Kokosolie in koffie

We moeten eerlijk toegeven dat het voor ons erg makkelijk was om mee te gaan in de kokosolie rage. We hebben altijd genoten van alles met een kokosgeur of smaak, dus toen we hoorde welke verscheidene gezondheidsvoordelen geassocieerd werden met kokosolie in koffie, was het een perfect excuus om het aan onze dagelijkse routine toe te voegen.

Overal in ons huis kan je nu potten met de olie terugvinden. We doen het dagelijks op onze huid (het is perfect voor een droge huid) en we hebben het nu meer dan een jaar in koffie gedronken.

Recent is er echter een beetje een controverse online geweest of kokosolie in koffie goed voor je is of niet. We zullen de feiten in dit artikel opnoemen, zodat je je eigen conclusie kan trekken. Lees verder om meer te ontdekken over kokosolie in koffie: is het een goed idee?

 

Wat is kokosolie koffie?

Het idee om vetten zoals kokosolie, boter of ghee in koffie of thee te gebruiken is al een lange tijd aanwezig. Het is recentelijk echter een stuk populairder geworden door de creatie van ‘Bulletproof Coffee’ door Dave Asprey.

Asprey kreeg het idee voor dit koffie en vet mengsel nadat hij naar Tibet was geweest en daar traditionele jak boter thee had gedronken. Zijn recept maakt gebruik van zijn eigen merk koffiebonen met gras gevoerde, ongezouten boter en een soort olie die ‘Brain Octane’ genoemd wordt.

Kokosolie

Bulletproof koffie enthousiastelingen gaven aan dat ze veel voordelen ondervonden, zoals een verbeterde cognitieve prestatie en gewichtsverlies, waardoor het een populaire keuze werd voor sporters en ondernemers in Silicon Valley.

Veel van dezelfde voordelen zijn van toepassing op het drinken van koffie met kokosolie, aangezien het een vergelijkbare samenstelling heeft als ‘Brain Octane’. Het is een goedkopere en makkelijker verkrijgbare optie voor personen die niet graag merkproducten kopen. Er is ook een hoop wetenschappelijk bewijs dat de positieve gezondheidseffecten van de olie ondersteunt.

 

De voordelen van kokosolie in koffie

Het kan je metabolisme versnellen

Kokosolie wordt omgeschreven als thermogeen voedsel. Dit betekent dat wanneer je het eet, je energie verbruik vergroot, waardoor je meer vet verbrand. Wij vonden dit moeilijk om te geloven totdat we de feiten zagen. Het effect is niet enorm (een onderzoek liet zien dat per dag 1-2 eetlepels kokosolie consumeren resulteerde in 120 extra verbrande calorieën).

Het is ook bewezen dat koffie een positief effect heeft op het metabolisme. Een onderzoek liet zien dat de versnelling zo’n 3-4% is, wat neerkomt op zo’n 80 calorieën extra. Op zichzelf is dit niet veel, maar wanneer je het combineert met kokosolie, dan kan deze dagelijkse gewoonte een merkbare impact hebben.

 

Het helpt je om minder te eten

Naast de toevoeging van de directe calorie verbrandende krachten, kan kokosolie ook helpen om te voorkomen dat je te veel eet. Onderzoeken hebben laten zien dat het consumeren van een kleine hoeveelheid kokosolie je een vol gevoel geeft, zodat je minder eet tijdens maaltijden en snacks vermijdt.

Het effect is aardig complex en is mogelijk verbonden aan ketonlichamen die geproduceerd worden door de lever wanneer je kokosolie eet. Keton lichamen verminderen je eetlust en hunkeringen. Een klein onderzoek liet zien dat deelnemers ongeveer 250 calorieën minder per dag aten toen ze kokosolie consumeerde.

Cafeïne heeft ook een eetlust onderdrukkend effect. Een onderzoek ontdekte dat na het innemen van cafeïne, mannelijke deelnemers 21,7% calorieën minder consumeerde dan personen die geen cafeïne innamen.

 

Het geeft je een energie boost

De energie versterkende effecten van kokosolie koffie komen door meer dan alleen de cafeïne, alhoewel dat ook helpt. Kokosolie heeft een grote hoeveelheid middellange vetzuurketens, in plaats van de langere keten variaties die je vindt in andere oliën. Dit betekent dat vetten sneller omgezet worden in energie in plaats van opgeslagen worden in je lichaam.

 

Het verbetert de spijsvertering

Beide ingrediënten in kokosolie koffie helpen om je spijsverteringsstelsel in beweging te houden. Cafeïne is een stimuleringsmiddel, zoals de meeste van ons weten door de mogelijkheid om ons wakker te houden. Het beïnvloedt echter ook je spieren (waaronder de spieren in je dikke darm). Cafeïne geeft je spijsvertering zogezegd een extra zetje en helpt om constipatie te voorkomen.

Kokosolie fungeert ook als een natuurlijk laxeermiddel. Zoals de meest oliën die rechtstreeks geconsumeerd worden, smeert het het spijsverteringskanaal in.

 

Het bestrijdt infecties

Kokosolie scrubEen van de primaire vetzuren die in kokosolie gevonden kan worden is laurinezuur. Laurinezuur heeft antimicrobiële effecten tegen veel verschillende organismen. Een studie liet zien dat het effectief was tegen grampositieve en gramnegatieve bacteriën.

Een andere liet ziet dat de vetzuren in kokosolie mogelijk bruikbaar is als een behandeling voor schimmelinfecties, voornamelijk Cadida, welke immuun tegen conventionele behandelingen begint te worden. Een derde onderzoek liet zien dat het remmende effecten heeft op Staphylococcus Aureus, een stafylolok die ernstige ziektes bij mensen veroorzaakt.

 

Het houdt je bloedsuikerspiegel op een stabiel niveau

De substantie in je lichaam die je bloedsuikerspiegel onder controle houdt is insuline. We willen dat onze bloedsuikerspiegels stabiel blijven (als ze continu schommelen, dan leidt dit tot minder energie, hunkeringen en andere onaangename symptomen).

De meeste voedingsmiddelen die we consumeren zorgen voor een vrijlating van insuline, maar kokosolie echter niet. Het helpt je cellen ook om te binden met bestaande insuline, wat leidt tot een algeheel efficiënter proces.

 

Het kan de functie van je hersenen verbeteren

Kokosolie koffie wordt vaak aanbevolen als een goed drankje om te drinken voordat je naar je werk gaat in de ochtend, aangezien het de productiviteit verbetert. Dit is zeker niet een broodje aap verhaal. Ten eerste weten we dat cafeïne in koffie een mentaal stimuleringsmiddel is, wat de alertheid verhoogd. Kokosolie heeft echter ook effecten op de hersenen.

Recentelijk heeft men onderzoek gedaan naar de link tussen ketonlichamen en Alzheimer. Ketonlichamen helpen om de hersencellen in deze ziekte te voeden, wat kan helpen om de symptomen te verlichten. De vetzuren in kokosolie verhogen bloedwaarden van ketonlichamen.

Wat dit betekent voor gezonde hersenen is pure speculatie op dit moment, maar het is ongetwijfeld een interessant onderzoek. Als er een kans bestaat dat deze olie onze hersenen gezond kan houden, dan willen we het zeker proberen.

Kokosolie huidverzorging

 

Kokosolie in koffie: De controverse

Er zijn een paar punten die echter in gedachten gehouden moeten worden wanneer je regelmatig kokosolie consumeert. We zullen de discussie van het koffie onderdeel voor een ander artikel bewaren, aangezien de wetenschap hun mening elke keer verandert of het gezond is of niet. Dit zijn de feiten van de kokosolie controverse.

 

Het bevat een hoop calorieën

Vergeet aan het einde van de dag niet dat kokosolie een vet is. Daarom bevat het een hoop calorieën. Als je er te veel van consumeert zonder dat je andere gebieden van je dieet aanpast, dan zou je aan kunnen komen. Houd het bij een eetlepel of minder in je koffie en als je op je gewicht let, let dan op de calorieën om te kijken of je nog binnen je doelstellingen blijft.

 

Het bevat een hoop verzadigde vetten

Verzadigd vet is iets wat we over het algemeen moeten vermijden. Een overtollige hoeveelheid verzadigde vetten in je dieet verhoogt het niveau van slechte cholesterol in je bloed. Dit verhoogt op zijn beurt de kans op hartziektes en beroertes.

Het moderne westerse dieet zit vol met verzadigde vetten in voedingsmiddelen zoals kaas, boter, chocola, steaks, bacon en fastfood. In Aziatische culturen waar kokosolie veel geconsumeerd wordt, ontbreken deze andere bronnen van verzadigd vet in het dieet.

Kokosolie gezondHet wordt aanbevolen om je dagelijkse consumptie van verzadigde vet te limiteren tot minder dan 13 gram. Dit is ongeveer 1 eetlepel kokosolie. Als je dieet andere bronnen van verzadigde vetten bevat, dan moet je deze eerst verminderen voor je kokosolie toevoegt.

Voor de veiligheid drinken wij niet elke dag kokosolie koffie (ongeveer 3 keer per week wanneer we geen tijd hebben voor een vol ontbijt). We gebruiken ook maar een theelepel in onze koffie, aangezien we nog geen andere bronnen van verzadigde vetten uit ons dieet gehaald hebben en dit ook niet willen.

Het is altijd een goed idee om je cholesterol en je andere bloedwaarden elke zes maanden door een dokter te laten controleren. Als kokosolie problemen veroorzaakt, dan kan je het op deze manier vroegtijdig detecteren en aanpassingen maken.

 

Het is een ongezonde maaltijd vervanging

Dit is nog een belangrijk punt dat je in gedachten moet houden. Veel personen en dan voornamelijk degene die gewicht proberen te verliezen, gebruiken kokosolie in plaats van ontbijt. Doordat te doen missen ze essentiële vitaminen, mineralen en nutriënten, zoals eiwitten.

Als je een goed gebalanceerde lunch en avondeten consumeert, dan is er waarschijnlijk vrij weinig aan de hand. Maar we raden af om het ontbijt over te slaan, aangezien het de belangrijkste maaltijd van de dag is, die alles op gang brengt. Neem je kokoskoffie met een aantal eieren of vervang het voor een vol ontbijt in het weekend, om ervoor te zorgen dat je je voedingsdoelstellingen bereikt.

 

Zo maak je kokosolie koffie

Kokosolie koffie maken is erg recht toe, recht aan zodra je weet hoe het moet. Je hebt echter wel een blender nodig, tenzij je het niet erg vindt dat er een vette olie laag op je warme drankje drijft.

Maak je koffie met water zoals normaal, wij gebruiken een cafetière. Giet de koffie in de blender en voeg een eetlepel kokosolie toe. Meng het totdat de kleur lichter wordt. Je kan suiker, stevia, vanille essentie of alles wat je aan je normale koffie toe zou voegen gebruiken. Je kan het ook in de koelkast bewaren als je een verkoelend drankje wilt.

 

Kan je elke soort kokosolie gebruiken?

Niet alle kokosoliën worden hetzelfde gemaakt. Als je het gaat consumeren, dan moet je ervoor zorgen dat je een kwalitatieve soort koopt van een gerenommeerd bedrijf. Vierge kokosolie is waar je voor moet kiezen. Dit is gemaakt van verse kokosnoot of melk, in tegenstelling tot geraffineerde kokosolie wat chemisch behandeld en verwerkt is.

 

Conclusie

Dus wat denk jij van kokosolie in koffie, is het een goed idee? Als je onze persoonlijke mening wilt, dan kunnen we je zeggen dat we geloven in alles met mate. Kokoskoffie is geen uitzondering op die regel.

Wij denken dat elke dag een hoop kokosolie consumeren een negatieve impact zal hebben. Af en toe een eetlepel in een voor de rest gebalanceerd dieet kan echter goede dingen doen. Daarnaast is kokosolie in koffie verrukkelijk en iets dat we dus niet snel op zullen geven.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo