Sumatraanse koffie: een complete handleiding

Sumatraanse koffie

Als je een discussie wilt beginnen onder koffieliefhebbers, vraag hen dan wat ze van Sumatraanse koffie vinden.

Alhoewel sommige bonen en blends universeel geliefd zijn, is Sumatraanse koffie meer een drankje dat je lekker vindt of niet. Maar waarom is dat zo? En wat kun je doen om het meeste uit deze ongewone boon te halen? Lees verder om daar meer over te ontdekken.


 

Een overzicht van Sumatraanse koffie

 • Sumatra is een Indonesisch eiland waar de evenaar precies door het midden van het eiland gaat, wat twee klimaatzones creëert.
 • Vrouwen zijn voor het overgrote deel verantwoordelijk voor het planten, verbouwen, oogsten en transporteren van de koffie.
 • De verwerkingsmethode die gebruikt wordt voor de koffie heet ‘wet hulling (letterlijk nat schillen)’ en geeft de koffie zijn unieke aardse, mosachtige, vreemde en paddenstoelachtige smaak.
 • Drie primaire koffiemerken uit Sumatra zijn: Mandheling, Lington en Gayo.
 • Kopi Loewak is nog een unieke koffie van Sumatra. De koffie is uniek door het verwerkingsproces, waarbij de loewak de bessen eet en de boon weer uitgepoept wordt.

 

Magische groeiomstandigheden

Sumatra is een eiland in Zuidoost-Azië en heeft het perfecte klimaat voor de teelt van Arabica bonen. Direct onder de evenaar geniet het eiland van tropisch weer; het ene moment is het heerlijk zonnig, het andere moment regent het. Het zijn de soort omstandigheden die tuiniers urenlang in hun kassen proberen te bereiken.

sumatraanse koffie kopen

Indonesië is de derde grootste koffieproducent ter wereld, maar net als veel andere plaatsen waar bonen worden verbouwd, is koffie niet inheems in het gebied. Onze eigen Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) bracht in de 18e eeuw kiemplanten naar het gebied. Eerst in Jakarta (Batavia) en daarna naar andere eilanden, waaronder Sumatra.

Aan het einde van de 18e eeuw werden bijna alle koffieplantages in Indonesië weggevaagd door koffieroest, een schimmel die de onderkant van de bladeren een oranjeachtig uiterlijk geeft.

Na een kort experiment met de teelt van Liberiaanse bonen werden de meeste plantages herplant met Robusta. En dat is vandaag de dag het grootste deel van de koffie uit Indonesië. In Sumatra bleven ze trouw aan Arabica.


 

De smaak ontstaat door de verwerking

Wat Sumatraanse bonen de smaak geeft die ons verdeelt, is de verwerkingsmethode: wet hulling. Dit wordt ook wel droge verwerking (verwarrend, we weten het) of natuurlijke verwerking genoemd.

Het werkt als volgt. Zodra de kersen geplukt zijn, worden ze verwerkt om het meeste fruit te verwijderen. Daarna worden ze in zakken gedaan en laat men ze gedurende de nacht fermenteren. De volgende dag gaan de boeren met hun handen door de bonen, verwijderen de rest van het fruit en spreiden de bonen uit om te drogen. Daarna worden de bonen naar een pakhuis verscheept om verder te drogen en te verwerken, voordat ze over de hele wereld worden gedistribueerd.

Sumatraanse koffiebes

Wet hulling of nat schillen betekent dat de bonen langer vochtig blijven. Het is een neveneffect van Sumatra met zo’n vochtig klimaat. Het geeft de koffie ook zijn unieke smaak. Woorden die gebruikt worden om Sumatraanse koffie te beschrijven zijn aards, mosachtig, vreemd en paddenstoelachtig.

De kans is groot dat je nu één van de twee dingen doet. Je begint ofwel te kwijlen of je maakt een gezicht alsof we voorgesteld hebben om een kopje koffie te maken in je bezwete oude schoenen. En dat is waarom Sumatra de koffiewereld verdeeld.


 

Smaakprofiel

 • Lage zuurgraad
 • Aardse smaken
 • Beste donker gebrand voor zoetheid
 • Aroma: Kruidig, bosrijk, hartig

Woorden die vaak geassocieerd worden met de smaak van Sumatraanse koffie zijn complex, vol en rijk. Dit kan echter vaak komen omdat branders de neiging hebben om Sumatraanse koffie donker te branden (daar later meer over). Wanneer je voor lichter branden kiest, dan wordt het smaakprofiel (een beetje) helderder en verser.


 

Koffiemerken

lintong koffie uit sumatraEr zijn drie primaire koffiemerken afkomstig van Sumatra; Mandheling, Lington en Gayo.

 • Mandheling wordt geteeld in het noorden en wordt door velen beschouwd als de beste koffie die Sumatra produceert.
 • Lingtong, waar de bonen worden geteeld op een hooggelegen plateau met uitzicht op het Toba-meer, staat bekend om het evenwicht tussen een rijke smaak en een schone nasmaak.
 • Gayo Peaberry is perfect voor de koffieliefhebbers die hunkeren naar de volle, intense smaak die deze ronde bonen bieden.

 

Overweeg om het in een blend te gebruiken

De sleutel tot het gebruik van Sumatraanse koffie in een blend, is om het aan te vullen met koffie die biedt wat het mist. Deze koffie fungeert goed als een basis; het is aards en heeft een lage zuurgraad

Tip: De koffie wordt vaak gecombineerd met koffie uit Ethiopië (aromatisch en fruitig) of Zuid-Amerika (zuur).

sumatra koffie

Sumatraanse voegt zijn vaste basis en complexe smaken aan elke blend toe. Als je op zoek bent naar een koffie die op vele niveaus werkt, dan is er niets beter dan de smaak van deze koffie. Het is echt een uniek ingrediënt.

Sumatraanse koffie is iets wat je zelf moet proberen. Het is geen ervaring die gemakkelijk te beschrijven is. Maar personen die er van houden, die vinden het echt lekker. Het is de moeite waard om een kopje te proberen, om te zien of het je nieuwe favoriete drankje wordt.


 

De koffie-industrie in Sumatra vandaag de dag

Starbucks is een van de grootste afnemers van Sumatraanse koffie en biedt de koffie aan in twee soorten: normaal en oud. Het verouderingsproces geeft de Sumatraanse koffie een kruidige tint die alleen maar bijdraagt aan de unieke smaken van deze boon.

koffie uit sumatra

Meer dan 90% van de Sumatraanse koffie wordt geteeld door kleine boeren, op boerderijen van ongeveer een hectare groot. Deze microplantages verenigen zich in coöperaties en veel van hen hebben een internationale certificering om hun bonen als biologisch geteeld te verkopen.

Omdat Sumatraanse koffie een geweldige smaak maar een lage zuurgraad heeft, wordt de koffie vaak gebruikt als onderdeel van een blend met andere koffiesoorten. Meestal worden ze aangevuld met Zuid-Amerikaanse koffie, welke zuur in overvloed hebben.


 

Hoe zet je geweldige Sumatraanse koffie?

De smaak van Sumatraanse koffie is het beste geschikt voor espresso. Dat is natuurlijk de enige manier om er van te genieten en als je een medium of grove maling gebruikt, dan kan je er van genieten met elke bereidingsmethode. Maar om echt van de smaak te kunnen genieten? Gebruik een fijne maling en maak er een espresso van.

Kopi loewak koffie Sumatra

Alhoewel een espressomachine de makkelijkste manier is om een drankje vol met crema te bereiden, kun je ook een AeroPress gebruiken of een traditionele mokkapot. Het is even wennen, maar als je de manier onder de knie hebt is het erg simpel.

Als alternatief is Sumatraanse koffie een geweldige boon voor koud bereide koffie. Zet je koffiemolen op grof en gebruik een cold brew methode die je lekker vindt. Cold brew laat smaken ontwikkelen, maar biedt een nog lagere zuurgraad dan normale koffie, en is dus erg soepel. De lage zuurgraad maakt koud bereide koffie beter voor je tanden en maag. Daarnaast zit het ook nog eens vol met antioxidanten.


 

Beste brandprofiel?

De meeste koffiebranders bieden donker gebrande Sumatraanse koffie aan. Het voegt zoetheid toe aan de aardse tinten en brengt de natuurlijke chocoladesmaken van de bonen naar voren. Als je de traditionele ervaring van Sumatraanse koffie wilt ervaren, dan is dat de manier om dat te doen.

Koffieplukker Sumatraanse koffie

Als alternatief kan je ook lichter gebrande bonen proberen. Wanneer je thuis wilt experimenteren met koffie branden, dan moet je net voor de tweede scheur stoppen. De bonen zien er dan misschien een beetje gevlekt en bleek uit, maar maal ze en probeer een drankje uit. Je zult merken dat je koffie de kruidencomplexiteit en aardse smaken heeft die Sumatraanse koffie zo beroemd maken.


 

Nikmati Kopimu (geniet van je koffie)

Of het idee van koffie met een aardse smaak je nu aanspreekt of niet, iedereen moet minstens één keer een kopje pure Sumatraanse koffie proberen.

sumatraanse koffie groene koffie

Misschien vind je het niks, maar je krijgt in ieder geval inzicht in wat deze boon biedt. En als dat direct de laatste keer is dat je deze koffie uitprobeert, dan kan je de volgende keer in ieder geval deelnemen aan de discussie wanneer een mede-koffieliefhebber het onderwerp naar voren brengt.

LEES OOK:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vivakoffie
Logo