Hoe zelf koffie branden?

Aangezien we koffieliefhebbers zijn, hebben we altijd geprobeerd om het proces van koffie maken zoveel mogelijk in eigen handen te houden. Alhoewel een hoop bezige bijen tevreden zijn met van te voren gemalen koffie in de ochtend, hebben wij altijd meer genoten om de tijd te nemen en extra goed ons best te doen om een perfect kopje koffie te maken om onze dag te beginnen.

Als je erg kieskeurig bent over de smaak van koffie, dan zal je over het algemeen problemen hebben om een plek te vinden met perfecte gebrande koffiebonen die je elke keer dezelfde smaak geven. Soms hebben we bonen van gerenommeerde bedrijven gekocht, om er vervolgens achter te komen dat we een slechte oogst hebben. Zelfs de smaak en de smaken van de bonen blijven niet hetzelfde. Daarom besloten we dat zelf koffie branden het beste was om elke keer de juiste smaak te krijgen. Zelf koffie branden kan je ook helpen om een uniek smakende koffie te creëren die het beste bij je persoonlijke smaken past. Alhoewel we elke dag koffie drinken, vinden we het niet altijd fijn om elke dag van dezelfde smaak te genieten.

tips voor beste koffiebranderAls je goed oplet tijdens het drinken van koffie, dan zal je ontdekken dat de smaak van het drankje afhankelijk is van de hoeveelheid oliën die vrijgelaten worden door de gemalen koffie. Deze oliën creëren ook verschillende smaken afhankelijk van de manier van branden. Als je van sterke koffie houdt, dan is het noodzakelijk om koffie lang te branden. Lang gebrande koffiebonen zijn echter niet een goede keuze voor lichte koffie.

Als je bijvoorbeeld de beste koude koffie wilt hebben, dan zou je licht gebrande koffiebonen moeten gebruiken, zodat ze een subtiele smaak geven aan je drankje in plaats van de smaak versterken. Als je zelf koffie branden gaat, dan kan je perfecte koffierecepten maken waar al je vrienden en familieleden van zullen genieten.

 

Waar kan je ongebrande koffiebonen vinden?

Ongebrande koffiebonen hebben een groene kleur en zodra je ze brand zullen ze geel worden en daarna bruin. In koffiespeciaalzaken en op het internet zou het geen probleem moeten zijn om ongebrande koffiebonen te vinden.

 

Hoe zelf koffie branden?

Er zijn een aantal basismethodes die je thuis kan gebruiken om je koffiebonen te branden. Je kan uiteraard geld sparen en een koffiebrander kopen. Deze tool is aardig duur, maar zeker de investering waard. Hij is ook makkelijk om te gebruiken en je kan je koffiebonen binnen een paar minuten branden. Op YouTube kan je wel video’s vinden die je laten zien hoe je een koffiebrander moet gebruiken.

 

 

Een goedkope methode thuis gebruiken

Het is echter niet nodig om een koffiebrander te gebruiken om de perfecte koffie te krijgen. Wij gebruiken vaak een koekenpan en de resultaten zijn altijd fantastisch.

Zelf Koffie BrandenVoor dit proces kan je een koekenpan of wok gebruiken, iets dat snel op zal warmen. Gebruik ook een diffuser om ervoor te zorgen dat de koffiebonen niet verbranden. Gebruik maar een kleine hoeveelheid bonen tijdens het branden en je zal ze ongeveer een week kunnen bewaren.

Als je met een kleinere hoeveelheid werkt, dan heb je ook meer controle, zodat de bonen niet verbranden. Verwarm eerst de lege wok totdat deze 130 graden Celsius is en doe vervolgens de bonen er in. Blijf continu roeren en na een minuut zullen ze hun groene kleur verliezen en geel worden.

Na nog eens vijf minuten roeren zullen de koffiebonen een lichtbruine kleur krijgen. Op dit moment zullen ze knappen en kan je ze van het vuur halen.

Dit is perfect voor een lichte koffie. Je kan nu stoppen met branden of nog eens vijf minuten doorgaan totdat de bonen voor een tweede keer een knakkend geluid maken, waarna je nu echt moet stoppen. Je kan wel doorgaan, maar dit zal voor een erg sterke en bittere koffie zorgen.

Een wok thuis gebruiken zodat je zelf koffie branden kan, is een redelijk goedkope manier om geweldige resultaten te krijgen. Het is ook goedkoper om groene koffiebonen te kopen. Uiteraard moet je een beetje extra werk verrichten om ze te branden, maar je kan een unieke koffiesmaak krijgen die je niet makkelijk ergens anders zal vinden. Zelf koffie branden kan ook leuk en ontspannend zijn. Wij komen altijd helemaal tot rust bij het branden van koffie en we voelen ons een stuk beter.

Tags:

3 Opmerkingen
  1. Hoi…hoe weet je of je wok 260 graden is?

  2. Geen idee, dat vroegen wij ons ook af 🙂

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo