Hoeveel Caffeïne zit er eigenlijk in je kopje koffie?

Koffie is een complexe combinatie van chemische elementen uit de koffieboon. Sommige van deze elementen zijn deels verloren gegaan tijdens het branden van de koffieboon, maar veel zijn nog intact. Caffeïne is een van de elementen die niet geraakt wordt tijdens het branden,. Met behulp van heet water wordt de caffeine aan de koffie onttrokken.

Caffeïne is ontdekt in de koffie in 1820. Caffeïne is een alkaloide en werkt als een licht pepmiddel. Het verhoogt de bloeddruk, stimuleert het centrale zenuwsstelsel en de werking van hart en longen en versnelt aanmaak van urine. Het heeft ook de werking van een diureticum en stelt vermoeidheid uit.

affeine heeft ook zn positieve bijwerkingen. Het blijkt migraines te verhelpen, omdat het vergrootte bloedvaten weer wat samenknijpt. Het is ook bekend dat het de werking van aspirine verhoogt en de gevolgen van astma iets minder maakt. Er zijn ook aanwijzingen naar correlaties met kanker en aangeboren afwijkingen. Dit is echter niet bevestigd en er zijn geen verboden of waarschuwingen door de EFSA uitgestuurd.

De hoeveelheid caffeine verschilt per soort koffieboon.
Gemiddeld bevat een normale kop koffie 90 tot 150 mg caffeïne. Filterkoffie heeft ongeveer 115 tot 175 mg caffeïne en andere soorten koffiezetters kunnen koffie met 80 tot 135 mg caffeïne zetten. Een kop espresso heeft ongeveer even veel caffeïne als een kop normale koffie. Een standaard kop espresso zou 100mg caffeine bevatten, maar de grootte van het kopje is veel kleiner. De echte dichtheid caffeine per milliliter in espresso is veel hoger dan in normale koffie. Caffeïne uit de espresso wordt sneller opgenomen dan in een gewone kop koffie, door de hoog geconcentreerde dosering.

De hoeveelheid caffeïne kan ook verschillen tussen de verschillende melanges. Dit zijn voorbeelden:

  • Braziliaanse Bourbon bevat 1.20% caffeïne
  • Columbiaanse Excelso bevat 1.34% caffeïne
  • Columbiaanse Supremo bevat 1.34% caffeïne
  • Franse branding bevat 1.22% caffeïne
  • Costa Ricaanse Tarrazu bevat 1.35% caffeïne
  • Weense branding bevat 1.27% caffeïne
  • Caffeinevrij bevat 0.02% caffeïne

Als je overgevoelig bent aan caffeïne dan kun je het beste caffeïne-vrije koffie drinken. Zo kun je nog steeds genieten van de koffiesmaak, maar dan zonder caffeine. Koffie wordt caffeïne-vrij gemaakt door de groene bonen aan gechloreerde koolwaterstoffen bloot te stellen.Daarna kunnen de koffiebonen normaal gebrand worden. De meeste mensen raken gewend aan caffeine-vrije koffie en hoeven daardoor zich niet zorgen te maken over de effecten van caffeïne.

LEES OOK: Effecten van koffie: wat doet het met je lichaam

1 Reactie
  1. […] jij een beetje cafeïne nodig om op gang te komen? Dan ben je snel geneigd naar een kopje koffie of thee. Geen probleem. […]

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo