Ethiopische koffie: Alles wat je moet weten

Ethiopische koffie

Ethiopië, de geboorteplaats van koffie, wordt vereerd om zijn bonen. Het land produceert enkele van de beste koffiesoorten ter wereld. Vandaag gaan we dieper in deze regio duiken en ontdekken wat dit koffieland zo bijzonder maakt.

We kijken naar de rijke geschiedenis van koffie en de huidige staat van koffie in dit Oost-Afrikaanse land. Ben je er klaar voor om een expert in Ethiopische koffie te worden?


 

Belangrijke feiten over Ethiopische koffie

  • Ethiopië is de geboorteplaats van koffie. Dit is waar de eerste arabicakoffie verbouwd werd.
  • In 2008 begon de Ethiopische warenmarkt met het verhandelen van koffie.
  • De smaakkarakteristieken van Ethiopische koffiesoorten zijn voornamelijk helder fruitig en bloemig, met een hogere zuurgraad en een licht tot medium mondgevoel.
  • Ongeveer de helft van de geproduceerde koffie wordt zelf gebruikt.
  • De Ethiopiërs hebben sterke culturele tradities en belangrijke evenementen worden altijd geopend met een ‘koffieceremonie’.

 

Ethiopië: De geboorteplaats van koffie?

Ethiopië (vroeger bekend als Abessinië) is de geboorteplaats van koffie. De oude Ethiopische geschiedenis beweert dat een Ethiopische geitenhoeder, Kaldi, voor het eerst koffie en de magische voordelen ervan ontdekte rond 850 na Christus.

koffie uit ethiopie bonen

Volgens de legende ontdekte hij dat zijn geiten de koffievruchten van de bomen aten en wild dansten. Hij was zo gefascineerd door deze “magische” bonen dat hij ze mee naar huis nam. Toen Kaldi de voordelen ervan aan een monnik presenteerde, gooide deze ze in het vuur en verkondigde dat dit magische effect het werk van de duivel was. Natuurlijk begonnen de bonen te branden en de hele kamer was gevuld met de geur van vers gebrande koffie. De eerste tekenen van het bereiden van koffie als een drankje, zijn echter pas van 50 jaar later.

De oorspronkelijke naam voor koffie, Kaffa, kwam uit de regio in het zuidwesten van Ethiopië, waar koffie voor het eerst in het wild werd ontdekt. In tegenstelling tot bijna elk ander koffieland groeien koffiebomen hier op natuurlijke wijze.


 

De perfecte groeiomstandigheden voor koffie

Ethiopië is de oorspronkelijke locatie van de koffie. Koffiebomen groeien hier al eeuwenlang in het wild. De omgeving is perfect om geweldige koffie te blijven produceren, zonder er iets aan toe te voegen.

ethiopie koffie beste koffiebonen

In Ethiopië groeien meer dan duizend verschillende soorten koffiebonen. Grote hoogtes in het zuidelijke berggebied zorgen voor uitstekende groeiomstandigheden. De grond is diep en de vegetatie is weelderig. De meeste koffiesoorten worden geteeld zonder het gebruik van landbouwchemicaliën in de schaduw en naast andere planten. In tegenstelling moeten boeren overal ter wereld specifieke koffiesoorten planten en de perfecte omstandigheden creëren, zoals het planten van extra bomen om schaduw te geven aan de kleine koffiebomen.


 

Het smaakprofiel van Ethiopische bonen

Koffie uit Ethiopië staat bekend om zijn heldere fruitige en bloemige smaken. Deze koffie heeft typisch een hogere zuurgraad, een licht tot middelzwaar mondgevoel en complexe smaaknuances. De koffiebonen worden gewassen of op natuurlijke wijze verwerkt. De gebruikte verwerkingsmethode heeft een enorme invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie.

Wanneer de koffie nat wordt verwerkt, of gewassen, worden de vruchten onmiddellijk mechanisch verwijderd. Deze bonen worden gekenmerkt door hun heldere smaak, met heldere, complexe accenten. Het uiteindelijke kopje is zeer schoon van smaak.

Verwerking Ethiopische koffie

Natuurlijk verwerkte koffie wordt gedroogd met de vruchten nog op de koffieboon. De vruchtenpulp wordt pas vlak voor de export verwijderd. De koffiebonen zijn zwaarder doordrenkt met fruitige noten, zoals bosbessen, en bevatten diepe chocolade ondertonen met een stroperig mondgevoel.

De meeste koffie uit Ethiopië wordt op natuurlijke wijze verwerkt. Zo doen ze het al eeuwenlang, en het is in de loop der tijd niet veel veranderd. Natte verwerking daarentegen is vrij nieuw en verandert altijd als er nieuwe apparatuur in gebruik wordt genomen.


 

Noemenswaardige koffieregio’s

Tot 1995 was Ethiopië verdeeld in provincies. Het land is nu opgedeeld in districten, maar de naam van de provincie wordt nog steeds vaak gebruikt om de locatie aan te geven.

De zuidelijkste provincie, Sidamo, is waar veel van de koffieteeltgebieden liggen. Binnen de regio Sidamo bevindt zich het geliefde Yirgacheffe. Yirgacheffe is een kleine stad dorp waarbij de nabijgelegen boerderijen steeds enkele van de beste koffiesoorten ter wereld produceren. Veel koffieboeren in de Yirgacheffe regio zijn voorstander van de natte verwerkingsmethode. Dit levert een heldere koffie, hoger in zuurgraad met een licht mondgevoel en zoete fruitige en bloemige nuances op.

ethiopische koffie beste soorten

Een andere fantastische regio is Guji, gelegen in het zuiden van de regio Sidamo. De koffie uit Guji wordt gezocht door enkele van de beste branders ter wereld. In het kopje kun je zoete bloemige nuances verwachten, zoals jasmijn met meloen- en perziknoten, en een theeachtige mondgevoel.

Harrar ligt in het oosten van Ethiopië. Deze regio verwerkt hun koffie bijna uitsluitend op natuurlijke wijze. Ze zijn wijnachtig, bevatten een wild fruitig karakter en hebben een stroperig mondgevoel.


 

Het belang van de koffieceremonie in Ethiopië

Koffie is zo belangrijk voor Ethiopiërs dat ze elke dag letterlijk urenlang koffie drinken. De koffieceremonie in Ethiopië is de belangrijkste sociale verbinding. Uitgenodigd worden is een teken van respect en vriendschap.

Elke ceremonie duurt 2 tot 3 uur, en het is gebruikelijk dat gezinnen 2 tot 3 van deze ceremonies per dag uitvoeren. Dit is een evenement voor het hele gezin, waarbij zelfs kinderen deelnemen aan het serveren van de koffie aan de oudsten. Gasten worden regelmatig uitgenodigd en gesprekken kunnen variëren van politiek tot de lokale gemeenschap en meer.

Ethiopische koffieceremonie

De koffie wordt vers gebrand in een pan, met de hand gemalen met behulp van een gereedschap dat lijkt op een vijzel en stamper, en langzaam bereid in een traditioneel stuk aardewerk door te koken op een open vuur. De koffie wordt langzaam uitgegoten, om te voorkomen dat de koffiedik samen met de koffie wordt gegoten.

Velen drinken hun koffie met een lepel suiker, maar nooit met melk. Er wordt meer water aan de pot toegevoegd en nog eens 2 keer opnieuw gekookt, waarbij het drankje elke keer slapper wordt. Hoewel ze misschien niet zo goed smaken, zijn de 2e en 3e bereidingen net zo belangrijk als de eerste.


 

Hoe groot is de Ethiopische koffieproductie vandaag de dag?

Ethiopië is qua grootte het 5e koffieproducerende land ter wereld en de grootste in Afrika. Ethiopiërs consumeren ongeveer de helft van hun koffie en exporteren slechts 3,5 miljoen van de 6,5 miljoen geproduceerde zakken. Koffie is enorm belangrijk voor deze mensen.

De meeste koffie wordt geproduceerd door kleine boeren. Boeren kunnen hun koffie verkopen via de Ethiopia Commodity Exchange (ECX), die in 2008 door de overheid is opgericht. De ECX maakte het voor kleine boeren mogelijk om hun koffie via een gestandaardiseerde procedure te verkopen.

ethiopische beste koffiebonen

Het probleem met de ECX is dat het traceren van koffiesoorten naar specifieke boerderijen vrij moeilijk is, wat belangrijk is voor branders van speciale koffie. Zodra de koffie naar de ECX is gebracht, wordt de koffie uit vergelijkbare regio’s gemengd en verkocht.

Sinds maart 2017 is het echter mogelijk om de koffie voor de veiling gescheiden te houden en direct via de afzonderlijke wasplaatsen te kopen. Dit zal bedrijven in staat stellen om specifieker op zoek te gaan naar betere koffie en relaties op te bouwen voor toekomstige koffieaankopen.

Deze transparantie stimuleert boeren ook om te investeren in hun methodes en betere koffie te produceren. Omdat koffie wordt verkocht zonder vermenging met andere bonen, wordt de prijs alleen maar gebaseerd op hoe goed de koffie is. Hoe beter de smaak, hoe hoger de prijs die de koffie waarschijnlijk zal opbrengen.


 

Tips voor het bereiden van Ethiopische koffie

1

Automatische filtermethode

Aangezien koffie uit deze regio de neiging heeft om licht mondgevoel te hebben en een helderdere zuurgraad heeft, komt dit het beste tot zijn recht als filterkoffie.

Door gebruik te maken van een automatische filtermachine wordt een geweldig kopje koffie geproduceerd, zolang de koffie vers gebrand en gemalen wordt. Het papieren filter geeft veel helderheid aan de smaken van de koffie, waardoor de koffie de perfecte hoeveelheid zuurgraad en volheid krijgt.

 

2

Handmatige filtermethode

Voor de beste resultaten moet je echter proberen om te bereiden met de handmatige filtermethode.

De handmatige filtermethode zorgt voor meer controle tijdens het bereidingsproces en vertraagt het drankje voldoende om de beste smaken uit de koffie te halen.

Geeft je de voorkeur aan gewassen? Wij raden een Chemex aan, omdat de dikke papieren filters een kopje met een theeachtige volheid en schone, heldere smaken oplevert.

En voor de natuurlijke verwerking? Probeer een V60, met een dunner papieren filter om de stroperige volheid en heldere, zure fruitnoten naar voren te halen.

 

3

Cold brew

Door hun fruitige en bloemige nuances zorgen Ethiopische bonen ook voor een heerlijke, verfrissende koud bereide koffie of ijskoffie. Zacht met accenten van bosbessen of perzik? Dat zien wij zeker wel zitten.

Zorg ervoor dat de koffie grof gemalen wordt voor een cold brew, zodat de zuurgraad van de koffie niet te veel in je drankje terechtkomt. Je kunt ook een Ethiopische koffie zetten door middel van handmatige filteren over ijs, als je van een meer krachtige koude koffie houdt. Omdat je de koffie heet over het ijs bereidt, zal de zuurgraad meer behouden blijven.


 

Hoe brand je Ethiopische bonen?

De ideale branding voor koffiebonen uit Ethiopië is klassiek medium branden. Dit geeft de beste balans tussen heldere zuurheid, zoete smaken en een medium volheid. Als je donkerder brandt, zou je veel van de smaken bedekken die Ethiopische koffie nou juist geweldig maken.

Veel koffiebranders geven vandaag de dag de voorkeur aan hun Ethiopische bonen heel licht branden. Hun doel is smaakhelderheid. Dit levert een theeachtige volheid op en zorgt ervoor dat de complexe smaken van deze bonen tot hun recht komen.

Ethiopische koffie branden

Koffie uit Ethiopië is het beste op zichzelf staand. Je wilt het niet mengen met andere koffie, omdat deze bonen zelf zoveel te bieden hebben. Zoals zoveel bonen kan je ze het beste zwart consumeren. Met een hogere zuurgraad en een lichtere volheid, zullen ze niet goed bestand zijn tegen melk of zoetstoffen. Maar met voldoende natuurlijke smaak en zoetheid in het kopje, zal je het niet erg vinden om deze koffie zwart te drinken.


 

Conclusie

Het is vrij duidelijk waarom Ethiopische koffie zo dicht bij het hart van de koffieliefhebber ligt, het is gewoon zo goed. Het is een regio die een aantal van de meest unieke koffiesoorten ter wereld produceert. Het is de geboorteplaats van de koffie.

koffie uit ethiopie

Nu je een beetje weet over de geschiedenis van koffie en over de Ethiopische koffie-industrie en wat deze bonen uniek maakt, wordt het tijd om al die kennis aan het werk te zetten en goede koffie te zetten!

Heb je een favoriete koffie uit Ethiopië? Laat ons hieronder weten wat je geprobeerd hebt en wat je nog steeds probeert.

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo