Costa Ricaanse koffie: Waarom is het zo lekker?

Koffie uit Costa Rica

Waarom is koffie uit Costa Rica zo goed? Hoe zijn boeren in dit gebied in staat om jaar in jaar uit consequent enkele van de beste koffiesoorten ter wereld te produceren? Het is een prachtige combinatie van de juiste teeltomstandigheden en een solide infrastructuur.

Dit stelt boeren in staat om koffie beter te verbouwen, verwerken, verkopen en exporteren dan de meeste koffieteeltgebieden. Het is geen verrassing dat het een van de populairste koffieproducerende landen ter wereld is.


 

Feiten over koffie van Costa Rica

costa rica koffie

 • Het land produceert 1.600 kg koffie per hectare, het hoogste aantal ter wereld
 • Er zijn ongeveer 80.000 kleine koffieboeren
 • Het Costa Ricaanse systeem bevat de volgende classificaties: SHG, GHB en MHB
 • Koffie uit dit land is soms gecertificeerd als vogelvriendelijk, wat betekent dat deze boerderijen voldoende hoge bomen hebben waar de vogels kunnen rusten
 • Koffie is het gewas waar het meest aan verdiend wordt in het land

 

De eerste Midden-Amerikaanse natie die een koffie-industrie heeft

De koffiegeschiedenis van Costa Rica is erg interessant. Koffie werd aan het einde van de jaren 1700 geïntroduceerd in Costa Rica en is sindsdien tot bloei gekomen dankzij de ideale groeiomstandigheden. Door zijn voorsprong is het veel gebruikelijker om kwaliteitskoffie uit Costa Rica te zien dan plaatsen als El Salvador of Honduras.

costa rica koffie

Hoewel Costa Rica niet de meeste koffie produceert in Midden-Amerika (Guatemala, Nicaragua en Honduras produceren meer), produceert het land meer koffie van hoge kwaliteit dan deze andere landen. Koffiekopers kunnen makkelijk hun voorkeurskoffie vinden.

 

Groeiomstandigheden

costa rica koffie

Costa Rica heeft 8 groeiregio’s, elk met een hoge ligging, maar toch allemaal verschillend van elkaar. Koffie werd voor het eerst geplant in de Centrale Vallei, waar de omstandigheden ideaal zijn om uitzonderlijke koffie te produceren.

Samen met de hoge ligging is de regio gezegend met vulkanische grond en geweldig weer; ’s ochtends zonneschijn met regen in de middag.

Meer dan 80% van de koffie die in Costa Rica wordt verbouwd, geniet van deze bijna perfecte groeiomstandigheden.

 

Verwerkingsmethodes

Costa Rica staat bekend om de verwerking van koffie op een van de 3 manieren; gewassen, natuurlijk of honing.

costa rica koffie

 • Gewassen koffie vertegenwoordigt het grootste deel van de koffie die over de hele wereld wordt geproduceerd. De koffiebessen worden in een natte molen gedaan en de vruchten worden met behulp van water en machines krachtig verwijderd.
 • Natuurlijk bewerkte koffiesoorten worden steeds populairder vanwege hun unieke smaakprofielen en de hoge kosten van water, waardoor sommige boeren hun koffie niet kunnen wassen.
 • De honingverwerkingsmethode is een middenweg tussen gewassen en natuurlijke verwerking. In het begin wordt slechts een deel van het fruit uit de koffiebonen verwijderd, terwijl de rest op de boon wordt gedroogd. Deze koffiesoorten zijn zoeter en levendig van smaak. De honing verwerking wordt steeds populairder in Costa Rica en verspreidt zich nu naar andere Centraal-Amerikaanse landen.

 

Smaakprofiel

De smaakkenmerken van koffie uit Costa Rica kunnen sterk variëren. Het hangt af van waar de koffie werd verbouwd en hoe de koffie werd verwerkt.

Gewassen koffie zal zeer schoon en mild smaken. Smaaknuances kunnen zijn: honing en melkchocolade met een zacht, helder fruitig karakter.

costa rica koffie

Natuurlijke koffie zal meer stroperig zijn met veel meer fruit karakter; bessen, citrusvruchten, druiven.

Honing verwerkte koffie zal minder zuur zijn en veel zoeter smaken dan koffie verwerkt op andere manieren. Je krijgt veel honing en melasse nuances, met wat fruit karakter afhankelijk van de hoeveelheid honing.

 

Beste koffiesoorten

De populairste koffie uit Costa Rica komt uit de Tarrazu regio. Het is de grootste regio, waar tot 35% van de koffie van het land wordt geproduceerd. De meest populaire koffie uit de Tarrazu regio? La Minita. Deze boerderij staat over de hele wereld bekend om de productie van uitzonderlijke koffie, jaar na jaar.

costa rica koffie

Ook Doka Estate is een bekende koffieproducent. Dit 100 jaar oude landgoed, gelegen op de hellingen van de Poas vulkaan in de Centrale Vallei, produceert enkele van de beste koffiesoorten van het land.

Deze koffievarianten worden uitgebreid geproefd om te bepalen welke koffie de beste is. Als je een van deze koffiesoorten in handen kunt krijgen, zou je heel erg blij zijn.

 

Geen Robusta toegestaan

Costa Rica verbouwt alleen Arabica koffie. En als we alleen zeggen, dan bedoelen we dat het illegaal is om Robusta te verbouwen in Costa Rica. Sinds 1988 is Robusta verboden in een poging om de productie van Arabica, de betere en meer winstgevende koffieboon, te stimuleren.

costa rica koffie

Dit klinkt misschien geweldig voor de koffieliefhebber zoals jij, maar het kan behoorlijk riskant zijn voor boeren. Arabica is veel gevoeliger voor veranderende weerpatronen en plagen, terwijl Robusta tegen vrijwel alles bestand is. Dus als er iets misgaat, is er misschien geen boon om op terug te vallen.


 

De huidige staat van de Costa Ricaanse koffie-industrie

Costa Rica exporteert momenteel ongeveer 90% van zijn koffie per jaar, wat ongeveer 12-15 miljoen zakken is. Toch is dit minder dan 1% van de koffie in de wereld.

De koffie-industrie in Costa Rica is veel meer ontwikkeld dan in de meeste andere koffieteeltgebieden. Een deel hiervan is te danken aan het bestaan van het Icafe (Instituto del Cafe de Costa Rica), de nationale koffievereniging van het land. Icafe heeft een exportbelasting ingesteld op alle Costa Ricaanse bonen, wat de organisatie financiert. Zij zijn dan in staat om wetenschappelijk onderzoek te doen op het gebied van koffieplanten, genetica, bodem- en wateranalyse, enz. Ze investeren in zowel het agrarische als het commerciële aspect van de koffie-industrie.

costa rica koffie

Een andere ontwikkeling van de industrie is de productie van micromolens. Deze particuliere maalinstallaties beheren de verwerking van de koffie (meestal gewassen, soms natuurlijk). Deze kleine, particuliere molens helpen om de partijen gescheiden te houden, wat ideaal is voor koffiekopers die op zoek zijn naar specifieke koffie en voor boeren, die in staat zijn om voor hogere prijzen te verkopen als hun koffie beter is dan die van hun buren. In andere regio’s worden de koffiesoorten uit hetzelfde gebied met elkaar gemengd.


 

Groeiregio’s in Costa Rica

Hieronder is een lijst van de grootste producerende koffiegebieden in Costa Rica. Ook al is het land een soort van een dunne strook omgeven door kustlijn, bereiken de berggebieden van het midden ideale hoogten voor het verbouwen van verbazingwekkende koffiebonen.

costa rica koffie

Elke regio produceert bonen met een eigen smaak:

 • Guanacaste
 • Westerse Vallei
 • Turrialba
 • Orosi
 • Tarrazu (produceert de beste koffie, consistent)
 • Brunca
 • Tres Rio
 • Centrale Vallei

 

Beste manier om Costa Ricaanse koffie te zetten

costa rica koffie

Het mooie van koffie uit Costa Rica is dat je er bijna alles mee kunt doen en het zal geweldig smaken. Omdat de meeste koffiesoorten uit Costa Rica gewassen zijn, zijn ze zeer geschikt voor veel verschillende bereidingsmethoden.

Als je een lichtere branding hebt, zal een filtermethode, zoals handmatige filter, de licht zure smaken in de koffie goed tot hun recht laten komen. Dit geeft je het schoonste, helderste kopje. Deze bereidingswijzen zullen helpen om het evenwicht van volheid en smaak en zoetheid aanwezig in Costa Ricaanse bonen benadrukken.

Je kunt ook een geweldige espresso trekken als je koffie een medium gebrand is. De medium volheid en milde zuurgraad kunnen een uitstekende shot produceren om van te genieten, zowel op zichzelf als in een latte.


 

Hoe Costa Ricaanse bonen branden?

Koffie uit Costa Rica is een van de meest veelzijdige koffiesoorten. Het heeft de potentie om het zeer goed te doen als een lichte branding, medium branding en een donkere branding. Deze bonen hebben de mogelijkheid om iedereen tevreden te stellen.

Licht gebrand, zullen Costa Ricaanse bonen zeer schoon smaken met een zoete, milde zuurgraad. De smaakkenmerken kunnen variëren van honing en melasse tot druiven en citrusvruchten. Bereid met behulp van een papieren filter om deze heldere smaken te benadrukken.

costa rica koffie

Een beetje meer branden tot medium zal de nadruk leggen op een vol mondgevoel en een aangename zoetheid. Dit zal zorgen voor een uitstekende filterkoffie, geweldig voor elk moment van de dag.

En als je donker wilt branden, zullen Costa Ricaanse bonen een mooie, gladde, donkere boon vol smaak produceren. Deze gewassen koffie geeft je een schoon, lekker kopje dat het goed doet in een cafetière of zelfs als espresso.


 

Conclusie

En dat was het. Costa Ricaanse koffie is een steunpilaar in ons dagelijks leven. Het wordt gekocht door branders over de hele wereld en produceert enkele van de beste koffiedrankjes ter wereld. Dankzij een solide infrastructuur en de magische groeiomstandigheden zullen we meer en betere koffie uit dit prachtige land blijven zien komen.

costa rica koffie

Heb je deze koffienatie al eens eerder bezocht? Heb je een favoriete koffie uit de regio? Laat het ons hieronder weten!

1 Reactie
 1. […] Ook in Costa Rica werden in de achttiende eeuw de eerste koffieplanten aangeplant. Vanaf 1832 begon de export naar Europa. Nu zijn er ongeveer 50.000 producenten met elk een bedrijf van minder dan 5 hectare. Er mag uitsluitend Arabica worden verbouwd. Robusta koffiebonen zijn bij wet verboden. Meer weten over Costa Rica? Klik dan hier! […]

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo