Koffiebonen bewaar je best zo

Van de vele dingen op deze wereld zijn er maar weinig zo simpel en toch geweldig als vers geroosterde koffie. Net als bij elk andere culinaire brouwsel, zijn verse ingrediënten cruciaal voor een perfect, aromatisch drankje en dat betekent je vers geroosterde koffiebonen goed bewaren, zodat je kan voorkomen dat ze niet meer goed zijn.

Het correct bewaren van je koffiebonen bestaat uit ze beschermen tegen lucht, vocht en warmte, wat een lastigere taak is dan dat het klinkt. Gelukkig zijn er veel tips over hoe je je geroosterde bonen het beste kan bewaren en daar zal je in dit artikel meer over te weten komen.

 

Bewaar je koffiebonen in een schone en gesloten bak

Volgens de National Coffee Association van de VS is koel en luchtdicht de beste manier om je bonen te bewaren. Je hebt thuis vast wel een luchtdichte bak, zorg er echter wel voor dat deze schoon is. Je kan ervoor kiezen om de bonen in de zak te bewaren waar je ze in gekocht hebt, maar de kwaliteit van deze zakken verschilt erg per merk. Als het een stevige zak is met een sluiting, dan kan je je bonen hier prima in bewaren.

Nog een paar goede opties zijn een kruik, een oude saus pot of zelfs een gebruikte pet fles. Voor dingen waar voorheen iets inzat geldt wel dat je deze erg goed schoon moet maken, zodat de smaak niet in de bonen gaat zitten.

 

Bewaar je koffiebonen in een vriezer

Voor de lange termijn kan je je bonen het beste in de vriezer bewaren. Bewaar echter niet alle koffie in één zak die je steeds uit de vriezer haalt en weer terug stopt. Je koffie zal dan namelijk erg snel zijn smaak verliezen vanwege de vocht door de condensatie, wat de natuurlijke oliën van de bonen beïnvloedt. Invriezen werkt alleen als een eenmalige oplossing, je doet ze in de vriezer en haalt ze er maar één keer uit.

Je kan je koffie bijvoorbeeld verdelen over wekelijkse porties en deze in aparte luchtdichte zakken bewaren. Op die manier hoef je de zak er maar één uit te halen en deze bewaar je gedurende de week in een koele, donkere en droge plek.

Koffiebonen bewaren

 

Bewaar je koffie in een koele en donkere plek, ver weg van warmtebronnen

Wanneer koffiebonen blootgesteld worden aan warmte beginnen ze de oliën die de rijke smaak en aroma geven uit te ‘zweten’. Deze oliën zijn zeer onstabiel en verdampen snel nadat ze vrijkomen van de koffieboon, wat tot een verlies van smaakt leidt.

Je kan dit effect voorkomen door je bonen in een gesloten bak te bewaren op een koele en donkere plaats die ver verwijdert is van direct zonlicht en kunstmatig licht. Als je een café hebt, bewaar je geroosterde bonen dan op een plaats die ver verwijdert is van warmtebronnen, zoals een espressomachine, fornuis, oven of magnetron.

 

Bewaar koffie in verzegelde zakken met eenrichtingskleppen

Net als wijn verliest koffie steeds meer smaak na blootgesteld te worden aan lucht, wat komt door een proces dat oxidatie heet. Elke koffieboon heeft een hoeveelheid organische componenten en oliën, welke een onaangename smaak krijgen en verdampen wanneer ze blootgesteld worden aan lucht. Daarom is het bewaren in een luchtdichte zak of bak zo belangrijk.

Als je de versheid van je geroosterde koffie zo lang mogelijk wilt behouden, dan kan je ze bewaren in zakken met eenrichtingskleppen. Deze kleppen laten de koolstofdioxide vrij die koffie 3 tot 5 dagen na het roosteren vrijlaat, waardoor het uit de zak kan ontsnappen zonder lucht naar binnen te laten en je bonen vers houdt.

 

Koop alleen de hoeveelheid koffie die je nodig hebt

Alhoewel dit niet echt een bewaarmethode is, zal de hoeveelheid koffie die je in huis hebt een directe impact hebben op je inspanningen om ze vers te houden. Geroosterde koffie heeft helaas een erg gelimiteerde houdbaarheidsdatum op het gebied van optimale smaak en je kan het het beste consumeren binnen 4 weken na het roosteren.

Je kan zoveel koffie kopen als je wilt, maar zorg er wel voor dat je het binnen 4 weken na de geroosterde datum consumeert. Alhoewel je ze nog prima kan gebruiken na deze periode, zal je ontdekken dat ze veel van hun smaak verloren hebben. Op dit moment kan je net zo goed oploskoffie drinken.

Beste Koffiebonen

 

3 bewaartips die je zou moeten onthouden

Op het gebied van bewaren van geroosterde koffie zijn er een aantal richtlijnen die je moet onthouden:

  • De hygroscopische aard van koffiebonen (de vaardigheid om vocht in lucht te absorberen) betekent dat je ze uit de buurt moet houden van vocht.
  • Warmte beïnvloedt de kwaliteit van koffiebonen, dus bewaar ze op een koele en donkere plaats en ver van zonlicht, kunstmatig licht en warmtebronnen vandaan.
  • Koffiebonnen kan je het beste bewaren in luchtdichte zakken of bakken. Alles wat je af kan sluiten is goed, zoals een glazen pot met deksel, een zak met ritssluiting, een Tupperware bak of oude plastic flessen.

Houd je aan deze regels en je koffie zou dagenlang vers moeten blijven zonder de smaken en aroma’s te verliezen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo