Hoe maak je oploskoffie lekkerder?

Oploskoffie

Oploskoffie bestaat al tenminste sinds 1890 en is al ruim een eeuw erg populair. De meeste personen vinden het fijn vanwege het gemak en niet om de smaak. In dit artikel zullen we je leren hoe je ‘water met een smaakje’ achter kan laten, maar wees wel bereid om meerdere keren te falen voordat je het echt onder de knie krijgt.


 

Verbeter je techniek

1

Koop kwalitatieve oploskoffie

douwe egberts oploskoffieBijna geen enkel oploskoffie merk kan concurreren met vermalen koffie, maar sommige zijn degelijk. Probeer merken te vinden die met vriesdrogen verwerkt zijn, wat voor een betere koffiesmaak zorgt dan de andere methodes. Als dit niet aangegeven wordt op de verpakking, controleer dan de consistentie. Korrels zijn vaker verwerkt door middel van vriesdrogen dan poeder, alhoewel dit niet gegarandeerd is. Dure merken smaken over het algemeen beter.

 • Oplosespresso is een ander product en bedoeld voor bakken in plaats van drinken.

Zelf zijn we fan van de oploskoffie van Douwe Egberts.

Bekijk oploskoffie smaken

 

2

Kook water

Gebruik geen water dat al een tijdje in je waterkoker zit. Dit kan vreemde smaken krijgen of erg flauw worden door herhaaldelijk koken. Als je ergens woont met hard water of als je kraanwater gewoon slecht smaakt, laat het dan eerst door een filter gaan.

 • Als je geen waterkoker of –ketel hebt, doen dan een mok met water in de magnetron voordat je de koffie toevoegt. Water dat opgewarmd wordt in de magnetron kan ‘exploderen’ als het te warm gemaakt wordt. Voorkom dit door een houten ijsstokje of theelepel met suiker in het kopje te doen.

 

3

Bepaal hoeveel oploskoffie je in je kopje wilt doen

douwe egberts oploskoffieVolg de instructies op de verpakking voordat je een merk de eerste keer probeert. Als het te sterk of te waterig voor je is, pas dan de volgende keer de koffie-water verhouding aan. Het belangrijkste is dat je elke keer hetzelfde kopje en dezelfde lepel gebruikt. Als je elke keer met andere afmetingen werkt, is het niet mogelijk om een verhouding vast te stellen waar je van houdt.

 • Als er geen aanbeveling op de verpakking staat, probeer dan een licht afgeronde theelepel (5 ml) per 240 ml water.

 

4

Roer een beetje koud water door de oploskoffie (optioneel)

Voeg net genoeg koud water toe om alle koffie nat te maken en er een smeersel van te maken. Deze voorbereiding geeft je koffie een soepelere smaak, alhoewel het niet altijd enorm veel invloed heeft.

 

5

Giet heet water in je kopje

Oploskoffie is voor het drogen al gemengd met water, dus de smaak staat al vast. Dit betekent dat de temperatuur van het water veel minder belangrijk is dan bij normale koffie. Oploskoffieliefhebbers kunnen het niet eens worden over of kokend water de smaak kan beïnvloeden. Als je je hier zorgen overmaakt, laat de waterkoker/-ketel dan een paar minuten afkoelen.

 

6

Voeg suiker en melk toe (optioneel)

Zelfs als je de voorkeur geeft aan zwart, helpt dit toevoegen de smaak van oploskoffie enorm. Roer er zoveel of zo weinig doorheen als je wilt, waarbij je ervoor zorgt dat de suiker volledig oplost. Als je oploskoffie een erg slechte smaak heeft, dan zal room het beter verbergen dan melk.

 

7

Proef en experimenteer

oploskoffie lekker makenDe meest effectieve manier om de smaak van je oploskoffie te verbeteren, is blijven experimenteren en bijhouden wat je al geprobeerd hebt. Probeer de volgende keer een extra theelepel (5 ml) koffie als je drankje te waterig was of voeg nog een snufje suiker toe als de smaak te bitter is. Oploskoffie zal nooit gourmet zijn, maar je keuzes kunnen het genietbaar maken.

 • Onthoud: gebruik elke keer dezelfde lepel en mok, zodat je de verhoudingen met elkaar kan vergelijken.

 

Tot slot: bewaar wat overblijft in een luchtdichte trommel

oploskoffie lekker makenVochtigheid zal de smaak van je oploskoffie verpesten. Voorkom dit door de pot goed te sluiten.

 • Als je in een vochtig gebied woont of op vakantie bent, doe wat overblijft dan in kleinere luchtdichte bakjes. Dit zal de hoeveelheid lucht dat contact maakt met je koffie verminderen. Als je in de tropen bent, dan is de koelkast mogelijk minder vochtig dan je keukenkastjes.

 

Experimenteren met oploskoffie

oploskoffie instant koffie

Vervang het water met melk

Sommige personen zeggen dat de koffie zelf hopeloos is. Als de bovenstaande technieken niet helpen, probeer dan al het water met hete melk te vervangen. Verwarm de melk op het fornuis totdat het begint te bubbelen langs de randen. Giet het over de oploskoffie in plaats van water.

 • Houd de melk in de gaten en roer af en toe. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je melk overkookt.

 

Voeg opgeschuimde melk toe

Je oploscappuccino zal geen indruk maken op een Italiaan, maar een klein beetje opgeschuimde melk kan een hoop helpen. Als je geen melkopschuimer hebt, schuim de melk en oploskoffie dan op door het te kloppen of schudden in een pot.

 • Om het mengsel op te schuimen met een lepel voeg je eerst oploskoffie en suiker toe aan een kopje. Roer er genoeg water doorheen om een smeersel te maken. Klop dit met een lepel totdat het opschuimt en roer tot slot de hete melk er door.

 

Voeg smaken toe

Sterke, meestal zoete smaken zijn nog een manier om slechte smaken te verbergen. Probeer de onderstaande suggesties eens uit:

 • Vervang de melk en suiker met room met een smaakje of zelfgemaakte melk met een smaakje.
 • Voeg smaakstoffen toe, zoals vanille-extract, cacaopoeder of vermalen kaneel, welke je goed door je drankje moet roeren. Pas op, want het is erg makkelijk om te veel toe voegen aan een enkel kopje.
 • Vervang de suiker met stroop. Je kan zelfs een vloeibare koffie essentie of extract toevoegen voor een sterkere koffiesmaak. Houd er rekening mee dat in commerciële stroop vaak glucosestroop met een hoge hoeveelheid fructose

 

Doe kokosolie of boter in je koffie

oploskoffie lekker makenNiet iedereen is een fan van deze trend, maar mogelijk verander je van gedachten wanneer je erg slechte oploskoffie hebt.

Doe de oploskoffie na het maken in een blender en voeg daar een theelepel (5 ml) kokosolie of –boter aan toe en meng totdat het schuimig is.

 

LEES OOK:

Tags:

1 Reactie
 1. Ik drink koffie maar alleen thuis gemaakt van DE Espresso oploskoffie, warme melk en honing. De allerlekkerste koffie die er bestaat !

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo