Kan koffie je helpen als je een kater hebt?

Je bent net wakker geworden op een zondagochtend na een paar drankjes te veel. Je hoofd bonst, je mond is droog en het zonlicht doorboort je ziel als een dolk. Gisteravond was leuk, maar wat voel je het nu. Je pakt je telefoon wanhopig vast en slaagt erin om ‘koffie kater’ in te typen en uiteindelijk hier op zoek te gaan naar advies.

Moet je een kopje koffie zetten? Helpt koffie echt bij een kater? Biedt dit hemelse brouwsel werkelijk enige verlichting voor de symptomen waar je last van hebt? Ja, maar er is een kanttekening.


 

Laten we het eerst eens hebben over katers

Als het op de eenvoudigste manier uitgelegd moet worden, is een kater in principe het effect van een overmatige consumptie van alcoholische dranken. Het kan zwakte, spierpijn, snelle hartslag, maagpijn, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, droge keel (dorstgevoel) en een verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid veroorzaken.

Wetenschappers gebruiken de medische term veisalgia voor dit verbijsterende fenomeen. En hier is een korte blik op de mogelijke oorzaken van veisalgia of een kater.

  • Uitdroging – Omdat alcohol een diureticum is, is het gemakkelijk om vingers te wijzen naar uitdroging als mogelijke oorzaak voor katers.
  • Chemische onevenwichtigheid in je lichaam – Alcohol kan een ongewenste ophoping van de verbinding genaamd NADH veroorzaken, brengt je stofwisselingssysteem in chaos en heeft ook invloed op het elektrolytgehalte.
  • Aanwezigheid van de giftige verbinding aceetaldehyde Deze verbinding is een bijproduct van alcohol die wordt verwerkt in ons lichaam. Bepaalde niveaus van aceetaldehyde kan leiden tot misselijkheid, huidspoeling en braken.

 

Dus, wat kan koffie voor jou en je verschrikkelijke kater doen?

Nu je weet waar je tegenaan loopt, wordt het tijd om te kijken hoe koffie kan helpen bij katers. Koffie heeft een ererol op het gebied van ‘genezingen’ voor katers, samen met de gebruikelijke favoriete ‘vuur met vuur bestrijden’. De laatste verwijst simpelweg naar het consumeren van een beetje alcohol om de symptomen van een kater te bestrijden. Sommigen zeggen dat het werkt, maar Dr. Daniel K. Hall-Flavin, M.D., zegt dat het alleen maar “een verdovend effect” zal geven.

Misschien hebben de meeste mensen gewoon honger na een nachtje drinken, maar velen zweren ook bij een vettig ontbijt als genezing voor een kater. Jammer genoeg kan de overmatige olie je maag zelfs nog meer van streek maken als het kortstondige comfort eenmaal voorbij is.

Koffie genezing kater

Dus, is koffie net als deze twee? Nog een ‘mythische’ manier om katersymptomen te verlichten? Niet echt. We weten allemaal dat koffie cafeïne bevat, een stof die je lichaam op vele manieren kan beïnvloeden, omdat het gemakkelijk wordt opgenomen in je systeem. Voor iemand die een stevige kater heeft, biedt cafeïne waar het het beste in is; je minder slaperig laten voelen.

Als je belangrijke taken hebt die je niet kunt uitstellen op een katerochend, dan kan de stoot cafeïne nuttig zijn. Let er wel op dat de energieboost van korte duur is (ongeveer drie uur). Een warme kop koffie kan ook je stemming een beetje verbeteren, omdat cafeïne helpt bij het verhogen van de hoeveelheid dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die ‘gelukkige signalen’ naar je hersenen stuurt, zodat je je kortstondig wat comfortabeler voelt na het drinken van koffie.

Je geliefde drankje heeft echter een tweeledig effect op het meest overweldigende symptoom van een kater, een hoofdpijn. Als je regelmatig koffie drinkt, dan ben je er waarschijnlijk afhankelijk van geworden. Als dit het geval is, is het het beste dat je je noodzakelijke kopje ’s ochtends consumeert wanneer je een kater hebt. Zodoende zal je ontwenningsverschijnselen voorkomen, zoals bijvoorbeeld een nog ergere hoofdpijn.

Als je aan de andere kant te veel cafeïne in je toestand consumeert, kun je ook last krijgen van een verhoogde bloeddruk. En dit kan je katerhoofdpijn nog ondraaglijker maken.


 

Er is een waarheid over wat koffie niet kan doen voor je kater

Laten we ook eens kijken wat koffie niet voor je kan doen; het maakt je niet meteen sober. De cafeïne kan je even ‘wakker maken’, maar de effecten van alcohol op je lichaam blijven aanhouden. Koffie helpt je maag die van streek is ook niet. Zeker niet als je drinkt zonder voedsel te consumeren. De cafeïne verhoogt het zuur in je maag, wat je braken kan verergeren.

Het kan mogelijk ook maagzuur veroorzaken. En nee, het drinken van meerdere kopjes koffie is niet hetzelfde als het drinken van water om je lichaam opnieuw te hydrateren als je een kater hebt. Omdat koffie een natuurlijk diureticum is, kan overmatig gebruik je reeds uitgedroogde toestand zelfs verergeren.


 

Hoe kan je koffie voor je laten werken?

Koffieliefhebbers weten dat koffie zijn verdiensten heeft, maar als je een kater hebt, dan moet je er meer moeite doen om de koffie een belangrijke rol te laten spelen bij het verbeteren van je conditie.

Koffie helpt bij kater

Dit is wat je kunt doen:

  • Drink water en eet een beetje ongezouten voedsel (zoals ongezouten crackers) voordat je een kopje koffie drinkt. Dit helpt om je maagzuren te stabiliseren en verhoogt je bloedsuikerspiegel veilig.
  • Verminder je ‘katerochtend’ koffieconsumptie. Vergeet niet dat je lichaam opnieuw moet hydrateren. Een half kopje moet voldoende zijn.
  • Als je de behoefte hebt om meer koffie te drinken, consumeer het in kleinere porties en verdun het met veel meer water.
  • Het is bewezen dat koffie wel degelijk een aanzienlijke verlichting biedt in combinatie met pijnstillers.

In een recente studie van prof. Michael Oshinsky van de Thomas Jefferson University in Philadelphia, diende hij kleine hoeveelheden cafeïne toe samen met een ontstekingsremmend middel op labratten. De test toonde aan dat de combinatie hoofdpijn kalmeerde en de giftige verbinding aceetaldehyde verminderde.

Sla de koffie indien mogelijk over. Probeer in plaats daarvan een glas sap van vers fruit te maken.


 

Conclusie

koffie kater Is het niet leuk om te weten dat je favoriete drankje je een beetje kan helpen om een kater te verlichten? Houd er rekening mee dat de beste manier om met katers om te gaan, voldoende rust nemen, goed gehydrateerd zijn en geen alcoholische dranken nuttigen is.

We kiezen er persoonlijk nog steeds voor om koffie te drinken als we een kater hebben. Het geeft ons een goed gevoel, ongeacht de gemoedstoestand waarin we verkeren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo