deed een kleine test, met de bedoeling om genoeg koffie uit te meten om ongeveer 500 ml koffie te maken; genoeg voor mij en genoeg voor mijn gast. Op basis van gewicht had ik hier 50 gram koffiebonen voor nodig, per volume is dit ongeveer 7 overvolle eetlepels. Toen ik echter 7 eetlepels koffiebonen op mijn keukenweegschaal woog, kwam ik uit op 55 gram.

Toen ik het probeerde met gemalen koffie ging het niet veel beter. Vier eetlepels gemalen koffie en koffiebonen gaf een onderling verschil van bijna 5 gram (respectievelijk 39,3 en 34,8 gram) en geen van beide was de 30 gram die ik nodig had voor mijn recept.

Het wordt allemaal nog gecompliceerder wanneer je nagaat dat niet alle gemalen koffie hetzelfde is. Een grovere maling zal meer volume hebben dan een fijne maling, maar de laatste heeft normaal gesproken een hogere dichtheid, waardoor je meer koffie zal hebben. Vier eetlepels grove en fijne koffie gaf me respectievelijk 39,3 en 38,5 gram koffie.

LEES OOK: Koffie: de ultieme gids naar de beste koffie

 

Waarom water wegen?

Waarom zou je in hemelsnaam het gewicht van je water meten? Wederom: consistentie en nauwkeurigheid. Als je het volume van je water in een maatbeker meet voordat je het kookt, houd je geen rekening met wat omgezet wordt in stoom en verdampt. Als je daarnaast water in een maatbeker meet na het koken voordat je dit aan je koffie toevoegt, zal je warmte en je kostbare tijd verliezen.

Wanneer je je koffieapparaat volledig voorbereid (of dit nu een cafetière met de gemalen koffie of een filter met gemalen koffie op een kopje) op een weegschaal zet en op ’tare’ drukt voordat je water toevoegt, dan zal je precies weten hoeveel water je gebruikt, wat je veel meer controle zal geven over de sterkte en extractiesnelheid van je drankje.

LEES OOK: Hoe waterkwaliteit de smaak van koffie beïnvloedt

 

Consistentie is erg belangrijk

Met een goedkope keukenweegschaal voorkom ik alle inconsistentie. Elke keer wanneer ik koffie bereid weet ik hoeveel droge ingrediënten ik heb en die kennis kan ik gebruiken om te bepalen hoeveel natte ingrediënten (in dit geval water) ik nodig heb om een drankje die bij mijn smaak past te bereiden.

Als ik bijvoorbeeld een 300 ml mok met koffie wil vullen, dan gebruik ik 280 gram water voor de bereiding (ik wil natuurlijk niet dat de koffie over de rand stroomt). Met mijn goedkope, kleine en duurzame keukenweegschaal kan ik 20 gram koffie wegen voor een sterker kopje of 16 gram voor een slappere en ik weet precies hoeveel koffie ik toevoeg, omdat mijn recept niet verpest wordt door een volume (eetlepels) te gebruiken. Door gebruik te maken van een weegschaal kan ik mijn koffie van vandaag net zo lekker maken als die van gister of zelfs beter. Ik weet namelijk waar ik mee begon en wat ik wil bereiken.

Koffie zetten met keukenweegschaal

 

Hopelijk heb ik je aan het einde van dit artikel overtuigd om een keukenweegschaal te kopen/gebruiken. Het is waarschijnlijk de kleinste investering die je hoeft te maken voor je koffie, maar het heeft uiteindelijk de grootste invloed op het drankje dat je krijgt.

Bekijk hier de TOP 10 bestverkochte softbox volgens:

 

LEES OOK: Beste percolator kopen gids + TOP 10

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo