Koffie zelf malen vs voorgemalen koffie

Als je je afvraagt wat de beste uitvinding na gesneden brood is, dan is dat ongetwijfeld vermalen koffie. Ongeacht wat je lekker vindt weten we bijna zeker dat de meeste personen wel eens vermalen koffie gebruikt hebt om dat heerlijke kopje koffie in de morgen te maken.

Maar heb je de maling ooit eens van dichtbij bekeken en afgevraagd hoe vers deze is; afgezien na de houdbaarheidsdatum kijken? En vraag je je wel eens af waarom sommige personen je vol ongeloof aankijken wanneer je hen vertelt dat je van tevoren vermaalde koffie gebruikt en nooit een elektrische of handmatige koffiemolen aan hebt geraakt?

Nou, welkom bij de discussie over koffiebonen en van tevoren vermaalde bonen waar koffiekenners maar niet een einde aan kunnen maken. Natuurlijk, beide kanten hebben zo hun positieve en negatieve punten, maar welke is beter? Je ontdekt het in dit artikel.


 

Wat is het verschil tussen koffiebonen zelf malen en voorgemalen koffie

1

Gebruiksgemak

Op het eerste gezicht lijkt van tevoren vermaalde koffie alle voordelen te hebben ten opzichte van vers vermalen. Om te beginnen is een kopje koffie bereiden veel makkelijker, sneller en handiger dan wanneer je de bonen zelf moet malen.

Koffie malen vs voorgemalen koffie

Dus voor personen die elke seconde van hun ochtend willen benutten, zal van tevoren vermaalde koffie ze een hoop tijd en inspanning besparen. Daarnaast is er voor van tevoren vermaalde koffie ook geen speciale apparatuur en vaardigheden vereist om dit te bereiden. Een verse maling vereist genoeg techniek en kennis van je machines om de perfecte maling te krijgen.

 

2

Kosten

Zoals je zou verwachten is hele koffiebonen kopen veel duurder dan van tevoren vermaalde koffie. Tel daar de koffiemachines nog eens bij op en de kosten zullen flink stijgen. Koffiebonen moeten namelijk sneller verscheept worden om te voorkomen dat ze bederven, in tegenstelling tot van tevoren vermaald, wat al geconserveerd is.

voorgemalen koffie of zelf malen

Als je naar alle voordelen kijkt die van tevoren vermaalde koffie te bieden heeft, waarom zijn sommige personen bereid om meer te betalen voor hun koffie?

 

3

Smaak

Dat is simpel, vers vermalen koffie smaakt beter dan van tevoren vermaald; het is hoe echte koffie zou moeten smaken. De subtiliteit en aroma’s van vers vermalen koffiebonen kan niet betwist worden en is veel meer te merken vergeleken met van tevoren vermaald.

voorgemalen koffie of zelf malen

Dit resulteert in een veel meer complexe, met smaak gevulde koffie, waar zelfs de meest kritische kenner blij van zal worden.

 

4

Kwaliteit en versheid

De superieure smaak van vers vermalen koffie komt door het feit dat de boon nog een overgroot deel van zijn inhoud bevat. Zodra koffiebonen vermalen worden verliezen ze meer dan 60% van hun aroma’s, vocht en essentie.

voorgemalen koffie beter

Dus je kunt je wel inbeelden hoeveel heerlijke eigenschappen van tevoren vermaalde koffie verliest voor het inpakken en verschepen. De oliën van koffie zijn op een vergelijkbare manier erg kwetsbaar en kunnen makkelijk verontreinigd worden. Daarom zal je pot of zak met van tevoren vermaalde koffie veel sneller bederven en zijn smaak verliezen voor hele bonen.

 

5

Vrijheid om te ontdekken

Vind je je koffie zacht, generiek en repetitief lekker? Dan kunnen we begrijpen waarom je nog steeds van tevoren vermaalde koffie gebruikt. Alleen wanneer je zelf je koffie vermaalt zal je de vrijheid krijgen om de maling aan te passen aan je persoonlijke voorkeur en techniek.

voorgemalen koffie beter

Van tevoren vermaalde koffie biedt deze flexibiliteit en personalisatie niet; men gaat er gewoon vanuit dat ze weten wat je wilt.


 

Conclusie

Het is makkelijk om te begrijpen waarom zoveel mensen de voorkeur geven aan van tevoren vermaalde koffie. Je kan het snel bereiden, makkelijk delen, blijft langer goed en is en handigere manier om je dagelijkse portie cafeïne binnen te krijgen. Ja, misschien zijn verschillende natuurlijke oliën en aroma’s verloren gegaan, maar het is moeilijk om het verschil te weten, vooral als je nog nooit vers gemalen koffie hebt geproefd.

Maar wanneer je koffiebonen net voor het bereiden maalt, dan kom je erachter wat je al die jaren gemist hebt. De explosie van smaken en aroma’s met een rijkere cacaobase maakt het al die extra tijd en inspanning waard. Versheid is enorm belangrijk; span je iets meer in en je koffie zal je elke dag bedanken.

Bekijk ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo