Hoe werkt een cappuccino machine?

Een cappuccino machine verdient over het algemeen de voorkeur boven standaard koffiezetapparaten bij de koffieliefhebbers. Je kunt er je favoriete koffiedrank thuis mee maken. In het begin wellicht wat onwennig, maar met wat oefening zul je dranken van restaurant kwaliteit bereiden.
cappuccino machineDeze koffiemachines werken door water te verhitten en dit dan door de gemalen koffiebonen te persen. Door het persen wordt de smaak uit de koffiebonen geextraheerd. Koffie voor cappuccino is fijner gemalen dan voor normale koffie. Ook wordt stoom gebruikt voor het opschuimen van melk voor cappuccino’s of koffie verkeerd.

 

Soorten cappuccino machines:

Er zijn twee basis soorten machines om speciale koffies te zetten: een cappuccino machine door middel van stoom en een cappuccino machine door middel van een pomp.

Machines met een pomp staan er om bekend dat ze water zeer snel tot het juiste niveau kunnen verwarmen. De meest dure modellen werken allemaal met een electrische pomp. Ze kunnen een lekkere kop espresso maken met een goede crema laag. Crema is de zachte laag bovenop de koffie en wordt beschouw als een belangrijk aspect waar koffie liefhebbers naar op zoek zijn.

Machines die gebruik maken van stoom zijn minder duur en zijn ook zeker in staat om een lekkere kop espresso te zetten. Ze kunnen echter minder druk en kracht uitoefenen. Ze zijn wat beter betaalbaar en prima geschikt als je eerste koffiemachine. Een zeer goede opvolger van je koffiezetapparaat.

Wij hebben een top 10 van beste espressomachines voor jou samengesteld.

 

Er zijn veel soorten koffie waar je espresso thuis mee kan maken.

De koffiemaling is vele malen fijner dan voor gewone koffie. Je kunt ook koffie pads gebruiken. Koffiepads zijn kleine pakketjes van filtermateriaal gevuld met koffiedik. De een houdt van de pads omdat ze zo makkelijk zijn en zweert erbij. De ander vindt dat de kwaliteit van de koffie een stuk minder is. De koffie uit de pads kan zwak of juist bitter zijn, afhankelijk on het merk van de koffie en hoe het bereid is.cappuccino machine

De top van de thuis cappuccino machines zijn de super automatische. Super automatische machines kunnen alle koffie specialiteiten maken, zoals espress, cappuccina, koffie verkeerds en mokkas. Een automatisch melk opschuim systeem bereidt de melk naar jouw wens.

Super automatische machines kunnen zowel malen als brouwen en doen alles voor je. Ze malen de bonen, stampen de maling aan, meten het water af, zetten de koffie en schuimen de melk op. Gebruikte koffiedik wordt in een compartiment weggezet waarna je dit zelf kan weggooien. Je kunt de sterkte, hoeveelheid en temperatuur instellen en je kunt zelfs 2 koppen tegelijk zetten.

De superautomatische machines gebruiken een molensteen principe om de koffiebonen te malen. Je kunt de grootte van de korrel instellen en de juiste hoeveelheid wordt door de cappucino machine zelf afgemeten.

 

Het schoonmaken van een cappuccino machine

cappuccino machine schoonmakenGoed schoonhouden is belangrijk om je machine goed te laten werken en lekkere koffie te maken. Volg de instructies van de fabrikant hiervoor. Elke machine is weer net wat anders, dus het volgen van instructies is erg belangrijk.
Alles aan de machine moet schoongehouden worden om het goed te laten functioneren. De manier van schoonmaken hangt deels af van het materiaal waar de machine van gemaakt is. Roestvrij staal is het makkelijkste schoon te maken en te onderhouden.

 

Van tijd tot tijd zul je de cappuccino machine moeten ontkalken.

Er zitten kalkdeeltjes in het drinkwater die ophopen binnen in je machine, wat na verloop van tijd tot opstopping kan leiden en de juiste werking kan tegenwerking. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de kwaliteit van het water en hoe vaak je de koffiemachine gebruikt. Als je gedestilleerd water gebruikt dan heb je hier geen last van.

Er zitten kalkdeeltjes in het drinkwater die ophopen binnen in je machine, wat na verloop van tijd tot opstopping kan leiden en de juiste werking kan tegenwerking. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de kwaliteit van het water en hoe vaak je de koffiemachine gebruikt. Als je gedestilleerd water gebruikt dan heb je hier geen last van.

Het compartiment waar de koffie gezet wordt moet elke week een keer schoongemaakt worden. Een verwijderbaar compartiment is makkelijker schoon te maken. Door goed doorspoelen verwijder je koffieresten en koffiedik wat leidt tot een betere smaak. Als dit component niet verwijderbaar is dan moet je regelmatig de automatische schoonmaak proces starten, waar je ook tabletten voor kan gebruiken. Volg de instructies op de verpakking voor het juiste gebruik.

Volg je onze koffie blog al? Geinteresseerd in nog meer koffie weetjes?

LEES OOK: Een Cappuccino apparaat kopen? Let hier op.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo