Effecten van koffie: wat doet het met je lichaam

Wereldwijd drinken miljoenen mensen dagelijks een kopje koffie, maar een hoop mensen weten niet wat de effecten van koffie zijn op het lichaam. Voor veel personen is koffie simpelweg een geïntegreerd onderdeel van hun ochtendritueel en zolang het hun lichaam op gang helpt hoeven ze niks meer te weten. Dus, wat gebeurt er echt met je lichaam nadat je een kopje koffie drinkt?

 

Effecten van koffie:

Koffie kan de bloeddruk verhogen

Effecten Van KoffieOngeveer tien minuten na het drinken van een kopje koffie wordt de cafeïne geabsorbeerd in de bloedstroom. De bloeddruk stijgt lichtjes, wat voor een verhoging van bewustzijn en lichaamstemperatuur zorgt.

Als het een tijdje geleden is dat je een kopje koffie gedronken hebt, dan wordt de impact versterkt en voel je je mogelijk een beetje high.

Als je meerdere kopjes drinkt, dan stijgt je hartslag en volgens experts kan dit voor een gezondheidsrisico zorgen als je problemen met je hart hebt, zoals een hartziekte of abnormale hartslag.

 

Een beetje koffie kan je cognitieve en hersenfunctie verbeteren

Twintig minuten na het nemen van een kopje koffie zal je een verhoging in alertheid en focus opmerken. Je mogelijkheid om cognitieve taken die aandacht vereisen uit te voeren verhoogt en de kans is kleiner dat je een fout maakt.

Het is daarom mogelijk een goed idee om een kopje koffie te drinken voordat je dat complexe rapport uit gaat leggen in de volgende vergadering.

 

Het heeft stimulerende effecten

Koffie activeert na ongeveer 30 minuten de vrijlating van adrenaline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de vecht-of-vluchtreactie, wat een vergroting van de pupillen en verscherping van de visie veroorzaakt.

Alhoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, kan het drinken van koffie bij sommige personen ook voor een lichte agressie verhoging zorgen. Dus als je altijd het gevoel hebt dat je met iedereen wilt vechten na het drinken van een kopje koffie, dan doe je er goed aan om je consumptie te verminderen.

 

Koffie helpt je om sneller spier op te bouwen

Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt. Het drinken van koffie voor een krachttraining is daarom dus een goed idee.

Effecten Van Koffie spieren

 

Een makkelijke en automatische gewichtsverlies optie

Koffie verhoogt de energieniveaus door de snelheid van het vrijlaten van energie door de lichaamscellen te verhogen. Het lichaam begint het proces van het afbreken van opgeslagen lichaamsvetten om energie te bieden, ongeacht of je beweegt of niet. Als je je koffie met suiker drinkt, dan wordt dit energie effect nog meer versterkt.

 

Het zal je een positief gevoel geven

Het is bewezen dat koffie het humeur verbetert. Het activeert de hersenen om het hormoon dopamine vrij te laten, wat leidt tot een gevoel van blijdschap, ontspanning en algemene welzijn. Als je een man bent, dan weet je nu waarom een vrouw meenemen op een koffie date een goed idee is.

 

Het is goed voor je longen

Cafeïne zorgt ervoor dat de longen meer open gaan staan, waardoor de luchttoevoer en energiewaarden verhoogt worden. Het is ook bewezen dat cafeïne vergelijkbaar is met theofylline, een medicijn die gegeven wordt aan patiënten met ademhalingsproblemen om hen te helpen ademen. Ga nu echter niet iedereen die ademhalingsproblemen heeft koffie voorschrijven.

 

Koffie vergroot de stoelgangen

Volgens bevindingen van sommige personen zorgt de consumptie van koffie ervoor dat ze al na vijf minuten naar het toilet moeten.

Dit effect wordt ondersteund door onderzoek, aangezien sommige onderdelen in koffie een stoelgang teweegbrengen. Het is dus misschien niet een goed idee om een kopje koffie te drinken voor het reizen, wandelen of het presenteren van dat complexe rapport tijdens de volgende vergadering.

Effecten Koffie

 

Het kan je slaappatronen aanpassen

Tenzij je van plan bent om tot diep in de nacht een strategie te bepalen hoe je weer terug kan komen bij je ex, zou je niet laat in de avond koffie moeten drinken. Het verstoort het hormoon melatonine, wat het primaire slaaphormoon van het lichaam is.

Koffie vertraagt de natuurlijke lichaamsklok door de vrijlating van melatonine op te houden, welke fluctueert in het lichaam om natuurlijke slaappatronen te bepalen.

Experts adviseren dat de beste tijd om koffie te drinken en uur na het wakker worden is, wanneer de cortisol waarden in het lichaam verlaagd zijn.

Daarnaast zeggen dokters dat koffie niet op een lege maag gedronken moet worden, omdat het de productie van maagzuren stimuleert, wat na verloop van tijd kan zorgen voor irritatie van de maagwand, vooral als je maagproblemen zoals zweren hebt. Het nemen van koffie na een maaltijd wordt echter geadviseerd, omdat het de spijsvertering bevordert.

 

LEES OOK: Hoeveel Caffeïne zit er eigenlijk in je kopje koffie?

Tags:

4 Opmerkingen
  1. Mogelijk een goed idee voor het presenteren van een complex rapport en iets later in het stukje mogelijk een slecht idee voor het presenteren van een complex rapport 🙈🙈

  2. Is caffeine vrije koffie beter voor de maag

  3. Scherp! Hoeveel kopjes heb je al op?

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo