Wat is Kona koffie uit Hawaii

Ben je op zoek naar kona koffie uit Hawaii?

Aloha. Wist je dat Hawaï de enige staat in de Verenigde Staten is die koffiebonen verbouwt en verkoopt? Wanneer ben je ooit een café binnengelopen en heb je gevraagd om een kopje koffie uit Californië of Texas? Waarschijnlijk nooit.

Helaas is het niet erg gebruikelijk om Hawaïaanse koffie te zien in de huidige cafés, zelfs niet in Amerika.

Lees verder om alles te weten te komen over de koffie in Hawaï, wat de beste authentieke bonen zijn en waarom deze koffie niet zo makkelijk verkrijgbaar is.


 

Feiten over kona koffie?

hawaïaanse koffie

Koffie uit Hawaï kan heel lekker zijn. Omdat de arbeid in Amerika zo duur is in vergelijking met andere regio’s, doen de koffieproducenten op de eilanden hun best om alleen koffie van de hoogste kwaliteit te verbouwen om te verkopen aan consumenten die hiervoor willen betalen.

Wat gaat er gepaard met het produceren van geweldige koffie op de eilanden? Wat zijn de beste koffiesoorten?

  • Hawaï is de enige staat in de VS die koffie commercieel verbouwt
  • Er zijn ongeveer 790 koffieboerderijen op Hawaï
  • Het grootste groeidistrict is Kona
  • Koffie bloeit in februari en maart
  • De koffie wordt op grotere hoogtes verbouwd, wat smaken toevoegt
  • Kona koffiebonen zijn het populairst
  • Vermijd Kona blend; 100% Kona is zeldzaam

 

De magie bevindt zich in de grond

De Hawaïaanse eilanden zitten vol met vulkanen. De vulkanische bodem is zeer gunstig voor de koffieteelt, omdat het vol zit met rijke mineralen die gezonde koffiebomen stimuleren. Regen is een veel voorkomend verschijnsel op de eilanden en produceert niet alleen water voor de planten om te overleven, maar ook periodes van schaduw tegen de zon. Er lijkt een perfecte balans te zijn tussen zon, regen, weinig wind en milde nachten.

koffie uit hawaï

Typisch, zal koffie geteeld op grotere hoogtes beter, unieker en meer smaakvoller zijn dan koffie geteeld op lagere hoogtes. Maar zelfs op het hoogste punt concurreren de koffieboerderijen van Hawaï niet met de hoogtes van veel andere koffieteeltgebieden. Dit is de reden waarom zelfs enkele van de beste koffiesoorten uit Hawaï een vrije milde smaak en zuurheid hebben.

 

Hawaïaanse konakoffiesmaak

Voor een kopje Kona-koffie kun je verwachten dat je bruine suiker, melkchocolade, honing en een vleugje heldere fruitsmaak kunt proeven. Deze koffiesoorten zijn helder, scherp en schoon. Ze zijn glad met een licht stroperige volheid.

hawaiaanse koffie kona koffie

Andere koffiesoorten uit de omgeving van de eilanden kunnen helderdere bloemenaccenten hebben, zoals roos, en fruitnoten zoals sinaasappel en braambes, maar ook melasseachtige zoetheid.

 

Een echt toeristisch gewas

Zonder de roem en hype rond Kona koffie zou de industrie waarschijnlijk niet overleven. Koffieboerderijen in Hawaï, vooral Kona, verdienen veel van hun geld door hun koffie te verkopen aan toeristen op het eiland, omdat ze meer geneigd zijn om veel dollars uit te geven aan de “Kona koffie-ervaring”.

koffie uit hawai

Koffie moet voor een hoge prijs verkocht worden om de industrie rendabel en gaande te houden. Het kan zijn dat je tussen de $30 en $50 betaalt voor zo’n 500 gram Kona koffie. Is die koffie 2-3 keer zo goed als koffie uit bijvoorbeeld Costa Rica of Ethiopië? Misschien, misschien niet. Maar als je Hawaï voor het eerst bezoekt en verliefd wordt op het leven op het eiland, is het absoluut 2-3 keer beter dan elke andere koffie.

Wat echter geweldig is, is hoe gemakkelijk het is om koffieboerderijen te bezoeken terwijl je op Hawaï bent. Het maakt niet uit op welk eiland je ook bent, je kunt makkelijk een tour vinden om een prachtige koffieboerderij te ervaren.

 

De misleiding van de Kona Blend

Wanneer je een koffiespeciaalzaak binnenloopt, is het vrij gebruikelijk om koffie te vinden met het label “Kona” of “Kona Blend”. Wat deze etiketten niet vermelden is dat een koffie slechts 10% Kona koffiebonen hoeft te bevatten om als Kona blend gelabeld te worden.

Dat betekent dat deze bedrijven letterlijk de goedkoopste koffiesoorten kunnen toevoegen om de andere 90% van de blend aan te vullen, en nog steeds verkopen voor een aanzienlijke detailhandelsprijs, omdat de consument denkt dat hij/zij een luxe koffie krijgt. Daar heeft niemand tijd voor.

hawaiaanse koffie kona koffie

Als je deze blend echter drinkt, dan proef je de Kona niet. Je proeft de andere 90% van de koffie. Om een echte Kona koffie te krijgen, moet je zoeken naar een label waar 100% Kona op staat.

 

Beste koffiesoorten

kona koffie hawaiaanse koffie

Dus wat zijn de beste koffiesoorten uit Hawaï? Konabonen zijn het populairst. Deze bonen verkopen voor een zeer hoge prijs en zijn geliefd bij toeristen. Ze groeien op het grote eiland Hawaï (Kona is een district op het grote eiland, het eiland heet niet Kona). True Kona smaakt als geen enkele andere boon die je ooit geproefd hebt.

Maui is een kleiner eiland in de buurt van het grote eiland en produceert veel minder koffie dan het grote eiland. Mokka is een ras dat moeilijk te produceren is, dus niet veel mensen proberen het. Als je echter een Maui Mokka kunt vinden, probeer die dan eens. Het is misschien wel een van de beste koffiesoorten die je ooit geproefd hebt.

Ka’u is een andere wijk op het grote eiland, tegenover Kona. Het produceert veel koffie van de eilanden en is nog een bekroonde regio. Met koffiesoorten die net zo goed zijn als die van Kona, moet je zeker een Ka’u koffie proberen op je volgende reis naar de Aloha-staat.


 

De huidige staat van de koffie-industrie in Hawaï

Hawaï is de enige staat in de Verenigde Staten die koffie verbouwt en verkoopt op commercieel niveau. Er zijn mensen die koffie hebben verbouwd in plaatsen als Californië en Florida, maar door het gebrek aan ideale groeiomstandigheden zullen deze koffiesoorten nooit uitzonderlijk smaken en niet op grote schaal groeien. Hawaï heeft van nature de ideale omstandigheden.

Omdat het een Amerikaanse staat is, moeten boeren minstens 9,25 dollar per uur verdienen, wat het minimumloon is (hoewel uitbuiting zelfs in Kona plaatsvindt). Koffieboeren in plaatsen zoals Centraal-Amerika verdienen slechts 2 tot 3 dollar per dag.

hawaiaanse koffie

Hawaï produceert ongeveer 0,04 procent van de wereldwijde koffievoorziening. 1999 was de piekproductie van ongeveer 4,5 miljoen kg, maar is nu gedaald tot ongeveer 3 miljoen kg per jaar. De eilandstaat is vatbaar voor veel van dezelfde problemen die zich in elke koffieteeltregio voordoen. Sommige jaren valt er niet veel regen, wat de hoeveelheid geproduceerde koffie drastisch beïnvloedt. Een andere belangrijke kwestie is de koffieboorder, een klein kevertje dat in de koffiebessen graaft, waardoor potentiële bonen verpest worden.

Hawaï is geen grote speler in de wereldwijde koffie-industrie en zal dat ook nooit worden. Het zijn een paar zeer kleine eilanden. Koffie wordt hier voornamelijk om 2 redenen verbouwd; om te worden verkocht aan toeristen tegen hoge prijzen en om te worden verkocht voor koffie blends. Daarom is het moeilijk om een goed geprijsde, pure koffie van de eilanden te vinden, maar ze bestaat wel degelijk.

Koffie zal geproduceerd blijven worden omdat het een product is dat daadwerkelijk op de heuvelachtige, vulkanische hellingen op de eilanden van Hawaï kan worden verbouwd.


 

Beste bereidingsmethoden voor koffie uit Hawaï

Koffie van Kona of Maui smaken heel schoon, helder en zoet. De smaken variëren van bruine suiker en melkchocolade tot citrusvruchten en bessen. De beste eilandkoffie zal zeer evenwichtig zijn. De koffie kan ook zeer mild zijn.

 

Filter (handmatig of elektrisch)

Al deze kenmerken wijzen erop dat deze koffiesoorten uitstekend smaken als filterkoffie. Of je het nu handmatig of elektrisch bereidt, een filterkoffie door een papieren filter zorgt voor het beste resultaat.

koffie uit hawaï

Het zal de balans tussen volheid, zuurgraad en zoetheid bewaren en de smaak van de koffie benadrukken. Door het soms subtiele karakter van de eilandkoffie zal een filtermethode deze koffiesoorten het beste tot hun recht laten komen.

Bereid vooral als de koffie lichter gebrand is met een filtermethode. Het lichtere brandprofiel zal echt glanzen als het door een papieren filter wordt gezet.

 

Cafetière

koffie uit hawaï

Omdat deze koffievarianten niet al te zuur zijn, hebben ze het potentieel om ook een uitstekende koffie met een French press te creëren. Hierdoor ontstaat een gladde, goed afgeronde kop koffie. Het levert een vol kopje met fijne zoetheid op.

Dit is de beste methode voor wanneer de koffie medium-donker gebrand is. Als het te licht is, zal deze koffie namelijk zeer licht en mild zijn, mogelijk zelfs zuur. Een medium-donker brandprofiel geeft je de optimale cafetière ervaring, waardoor de volheid en zoete, chocoladenuances en bruine suikeraroma’s van de koffie toegelicht zullen worden.


 

Hoe de Hawaïaanse bonen branden?

Zelf koffie branden? Je haalt het beste uit deze koffie met een medium brandprofiel. Dit zijn zeer goed uitgebalanceerde koffiesoorten met een medium volheid en een gemiddelde zuurgraad, die het beste werken met een medium brandprofiel.

koffie uit hawaï

Licht branden zal helpen om de natuurlijke aroma’s van de koffie te benadrukken. Als je de ware smaak van de Hawaïaanse vulkanische hellingen wilt ervaren, kies dan voor een licht-medium brandprofiel.

Pas op dat je niet te licht of donker brandt:

  • Te licht branden laat deze koffiesoorten onderontwikkeld en zorgt voor een gebrek aan smaak en volheid.
  • Te donker branden verbergt de zoete, zachte smaken van de koffie. Je verwijdert vocht en olie uit de bonen, wat uiteindelijk veel van de natuurlijke smaak van de koffie verwijdert. Je proeft het brandprofiel zelf, wat niet veel zin heeft, omdat koffie uit Hawaï vrij duur is.

Blijf bij een licht tot gemiddeld brandprofiel voor je Hawaïaanse bonen en bewaar het donker branden voor bonen die iets voordeliger zijn.


 

Mahalo

koffie uit hawaï

Nu weet je iets meer over de enige koffieproducerende regio van de VS. Het is een plek waar goede koffie wordt geproduceerd, want er is gewoon niet genoeg land om slechte koffie te verbouwen.

Heb je al eerder koffie uit Hawaï gedronken? Reis je binnenkort naar Hawaï om er zelf wat te proberen? Laat het ons hieronder weten. We horen graag meer over je ervaring met de koffiesoorten uit deze regio.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo